небезпека захворювань картоплі в Угорщині
Відсутній контроль виробника проти Ralstonia solanacearum, який викликає бактеріальне в'янення і коричневу гниль у картоплі .
В Європейському Союзі Ralstonia solanacearum класифікується як швидко вражає шкідник , він може завдати великої економічної шкоди і контроль виробників за ним Неможливий.
Він мешкає на безлічі рослин і зустрічається в поверхневих водах. Вчені розглядали випадки зараження в Угорщині з 2000 р., вони могли бути завезені в країну імпортованими бульбами з-за кордону. Завдяки сприятливим погодним умовам для зараження, 50% врожаю бульби можуть постраждати.
У 2003 р.вперше було виявлено 46 заражених зразків, постраждали 10 округів. В одній з цих областей бактерія викликала важкі наслідки. Оскільки це може завдати значної економічної шкоди виробництву картоплі, фахівці вже розпорядилися знищити заражений урожай у всіх випадках, і з 2004 року це стало обов'язком держав-членів ЄС. До цих пір цей захід виявився ефективним щодо картопляних запасів.
Однак на основі інтенсивних досліджень останніх десятиліть бактерія влаштувалася в деяких популяціях водотоку гіркою люцерни .
Ступінь його пошкодження може сильно варіюватися від року до року. Наприклад, в 2018 році Національна референс-лабораторія Печ з бактеріологічної діагностики стану рослин не виявила внутрішніх інфекцій цього патогена, але в 2019 році бактерія була виявлена в значній кількості домашніх зразків.
На додаток до домашнього вирощування, також перевіряються партії картоплі з країн–членів ЄС, і жоден з 63 зразків, відібраних в 2019 році, не був визнаний зараженим.
Читайте також:
- Високопоставлені чиновники Міністерства сільського господарства відвідали завод з переробки солодкої картоплі Meru Friends Sacco в місті Мауа, щоб оцінити його діяльність. Sacco об'єднує фермерів, які вирощують батат, які постачають продукцію на завод.
- Станом на 25 листопада 2019 р. сільськогосподарські організації та СЕЛЯНСЬКО-фермерські господарства зібрали 7,3 млн. тонн картоплі . Для порівняння: у 2018 р.урожай культури склав 6,7 млн. тонн.
- Багато виробників, консультантів та інспекторів знайомі з симптомами різних хвороб картоплі . Тим не менш, швидке отримання остаточного діагнозу важливо для запобігання поширенню зараження.