Назад
Бамія (окра): склад, застосування, корисні властивості і протипоказання

Навигация по разделу

Що таке бамія, чим вона корисна і як її готувати

БамияОкуру, гомбо, Бхінді, «Дамські пальчики», окра або бамія – чи не так, цікаві назви, схожі чи то на сорт винограду, то чи на фарбувальний мінерал, а може нагадують і що-небудь інше? Що ж таке бамия-поки ще екзотичний, але вже стає все більш звичним європейцям трав'янистий овоч сімейства мальвових. Його батьківщина, швидше за все, Африка, хоча деякі дослідники вважають, що Індія, так як овоч в природі там також досить поширений.

Чи знаєте ви? бамія виглядає дуже витончено і витончено, як тонкі, довгі, доглянуті Дамські пальчики-звідси і одна з назв.

Плод бамииПлід бамії-стручок, широко використовується в кулінарії. Готують з нього супи, салати, закуски, соуси, також його консервують, сушать і заморожують. Бамия прекрасно поєднується з рибою, м'ясом, субпродуктами, морепродуктами, сирами, бобовими, крупами, з багатьма овочами. На що за смаком схожа бамія? Найбільше її смак нагадує спаржу.


Калорійність, склад і харчова цінність бамії

100 г плода бамбии – 32 ккал. Склад: в 100 г міститься білків – 2 г, жирів – 0,1 г, вуглеводів – 3, 8 г, золи – 0, 6 г, води – 90,2 г.у плодах бамії містяться вітаміни В6, до, з, А, кальцій, залізо, калій.

важливо! їстівні у бамии виключно молоді зав'язі. В їжу зривають плоди не старше 5 днів.

Насіння-зерна повністю дозрілих стручків бамії використовуються як замінник кави. вони, як кавові зерна, обсмажуються, перемелюються і заварюються. Страви з бамії з овочами або з каш, приготованих на воді, або відвареного м'яса і риби, низькокалорійні і корисні.

Чим корисна бамія

Цінність бамии – у високому вмісті в ній вітамінно-мінерального комплексу і грубоволокнистой клітковини, яка більш важлива для організму, ніж мягковолокнистая. Вітаміни і мінерали запобігають авітамінозу, підвищують імунітет, працездатність, а грубі волокна покращують перистальтику кишечника, вбирають в себе і виводять токсини і шкідливі продукти розпаду.

Блюдо из бамииПлоди бамии рекомендуються при багатьох шлункових хворобах – виділяється ними слиз знімає запалення, обволікає, захищає стінки шлунка; для хворих на цукровий діабет – знижують рівень цукру в крові; для борються із зайвою вагою – сприяють схудненню. Корисні вони для зміцнення венозних капілярів, профілактики атеросклерозу, при хронічній втомі, депресії.

Є дані про успішне застосування бамии при лікуванні катаракти, астми, онкологічних хвороб. Бамия-це завжди користь для організму, і шкода від неї може бути тільки при індивідуальній непереносимості овоча організмом, що викликає різні алергічні реакції.

Чи знаєте ви? насіння бамії містять до 41% масел, які віджимають з насіння зрілих плодів і використовують в кулінарії.

Як вибрати плоди бамії при покупці

Плоди бамииСтручки повинні бути рівного світло-зеленого кольору, не більше 9-11 см в довжину і з невеликим опушенням. Темніші, великі і довгі плоди не беруть – вони неїстівні.

Як зберігати бамію

Термін зберігання бамии в холодильнику 2-3 доби. Хорошою альтернативою зберіганню в холодильнику є заморозка. Заморожують як цільні стручки, так і нарізані – уздовж, кружечками, кубиками.

чи знаєте ви? Стручки бамії на зрізі нагадують квітку з білою серцевиною і пелюстками, облямованими зеленим кантом.

Використання в кулінарії: як готувати бамію

Блюдо из бамииБамия-овоч універсальний, і рецепти приготування її найрізноманітніші. Можна використовувати рецепти для приготування кабачків, баклажанів, спаржі, білокачанної капусти, поєднуючи бамию з усіма улюбленими вами продуктами і використовуючи нравящиеся вам спеції. Готується бамия швидко-20-25 хвилин.

важливо! іноді в стручку трапляються гострі, пекучі ділянки; це потрібно враховувати при приготуванні страв і класти, наприклад, гострих спецій менше. Але коли бамії готується багато, як правило, гострий смак в загальній масі страви невиразний.

Застосування в косметології

У косметології застосовуються стручки бамии для приготування очищувальних, освіжаючих і тонізуючих масок для обличчя, тіла; лікувальних зміцнюючих бальзамів для волосся.

Сирі нарізані часточками плоди прикладають на очищену шкіру обличчя або варять стручки до появи слизу, потім додають лимонний, морквяний сік, яєчний жовток, розмішують і наносять на підготовлену шкіру.

Стручок и семена бамииБальзам-маска для волосся – 4-5 плодів бамії варити в невеликій кількості води до утворення густого слизу, остудити, злити, додати в слиз кілька крапель соку лимона, розмішати і на 20-30 хвилин нанести на волосся. Потім змити теплою водою.

Протипоказання і можливі побічні ефекти

Побічні ефекти можливі при переїданні овоча – розлади шлунково-кишкового тракту (діарея, іноді блювота). Так що при помірному вживанні дорослій людині буде достатньо 300-400 г бамии в день - ніяких побічних реакцій не буде. Бамія не має протипоказань-принаймні, на сьогодні вони не відомі. Єдине, як і говорилося вище, - при індивідуальній непереносимості бамию повністю виключають з меню.

Знайомство з бамією – це відмінний привід урізноманітнити звичне меню, додавши в нього новий корисний продукт.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео