Чи знаєте ви, що в Угорщині вирощують найгостріший і найдорожчий перець чилі в світі?
Відзначений міжнародними нагородами Угорський перець чилі виробляється в Баранді, округ Хайд-Біхар.
Сімейний бізнес почав свою діяльність в 2017 році, а в 2020 році він отримав 4 нагороди, в тому числі золоту медаль конкурсу American Artisan Flave Awards в категорії меду з перцем чилі. Також виробники виграли бронзову медаль на змаганнях зі своїм гострим томатним соусом.
Chiller Manufactory виробляє не тільки перець чилі, але і супутні товари, які можна знайти в їх інтернет-магазині. Їх продукція включає соуси, мед і шоколадні цукерки.
Їх асортимент Чилі дуже широкий: від хабанероро до халапеньо, можна знайти майже все, включаючи Керолайн Ріперт, їх найгостріший перець чилі з 2 млн одиниць за шкалою Сковілл. Перець Керолайн Ріперт, з'їдений в 2013 році, був внесений до Книги рекордів Гіннеса як найгостріший перець чилі в світі.
Чилі має лікувальні властивості, включаючи розрідження крові, детоксикацію і прискорення метаболізму.
Шкала Сковілла вимірює гостроту сортів перцю. Гострий смак представників роду Capsicum (перець) викликаний речовиною під назвою капсаїцин. Речовина стимулює нервові закінчення теплового сенсора шкіри, особливо на слизових оболонках. Одиниця тепла Сковілла (SHU) вказує відносну кількість капсаїцину. Багато гострих соусів використовують шкалу Сковілла у своїй рекламі. Зручний метод був вперше розроблений американським хіміком Вілбуром Сковіллом в 1912 році для вимірювання капсаїцину, тому прилад був названий на його честь.
Однак цей сорт — далеко не найдорожчий перець чилі в світі. Це звання належить сорту під назвою Аджи Чарапіта. Цей сорт почали вирощувати в Угорщині зовсім недавно, не так давно його вирощували тільки в джунглях Північного Перу, в дикій природі. Аджі Чарапіта досить маленький, розміром з горошину, але коштує дуже дорого.
Читайте також:
- До середини травня щонайменше 40% виробництва фруктів постраждало від руйнівних морозів. Нічого подібного ніколи не відбувалося, сказав президент відділу садівництва національної сільськогосподарської палати Бела Мартонфі.
- Цього року очікується найгірший урожай акацієвого меду за останні п'ятдесят років, заявив у вівторок президент національної угорської асоціації бджолярів Пітер Бросс.
- Сезон збору спаржі завжди приваблював сезонних робітників протягом багатьох років, однак цього року епідемія зіпсувала плани.