Назад
Осінні сорти яблук: опис, посадка, догляд

Навигация по разделу

Осінні яблуні: знайомимося з сортами і особливостями догляду

Осенние сорта яблок[/url]

У своєму саду дуже важливо мати яблуні різного терміну дозрівання, щоб цілий рік ласувати свіжими плодами.

Сьогодні ми дуже скрупульозно підійшли до висвітлення осінніх сортів яблунь, їх особливостей, переваг і недоліків.

Звернемо увагу на основні вимоги до догляду за даним видом дерев і особливості посадки саджанців.


Найвідоміші сорти осінніх яблунь

Осінні сорти яблунь відрізняються особливими смаковими якостями і достатньо тривалим періодом зберігання плодів. Зокрема, яблука дозрівають приблизно на початку-середині вересня.

Плоди рекомендується самостійно знімати з дерева , не чекаючи їх опадання. Повна зрілість яблук настає тільки через 15 днів після знімання їх з дерева. Плоди осінніх сортів яблуні зберігаються до початку січня.

Сорт яблук " Макінтош»

Один из самых популярных сортов - «Макинтош»

Не дивлячись на те, що даний сорт, виведений в Канаді, історично відноситься до зимових сортів, у південних кліматичних районах України і Росії його плоди зріють вже на початку вересня. Тепер перейдемо до докладного опису сорту яблуні «Макінтош».

За величиною яблука вище середнього або ж середні . Верхня частина плодів слабоконечная за формою, а нижня розділена на «часточки». Шкірочка яблука гладка, покрита невеликим шаром воскового нальоту, за структурою досить щільна, здатна з легкістю відділятися від м'якоті. Основний колір-білувато-жовтий, іноді зеленувато-жовтий. Більшу частину плода займає покрив з темно-фіолетових смуг на червоному тлі.

Колір м'якоті стиглого яблука Білий , іноді проявляються характерні червоні прожилки. Відрізняється соковитістю і ніжністю смаку, який є кисло-солодким. Також, смак відрізняється характерною цукеркової пряністю. Кількість аскорбінової кислоти, яка входить в хімічний склад м'якоті, становить 3,8 мг/100 грам.

Дерево відноситься до сильнорослих. гілки розлогі , скелетні, які утворюють негусто але сильно розкидану крону. Дерево характеризується змішаним типом плодоношення .

Плоди яблуні сорту «Макінтош» добре підходять для вирощування на продаж. Адже основними їх достоїнствами є відмінний зовнішній вигляд і відмінні смакові якості які подобаються багатьом.

Також, стиглі плоди без праці можуть збережуться протягом тривалого часу . Яблука підлягають транспортуванню. Висока врожайність на клонових підщепах.

Не дивлячись на те, що в загальному врожайність сорти досить висока , однак якщо ваше дерево щеплено до насіннєвого підщепи - ви ризикуєте зіткнутися з проблемою нерегулярності врожаїв. Також, існує ризик втратити урожай, якщо його вчасно не зібрати з дерева: яблука самі будуть опадати, а в дощову погоду можуть загнивати від високої вологи.

Сорт слабостійкий перед низькими температурами і перед захворюваннями (часто уражається паршею).

Сорт яблук " Пепін шафранний»

Плод яблока «Пепин Шафранный »покрыт красным румянцем

Цей сорт також можна назвати зимовим. яблука " Пепін Шафран» дозрівають тільки до кінця вересня , початку жовтня. Але все сорт дуже поширений по території Росії, України та інших країн тих же широт. "Пепін Шафран «є результатом схрещення сорту» Ренет Орлеанський «з гібридним сортам» пепінка Литовська «і»Китайка".

Плоди середні або зовсім не великі. Плід симетричні за формою , округло конічні. На деяких плодах може бути помітна легка ребристість. Шкірочка гладка, але біля чашечки може виникати горбистість.

Характерні підшкірні точки, яких у яблук даного сорту безліч. Колір плодів має зеленувато-жовтий відтінок. Основне забарвлення покритий червоним "рум'янцем" зі штрихуванням у вигляді червонуватих смуг.

Колір м'якоті-кремовий. За структурою вона досить щільна і соковита. смак характеризується як винносолодкий з особливим пряним ароматом. Вміст аскорбінової кислоти в м'якоті становить 14,2 мг на 100 грам м'якоті.

Тепер опис дерева яблуні " Пепін шафранний»

Дерево середньоросле . За формою крони молодого дерева його можна зазвати округлим, але з початком рясного плодоношення гілки опускаються, роблячи його широкоокруглої. Крона дуже густа , тому вимагає ретельного догляду і регулярного проріджування. Ростові пагони є у дерева сорту «Пепін шафранний» плодоносними.

Плоди дивують своєю високою придатністю до транспортування. термін зберігання становить близько 223 днів , що дає можливість вживати їх плоди навіть в лютому і березні, тобто, через 5-6 місяців після обривання з дерева.

Використовуватися вони можуть як для продажу (приваблива забарвлення), так і для технічної переробки, домашньої консервації різного роду. Особливими смаковими якостями відрізняється варення з плодів «Пепіна Шафранного».

Дерево скороплодно - врожаї можна збирати вже на 5-6 рік після посадки саджанця . Врожаї регулярні і досить рясні. Сорт самоплодовий . Відрізняється високою регенеративної здатністю, що дає можливість робити обрізку щороку.

Але є і мінуси. Дерево сильно потребує догляду , особливо в обрізанні, оскільки без неї плоди стають дуже маленькими , знижується загальна врожайність. Плоди і листя сорту " Пепін шафранний» схильні до ураження грибковими захворюваннями , зокрема паршею. Небезпеку становить і яблунева плодожерка. Стійкість перед низькими температурами Середня. Плоди схильні до осипання.

Сорт яблук " пепінка Литовська»

Плоды данного сорта очень сочные

У цього сорту насправді дуже багато назв, серед яких «Глогеровка», просто «пепінка», «Сарепка» і «Пепін Литовський». Є результатом народної селекції, має прибалтійське Походження. Не дивлячись на те, що не має великого поширення в промислових садах, у населення користується особливою популярністю.

Величина плодів Середня, знижується зі збільшенням обсягів врожаю. Форма бочковідная, трохи округла. Найбільший діаметр зрілого яблука по середині плоду. Ребристість не характерна. колір світлувато-жовтий , іноді може бути солом'яно-білим. Покров у вигляді "рум'янцю", за кольором рожево-карміновий, розмитий.

М'якоть у стиглих плодів Біла . Містить багато соку, структура дрібнозерниста. смак ніжний, кисло-солодкий . Смакові якості високо оцінені фахівцями в тому числі і завдяки особливому аромату яблук.

Дерево відноситься до середньорослі. Швидко росте і вступає в плодоношення. Крона дуже густа . Гілки пониклі, постійно обростають. Відмінною особливістю дерева можна назвати звивистість і хвилястість скелетних гілок і провідників.

Важливою якістю сорту є невеликі розміри дерева . Завдяки цьому догляд за ним і збір плодів перестають бути суперзавданням. Сорт скороплідний, високі врожаї здатний давати навіть в молодому віці. Плюсом є високі смакові якості яблук. Підлягають вживанню як в зведеному вигляді, так і у вигляді соків, сухофруктів, моченому вигляді.

Термін зберігання тривалий, аж до січня.

Головним недоліком дерева є його низька стійкість до зимових морозів і ураження захворюваннями (парша). Плоди не досить великих розмірів, не презентабельні при продажу. Плодоношення з віком дерева може ставати не регулярним.

Сорт яблук»Слава Переможцям"

сорт «Слава Победителям» обладает нежным кисло-сладким вкусом

Ще один осінній сорт, який є результатом селекції українських вчених. Його батьками є сорти "Папіровка «і зазначений вище сорт»Макінтош".

Перейдемо до опису плодів яблуні.

Розміри плодів можуть бути як великими ( до 150 грам ), так і середніми - залежно від зовнішніх погодних умов поточного року. Так само, позитивно на розміри плодів впливає луджені грунту і оптимальний стан вологості грунтів і повітря.

Форма зрілих яблук довгасто-кругла . Деякі плоди можуть бути слабоконическими, з незначною ребристістю. Шкірочка гладка, з характерним восковим нальотом. Характерно велика кількість підшкірних точок.

Колір зрілого плоду світло-зелена. Покривної забарвлення покриває практично весь плід, розмитий, червонуватого відтінку.

М'якоть плодів білого кольору з легким кремовим відтінком. Смакові якості дуже високі, оскільки плодам характерна соковитість , ніжність і кисло-солодкий ароматний смак.

За хімічним складом плоди рясно насичені корисними вітамінами. Кількість аскорбінової кислоти становить 8 мг на 100 грам м'якоті.

Сильноросле дерево яблуні сорту» Слава Переможцям " має широкопірамідальну форму крони . З віком і зі збільшенням обсягів врожаю форма стає високоокруглої. Гілки відходять від стовбура під гострим кутом, але через деякий час потроху опускаються.

При сприятливих умовах і родючості грунту в плодоношення може вступати навіть Дворічна деревина, однак нормою для даного сорту вік вважається 4-5 років.

Сорт дуже урожайний і стійкий до морозів . Якість смаку і зовнішнього вигляду плодів високі (товарність становить до 90%). Дозрівати плоди можуть навіть раніше настання вересня. яблука не опадають навіть при настанні їх зрілості. Стійкий до ураження паршею. Плоди легко переносять транспортування.

Сорт погано переносить посухи , від чого страждає урожай, плоди обсипаються. Дуже вимогливий до ретельного і регулярного догляду, розрідження крони. З віком і зниженням родючості грунту плодоношення може стати не регулярним.

Сорт яблук " Уелсі»

«Уэлси» обладает очень приятным арматом

Матір'ю даного сорту є вишнеплодная Сибірська яблуня. Був виведений американськими вченими. Сорт легко приживається і добре плодоносить навіть в північних районах Росії .

Перейдемо до опису плодів яблуні.

Зріють плоди в середині вересня . Їх величина в основному середня, за формою вони трохи нагадую Ріпу. Шкірочка гладка, з великою кількістю підшкірних точок. Колір дозрілих плодів жовтувато-зелений, набуває золотистого відтінку. Характерний покрив брудно-червонуватого кольору з темно-червоними смугами.

Зелений або білий колір м'якоті перемішаний з червоними прожилками. смак кисло-солодкий , характерний тонкий приємний аромат. Однак, якість смаку на пряму залежить від сприятливості погоди і родючості грунту.

У м'якоті з розрахунком на 100 грам міститься до 10,2 мг аскорбінової кислоти.

Дерево яблуні " Уелсі»: опис сорту

Середньоросле дерево з широкопірамідальною кроною . З початком плодоношення крона набирає округлу форму. Гілки відходять від стовбура в верх, проте кінці трохи опущені. Рясні врожаї можуть стати причиною обламування навіть найбільших гілок. Плодоносить дерево за змішаним типом.

Сорт дуже швидко вступає в плодоношення (4-5 років). Урожайність (до 275 кг з одного дерева) і стійкість перед ураженнями грибковими захворюваннями висока. Відрізнятися відмінними смаковими якостями , вживаються плоди як в свіжому вигляді, так і у вигляді соків.

Сорт не стійкий перед низькими температурами, вимагає особливого догляду перед настанням зимового періоду. Від рясності врожаїв втрачається маса і розміри плодів. Смакові якості залежать від сприятливості зовнішніх умов.

також цікаво прочитати про догляд за колоновидними яблунями

Як правильно доглядати за осінніми сортами яблунь?

Доглядаємо правильно: обрізка

Обрізка осінніх сортів яблунь повинна бути регулярною . Молоді саджанці коротшають на 40 сантиметрів. Важливо обрізати ті гілки, які будуть заважати або вступати в конкуренцію з провідником. Для правильного формування крони важливо обрізати ті гілки, які ростуть всередину.

Особливості добрива

У перші роки зростання саджанець особливо схильний до різних шкідників і вимагає внесення азотних добрив . Доза повинна становити близько 50 кг добрива на 1 га Половина вказаної дози вноситься до цвітіння, друга - через 2-3 тижні після.

Правильний полив дуже важливий для хорошого врожаю

Потреба в поливі є тільки в саджанців безпосередньо після їх посадки . Також, особливу увагу потрібно звертати на карликові дерева, оскільки їх коріння знаходяться близько до поверхні грунту і можуть не діставати самостійно воду з грунту.

Важливо враховувати, що яблуні люблять грунт з хорошим дренажем, тому іноді дерева потрібно не поливати, а навпаки відводити воду в спеціально викопані канавки.

Однак, в посушливі роки поливати дерево потрібно ретельно, вливаючи воду в спеціальні рови навколо стовбура дерева. Для збереження вологи можна укладати зверху торф або перегній .

Як доглядати за деревом взимку

Більшість сортів яблуні стійкі до морозів, проте зайва пильність не зашкодить. Перед настанням холодів стовбур дерева потрібно мульчувати торфом і перегноєм.

Шар повинен бути досить грубим, щоб не допустити промерзання грунту навколо дерева. Взимку, при рясних снігопадах, на пристовбурні кола також навертається сніг. Однак, з наступ відлиги слід простежити, щоб зверху не утворювалася кірка льоду, яка буде перешкоджати надходженню кисню до коріння.

Уважно слід стежити взимку за саджанцями. Їх слід підв'язувати до спеціальних колам, які вбережуть їх від морозних вітрів.

Взимку яблунь може стати жертвою різних гризунів і зайців, тому стовбур рекомендується обв'язувати ялинником до нижніх гілок.

Посадка саджанців осінніх яблунь

Правильно вибираємо час

Найкраще час для посадки саджанців осінньої яблуні-це осінь . Однак, потрібно враховувати погодні умови кожного року, і висаджувати дерево за два тижні до морозів.

Це потрібно для того, щоб дерево раніше не почало оживати і проростати, оскільки в такому випадку воно дуже легко може пошкодиться морозами. Якщо ви хочете посадити яблунь навесні-почекайте приблизно пів тижня після того, як грунт повністю відійде від морозів.

Які вимоги до грунту?

найкращим грунтом для яблуні є суглинки з великою кількістю перегною

Також, яблуні дуже вимогливі до вологості грунту і боятися високого рівня грунтових вод. Щоб виростити гарне плодовите дерево на пісках і глинисто-піщаних грунтах доведеться дуже сильно працювати над їх добривом.

Переходимо безпосередньо до посадки

Закладка саду буде заздрість від того, які розміри має дерево. Якщо воно середньоросле, то відстань між деревами одного ряду має становити не менше 2 метрів, а для високорослих - близько 3,5. Відстань між рядами має становити приблизно 4-4, 5 метра як для сильнорослих, так і для карликових дерев.

В яму, перед посадкою, потрібно внести суміш верхнього шару грунту з добривами (торф, суперфосфати). Опускаючи саджанець в яму слід враховувати подальше просідання грунту, тому місце щеплення повинно знаходиться на рівні 10 сантиметрів над рівнем грунту. Землю слід ретельно ущільнити.

Безпосередньо після посадки дерево вимагає поливу . Оптимальна кількість води для поливу всіх видів яблунь становить 20-30 літрів. Полив повторюється кілька разів після посадки.


Зараз читають
Як виростити ківі з насіння в домашніх умовах: інструкція, фото
Як виростити ківі з насіння в домашніх умовах: інструкція, фото
ВИРОЩУВАННЯ ківі в домашніх умовах: правила пророщування насіння, методи ...
Як врятувати орхідею, якщо згнили коріння і листя, і як врятувати її без коренів
Як врятувати орхідею, якщо згнили коріння і листя, і як врятувати її без коренів
Реанімація орхідеї без коренів: кілька слів про будову рослини, симптоми ...
Засолювання грибів на зиму в банках: простий покроковий рецепт приготування з фото
Засолювання грибів на зиму в банках: простий покроковий рецепт приготування з фото
Корисні властивості грибних солінь, можливість використання в дієтах. Ос ...
Цибуля Ялтинська: опис сорту, технологія вирощування
Цибуля Ялтинська: опис сорту, технологія вирощування
Ялтинська цибуля: опис сорту і особливості вирощування за межами Криму. ...
Чому не цвіте Лілія, боротьба з хворобами і шкідниками квітки
Чому не цвіте Лілія, боротьба з хворобами і шкідниками квітки
Чому не цвіте Лілія, боротьба з хворобами і шкідниками цветка
Новое youtube видео