Назад
Заготівля живців винограду восени

Навигация по разделу

Поради щодо правильної заготівлі живців винограду восени

Виноград - вкусный осенний плод

Держак має здатність до швидкого окоренению, а саджанці, які виростають з них, володіють такими ж властивостями і сортовими ознаками, як і материнський кущ.

Саме з цієї причини живцювання є найбільш поширеним методом посадки винограду.

Як же правильно вибрати держак?


Час заготовки

Краще заготовлювати живці в осінній період, під час проведення масової обрізки кущів. Чому осінь? Справа в тому, що в зимовий період часу значна частина вічок і лоз гине через підмерзання. З цієї причини відсоток продуктивних вічок при заготівлі живців восени частіше перевищує результати весняної заготовки.

Отже, необхідно встигнути відібрати живці до настання перших заморозків, при цьому час залежить від місця проживання. Адже в деяких регіонах вже в кінці вересня трапляється перше зниження температури до показника нижче нуля.

Відбір лози для живців

Розмірковуючи логічно, стає зрозумілим, що живці (або чубуки) необхідно зрізати з кущів з високими показниками врожайності і, звичайно ж, здорових. Якщо у вас величезний виноградник, то необхідно заздалегідь намітити цікавить Вас кущ, щоб не переплутати сорти.

Черенки винограда

Лоза, з якої ми будемо зрізати живці, повинна бути не пошкодженої хворобами і заморозками. Нас цікавлять добре визріла лоза. Чи знаєте, ви, про те, що їх можна визначити не тільки за характерним темно-солом'яному кольору?

Обхопивши рукою невизревшую частина втечі, з характерною зеленим забарвленням, і після цього, помацавши, визріли, ви відчуєте різницю в тактильних відчуттях. Перша здасться вам холодної в порівнянні з другою.

Заготовка

Отже, ми вже відзначили, що нам потрібна добре визріла лоза, а, точніше, її частина. Як правило, підійдуть середня і нижня частини. верхівки , де розташовані невизревшіе пагони, не підходять для нашої мети. Крім зовнішнього огляду, про ступінь визрівання лози нам може розповісти і реакція пагонів на йод.

якщо зріз держака опустити в 1% йод, то можна помітити, що на деяких пагонах забарвлення буде темно-фіолетового, практично чорної, що говорить про їх достатньому визріванні. А на інших буде видно світло-зелений колір. Ці пагони є недостатньо визріли.

Також важливим показником є товщина втечі . Найкраще, якщо діаметр становитиме 7-10 мм, але щоб вгорі було і не менше, ніж 6 мм.винятком є сорти винограду з тонкою лозою. В ідеалі, держак повинен мати п'ять междоузлий, якщо більше, то це ще краще.

Виноградная лоза

Після перезимівлі буде можливість вирізати найбільш здорову частину. Але деякі виноградарі вважають відповідним і держак з трьома-чотирма нирками. Нарізка держака проводиться секатором. Один зріз робимо під вузлом, а другий (верхній) – посередині міжвузля.

Довжина живця повинна досягати сімдесяти сантиметрів, цей запас дозволить оновити зрізи, які підсохнуть за період зберігання. Живці звільняються від листя, вусиків і пасинків, і за допомогою дроту зв'язуються в пучки. Обов'язково прикріплюється бирка, що містить всю необхідну інформацію: кількість живців, час заготівлі, сорт.

Зберігання

Зберігати живці потрібно в прохолодному місці. Найчастіше для цього використовують підвали, льохи, а також прикопують в траншеях (не менше, ніж на 25 см). Величезне значення мають температура і вологість повітря в приміщенні. Показники повинні становити від 0 до +4 ºС, і не більше 60%.

Підготовка до зберігання включає в себе дезінфікування живців в 3% розчині мідного купоросу. Це повинно запобігти появі цвілі в майбутньому. Після цієї процедури їх дістають і на деякий час залишають на повітрі для підсихання, а потім укладають на зберігання.

Дезинфекция черенков винограда

Багато виноградарів вважають, що перед зберіганням живці необхідно наситити максимальною кількістю вологи, щоб уникнути висихання. Тому перед обробкою в дезинфікуючому розчині проводять попереднє замочування живців у воді на добу.

Якщо ви розводите живці нема на продаж, а для себе, то вам не потрібно багато місця для їх зберігання. Для цієї мети підійде і дерев'яний ящик, на дно якого рівним шаром засипається пісок товщиною в 10 см, живці, потім знову шар піску і т.д. під час зберігання продовжуємо спостерігати і контролювати температуру і вологість повітря в приміщенні. Проводимо провітрювання і воложимо пісок, якщо це необхідно.

Рекомендується також перекладати живці хоча б раз за весь зимовий період. Робиться це за таким принципом: ті живці, які знаходилися знизу – потрапили наверх і, навпаки, верхні зайняли місце знизу.

В цілому огляд живців потрібно проводити раз на місяць і відбраковувати загнилися і не підлягають відновленню. Якщо ж процес запліснявіння тільки почався, то їх необхідно промити і знезаразити в розчині марганцівки, після чого також просушити і знову покласти на зберігання.

При траншейному способі зберігання викопується канава близько п'ятдесяти сантиметрів глибиною, на дно вистилається плівка таким чином, щоб залишалися вільні краю. Потім розташовують живці, накривають залишилася плівкою і зверху канави кладуть щит, який засипається грунтом на 25 см.при такому способі зберігання живці не перекладаються.

Хранение черенков винограда

Для зберігання невеликої кількості черенков люди вдаються до різних способів, маючи при цьому свої секрети і хитрості. Хтось використовує для цього звичайне відро, хтось пластикові пляшки, а деякі застосовують звичайні квіткові горщики. Ми з вами розглянули найбільш поширені способи зберігання.

Коли зимовий період добігає кінця, то можна перевірити готовність наших живців до посадки. Для цього беруться живці з різних пучків і поміщаються в воду. Набухання бруньок через кілька днів буде свідчити про те, що очі знаходяться в стані пробудження, і скоро можна буде приступити до посадки.

також цікаво прочитати про посадку винограду восени саджанцями

Витяг

В середині березня живці дістаються з місць зберігання і проходять ретельний і контрольний огляд. Потрібно переконатися, що пагони живі. оновлюємо зрізи . Вони повинні бути зеленими. Якщо зробити поперечний надріз нирки, то вона теж повинна виглядати здоровою, а не мати потемнілий і коричневий колір.

Срез черенков

Отже, ми відібрали найбільш продуктивні пагони. Тепер необхідно нарізати їх на живці з двома вічками. При цьому нижній зріз намагаємося зробити відразу нижче нирки, а верхній так, щоб залишалося два сантиметри над нею. Щоб уникнути плутанини підстави держака з верхом – нижній зріз робимо косим. Тепер необхідно зробити невеликі насічки у вигляді подряпин на проміжку від середини до низу.

Далі, проводиться замочування живців у звичайній воді на добу, а після цього нижній зріз опускаємо в банку зі спеціальним розчином, що сприяє коренеутворення, на такий же період часу. Після виконання даної процедури знову поміщаємо живці в банку з чистою водою, рівень якої повинен досягати трьох-чотирьох сантиметрів.

У міру випаровування води вона повинна доливатися. Банку бажано поставити на сонячне місце. Приблизно через десять днів почне набухати верхня нирка, а через двадцять днів стануть з'являтися перші корінці. Як тільки вони відростуть, то держак можна вважати готовим до висадки.

Ємність і субстрат готуємо заздалегідь. Беруться в рівних пропорціях: пісок, земля з городу, перегній і старі тирсу. Все це повинно мати пухку консистенцію і не бути занадто вологим. В якості ємності можна використовувати пляшки без верху. У денці проробляємо дірочки для відтоку води і укладаємо дренаж.

Потім засипаємо 8 см попередньо підготовленої суміші, опускаємо держак і знову засипаємо землею так, щоб молодий пагін височів над субстратом. Поливаємо і ставимо на сонячне підвіконня.

Подкормка винограда

В якості підгодівлі можна використовувати деревну золу і калій, але, ні в якому разі, ні азотовмісні добрива, які здатні спровокувати бурхливе зростання втечі. Якщо все ж спостерігається такий процес, то втечу можна прищипнуть. Як тільки ми будемо впевнені в тому, що заморозків більше не буде – можемо приступати до висадки живця на постійне місце.

Перший час намагаємося вкривати молодий пагін від попадання прямих сонячних променів за допомогою захисних споруд. Якщо все зроблено правильно, з турботою і любов'ю, і в подальшому буде піддаватися такому ж догляду, то через два-три роки ви зможете порадувати себе першим урожаєм.

А ми бажаємо вам успіхів у всіх починаннях!


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео