Назад
Перепелині яйця: секрети правильної інкубації

Навигация по разделу

інкубація перепелиних яєць або як отримати молодняк перепелів?

Инкубация яиц перепелов

Однією з особливостей одомашнених самок перепілок є те, що в результаті селекції вони повністю втратили інстинкт висиджування яєць.

Як варіант, можна підкладати яйця перепілки під домашніх голубок, курей-квочок.

Або ж використовувати різні варіанти інкубаторів для висновків молодняку домашніх птахів.

Незалежно від обраного Вами типу інкубатора основні аспекти самого процесу інкубації залишаються непохитними і незмінними при будь-яких умовах.

Процес інкубації перепелиних яєць нескладний, його легко освоїти навіть новачкові, якщо слідувати основним правилам.

Критерії вибору перепелиних яєць для інкубації

Середній показник виводимості перепелят при штучній інкубації становить 70%.

Багато факторів впливають на результати інкубації, головними є: якість яєць (вага, форма, вік самок-несучок і самців), вентиляція, тиск, температура, вологість в інкубаторі, щільності посадки яєць.

Якість яєць для інкубації багато в чому залежить від змісту маточного поголів'я, годування самців і самок, віку батьків, співвідношення в маточному стаді статей.

Для отримання інкубаційних яєць раціонально утримувати так зване інкубаційне поголів'я (або стадо).

Племінних самців бажано вибирати з інших стад, оскільки ці птахи надзвичайно чутливі до споріднених парувань. Продуктивність при "близькоспорідненому" спарюванні знижується до 50%, а рівень смертності молодняка значно збільшується.

Самок для запліднення підбирають у віці від 2 до 8 місяців. Надалі несучість у них зберігається, але відсоток заплідненості яєць знижується, тому яйця самок старше восьми місяців краще використовувати як харчовий продукт.

Пік продуктивності самців триває протягом трьох місяців (починаючи з двомісячного віку), після чого їх бажано міняти на молодняк.

Інкубаційне поголів'я формується за принципом три – чотири самки на одного самця. Ці цифри найбільш оптимальні, оскільки якщо кількість самок на одного самця більше, то істотно знижується показник заплідненості яєць, а в результаті – і загальний показник виводимості.

Вільне спарювання також має не найвищі показники.

Оптимальна вага перепелиних яєць для інкубації

Для розведення перепілок м'ясного напрямку (наприклад, породи фараон) відбирати яйця слід вагою 12-16 грам, а для розведення перепелів (яєчного напрямку) – 9-11 грам.

Яйця більші, як і більш дрібні дають гірші результати під час інкубації і при вирощуванні молодняку. Великі яйця можуть мати два жовтки, а з дрібних яєць, як правило, перепелята виводяться менш життєздатними.

Правильні форми перепелиних яєць для інкубації

Просветить яйца можно даже самодельным овоскопом

Не інкубують яйця занадто дрібні або ж занадто великі. Яйця необхідно відбирати правильної, яйцевидної форми, не дуже витягнуті. Не допускається наявність на шкаралупі велика кількість вапняних наростів. Шкаралупа повинна бути з невеликою кількістю пігментації, не дуже темного кольору. розведе Інкубаційний яйця не повинні бути брудними , оскільки вони починають псуватися, як наслідок відбувається зараження сусідніх яєць і зниження вилуплюваності молодняка.

Якщо ж на момент закладання в інкубатор відсутня необхідна кількість чистих яєць, то брудні можна очистити за допомогою тривідсоткового розчину марганцівки і дати обсохнути.

Оцінити якість перепелиних яєць для інкубатора можна за допомогою овоскопа. Це свого роду рентген, який дає перепеловодам більш детальну інформацію. З його допомогою можна провести вибракування яєць непридатних до інкубації. До цієї групи належать:

  • Яйця, що мають два жовтки;
  • Наявність на білку і жовтку різного роду плям;
  • На шкаралупі невеликі тріщини;
  • Якщо жовток пристав до шкаралупи або опустився в гострий кінець;
  • Якщо в гострому кінці або боці яйця видно повітряні камери.

сконструювати овоскоп може кожен з нас. Для цього необхідно взяти невеликий циліндр з діаметром яйця. Для виготовлення підійде картонний лист або щільний папір або ж порожня консервна банка. На торці встановити лампочку.

Яйця необхідно зберігати при температурі 18 °с.для успішної інкубації не варто зберігати більш ніж сім діб, не дивлячись на те, що яйця для вживання в їжу, можна зберігати близько трьох місяців.

Якщо зберігати яйця близько десяти днів, до закладки в інкубатор, то відсоток виводимості не перевищить 50%. Збирати необхідну кількість протягом більшого періоду-недоцільно, оскільки в яйці вже загине основна частина зародків, а відсоток виводимості з кожним наступним днем стрімко знижується.

Але, є і такі заводчики, які можуть похвалитися виведенням пташенят зі звичайних, куплених в магазинах харчових перепелиних яєць.

Незаперечним залишається факт, що виводимість, а також життєстійкість молодняку дуже сильно залежать від якості і повноцінності харчування інкубаційного поголів'я. На склад яєць, подальше формування і зростання зародків, життєздатність молодняка впливають поживність кормів згодовується матковому поголів'ю. Ембріональний розвиток має дефекти при нестачі рухової активності птахів в неволі, при нестачі зелених кормів і ультрафіолету, в результаті близькоспоріднених спарювань.

Режими інкубації перепелиних яєць-особливості виведення

Не все яйца оплодотворяются

Якщо ви зустрінете в інтернеті інформацію, що виводимість у перепелів 100%, не вірте таким джерелам.

Спростувати подібного роду інформацію дуже просто, навіть в ідеальних умовах утримання, рівень запліднюваності перепелиних яєць становить не більше 80-85%, і це незаперечний факт біологічної активності перепелів.

Результат штучної інкубації рідко перевищують бар'єр 70-80%. На ці результати, крім вищевказаних причин впливають і такі фактори:

  • Конструкційні особливості інкубатора;
  • Вологість;
  • Температура;
  • Вентиляція;
  • Тиск.

Інкубатор може бути різної конструкції і типу, головне щоб він був справним, добре теплоізольований і обладнаний терморегулятором. Бажано, щоб в ньому була присутня функція автоматичного перевороту яєць, але немає нічого страшного, якщо такої не буде, це не складно робити самому.

Ембріональний розвиток буде відбуватися добре, якщо строго дотримуватися необхідного режиму.

Підготовка інкубатора-необхідні нюанси

Сам інкубатор, перед закладкою необхідно підготувати, це в першу чергу робиться з метою профілактики захворювань. Для цього треба його промити чистою, теплою водою, а потім продезінфікувати кварцовою лампою або парами формальдегіду, після чого – гарненько просушити.

Далі інкубатор бажано поставити на 2-3 години, на прогрів , це необхідно, щоб попередньо його налаштувати і переконатися в справності.

Як відбувається закладка перепелиних яєць в інкубатор?

Способы закладки яиц практически не отличаются

Способів закладки перепелиних яєць в інкубатор є два: вертикальний і горизонтальний.

Процентне співвідношення виводимості, при цих обох способах закладки, приблизно рівне. Під час перевертань, яйця знаходяться у вертикальному положенні трохи нахиляються (на 30-40 °з), а горизонтальні обов'язково перекочуються з боку на бік.

Горизонтальна закладка дозволяє поміщати в інкубатор більшу кількість яєць, а вертикальна – менше.

Немає сенсу детально описувати горизонтальну закладку, при цьому способі досить просто розкласти яйця на сітку. А ось при вертикальному закладанні є свої нюанси.

По-перше, для закладки необхідно підготувати лотки , тому як яйце просто поставити не можна. Якщо в інкубаторі лотків немає, то їх можна зробити зі звичайних пластикових лотків на двадцять перепелиних яєць.

У кожному осередку виконати трьохміліметрову дірочку (дуже легко зробити розпеченим цвяхом), після чого поставити яйця гострим кінцем вниз, якщо поставити навпаки, то це погіршить виводимість.

Яким способом укладати яйця в інкубатор вирішувати вам, якщо, звичайно ж, цей аспект не вказано в інструкції самого інкубатора. Все залежить від наявності або відсутності механізму для повертань, а також розмірів і типу інкубатора.

Різні режими температур для інкубації перепелів на різних термінах

Весь період інкубації перепелів можна поділити на три етапи: I – період прогревочний, II – основний, III – період вивідний. Нижче ми розберемося з кожним з них більш докладно.

Кількість днів: 1-3 дні

Температура: 37,5 -38,5 °С

Вологість: 60-70%

Перевертання: Не треба

Провітрювання: Не треба

Кількість днів: 3-15 днів

Температура: 37,7 °С

Вологість: 60-70%

Перевертання: від 3 до 6 разів на добу

Провітрювання: є

Кількість днів: 15-17 днів

Температура: 37,5 °С

Вологість: 80 -90%

Перевертання: Не треба

Провітрювання: є

Перший період інкубації-прогревочний

Яйца обязательно нужно прогреть

Тривалість цього періоду перші три дні. Температура в цей час в інкубаторі не повинна бути нижче позначки 37,5°з, максимум допускається 38,5°з.

Спочатку інкубатор буде прогріватися повільно, оскільки це відбувається після закладання холодних яєць. Необхідно почекати поки яйця повністю прогріються і тільки після цього регулювати терморееегулятор, робити це раніше недоцільно.

В цей період необхідно дуже пильно дивитися за температурою . Якщо в перші години ви виставляли на регуляторі 38,5 °З, то через деякий час температура може підвищитися до 42 °з, головне, щоб такі скачки були вчасно помічені птахівниками і вчасно відрегульовані.

Такі моменти цілком залежать від обраного інкубатора. Виходячи з цього, на перших етапах виставляйте ту температуру, яку налаштовували під час перевірки інкубатора без яєць. На цьому етапі немає необхідності проводити провітрювання і перевертання яєць.

Другий, або основний, етап інкубації перепелиних яєць

Початок другого етапу інкубації припадає на третій-четвертий день, триває до п'ятнадцятого дня. На цьому етапі передбачені регулярні перевертання, обприскування, провітрювання яєць (якщо таких автоматичних функцій в інкубаторі немає, то доведеться робити все самим, вручну).

Досвідчені птахівники рекомендують на другому етапі інкубації перевертати яйця від трьох до шести разів на добу . Звичайно ж, при наявності в інкубаторі автоматичної функції перевороту яєць, це буде зробити просто, а вже якщо така відсутня, то така частота змусить вас оселитися близько інкубатора.

Недбало ставиться до процедури перевертання не можна, так як вона необхідна для того, щоб ембріон не присох до оболонки і в подальшому не загинув.

Необхідно стежити за тим, щоб температура не перевищувала позначку 37,7°з -38°з.

Варто зауважити, що починаючи з шостого-сьомого дня, яйця будуть нагріватися самостійно і віддавати в інкубатор тепло, з цієї причини автоматичні відключення інкубатора можуть частішати при температурі 38°С, а температура може підніматися до 40°С. Тому температуру треба відрегулювати, щоб автоматичне відключення відбувалося на рівні 37, 5°З, з урахуванням можливого підвищення температури.

Якщо використовуєте апарат вперше, то це може викликати труднощі, подальше використання принесе цінний досвід і розуміння всіх особливостей.

Відсоток виводимості збільшується, якщо яйця під час інкубації періодично охолоджувати і провітрювати. Охолодженням послужить і процес перевертання (якщо його робити вручну).

Після третього дня інкубатор слід кілька разів на добу відкривати на короткі проміжки часу. Спочатку на хвилинки 2-3, плавно, до закінчення періоду інкубації, доводячи такі провітрювання до 20 хвилин. Не варто боятися цього природного процесу, адже в природі дикі самки змушені відлучатися з гнізда, щоб попити і поїсти.

Перепелині ембріони в порівнянні з ембріонами інших птахів, мінімально схильні до тривалих перерв подачі до інкубатора електроенергії. У ситуаціях, коли температура в інкубаторі могла на тривалі періоди опускатися до 18°з, основна кількість перепелят успішно вилупилася, тільки трохи пізніше очікуваного терміну.

Ви можете зрозуміти, що десь в процесі допустили помилку, якщо перепелята не вивелися через сімнадцять діб. Для повної перестраховки, не вимикайте інкубатор протягом ще п'яти діб.

також цікаво прочитати про годування перепелів

Вивідний рядок-третій період інкубації

Выводной лоток не должен подвергать птенцов опасности

З шістнадцятого-сімнадцятого дня починається вивідний період.

На шістнадцятий день, з початку зазначеного періоду, яйця необхідно перемістити в вивідний лоток (в залежності від конструкції інкубатора).

Ці лотки не повинні бути відкритими зверху , так як перепелята можуть повиприбувати через бортики. В цей час повністю припиняються перевертання і обприскування яєць, а режим температур встановлюється на позначці 37,5°С.

Помилки, допущені в період дотримання режиму інкубації, видно по особливостях прокльова шкаралупи:

  • Якщо прокльов стався на гострому кінці – це свідчить про недостатність повітрообміну.
  • Пташеня не зможе звільнитися від шкаралупи самостійно, якщо був надлишок вологи.
  • Пташеня не вилупиться з яйця, якщо вологість була на низькому рівні, пояснюється все сухістю і твердістю подскорлупной оболонки.

Якщо інкубація перепелів відбувалася в оптимальних умовах, то проклев шкаралупи буде знаходитися на окружності тупого кінця. Не намагайтеся допомагати пташенятам вилуплюватися, якщо у них не буде вистачати сил здолати яєчну шкаралупу самостійно, то сумнівно, що такий курча надалі виживе або ж матиме міцне здоров'я.

Рівень вологості: визначаємо оптимальні показники на різних періодах інкубації

Поддержание правильного уровня влажности - очень важно для эмбрионов

На першому і другому періодах інкубації, необхідно заповнити ємності для води , якщо такі передбачені в пристрої інкубатора. Якщо ж їх немає, то слід дообладнати такі ємності самостійно.

Протягом першого і другого періодів стежте за тим, щоб в лотках обов'язково була вода, регулярно її підливайте.

На другому етапі необхідно особливо ретельно стежити за рівнем вологості в інкубаторі . Показник не повинен опускатися нижче 60-70%. Яйця бажано обприскувати один-два рази на добу. Це можна зробити під час чергового перевертання.

Не можна :

  • Обприскувати так, щоб текла вода.
  • Робити обприскування практично відразу після відкриття кришки, на гарячі яйця, це буде шоком для ембріона. Треба почекати поки яйця трохи охолонуть. Період перевертання послужить і невеликим охолодженням.
  • Закривати кришку відразу ж після обприскування, щоб уникнути утворення конденсату, це необхідно робити хвилини через півтори, провівши легкий серпанок.

Важливо в період виведення пташенят стежити за тим, щоб в інкубаторі була висока вологість, близько 90%. Наявність відкритих ємностей з водою, під час вилуплення, може стати причиною загибелі пташенят. Виходячи з цього, подбайте, щоб в них не могли потрапити перепелята.


Зараз читають
Лисячий карликовий кролик: опис, фото, зміст, догляд і годування
Лисячий карликовий кролик: опис, фото, зміст, догляд і годування
Лисячий карликовий кролик: опис і відмінні риси, плюси і мінуси утриманн ...
Волзькі стрічкові голуби: опис, фото
Волзькі стрічкові голуби: опис, фото
Характерні зовнішні особливості волзької стрічкової породи голубів, можл ...
Порода курей легбар: фото і опис, несучість, особливості розведення в домашніх умовах
Порода курей легбар: фото і опис, несучість, особливості розведення в домашніх умовах
Розведення курей породи Легбар: опис породи і відмінності від інших порі ...
Кращі поради по боротьбі з бур'янами в городі
Кращі поради по боротьбі з бур'янами в городі
Кожен городник знає, що для того щоб ласувати власноруч вирощеними і еко ...
Томат "Золоте Серце": характеристика і агротехніка вирощування
Томат "Золоте Серце": характеристика і агротехніка вирощування
Томат "Золоте серце": докладний опис вирощування від п ...
Юкка: секрети вирощування в домашніх умовах
Юкка: секрети вирощування в домашніх умовах
Юка: секрети вирощування в домашніх условиях
Новое youtube видео