українці вже 4 роки їдять м'ясо з чумою
Ось уже 4 роки, з часів появи АЧС у країні, українці вживають свинину, заражену чумою. Численні спалахи цього захворювання замовчуються як в індивідуальних господарствах громадян, так і на великих промислових підприємствах.
Таким чином, м'ясо заражених свиней замість того, щоб бути утилізованим, опиняється на ринках і полицях магазинів, повідомила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.
За її словами, зараз вже є технології, що дозволяють зробити заражене м'ясо безпечним. Так, його можна переробити на тушонку. Як відзначають вчені, вірус АЧС гине при температурі +60°з протягом півгодини.
Тушонка, зроблена з цього м'яса, стане абсолютно безпечною як для вживання в їжу, так і в плані біобазопасності. Якби всіх утилізованих з початку року через АЧС свиней України переробили таким чином, це могло б нагодувати до 200 тис.осіб, сказала Паламар.
Вона додала, що необхідно внести правки в інструкцію по боротьбі з АЧС, щоб м'ясо заражених тварин не утилізували шляхом спалювання, а безпечно переробляли.
Новітні технології здатні перетворити небезпечне м'ясо в тушонку відразу на території господарства. У США вже є такий досвід, там використовуються мобільні переробні установки. Одна установка коштуватиме близько 100 тис.дол. Експерт називає це невеликою сумою в порівнянні з розміром збитків, які несе галузь від АЧС.
З питанням щодо переробки зараженого вірусом м'яса звертатиметься до Президента України.