Назад
Як правильно називати плід кавуна: це ягода, фрукт, овоч або тиквіна??

Навигация по разделу

Чому кавун вважають ягодою і чи так це

АрбузЯскраве забарвлення кавуна є символом спекотного серпня. Саме з цього місяця він радує нас своїми смаковими якостями і застосуванням в кулінарії, косметології, а також в лікуванні хвороб за рецептами народної медицини. Про це чудовому плоді в нашому раціоні і його застосуванні в повсякденному житті і піде мова.


Коротко про історію кавуна

Справжня батьківщина кавуна-Африка. Предком сучасного кавуна вважається дикий колоцинт з африканських пустель. Ця рослина має найпотужнішою кореневою системою і невеликими непоказними гіркими плодами. Легенди свідчать, що серед цих плодів траплялися і солодкі, вони допомагали караванам долати величезні відстані по пустелях. Саме через них і почалося окультурення колоцинта.

На південноамериканському континенті зустрічається інший різновид диких кавунів-кавун цитронний. Більшість сучасних сортів веде свій початок від цього виду. Перші згадки про культурні сорти цього смачного плоду можна зустріти в ієрогліфах, що прикрашають стіни єгипетських храмів.История арбуза Незважаючи на відсутність зовнішньої схожості, цей плід є родичем огірка, гарбуза і кабачка. Кавун звичайний є однорічним трав'янистою рослиною, що належить сімейству гарбузових.

Чи знаєте ви? тюркська назва «ослиний огірок» плід отримав завдяки тому, що ослики дуже люблять їсти кавуни і часто здійснюють набіги на баштан.

Як правильно називати плід кавуна

Питання про те, до якого розряду віднести кавун – ягоди, овочі або фрукти, є дискусійним. Часто так відбувається від того, що трактування одного і того ж об'єкта засобами різних наук дає різні визначення. Це не означає, що трактування невірна, просто їх кілька. Щоб з'ясувати правильне визначення, необхідно ознайомитися з основними термінами і їх значеннями.

Фрукт

"Фрукт" походить від латинського терміну fructus, що означає «Плід». Слово "фрукт" не є ботанічним терміном. Це побутова назва, що прийшла в 1705 році з польської мови. Фрукт-це плід, який складається з м'якоті і насіння і виростає з квітки. Звичний для нас в побутовому сенсі фрукт – це плід, який росте на дереві. Тому більшість звичайних людей не вважає цей плід фруктом.

Арбуз

Овоч

Овоч також не є ботанічним терміном. У кулінарії овочами вважають їстівні частини трав'янистих рослин. У давньоруській мові овочами називалися будь-які плоди, які росли в господарстві селянина.

За В. і. Далю, до овочів відносяться:

  • Городина-те, що виросло в городі;
  • Бадилля, яку можна їсти;
  • Всі види їстівних коренів.
овочі класифікують за групами:
  • Ті, коренева система яких представлена бульбами, називаються бульбоплоди;
  • Ті, коренева система яких представлена їстівними корінням, це коренеплоди;
  • А також – салатні, пасльонові, капустяні, бобові, десертні, баштанні, пряні, цибулинні, Зернові.

АрбузУ побутовому значенні овочі-це все те, що росте не на дереві. Таке трактування дозволяє стверджувати, що кавун – це овоч. Але овоч не повинен бути солодким, і це суперечить змісту, який вкладають в побутове поняття «овочі».

Ягода

Термін "ягода" також є побутовим. Ягодою вважається невеликий плід, який росте на чагарнику, напівчагарнику або в траві. Ботанічне визначення терміна-це соковитий плід, у якого безліч насіння і майже непомітна тонка шкірка. Кавун росте на трав'янистому стеблі, але звична нам ягода повинна бути маленькою. Тому не всі вважають кавун ягодою.

чи знаєте ви? найпопулярнішим міфом про кавун є нібито велика кількість містяться в ньому нітратів, які ніяк не можна побачити, але вони там є. Для того щоб переконатися в їх відсутності або наявності, занурте кавунову м'якоть в стакан з водою. Якщо вода почервоніла, то плід містить нітрати. Просто помутніла вода свідчить про їх відсутність.

Тиквіна

АрбузТиквіна-це плід рослини, яке відноситься до сімейства гарбузових. Такий плід утворюється на трав'янистої ліані з зав'язі. Так само, як і ягода, має багато насіння, але відрізняється структурою. Ягода-це соковитий плід однакової м'якої консистенції, а тиквіни є м'якими всередині і твердими зовні. Такі плоди можуть досягати великих розмірів, тому в ботанічному сенсі – це гарбузова ягода. Інше визначення тиквін-помилкова ягода. Значить, кавун-це помилкова ягода.

смаком кавуна можна насолодитися не тільки влітку, але і взимку, якщо ознайомитися зі способами довгострокового зберігання ягоди і рецептом маринованих кавунів .

Корисні властивості і застосування кавуна

Кавун на 80% складається з води. причому така вода вважається структурованої і відноситься до найбільш корисним видам рідини. Вона має правильну кристалічну структуру, що сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, діяльності ендокринної системи, зниження запальних процесів.

Це також низькокалорійний продукт, що сприяє нормалізації ваги. Його м'якоть містить не більше 38 калорій на 100 г. у 100 г цієї тиквіни містяться 0,7 г білків, 0,2 г жирів і 13 г вуглеводів. плід багатий вітамінами і мінералами: ретинолом, тіаміном, калієм і іншими компонентами. Насіння містить близько 25% олії, яка за смаковими якостями нагадує оливкову, а за властивостями – мигдальну. Арбуз

важливо! Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, жовчно-кам'яною хворобою вживати кавун не можна. Також слід з обережністю ставитися до нього жінкам в період лактації через сильний сечогінний ефект.

В народній медицині

Комплекс мікроелементів і вітамінів забезпечує широке застосування цієї ягоди для лікування і профілактики різних захворювань:

  1. Фолієва кислота бере участь в синтезі серотоніну і норадреналіну. Серотонін забезпечує згортання крові і зупиняє кровотечі. Норадреналін називають гормоном оптимізму, так як він допомагає швидше впоратися зі стресом, позбутися від меланхолії і депресії, відновити сили.
  2. Вітамін В4 (холін) захищає печінку від шкідливих впливів, виводить з організму холестерин, перешкоджає розвитку атеросклерозу. Сприяє передачі нервових імпульсів, покращує пам'ять, підвищує концентрацію уваги. Перешкоджає розвитку сечокам'яної хвороби, нормалізує цукор в крові.
  3. Вітамін Р (рутин) нормалізує окислювальні процеси в організмі, оберігає вітамін З від руйнування.
  4. Вітамін з (аскорбінова кислота) управляє обмінними процесами в організмі, підвищує імунітет, допомагає регенерації тканин, стимулює вироблення колагену.

АрбузВміщені в ягоді вітаміни уповільнюють процеси старіння, покращують роботу внутрішніх органів, підвищують імунітет і загальний тонус організму.

Користь окремих компонентів:

  1. Пектин виводить радіонукліди з організму.
  2. Каротиноїди захищають Серцевий м'яз і забезпечують профілактику розвитку доброякісних і злоякісних пухлин.
  3. Залізо лікує анемію і перешкоджає розвитку недокрів'я.

Насіння є хорошим глистогінним засобом. Сік використовується як сечогінний і жовчогінний засоби, також корисний при шкірних захворюваннях. Кавуновий сік добре знімає жар при ангіні.

вам напевно буде цікаво дізнатися, фруктом, овочем або ягодою є зливу , виноград , диня , гарбуз , томати , гранат .

Терапевтичний ефект від вживання кавуна відзначають при наступних патологіях:

  1. Загальне отруєння організму і стан після анестезії лікують вживанням 2 кг м'якоті. Сік виводить з організму токсини і нейтралізує їх вплив.
  2. При набряках застосовується відвар з кірок. 100 г висушених подрібнених кавунових кірок заливають 0,5 л окропу, накривають кришкою і залишають для охолодження. Вживають по 100 мл 5 разів на добу.
  3. Для лікування гельмінтозу 100 г сухого насіння (з шкіркою) заливають літром води. Після закипання залишають настоюватися в термосі. Застосовують по 200 мл 3 рази на день. Можна залити насіння не водою, а молоком. Приймати такий склад слід по 0,5 склянки 2 рази на день.
Семена арбуза
важливо! в їжу малюкам кавун можна вводити не раніше, ніж в 1 рік.

В косметології

У косметології кавун застосовують завдяки його здатності тонізувати і зволожувати шкіру, зупиняти запальні процеси. Він використовується у вигляді масок і засобів для протирання шкіри.

Відновлювальні властивості кавунового соку проявляються в масках для різних типів шкіри. При цьому деяка кількість м'якоті розмішується з медом , який надає масці в'язкість і збагачує додатковими поживними, протизапальними і антибактерицидними компонентами.

Перед нанесенням маски шкіру необхідно очистити і розпарити, щоб відкрити пори для доступу поживних речовин. Всі маски наносяться на 20-30 хвилин, при цьому бажано, щоб наноситься маса була теплою. Після процедури маска змивається теплою водою, а шкіра змащується живильним кремом. Не рекомендується виходити на вулицю відразу після процедури: шкіра повинна охолонути протягом 15-20 хвилин.

ВІДЕО: МАСКА ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ З КАВУНОВИХ КІРОК

Маска від зморшок і для вікової шкіри складається з меду і кавунової м'якоті в співвідношенні 1:2. У тонізуючу маску крім м'якоті додаються 1 сирий жовток, густа манна каша і рослинне масло (по 2 ч.ложки). Склад для нормальної шкіри включає жовток, м'якоть, сметану, масло. Для густоти в суміш додають хлібні крихти або ячмінну муку.

Для протирання сухої шкіри обличчя використовується лосьйон, який складається з рівних частин кавунового і огіркового соку і спирту. Засіб добре підсушує шкіру і знімає запальні процеси в підлітковому віці, перешкоджає закупорці пір, нормалізує стан жирної шкіри.

Кавун зменшує сплутування волосся, знижує їх жирність. Маска для волосся складається з м'якоті, яку блендером подрібнюють до кашкоподібного стану. Її потрібно нанести на 20 хвилин по всій довжині сухого волосся. Потім помийте волосся як зазвичай.

В кулінарії

В першу чергу кавун-це самостійний десерт, який не потребує доповнень: він особливо хороший, якщо перед вживанням його охолодити. великий вміст рідини породжує наступний вид використання тиквіни – соки, крюшони, алкогольні напої. І звичайно ж, вона використовується в заготовках на зиму у вигляді варення або солоних кавунів. До екзотичних видів застосування відноситься використання в салатах, як фруктових, так і м'ясних.

Для десертів використовують тонкокорі кавуни з ніжною м'якоттю, для компотів – з розсипчастою. у фруктових салатах використовуються суміші: цитрусові, м'якоть кавуна і листочки салату як підкладка для оформлення і як інгредієнт. Заправляються такі салати соком цитрусових, подаються на стіл охолодженими. Десерт из арбуза

При виготовленні закусочних салатів використовуються сир, зелень, м'ясо курки. Заправляються такі салати оливковою олією і приправами. Шматочки кавуна прожарюються в грилі близько 2 хвилин для додання їм необхідної для такої страви консистенції.

У приготуванні морозива або щербета з кавуна крім головного інгредієнта використовуються соки цитрусових, малини , вишні - для додання відповідного смаку. Для аромату додається м'ята. Суміші охолоджуються в морожениці або морозильній камері близько 6 годин перед подачею на стіл.

Кавун є універсальним продуктом, який широко застосовується в народній медицині, косметології та кулінарії. Його корисні властивості затребувані в дієтичному харчуванні, в лікуванні і профілактиці різних захворювань. І навіть якби він не був корисний, то все одно залишався б одним з найсолодших дарів літа.


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео