Назад
Кращі сорти слив для Підмосков'я. Поради по догляду та посадці

Навигация по разделу

зливу для Підмосков'я. Опис сортів. Посадка і догляд

Лучшие сорта сливы для Подмосковья

Безліч сортів слив спровоковано не стільки різними смаковими уподобаннями її любителів, а й територій, під які селекціонери пристосовували кожен сорт.

Зокрема, тільки для Підмосков'я виведено більше десятка різних слив. У статті розкриємо всі особливості сортів і розповімо, як їх садити і доглядати.


Підбираємо сорти на будь-який смак

Сливи славляться не тільки своїм хорошим смаком, але і лікувальними властивостями. До того ж, серед сортів можна знайти як різні за розмірами, так і за кольором плоди. Серед підмосковних слив є скоростиглі і пізньостиглі, різні за термінами зберігання і основним призначенням. Щоб не помилитися при виборі, опишемо детально найвідоміші сорти.

Сорт сливи " Смолінка»

Сроки созревания слив сорта «Смолинка» очень короткие

Відмінний сорт сливи, який широко поширений по території Центральної Росії і відмінно підходить для вирощування в Підмосков'ї. Для твору даного сорту використовувалася Слива "Очаківська Жовта«, але за зовнішнім виглядом» Смолінка «більше схожий на свого другого батька - сорт»Ренклод Уллеса".

Відмінною особливістю даного сорту є його плоди, які мають дуже правильну симетричну овально-яйцеподібну форму з погано розвиненим черевним швом.

Дозрілі плоди важать близько 35 грам . Колір верхнього шару щільної шкірки слив даного сорту темно-фіолетовий, покритий восковим нальотом. Порожнина шкірки має жовто-зелене забарвлення. М'якоть кисло-солодка і дуже ніжна, жовтого кольору, досить соковита. Смак десертний.

Плоди даного сорту дозрівають рано - приблизно в період з 14 по 25 серпня. Крім вживання в сирому вигляді, сливи сорту» Смолінка " дуже хороші при виготовленні з них чорносливу, сушки і заморожування.

Дерево в зростанні може досягати 5,5 метрів, що дозволяє відносити його до сильнорослих дерев. Форма крони-овальна, загущеність Середня . Кора дерева має коричневий колір, при цьому її поверхня дуже шорстка.

Сорт досить урожайний, за один сезон з одного дерева збирається близько 20 кілограм стиглих плодів високої якості. При цьому, плодоносити дерево починає дуже рано, вже на другий-третій рік росту дерева.

Варто відзначити не тільки відмінні смакові якості плодів даного сорту, але і його скороплідність і швидкі терміни дозрівання плодів. До морозних зим дерево цього сорту пристосоване середньо, проте дуже швидко регенерує і відновлює свої гілки, постраждалі від низьких температур. Також, висока здатність до відновлення дуже позитивно проявляється при проведенні обрізки дерева.

Вирощується сорт "Смолінка" більше на ділянках садівників-любителів, проте дуже широко використовується селекціонерами як донор таких якостей, як відмінний смак і великі розміри плодів .

Зливу «Смолінка» не здатна самозапиляться. Тому, для неї використовується пилок слив «Синій Дар», «Надранняя», «Опал». Великі розміри дерева займають дуже багато простору саду і роблять не зручним збір врожаю. Гілки можуть ламатися під вагою дозрілих слив і вимагають підпірок.

Сорт сливи " Пам'яті Тімірязєва»

Сорт «Памяти Тимирязева» хорошо переносит транспортировку

Даний сорт підходить для вирощування не тільки в Підмосков'ї, але і відмінно приживається по всій решті території Центрального російського регіону і в Средневолжьи. Слива була виведена в результаті схрещування таких сортів, як» Вікторія «і» Скороспілка Червона", від яких вона і отримала свій прекрасний смак і відмінний зовнішній вигляд.

Дозрілі сливи даного сорту мають яйцеподібну форму, за розмірами середні - важать всього близько 22 грам . Верхній колір шкірки плодів-жовтий, покритий великим червонуватим плямою на сонячній стороні сливи.

Характерні також підшкірні струми, які мають червоне забарвлення. Черевного шва у сливи» Пам'яті Тімірязєва " практично не видно.

Жовтого кольору м'якоть за своєю структурою тонкозерниста, але дуже щільна. соковитість плодів Середня , але при цьому їх ароматність робить смак неповторним. Якщо говорити про смакові якості, то варто відзначити чудову кислинку. Фахівцями смак слив був оцінений на 4,2 бали з 5 можливих. У 100 грамах плодів міститься близько 11 мг аскорбінової кислоти.

Сорт сливи " Пам'яті Тімірязєва» вважається пізнім . Зрілість плодів настає в самому кінці серпня. Зокрема, періодом знімання плодів вважається термін з 28 серпня і до 3 вересня.

Даний сорт можна відрізнити ще й по середньорослому дереву. Його крона характеризується округлої кустовидной формою. Гілки крони розташовані не густо, що сприяє середнього ступеня облиственности дерева. Також, дереву характерні опущений пагони, кора яких має світло-коричневе забарвлення.

Плодоносними частинами дерева сливи» Пам'яті Тімірязєва " є однорічні пагони. Також, частина плодів формується на букетних гілочках. Перше плодоношення дерева настає у віці 4 років і може тривати до 21 року.

Важливо, що сорт самоплодовий і не викликає труднощів із запиленням. Але все ж, врожайність сорту трохи більше середньої. В середньому врожайність з одного дерева становить близько 9 кг за один сезон.

Данный сорт самоплоден

Звернути свою увагу на цей сорт варто через хорошої якості плодів і їх високої придатності до транспортування. До того ж, сорт самоплоден і відмінно відновлюється після різних пошкоджень (в тому числі і після обрізки).

Дерево досить стійко до морозів , хоча і вимагає значної уваги до підготовки до зими. Стійкість сорту до посух Середня, дерево дуже вологолюбна.

Такими захворюваннями слив, як клястероспоріоз і плодова гниль слива «Пам'яті Тімірязєва» практично не уражається. Крім аматорських садів сорт прекрасно приживається і плодоносить в промислових садах.

Крім ретельної підготовки до зимового періоду, з деревом доведеться ще дуже довго провозиться, щоб уберегти його від поразок кліщами. плодоношення може бути періодичним , але це не означає, що дерево буде радувати урожаєм рік через рік. На дослідних станціях було визначено, що з 16 років росту дерева, неврожайними були тільки 5 з них.

також цікаво прочитати про колоноподібні сорти сливи

Сорт сливи «Синій птах»

Сливы сорта «Синяя Птица» очень вкусные

Прекрасний сорт для Підмосков'я, який відрізняється своїми яскраво-синіми плодами. Кримські вчені, які вивели даний сорт, використовували в якості донорів сливу «Угорка кавказька» і доповнили її «Кабардинської ранньої».

Таким чином, першим регіонів, в якому була районована зливу «Синій птах» був Північний Кавказ. Однак, на сьогоднішній день вона досить широко поширена і в Центральному, зокрема - в Підмосков'ї.

Сорт відрізняється прекрасними плодами великих розмірів, які в масі складають близько 45 грам . Форма плодів широкоовальна. Поверхня плодів має фіолетове забарвлення, який зверху покритий дуже щільним шаром воскового нальоту. З цієї причини, плоди, які ще висять на дереві і до них ніхто не торкався, здаються синюватими за кольором.

Колір м'якоті "Синього Птаха" жовтий. При цьому вона дуже щільна і надзвичайно смачна. смакові якості плодів дуже високі, що забезпечується солодкістю м'якоті. Кісточка плоду дуже легко відділяється від м'якоті. Вживати плоди можна не тільки свіжими, але і після переробки в різні види консервації і сухофрукти.

"Синій птах" є сортом середніх термінів дозрівання. Плоди стають придатними для вживання приблизно в середині серпня.

Дерево цього сорту відрізняється своїми великим розмірами. Також, сильнорослому дерево комбінує велика крона округлої форми. Гілок у дерева не дуже багато, вони не загущают крону і дозволяють дозрівати плодам одночасно.

Велике і сильноросле дерево здатне радувати дуже великими врожаями. Крім того, плодоносить дерево регулярно . Варто відзначити і ту перевагу, що слива «Синій птах» є скороплідних сортом і її перші врожаї можна збирати вже через 2-3 роки після посадки дерева.

Крім всіх вищезазначених достоїнств і переваг сорту, варто звернути увагу і на його самоплодность. До того ж, відмінні за зовнішнім виглядом, розмірах і смакових якостях плоди добре годяться для транспортування на різні відстані. Чи не боїться сорт низьких температур, проявляється дуже висока стійкість до найпоширеніших захворювань сливи - моніліозу, клястероспоріозу і полістигмозу.

Недоліків у даного сорту практично немає. Єдиним мінусом є його велика і розлога крона , яка займає багато простору саду. Але якщо врахувати, що ця крона приносить неймовірне велика кількість врожаю, то мінус автоматично перетворюється в дуже навіть жирний плюс.

Як правильно доглядати за підмосковними сливами?

Сливи, районовані спеціально для підмосковного Центрального регіону не відрізняються від всіх інших своїх побратимів за вимогами до догляду. Але все ж, варто зупинитися на найважливіших аспектах, які допоможуть садівникам виростити не тільки відмінне і правильне дерево, а й отримувати з нього регулярні і смачні врожаї.

По-перше, обрізка

Обрезка стимулирует рост плодов

Обрізка сливі рекомендується також, як і іншим садовим деревами. Єдиною відмінністю є лише те, що вона не так вимоглива у формуванні крони.

Крім стимулювання росту дерева і формування великих плодів, обрізка сливи допомагає боротися з різними захворюваннями . Саме через боротьби з хворобами, найчастіше зустрічаються рекомендації проводити обрізку навесні, а не перед настанням морозів.

Це робиться з тією метою, щоб отримані деревом пошкодження після видалення гілок не були пошкоджені морозами. Обрізати сливу потрібно вже після розпускання листя, і навіть влітку, щоб дерево не відчувало різких перепадів температур.

обрізка повинна проводиться дуже гострим ножем, і при можливості, не потрібно пиляти гілку, а відразу обрізати.

Головним завданням садівника є не просто видалення зайвих, пошкоджених або засохлих гілок, а й намагатися не пошкодити кору сливи, оскільки це може стати причиною захворювань. Не потрібно забувати обмазати місця зрізів, особливо великих гілок, за допомогою садового вару.

По-друге, добриво

До добрив слива не вибаглива і може спокійно розвиватися без них. Але оскільки ви вирощуєте дерево з метою отримувати врожаї, без підгодівлі не обійтися.

Важливо знати, що у перші роки удобрювати дерево не варто . Адже, після весняної посадки, воно ще не встигає добре прижитися і практично не здатне вбирати поживні речовини з грунту, а якщо почне робити це ближче до осені, то від надмірно інтенсивного росту саджанець може сильно постраждати від ранніх морозів.

На другому році зростання дерево слід удобрити за допомогою азоту . Удобрювати дерево рекомендують в першій і другій половині червня, вносячи азот в якості поливу. На 10 літрів води вноситься всього лише 2 ст.л. сечовини (можна замінити рідким «ідеалом»).

Підживлення плодоносних слив повинна включати три основних етапи:

  1. До початку цвітіння дерева - добре перекопують грунт і зволожуємо її живильним розчином: на 10 літрів води 2 ложки сечовини + сульфат калію. Нормою для одного дерева є близько 30 літрів даного розчину.
  2. У період, коли плоди на дереві формуються і набувають потрібну форму в грунт важливо внести воду, з розчиненими в ній 2 ст.л. сечовини, 3 ст. л. нітрофоски (вказана норма з розрахунком на 10 літрів води). Одному дереву буде досить 20-25 літрів такого розчину.
  3. Після закінчення плодоношення дерево вимагає поливу розчином 2 ст.л. сульфату калію і 3 ст. л. суперфосфату. На одне дерево потрібно виливати до 35 літрів такого розчину.

Тепер про полив сливи

Важно не забывать о поливе, в котором слива очень нуждается

Про полив багато говорилося в попередньому підпункті, однак крім поливу з метою добрива, воду вносити потрібно і просто так. Адже слива є дуже вологолюбна рослина і важко переносять посухи.

Тому, зволожувати грунт навколо дерева слід регулярно в усі літні місяці і навіть у вересні. При цьому, поливати дерево потрібно регулярно, інакше існує ризик розтріскування плодів.

Про те, що ви переборщили з поливом, будуть свідчити жовтизна листя і засихання верхівки дерева.

На кінець, переходимо до підготовки до зими

Готувати сливу до зими потрібно дуже ретельно, оскільки навіть щодо зимостійкі сорти можуть страждати від морозів. Великим недоліком слив є те, що при ранньому розпусканні дерева кора може упреть, що викличе розтріскування кори.

Молоді дерева рекомендується не тільки прив'язувати до міцного кілочка , але і повністю пов'язувати всю крону в одну купу. У великих дерев, які вже не можливо так зв'язати, кожна гілка прив'язується до окремого кілочка.

Грунт навколо дерева вкривається снігом і сіном.

Вимоги до посадки сливи

Вибираємо місце для посадки сливи

Слива дуже любить добре освітлені місця. Тому, при закладці саду ні в якому разі не варто допускати затіненості сливи іншими деревами. Також, не допускайте посадки сливи в місцях, які продуваються вітрами. В такому випадку ви ризикуєте втратити урожай, навіть якщо дерево дуже інтенсивно цвіло.

Безпосередня посадка

Яма під сливу викопується за кілька тижнів до безпосередньої посадки. При цьому, копається вона вглиб до 60 сантиметрів, верхній шар грунту перемішується з компостом 2 до 1 і засипається на дно ями. в яму також варто вбити міцний кол , до якого ми підв'яжемо наш саджанець після посадки. Кол повинен розміщуватися з північного боку саджанця.

При опусканні і закапуванні сливи, важливо враховувати, що коренева шийка повинна знаходиться над поверхнею грунту приблизно на 5 сантиметрів. Адже, після осідання грунту вона самостійно опуститься на потрібну глибину, а опускання її під грунт не можна допускати ні в якому разі.

Після посадки дерево потрібно добре полити і покрити грунт навколо нього торфом або перегноєм (це дозволить на довше утримати вологу в землі).

Для посадки сливи в районі Підмосков'я найкраще вибрати весну. Хоча в принципі, сливу дуже часто садять і восени. Але в Підмосков'ї дерево не встигне перейти в стан спокою перед настанням морозів, тому може просто замерзнути і не відійти навесні.


Зараз читають
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як зробити своїми руками просту драбину з дерева і стілець-драбину. Необ ...
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром: користь і особливості заготовки на зиму. І ...
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Коротка і доступна інформація про те, чим обробити смородину восени, як ...
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і применение
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці уч ...
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Продажі швейцарської харчової компанії Nestlé в третьому кварталі знову ...
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
Павловнія — це дерево, яке здатне виростати до 5 м в рік. Фермери Україн ...
Новое youtube видео