Назад
Сорти мандарина кімнатного вирощування

Навигация по разделу

який мандарин виростити вдома

МандаринМандарин потрапив до Європи всього лише 170 років тому завдяки італійцеві Мішелю Текору. Своїй назві фрукт зобов'язаний китайцям. Їх могли їсти тільки багаті сановники Китаю-мандарини.

Для кімнатних рослин підходять мандарини карликових видів і низькорослих сортів. Розглянемо види, сорти мандаринів, їх різновиди і визначимо основні характеристики і особливості.


Сорт Іволістний

Мандарин ИволистныйНевисоке дерево з округлою кроною без колючок. Може вирощуватися як у відкритому грунті, так і як кімнатна рослина. У горщику виростає до 2 м заввишки і має темно-зелені щільні листя довгастої форми. Рослина цвіте навесні білими ароматними квітами, трохи менших розмірів, ніж у лимона. для отримання плодів запилення не потрібно. фрукти виростають масою до 70 г, майже без насіння. Збір врожаю здійснюють в листопаді. Дерево плодоносить з трирічного віку.

важливо! вирощуючи мандарин будинку, потрібно постійно стежити за вологістю повітря. Для цього поруч з рослиною ставлять посуд з водою, а крону щодня обприскують. Велике значення для нормального росту має достатнє освітлення. Тому восени і взимку дерева потребують штучного освітлення. Влітку рослина краще почувається на відкритому повітрі.

Група сортів Wase

До цієї групи належать сорти Міхо-Васі, Міагава-Васі, Окотцу-Васі, Новано-Васі, Ковано-Васі.

Сорт Ковано-Васі

Сорт вважається родоначальником японських карликових сортів мандаринів. Був завезений з Японії в 1930 році. це вічнозелене низькоросле дерево, яке в кімнатних умовах виростає не більше 40-50 см. воно має компактну крону з рясним листям без колючок, яка не потребує формування. Кора шорстка, бурого кольору. Пагони спочатку світло-зелені, а потім набувають коричневого відтінку. Листя зелене, широколанцетні. Квіти білі, мають п'ять пелюсток і можуть розташовуватися поодиноко або невеликими суцвіттями. За розміром відносяться до великих до 4,3 см в діаметрі. Маточка визирає з зрощених біля основи тичинок. Пилок стерильний. Сорт Ковано-Васе плоди яскраво-оранжевого кольору округло-плескатої форми дозрівають на початку жовтня і мають кисло-солодкий смак. М'якоть розділена на 9-13 часточок, містить 30,3 мг вітаміну з в 100 г продукту і не містить насіння. Шкірка гладка, ламка, товщиною 0,3 см, відділяється від м'якоті добре. Дерево плодоносить на першому-другому році життя і відрізняється високою врожайністю. Морозостійкість сорту висока. Рослина розмножується щепленням і повітряними відводками.

Сорт Міагава-Васе

Сорт був виведений в 1923 році доктором Тіузебуру Танакою. Дерево по висоті є самим високорослих з усіх сортів, відрізняється високою продуктивністю. Є найпоширенішим і відомим з різновидів Wase. Плоди мандарина відносно великих розмірів, без кісточок, мають тонку гладку шкірку. М'якоть соковита, чудової якості. Сорт по дозріванню відноситься до ранніх. Дозрівання плодів відбувається в кінці вересня. плоди добре зберігаються. Сорт Миагава-Васе

Група Клементин

Рослина є гібридом мандарина і апельсина-королька з підвиду померанцев. Був створений в 1902 році французьким священиком селекціонером Клеманом Родьє (1839-1904). В основному дерева Клементин високорослі, але іноді їх використовують для вирощування в домашніх умовах і закритих оранжереях. Розглянемо основні сорти.

Сорт Марісоль (C. Clementina)

Ранній сорт, який стався в результаті мутації Клементина Орвал і ідеально підходить для вирощування в закритих приміщеннях. Це досить високе дерево з короткими гілками і густим листям. Дозрівання фруктів відбувається з кінця вересня. Плоди досить великі масою 70-130 г і діаметром 5,5-7 см.шкірочка тонка оранжевого кольору, містить багато ефірних масел. М'якоть м'яка, дуже соковита, злегка кисла, містить 2 насіння. при зборі врожаю плід необхідно зрізати, щоб чашечка не залишалася на ніжці. Сорт Марисоль

Сорт Нулес (C. Clementina)

Сорт отриманий в результаті мутацій сорту Fina. Є дуже популярним в Іспанії. Дерево має середні розміри і сферичну крону. Гілки не містять шипів. Листові пластинки вузькі, квіти білого кольору, дрібні, поодинокі або в невеликих суцвіттях. Плоди великих розмірів масою 80-130 г.шкірка яскраво-оранжевого кольору з рожевим відтінком, м'яка, горбиста. М'якоть дуже соковита, солодка, містимо мало насіння. Для збільшення врожайності рекомендується проводити видалення дрібних зав'язей, залишаючи не більше трьох в групі. Дозрівання плодів відбувається з кінця листопада по грудень. Сорт не виносить зниження температури, тому частіше розлучається в приміщеннях.Сорт Нулес

Сорт Рубіно (C. Clementina)

Середньоросле дерево було виведено в Італії і відноситься до пізніх сортів. має щільну сферичну крону без шипів і дуже високу врожайність. плоди невеликих розмірів масою до 80 г з тонкою оранжево-червоною шкіркою. М'якоть хорошої якості, соковита, оранжевого кольору. Дозрівання плодів відбувається з січня по лютий. Мандарини можуть висіти на дереві до початку червня без втрати смакових якостей. Сорт Рубино

Сорт Нобилс

Сорт належить до групи "благородних" і часто називається королівським. Походить з групи Індо-китайських або Камбоджійських мандаринів. Деякі характеристики цієї рослини дозволяють сказати, що він відноситься до природних гібридів мандарина і апельсина. Плоди мають найбільший розмір з усіх відомих сортів мандаринів. Шкірка дуже товста для мандарина, горбиста, щільно прилягає до м'якоті, але чиститься добре і має жовто-оранжевий колір.Сорт Нобилс

Сорт Піонер № 80

Відібраний в.м. Зоріним у 50-х роках ХХ століття. Дерева мають пірамідальну форму з середньою листяної щільністю. Кора шорстка, бурого кольору, на гілках має коричневе забарвлення. Пагони світло-зеленого кольору, ребристі з невеликою присутністю колючок. Листова пластинка довжиною 12-14 см і шириною 5-6 см темно-зеленого кольору з загостреними краями. Квіти мають по 5 пелюсток, розташовані поодиноко або в невеликих суцвіттях, діаметром 4 см.в середині квітки 19-22 тичинки, зрощені біля основи, над якими височить світло-жовтий товкач. Плоди округло-плоскі, масою 60-80 г, розміром 4,5-5,8 см.Сорт Пионер № 80 Мандарини в основному мають округло-плоску основу, в деяких випадках з невеликим сосковидним виростом. Шкірка товщиною 0,2-0,4 см, слабошероховатая, добре відстає від м'якоті. М'якоть плоду оранжевого кольору, соковита, має кисло-солодкий смак. Вона розділена на 9-12 часточок з товстими плівками і не містить насіння. Вміст вітаміну з дорівнює 29 мг на 100 г продукту. Збір врожаю здійснюють у другій половині листопада. морозостійкість сорту висока.

Сорт Сочинський № 23

Відібраний після схрещування сіянців мандарина Уншіу Ф.М. Зоріним в 50-х роках ХХ століття на сочинській дослідній станції. Дерево має широкопірамідальну форму крони з рясним листям і невеликою кількістю колючок. Кора шорстка має бурий колір. Пагони на вершині ребристі мають світло-зелений колір. Листя подовжено-овальної форми, великих розмірів 12 х 5 см, гофровані і утворюють човник уздовж головної жилки. Квіти складаються з 5 пелюсток білого кольору з кремовим відтінком і зрощених 19-21 тичинок з округлим товкачем, який підноситься над ними.Сорт Сочинский № 23 Квіти можуть розташовуватися поодиноко або по кілька в невеликих суцвіттях, їх розмір – до 3 см в діаметрі. Пилок стерильний. Плоди мають округло-плескату форму або злегка грушоподібну. Їх маса близько 70 г, Розмір Середній в діаметрі близько 6 см і висотою 5 см.шкірка помаранчева, слабошероховатая, товщиною 0,2-0,5 см, добре відділяється від м'якоті. М'якоть кисло-солодка на смак, соковита, розділена на 9-12 часточок і не містить насіння. Вміст вітаміну з одно 29 мг в 100 г продукту. Морозостійкість сорту висока.

Сорт абхазький ранній

Абхазький ранній мандарин відноситься до найпоширеніших і ранніх сортів. У кімнатних умовах дерево виростає невеликих розмірів з великими зеленими листками. Цвіте рослина в травні, а плодоносить в жовтні. Плоди середніх розмірів, округлої форми, мають товсту, горбисту, матову шкірку жовто-оранжевого кольору. М'якоть соковита, солодка з невеликою кислинкою, містить велику кількість насіння. Плоди очищаються легко. рослина боїться надлишку вологи, тому поливати рекомендується в міру зменшення вологості земляного кома. Сорт Абхазский ранний

Сорт Агудзера

Сорт родом з чорноморського узбережжя Кавказу. Відноситься до ранніх сортів. Крона дерева має вертикальний ріст з невеликою кількістю колючок або може бути і без них. Мандарини жовто-оранжевого кольору, відносно великі, з товстою шкіркою. М'якоть соковита, має кисло-солодкий смак.Сорт Агудзера

важливо! ворогами для кімнатного мандарина є павутинний кліщ, щитівка, борошнистий червець, грибки і віруси.

Сорт Нова

Напівранній гібридний сорт, виведений в 1942 році у Флориді. Масово вирощуватися став в 1964 році в Ізраїлі, Іспанії. Сорт Нова є ідеальним для вирощування в горщиках.Сорт Нова Дерево має разложистую крону середніх розмірів, на якій відсутні колючки. Листя подовжені, схожі на сорт Клементин. Відноситься до ранніх сортів. для кращого плодоношення необхідно здійснювати формуючу обрізку для видалення слабких плодів. в іншому випадку урожай наступного року не буде високим. Квіти мають дуже ароматний запах. Плоди середніх розмірів з тонкою шкіркою, яка щільно прилягає до м'якоті і погано очищається. М'якоть соковита, темно-оранжевого кольору, солодка, розділена на 10-11 сегментів і містить до 30 насінин. Плоди повністю визрівають в грудні. Урожай необхідно знімати відразу після дозрівання, інакше якість його погіршиться.

Сорт Уншиу

Сорт Уншіу відноситься до групи японських сортів Сацума, хоча родом з Китаю. Культивація сталася в Японії, після чого поширився по всьому світу. Має високу морозостійкість в порівнянні з іншими сортами мандаринів. Ще однією перевагою рослини є швидке дозрівання плодів при невисокій сонячної активності. Через невеликі розміри крони сорт вирощують як у відкритому грунті, так і як кімнатна рослина.Сорт Уншиу У домашніх умовах вічнозелене дерево має крону висотою до 1,5 м з щільними темно-зеленим листям. Форма листової пластинки подовжена, з сильно виступаючими жилками. Період оновлення листя становить від 2 до 4 років. Цвітіння настає в травні. Квіти білі, численні, зібрані в суцвіття по 4-6 шт.пилок стерильний. Плоди мають округло-плескату форму, вагою до 70 г.шкірка оранжевого кольору добре очищається від м'якоті.

М'якоть соковита, не містить насіння. дерева плодоносять, починаючи з трирічного віку. збір врожаю проводять в кінці жовтня. Розмножується рослина щепленнями на інших цитрусових рослинах або живцями. Укорінення живців є дуже трудомістким процесом, тому садівники віддають перевагу щеплень.

чи знаєте ви? Уншіу необхідно рясно поливати тільки влітку, взимку рослина практично не поливають. До 8-річного віку рослину пересаджують щорічно, а пізніше раз на два роки. Як і всі субтропічні культури, Уншіу любить сонячні теплі приміщення, але взимку потребує прохолодному змісті (4-10 градусів).

Сорт Шива-Мікан

Ранній сорт з середньою врожайністю. Дерево компактне, швидкоросле, з рясним листям темно-зеленого кольору. Плоди дрібні, масою до 30 г, мають кисло-солодкий смак. Сорт використовується як декоративна рослина і для селекції, так як відрізняється високою морозостійкістю.

чи знаєте ви? Танжерин-це рослина з сімейства цитрусових і є підвидом мандарина. Плоди танжерина практично нічим не різняться від плодів мандарина. Їх відмінною рисою від мандаринів є відсутність в плодах насіння, більш яскрава червоно-помаранчева і тонка шкірка і більш солодкий смак.

Сорт Murcott (Мед)

Сорт отриманий в результаті гібридизації мандарина і танжерина. Був виведений в 1913 році доктором в.т. Свінгле у Флориді. Мандарин Муркот в перекладі означає Медовий і називається тангором. Дерево середніх розмірів з повислими гілками і маленькими загостреними листям. плоди ростуть групами і мають середній розмір. шкірка жовто-оранжевого кольору, тонка, гладка, щільно прилягає до м'якоті. М'якоть розділена на 11-12 часточок, ніжна, соковита, ароматна, дуже солодка, містить багато насіння. Сорт відноситься до середньопізніх. Дозрівання плодів відбувається з грудня по лютий. Урожайність висока, але схильна до чергуючого плодоношення. Сорт Murcott Мандарин в горщику має високе декоративне значення в інтер'єрі кожної квартири, крім того, як приємно поласувати солодкими плодами, вирощеними власними руками.


Зараз читають
Самка фазана: як називається, чим відрізняється від самця, особливості життя птиці
Самка фазана: як називається, чим відрізняється від самця, особливості життя птиці
Самка фазана: назва, опис і відмінність від самця. Особливості та тривал ...
Як правильно вибрати і зробити інкубатор для страусиних яєць своїми руками
Як правильно вибрати і зробити інкубатор для страусиних яєць своїми руками
Інкубатор для страусиних яєць: основні критерії вибору і найбільш пошире ...
Інкубатор «Півник ИПХ 12»: огляд, опис характеристик та інструкція по застосуванню
Інкубатор «Півник ИПХ 12»: огляд, опис характеристик та інструкція по застосуванню
Все про інкубаторі «Півник ИПХ-12»: опис, габарити, функціонал, інструкц ...
Трутовик сірчано-жовтий: опис, фото, поширення, рецепти приготування
Трутовик сірчано-жовтий: опис, фото, поширення, рецепти приготування
Опис і поширення трутовика сірчано-жовтого. Склад, корисні і лікувальні ...
Як правильно і навіщо вкривати в'юнкі троянди взимку
Як правильно і навіщо вкривати в'юнкі троянди взимку
Як і чим вкривати плетуться троянди на зиму: каркасні і безкаркасні укри ...
Баклажан сорту Епік F1: опис, фото, характеристики, догляд, вирощування
Баклажан сорту Епік F1: опис, фото, характеристики, догляд, вирощування
Сорт баклажана "Епік f1": опис, характеристики і фото. Вирощування і дог ...
Добриво і підгодівля рослин, як зробити компостну яму своїми руками
Добриво і підгодівля рослин, як зробити компостну яму своїми руками
Добриво і підгодівля рослин, як зробити компостну яму своїми руками
Новое youtube видео