Назад
Фейхоа: корисні властивості і протипоказання екзотичного фрукта

Навигация по разделу

Чим корисний фейхоа?

Велика кількість екзотичних фруктів ми можемо знайти в магазинах і на ринках.

Серед них є екземпляри, на які потрібно звернути особливу увагу.

До таких належить, безсумнівно, фейхоа. Що ж таке фейхоа, звідки він родом, як виглядає?


Що за фрукт?

Фейхоа являє собою плід тропічного чагарнику або невисокого дерева . Батьківщиною фрукта є Південна Америка, де його в кінці XIX століття і виявили європейці в ході наукової експедиції.

Незабаром фейхоа з'явився у Франції. Потім це тропічна рослина почали розводити на узбережжях Середземного і Чорного морів, а також в Азербайджані і Туркменістані.

чи знаєте ви? Фейхоа називається На честь португальця Жуана да Сілва Фейжо, який першим описав це тропічна рослина і його їстівні плоди.
Плід фейхоа-це зеленувата, іноді з рум'янцем, ягода овальної форми, розміром порівнянна з курячим яйцем. Під щільною шкіркою знаходиться напівпрозора м'якоть з декількома насінням . Шкірка досить щільна і на смак терпка, а м'якоть соковита і на смак нагадує суміш полуниці , ананаса , ківі, папайї . Їстівним вважається весь плід без винятку.

Харчова цінність і калорійність

Оскільки фейхоа має приємний смак, можна втратити контроль над кількістю з'їдених плодів. Тому для людей, хто стежить за своєю фігурою, дуже важлива інформація про харчову цінність і калорійності цієї ягоди . В 100 г екзотичного продукту міститься 1,24 г білка, 0,78 г жиру, 10,63 г вуглеводів і 49 ккал (205 кДж). Також необхідно знати, що на 100 г плодів припадає 86 г води і 0,74 г золи. Потрібно враховувати, що це усереднені показники. Залежно від місця зростання і сорти дані цифри можуть варіюватися.

Хімічний склад

Плід фейхоа — справжнє джерело корисних речовин. У ньому міститься їх рекордна кількість-93.

Найбільш значущі:

  • Вітамін C;
  • Вітаміни групи В — В1, В2, ніацин, В5, В6, фолієва кислота;
  • Мікроелементи-йод, магній, калій, залізо, цинк та ін.;
  • Кахетин, лейкоантоцин-біологічно активні речовини;
  • Яблучна кислота;
  • Ефірні олії;
  • Сахароза;
  • Клітковина.
чи знаєте ви? кількість йоду в 100 г ягід фейхоа може становити до 35 мг.такі показники лише у морепродуктів.

У чому користь?

Немає сумніву в тому, що велика кількість вітамінів, мінералів та інших речовин, які присутні в плодах, принесуть нам велику користь. Розглянемо, чим корисний фейхоа для людського організму.

В першу чергу через рекордного вмісту йоду, даний фрукт здатний за короткий час наситити нас цим необхідним елементом. Адже нестача йоду призводить до погіршення пам'яті та уваги, людина буде млявим, як би позбавленим енергії.

важливо! Так як плоди насичуються йодом завдяки його вмісту в морському повітрі, максимальну користь приносять фрукти, вирощені в безпосередній близькості до моря.
Також вміст великої кількості вітаміну з, біологічно активних сполук і ефірних масел робить цей екзотичний фрукт потужним антиоксидантом і профілактичним засобом від застуди та ГРВІ. Крім цього, сахароза і клітковина, яка присутня в цій ягоді, добре насичує шлунок. Тому вона вважається дієтичним продуктом.
до дієтичних продуктів також відносять баклажан , морква , шніт-цибуля , шпинат , спаржу , латук , кріп , гарбуз .

Застосування фейхоа

Для того, щоб наш дивовижний фрукт приносив максимальну користь, необхідно знати, де і як він застосовується. А сфера застосування плода досить широка і різноманітна.

Лікування

Фейхоа є тим екзотичним фруктом, який рекомендують лікарі в комплексній терапії при ряді захворювань, оскільки добре знають, чим він корисний.

У сирому вигляді фрукт застосовується для лікування і профілактики таких захворювань:

  • Захворювання щитовидної залози (при нестачі йоду в організмі);
  • Гастрит;
  • Пієлонефрит;
  • Атеросклероз;
  • Авітаміноз;
  • Ревматизм;
  • Підвищений вміст холестерину;
  • Підвищений артеріальний тиск.
У вигляді варення фрукт використовується з теплим чаєм при застуді і грипі, як зміцнювальний імунітет засіб.

У дерматології використовують ефірні масла, що містяться в плодах. Вони є відмінним протизапальним засобом, ефективні проти грибка і широкого спектру мікробів.

Косметологія

Такий корисний продукт не могли не оцінити косметологи. Вони включають його до складу масок для обличчя. Такі маски омолоджують, живлять, знімають різні запалення, особливо гарні в холодну пору року.

Плоди фейхоа з успіхом можна застосовувати і в домашній косметології, так їх численні цілющі властивості принесуть вам користь і задоволення, а не шкоду. Ось кілька рецептів масок.

  • Для сухої, нормальної шкіри: змішати в однорідну масу третю частину склянки м'якоті фрукта, трохи сиру, яєчний жовток і ложку оливкової олії. Нанести на підготовлену шкіру обличчя і шиї, почекати 20 хвилин, змити. Можна повторювати таку маску до трьох разів на тиждень
  • Для шкіри, схильної до жирності: взяти півсклянки фруктової м'якоті, по ложці камфорного спирту і лимонного соку, добре змішати. Нанести на 15 хвилин, змити. Ефект від застосування буде видно при використанні подібної суміші два рази в тиждень.
Якщо у вас немає часу для приготування маски, то можна просто протерти м'якоттю обличчя і шию, а також груди і руки.
дізнайтеся про використання в косметології полуниці , кизилу , ананаса , абрикоса , імбиру .

Кулінарія

Фрукт з таким приємним смаком і незрівнянним ароматом був гідно оцінений кулінарами. Фейхоа можна їсти в сирому вигляді, а можна використовувати при приготуванні різних страв. Порізаний свіжий плід фейхоа буде хороший у фруктових салатах. Як доповнення його можна подати до риби і навіть м'яса. Можна приготувати з сирого фрукта варення.

Для цього на кілограм цілих перекручених на м'ясорубці ягід додайте 700 г цукрового піску і добре перемішайте. Фруктову масу розкладіть по маленьких банках і поставте в холодильник.

важливо! якщо варення приготовлено з сирих плодів без застосування термічної обробки, то в ньому збережуться всі корисні речовини, а значить, і властивості.
З успіхом любителі кулінарії використовують даний екзотичний плід при приготуванні компотів, джемів, десертів. Також рекомендують використання в якості начинки для випічки.

Шкода і протипоказання

Як будь-який продукт харчування, фейхоа має корисні властивості і протипоказання. Не можна вживати цей фрукт людям, у яких існують проблеми зі здоров'ям, пов'язані з підвищеним вмістом йоду в організмі. До таких захворювань відносяться гіпертиреоз і базедова хвороба, під ударом — щитовидна залоза.

Через високий вміст цукру фрукт протипоказаний людям із зайвою вагою. Якщо людина хвора на цукровий діабет, то його вживання, швидше за все, заборонено, хоча це залежить від ступеня захворювання і вимагає консультації з фахівцем.

Не рекомендується поєднання фейхоа зі свіжим молоком, можливо розлад шлунка.

Також може бути банальна непереносимість даного продукту. І якщо його вживання викличе дискомфорт в шлунку, кишечнику або алергічну реакцію, то доведеться відмовитися від цього солодкого дива. Необхідно з обережністю їсти фейхоа діткам і годуючим мамам.

Як вибрати, їсти, зберігати

Щоб продукт харчування приносив максимальну користь для організму, необхідно в першу чергу правильно його вибрати. І фейхоа тут не виняток. Рекомендації наступні.

Спочатку огляньте фрукт зовні. Шкірка повинна бути щільною, без темних плям і зморшок. Краще вибирати екземпляри побільше, вони більш стиглі. Можна попросити розрізати один плід уздовж навпіл.

М'якоть повинна бути напівпрозорою. Якщо вона коричнева, то фрукт переспів, якщо біла і непрозора — не Доспів. У подібних випадках його купувати не потрібно, він не придатний до вживання. Стиглий плід фейхоа виділяє тонкий аромат. Плоди, дозрілі на дереві, ви зможете спробувати тільки біля моря, а для перевезення фрукти знімають недозрілі, тому аромату може і не бути.

важливо! на наших прилавках фейхоа з'являється в кінці вересня і радує нас до січня. Але самий пік-це Листопад. Саме в цей час він найсмачніший і корисний.
Інший важливий момент - як вживати. Треба не забувати, що фейхоа — досить дорогий екзотичний фрукт, тому, як його їсти, вирішує кожен сам.

Якщо їсти свіжий плід, то можна з'їдати його повністю, не чистячи від шкірки. Такий вид вживання найбільш корисний, оскільки саме в шкірці цього цінного продукту містяться корисні речовини.

Але деяким не подобається досить щільна шкірка, та ще й з терпким смаком. Тоді рекомендується розрізати фрукт на дві частини і дістати м'якоть маленької ложечкою. Насіння, які знаходяться в середині, дуже дрібні, тому їх теж їдять, вони не викличуть ніякого дискомфорту. щоб заготовити корисний фрукт про запас, можна скористатися такими порадами:

  • Подрібнити фейхоа, перемішати з невеликою кількістю цукру, розкласти в контейнери і поставити в морозильну камеру.
  • Якщо додати більшу кількість цукру (700 г на 1 кг ягід), то вийде сире варення, яке поміщають в невеликі скляні баночки і зберігають просто в холодильнику
Заготовки з фейхоа можна додавати куди завгодно, слідуючи своїм смакам і перевагам.

А ось зберігати в свіжому вигляді фейхоа довго не вийде. Можна свіжий плід хорошої якості покласти в холодильник. В процесі зберігання він частково втратить вологу, стане солодше. Але більше тижня тримати його не потрібно, він просто перезріє. А перезрілі плоди їсти не варто через небезпеку алергічних реакцій і отруєння.

Ось ми і познайомилися з екзотичним гостем з півдня і переконалися, що наша природа може нас годувати, лікувати і приносити задоволення. Так що заглядайте восени на фруктові прилавки, вибирайте фейхоа і їжте на здоров'я.


Зараз читають
Хвороби баранів, овець і ягнят: їх симптоми, лікування, профілактика
Хвороби баранів, овець і ягнят: їх симптоми, лікування, профілактика
Захворювання овець різної етіології, як розпізнати хворобу, яке лікуванн ...
Каучуконосний фікус Мелані: особливості догляду в домашніх умовах
Каучуконосний фікус Мелані: особливості догляду в домашніх умовах
Різновид каучуконосного фікуса Мелані: опис, особливості догляду та утри ...
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Поради з підготовки грунту, посадки і зберігання часнику, щоб отримати х ...
Полуниця «Альба»: опис сорту, характеристика, врожайність, фото
Полуниця «Альба»: опис сорту, характеристика, врожайність, фото
Полуниця «Альба»: посадка й догляд, опис, вирощування суниці з насіння, ...
Пахира в домашніх умовах: догляд, розмноження, пересадка
Пахира в домашніх умовах: догляд, розмноження, пересадка
Що собою являє пахира, опис і характеристика. Основні правила і секрети ...
Види агави з описом і фото
Види агави з описом і фото
Види агави з описом і фото
Виробництво продовольчого зерна в Індії в 2019-2020 роках досягне рекордного рівня в 291,95 мільйона тонн
Виробництво продовольчого зерна в Індії в 2019-2020 роках досягне рекордного рівня в 291,95 мільйона тонн
Виробництво пшениці за 2019-2020 роки оцінюється в рекордні 106,21 млн т ...
Новое youtube видео