Назад
Білий амур: користь і шкода. Рецепти приготування: як посмажити на сковороді і запекти в духовці. Кістлявий чи ні: смакові якості риби

Навигация по разделу

приготування білого амура: корисні властивості риби

Приготовление белого амура: полезные свойства рыбыРиба є важливим елементом в системі харчування людини. Адже в ній міститься багато речовин, які важко знайти в інших рослинних або тваринних продуктах.

Але для того, щоб правильно вибрати якісний екземпляр на ринку або в магазині, потрібно розуміти, якими властивостями володіють різні представники даного класу і як їх можна використовувати в їжу. І в даній статті ми розглянемо особливості такої, як Білий амур .


Опис

Білий амур належить до сімейства коропових. Це прісноводна травоїдна риба, яка має подовжене тіло, не сплюснуте з боків і покрите щільною лускою з золотим відливом.

Чи знаєте ви? за добу білий амур з'їдає рослинного корму більше, ніж власну вагу. Саме завдяки такій ненажерливості швидко зростає.

Довжина досягає 120 см, а середня вага — 30-35 кг.характеризується досить швидким зростанням — статевозрілої риба стає у віці близько 10 років.Описание

Поширення

Рідним місцем проживання риби вважається Східна Азія (найбільше Китай). Там вона мешкає в теплих прісних річках і озерах. Але з недавнього часу її організовано стали розводити в природних водоймах і нашої країни. З середини XX століття його можна зустріти в багатьох європейських річках і навіть в США.

Можна спробувати зловити амура і самостійно. Він найбільше любить великі водойми з густою рослинністю.

Тому нестачі в їжі у нього немає, і найкраще рибалити, коли природного корму ще мало або він вже відмерзає (при температурі води близько +15 градусів).

Також амур любить водосховища, призначені для охолодження електростанцій.

Харчова цінність і калорійність

Харчова цінність на 100 г продукту:

  • Білки-18,6 г;
  • Жири-5,3 г;
  • Вуглеводи-0,0 г.

Калорійність 100 г продукту становить 134 кКал.

Корисний вплив на організм людини забезпечує наявність в складі риби безлічі вітамінів, макроелементів і мікроелементів, таких як:

  • Вітамін А;
  • Вітамін E;
  • Вітамін C;
  • Вітаміни групи B;
  • Фосфор;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • Натрій;
  • Жирні кислоти.
Пищевая ценность и калорийность

Корисні властивості білого амура

Риба має безліч корисних для людського організму властивостей:

  • Перешкоджає розвитку патологій головного мозку;
  • Нормалізує роботу серцево-судинної системи;
  • Зміцнює травну і нервову системи;
  • Бореться з проблемою підвищеного цукру в крові, стабілізуючи його рівень;
  • Покращує процес надходження кисню в клітини;
  • Позитивно позначається на якості шкіри.

Протипоказання

Незважаючи на численні корисні властивості, продукт має і свої протипоказання. Від вживання в їжу риби варто утриматися людям, які мають:

  • Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • Хронічні захворювання печінки;
  • Індивідуальні алергічні реакції або непереносимість морепродуктів.

важливо! При прояві алергічних реакцій або погіршенні самопочуття після вживання риби необхідно обов'язково звернутися до лікаря для проведення обстеження.

Застосування в кулінарії

Риба широко застосовується в кулінарії, адже має багато корисних і зручних якостей:

  • Смачне м'ясо має білий колір і є досить жирним;
  • Велика і жирна печінка використовується в різних рецептах так само часто, як і саме м'ясо;
  • Не є кістлявою, а у дорослих екземплярів філе особливо легко відділяється від кістки.

Завдяки таким характеристикам амур використовується в кулінарних рецептах самих різних типів страв, тому вважається універсальним і при цьому досить доступним.

Рецепти приготування

Приготувати амура можна декількома способами. Всі вони відрізняються за технологією, корисності і смаковими якостями.Рецепты приготовления Також важливо знати, з чим правильно подавати амура. Страви з нього добре поєднуються майже з усіма гарнірами, але особливо смачні з різними овочами і фруктами. Для цього можна приготувати різні салати, тушковані або запечені овочі — залежить від смакових уподобань і сезону.

Серед всіх овочів і фруктів (а їх можна використовувати буквально все), особливе місце займає картопля . Він поєднується з морепродуктами в смаженому, вареному або іншому вигляді максимально вигідно.

Не радять поєднувати рибу з макаронними виробами і крупами. Виняток становлять правильно приготовані рис і гречка.

Що стосується пиття, то в міру можна вживати біле вино, міцний алкоголь або пиво. А з безалкогольних напоїв-теплу або холодну воду. Не бажано комбінувати рибу з соками, чаєм або кавою.

чи знаєте ви? найбільша кількість риби в їжу вживають японці. Одна людина в цій країні з'їдає близько 70 кг різної риби в рік.

Щоб визначити, яке саме Доповнення до амуру найбільше подобається вам, потрібно пробувати різні варіанти, строгих обмежень в даній ситуації немає.

Головне-не забувати про гарнір, адже сама по собі риба не дає достатнього насичення, і відчуття голоду з'явиться швидко.Рецепты приготовления

Як посмажити на сковороді

Інгредієнти :

  • Білий амур;
  • Борошно;
  • Масло для смаження;
  • Сіль;
  • Спеції за смаком.

Спосіб приготування :

  1. Порізати філе на необхідні за розміром шматки.
  2. Посолити і посипати спеціями за смаком (можна вибирати спеціальні суміші для риби).
  3. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 1 годину.
  4. Дістати з холодильника і обваляти рибу в борошні.
  5. Обсмажити в олії з двох сторін до золотистої скоринки.

Подавати гарячу з відвареною картоплею і смаженою цибулею.

відео: як посмажити білого амура

Як засолити

Інгредієнти :

Спосіб приготування :

  1. Великі шматки риби можна порізати на більш дрібні кубики, якщо ж риба невелика, то можна солити і цілком.
  2. Філе натирається сіллю так, щоб всі ділянки були оброблені.
  3. В емальований або дерев'яний посуд укладається шар риби, потім посипається сіллю. Шарів може бути стільки, скільки поміщається в ємність.
  4. Коли вся риба покладена, зверху додається лавровий лист і перець горошком. При бажанні можна додати суміш спецій для засолювання риби.
  5. У каструлю поміщається кришка (так, щоб вона вільно входила) і зверху придавлюється гнітом (3-літрова банка з водою або інша відповідна за вагою і розміром тяжкість).
  6. Посуд необхідно прибрати в прохолодне місце.
  7. Утворюється в процесі засолювання рідина потрібно регулярно зливати.
  8. Час приготування становить кілька діб. Після чого готовий продукт потрібно промити чистою водою, порізати на необхідні шматочки і подавати, прикрасивши зеленню і часточками лимона .
Как засолить

Рибна вуха

Інгредієнти :

  • Білий амур-400 г;
  • Картопля - 5 шт.;
  • Морквина — 1 шт.;
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.;
  • Чача або горілка-200 г;
  • Сіль і спеції.

Спосіб приготування :

  1. У каструлю налити воду і поставити закипати. В цей час очистити і нарізати овочі (як більше подобається — кубиками, соломкою або іншими способами).
  2. Як тільки вода починає закипати, в каструлю помістити овочі і варити до напівготовності картоплі.
  3. Додати дрібно нарізане філе амура і варити на середньому вогні (20-25 хвилин).
  4. Посолити, кинути лавровий лист і додати спеції за смаком.
  5. Влити чачу або горілку і через хвилину вимкнути.

Готову страву можна урізноманітнити вареними яйцями, зеленню або корінням. А в якості соусу відмінно підійде сметана або майонез.

відео-рецепт приготування юшки з білого амура

Копчений амур

Інгредієнти :

  • Білий амур (бажано охолоджений);
  • Сіль;
  • Тріски.

Спосіб приготування :

  1. На фольгу викласти тріски і помістити це все в коптильний ящик.
  2. Цілого амура помити і випатрати. Луску знімати не потрібно.
  3. Добре посолити.
  4. Викласти на решітку в коптильню і коптити близько години на повільному вогні.
  5. Залишити трохи охолонути в коптильному ящику, після чого можна відразу подавати.

відео про те, як приготувати копченого амура

Як запекти у фользі в духовці

Інгредієнти :

  • Білий амур;
  • Лук;
  • Часник;
  • Лимон;
  • Сіль;
  • Мелений чорний перець.

Спосіб приготування :

  1. Цілого амура помити, почистити і відрізати голову.
  2. Тушку натерти часником, сіллю і перцем.
  3. Цибулю нарізати кільцями і покласти в середину тушки.
  4. На рибі зробити невеликі надрізи, в які помістити тонкі часточки лимона. За бажанням посипати зверху спеціями для риби.
  5. Загорнути тушку в фольгу і покласти в деко з водою (близько склянки).
  6. Помістити деко в розігріту духовку і запікати близько 1 години при температурі +200 градусів.

відео: як запекти білого амура в фользі в духовці

важливо! купуйте рибу тільки в перевірених місцях (великі магазини або спеціалізовані точки), у яких є всі необхідні сертифікати якості.

Проявивши фантазію і витративши трохи зусиль, ви зможете урізноманітнити свій раціон корисними і смачними стравами з білого амура. Такі рецепти будуть до місця і в щоденному раціоні, і на особливий випадок.


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео