Назад
Качиний жир: користь і шкода, як витопити, застосування в кулінарії, народній медицині, косметології

Навигация по разделу

качиний жир: чим корисний, що робити, як перетопити і використовувати

Утиный жирЗастосування качиного жиру практикується в багатьох сферах життя. Він популярний в кулінарії, займає заслужене місце в нетрадиційній медицині і домашній косметології. Все завдяки позитивному впливу продукту на людський організм. Однак отримати з пташиного смальцю користь можна лише при його грамотному використанні. Якщо ви не уявляєте, що робити з жирком і шкіркою після оброблення тушки — дана стаття розповість вам про способи витоплення цієї сировини і нюансах подальшого застосування отриманої маси.


Хімічний склад

Ні для кого не стане сюрпризом той факт, що пташиний жир є висококалорійним продуктом. Енергетична цінність сала качки становить 882 кілокалорії . Кількість жирів тут дорівнює 99,8 г, холестерину — 100 мг, а води — 0,2 г.білки, вуглеводи і харчові волокна в складі качиного смальцю повністю відсутні. Утиный жир ненасичені жирні кислоти:

  • Омега-3 — 1 г;
  • Омега-6 — 12 г.

Загальне число насичених жирних кислот становить 33,2 г (миристиновая кістота — 0,7 г, пальмітинова — 24,7 г, стеаринова — 7,8 г).

Мононенасичені жирні кислоти - 49,3 г (пальмитолеиновая кислота — 4 г, Омега-9, або олеїнова кислота — 44,2 г, гадолеиновая кислота — 1,1 м).

Поліненасичені жирні кислоти - 12,9 г (лінолева — 12 г, ліноленова — 1 г).

Органічні речовини в сировині представлені наступним чином:

  • Вітамін В4-122,4 мг;
  • Вітамін D — 4,8 мкг;
  • Вітамін D3-4,8 мкг;
  • Вітамін Е — 2,7 мг.

Утиный жирНезамінні для організму мінерали представлені селеном (0,2 мкг).

Чи знаєте ви? дивовижне відкриття по абсолютній випадковості вдалося зробити вченим Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Після непередбаченого інциденту в лабораторії вийшла з ладу апаратура і загинули практично всі стовбурові клітини. Вижив лише матеріал, взятий з шару підшкірної клітковини. Ці клітини не просто залишилися живі, але і активувалися (інакше кажучи, були здатні трансформуватися в будь-які інші клітини тіла). Таким чином, людство дізналося, що жир є джерелом стовбурових клітин. Це відкрило нові можливості для розвитку трансплантаційної медицини та медичної косметології.

Чим корисний качиний жир

Завдяки багатому вітамінному і мінеральному складу Качине сало має масу корисних властивостей :

  • Виробляє потужну антиоксидантну дію;
  • Є учасником клітинного оновлення організму;
  • Стабілізує гормональний фон;
  • Позитивно впливає на серцево-судинну сферу;
  • Діє в ролі натурального антидепресанту-лікує нервові розлади, позбавляє від наслідків емоційного потрясіння, знімає стрес і хронічну втому, покращує настрій, нормалізує сон, повертає працездатність.

Читайте також про користь і кулінарному застосуванні качиних яєць і м'яса .

Лікарі радять вводити цей продукт в раціон при ослабленому імунітеті або для реабілітації організму після важкої недуги . Протеїн, яким багате Качине сало, допомагає спортсменам швидко наростити мускулатуру. Холін покращує розумову активність і функціонування нервової системи, нормалізує інсуліновий Індекс. Селен бере участь в синтезі гормонів ендокринної залози. Утиный жир

Як вибрати при покупці

Знайти качиний смалець можна на ринку або в магазині. Головна мета-придбати свіжий, розтоплений належним чином жир. Перед покупкою зверніть увагу на відтінок, аромат і консистенцію продукту. якісний жир має жовтуватий (ближче до кремового відтінку), іноді навіть білий колір. гарне сало не повинно пахнути горілими шкварками. Структура маси повинна бути однорідною, без помітних домішок. Зворотне говорить про непридатність товару (його застосування не принесе вам користі).

Читайте також про застосування в сферах життєдіяльності людини гусячого жиру .

Де зберігати

Сире сировину (жирок і шкурки) може витримати в морозильній камері приблизно 3-4 місяці, не втративши своєї корисності. Після топлення корисні властивості не тільки не втрачаються, а навіть множаться в рази. Топлений жир слід тримати в холодильнику (при температурі від +3 до +8 °з). В таких умовах він надовго збереже свої корисні якості. Крім того, допускається зберігання товару в морозильній камері (при температурі від -6 до -20 °з). У топленому вигляді продукт можна зберігати від 6 до 8 місяців.

Як перетопити в домашніх умовах

Перетопивши жир качки на власній кухні, ви не будете сумніватися в його якості і користь. Зробити це досить легко. Для початку з зовнішньої і з внутрішньої сторони ретельно промийте тушку. Наступним підготовчим етапом є видалення пір'я і оброблення птиці.

важливо! в процесі обробки качки найважливіше - не зачепити систему органів травлення, інакше жир придбає гіркуватий смак.

Зріжте з сирої тушки жирок і шкірку, дрібно подрібніть.Топить утиный жир перетопити сировину можна трьома способами:

  1. На сковороді . Складіть сирець в сковороду і відправте топитися на найнижчому вогні. Після охолодження розлийте масу по банках і закрийте кришками.
  2. На водяній бані . Встановіть під друшляк відповідну глибокий посуд. Отриману конструкцію закріпіть над каструлею з киплячою водою. У друшляк помістіть подрібнені жири і витоплюйте їх від 5 до 7 годин.
  3. В духовій камері . Помістіть жир в форму з товстими стінками і оправте в заздалегідь розігріту до 100 °з піч. Через 3-4 години злийте отриману масу в нову форму і поверніть в піч ще на 50-60 хвилин. Гарячу масу процідіть через марлю, розлийте по скляних банках, щільно закрийте кришками. Жир легко видобувається і при запіканні цілої тушки в духовці. З цією метою просто злийте з форми все, що витопиться в процесі випікання качки.

Для перетоплювання на сковороді і водяній бані переважно вибрати велику качку. Що стосується витоплювання в духовий печі, то тут найбільш підходящою буде молода піврічна птах.Готовый утиный жир При подальшому нагріванні заготовленого смальцю канцерогени вже не будуть виділятися. Якщо маса вийшла темно-жовтого кольору, це говорить про те, що ви не дотримувалися правильної технології розтоплення (в ході готування жирок підгорів).

радимо прочитати про приготування свинячого сала: засолювання сала , копчення , варіння в цибулинні .

Як використовувати качиний жир в кулінарії

У кулінарних цілях качиний смалець застосовується головним чином для прожарювання м'яса, грибів і овочів . Натуральне сало дуже цінується в Західній Європі і США-саме на його основі тут прийнято готувати картопля . Смажений бульбоплод виходить більш ситним, смачним і ароматним. Пташиний жир також відмінно гармонує з капустою - для цього при гасінні овоча замість соняшникової олії додають сало. Жареный картофель Крім того, продукт можна використовувати при варінні гарячих супів або додавати його в домашню тушонку . І, нарешті, з топленого жиру можна створювати оригінальні бутербродні пасти.

Пікантний бутербродний паштет готується наступним чином: смалець качки витоплюється разом зі свинячим салом, сюди ж додаються часник і Французькі трави.

у суміш французьких (прованських) трав входять розмарин , базилік , чебрець , чабер , естрагон , материнка , майоран , м'ята .

Готову пасту солять і переносять в холодильник для затвердіння. Застиглим паштетом намазують тости і подають до столу.

Утиное конфиКачине конфі-класичне французьке блюдо: качка, тушкована в качиному жирі з прянощами

чи знаєте ви? Люди в період дієти сумують за жиру більше, ніж за солодощами.

Застосування в народній медицині

У нетрадиційній медицині жир качки застосовується досить часто, іноді в суміші з іншими цілющим сировиною. Продукт допомагає в цілому зміцнити захисні сили організму. Народні лікарі часто використовують його в своїй практиці для лікування кашлю і бронхіту. Для цих цілей топлений жир застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо.

Для зовнішнього використання з жиру можна зробити компрес : змішайте Качине і нутряне сало, потім додайте кілька крапель ефірного масла будь-якого хвойного дерева. Отриманою сумішшю натріть груди і спину. Розтерті ділянки обов'язково укутайте вовняною хусткою і залиште на ніч. Людина відчуває поліпшення після 3 діб застосування такого компресу.

Подібним прогріває ефектом володіє суміш з жиру і подрібненого лука (у співвідношенні 1 до 2). Отриману масу використовують для розтирання грудей і спини .

З метою внутрішнього застосування жир додають в різноманітні лікарські склади і напої. Наприклад, Качине сало, мед і порошок какао змішують в рівних кількостях, слідом додають 15 г свіжого соку алое . Все це підігрівається до кімнатної температури. 1 велику ложку складу розчиняють у склянці теплого молока . Цілющий напій приймають два рази на день (по одній склянці) до повного оздоровлення. Утиный жир Наведемо ще кілька простих рецептів нетрадиційного лікування:

  1. Засіб від екземи . 3-4 ст.ложки гусячого жиру змішати з 1 ст. ложкою ялицевої олії, перемішати, накласти на хворе місце, зверху накривши пергаментним папером і обв'язавши бинтом. Тривалість терапії становить 2-3 тижні.
  2. Стародавній рецепт проти похмілля . Прийміть 1 ч.л. жиру відразу після вживання алкоголю. Вранці у вас не буде поганого самопочуття (головного болю або тяжкості в шлунку).

важливо! перш ніж застосовувати описуваний продукт в лікувальних цілях, бажано узгодити терапію з лікарем.

Як використовують в домашній косметології

На основі розтопленого і охолодженого качиного сала можна створити живильні креми, пом'якшувальні мазі, різні маски, бальзами та багато іншого. Нижче представлені прості, але ефективні рецепти домашньої косметології.

Поживна маска для сухої і в'янучої шкіри

Щоб приготувати живильну маску для обличчя, візьміть 1 ст. л. камфорного масла і така ж кількість топленого качиного жиру. Змішайте компоненти до однорідності і залиште настоюватися протягом 5 хвилин.

Нанесіть маску на шкіру обличчя легкими круговими рухами і тримайте на обличчі близько 20 хвилин. Після закінчення цього часу потрібно зняти жир серветкою, потім вмитися теплою водою.Утиный жир

Маска для сухого і ламкого волосся

Топлений охолоджений качиний смалець втирайте в шкіру голови протягом 5-7 хвилин. Посидьте в такому стані близько 30 хвилин, потім вимийте волосся шампунем, який підходить вам за типом волосся. Слідом бажано обполоснути волосся корисним трав'яним відваром (на ваш вибір) або теплою водою з додаванням соку лимона .

Бальзам від тріщин на губах

Для приготування бальзаму, який допоможе пом'якшити губи, візьміть 20 пелюсток шипшини або садової троянди (рожевого або червоного кольору). Розітріть пелюстки в кашку і змішайте з 1 ст.л. качиного сала. Змащуючи губи даними засобом хоча б 3-4 рази на тиждень, ви досягнете гладких і пружних губ без тріщин.

Дізнайтеся більше про корисні властивості і заготівлі шипшини.

Крем для обвітрених рук

Для приготування крему на допомогу обвітреної і огрубілою шкірі рук спочатку потрібно заготовити евкаліптову настоянку. Для цієї мети береться 50 мл евкаліптової олії і 30 г подрібненого листя алое. Помістіть компоненти в одну загальну ємність і настоюйте протягом двох тижнів. По закінченні цього часу видаліть трав'яний Макуха, а отриману рідину з'єднайте з 40 г качиного сала. Сюди ж влийте 40 г розтопленого меду і все добре перемішайте.

Читайте також про лікувальні властивості і застосування алое Віра і алое деревовидного , а також про лікування шлунка алое і медом .

Наносите готовий крем на шкіру рук і тримайте не менше 20 хвилин. Видаліть засіб з шкіри серветкою, після чого потримайте руки під прохолодною водою, а потім висушіть рушником.Утиный жир

Мазь для пом'якшення п'ят і стоп

Для приготування мазі, здатної пом'якшити огрубілі ділянки шкіри на ногах, візьміть Качине сало і сік каланхое (у співвідношенні 3 до 1,5). Змішайте компоненти і помістіть в скляну баночку.

Періодично застосовуйте даний бальзам для зволоження п'ят і стоп (для інших ділянок тіла крем не годиться). Змащуйте маззю уражені місця (наприклад, тріщини на п'ятах), покрийте ноги звичайним целофановим пакетиком і залиште на ніч. Вранці змийте залишки крему під теплою водою.

Як може нашкодити

Помилково буде стверджувати, що жир качки — це суцільна користь для людини. У цієї сировини є і мінуси, здатні нашкодити здоров'ю. Качиний жир — зовсім не дієтичний продукт , до того ж в ньому сконцентровано чималу кількість холестерину. Тому знайте міру в його використанні, тим більше якщо ви схильні до набору ваги або маєте намір схуднути.

важливо! Жир качки категорично заборонений для внутрішнього застосування людям з серйозними метаболічними порушеннями, а також хворим на цукровий діабет.

Зверніть увагу, що це продукт, який важко засвоюється. Він не показаний при захворюваннях травної системи, підшлункової залози або печінки.

Алергічні реакції і побічні явища також можуть мати місце. Якщо після споживання будь-якої страви з додаванням качиного сала ви виявили у себе неполадки зі шлунком, шкірний висип або відчули слабкість в тілі — все це прояви індивідуальної чутливості до описуваного продукту.

Відеорецепти страв з качиним жиром

Качине конфі

Картопля, запечена з качиним жиром

Качиний жир: відгуки

дуже люблю картоплю тушковану на качиному жиру. Вона така смачна, розсипчаста, ніжна виходить
Тутті
http://forum.likar.info/topic/575725-utinyiy-zhir/

якщо запікати в пакеті,то в качку і під неї можна покласти попередньо замочену гречку . каша виходить томленої в жирі і у нас з'їдається раніше м'ясного.
Дикун
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=31511.0

Я качок вирощую сама, вони у мене не виходять жирними. Але коли готую, і якщо жирок залишається, то я його збираю в морозилку, а восени, коли роблю забій птиці, додаю при виготовленні тушонки. Виходить жирненько і смачненько))
Ірина
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=31511.20

Не забувайте про запобіжні заходи і використовуйте качиний жир тільки за призначенням — тоді вам вдасться уникнути небажаних наслідків для свого здоров'я.


Зараз читають
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Все про криптантус: ботанічний опис, правила вирощування, розмноження та ...
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Опису екстер'єру і продуктивних особливостей корів породи Шароле. Їх пер ...
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: терміни і умови, розмноження живцями і їх заготівля, уко ...
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Скумпія: посадка і догляд, види, розмноження. Особливості догляду за рос ...
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
Все про протигрибковий препарат Ордан: рекомендації агрохіміків, інструк ...
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - південної олійної культури
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичного растения
Новое youtube видео