Назад
Які їстівні гриби можна збирати в травні: корисні поради від грибників

Навигация по разделу

які гриби ростуть в травні

ГрибыВесняні місяці не є традиційними для збору грибів, хоча в цей час починає виростати більше 60 видів, придатних в їжу. Навесні гриби починають з'являтися відразу після танення снігу, деякі ростуть виключно до літа, а інші продовжують радувати врожаєм навіть по настанню осені. Про те, які види грибів можна збирати в травні, поговоримо далі.


Сморчок

Вважається умовно-їстівним грибом , так як вимагає попередньої варіння протягом 15 хвилин перед подальшою термічною обробкою. Сирі сморчки не мають вираженого смаку і запаху, проте в приготованому вигляді їх аромат і смак дуже хороші. Сморчки Знайти даний вид можна в листяних і хвойних лісах на узліссях, між деревами, на моховитих і вигорілих територіях. Грунт воліє перегнійну або піщану, з достатньою кількістю вологи. Часто виявити зморшків можна уздовж трас і доріг, на місцях вирубки. В цілому територія повинна бути добре освітлена сонцем. Сморчки Збирати дари лісу можна з початку квітня до початку червня. А якщо зима досить тепла, то перші сморчки пробиваються вже в кінці березня. Іноді колонії грибів виростають у вересні-жовтні. Однак як тільки по весні з'являється буйна зелень, зростання даного виду закінчується.

важливо! найбільш сприятливим часом збору є Квітень. Зростання зморшків триває всього пару тижнів, до масової появи зелені, тому важливо не пропустити сезон збору.

Гриб відноситься до сімейства сморчкових, найпоширенішим видом є сморчок звичайний (справжній), але також є інші види: сморчок конічний і делікатесний, сморчковая шапочка, сморчок товстоногий і напіввільний. Дані види можуть незначно відрізнятися формою складок на капелюшку, формою капелюшки.Сморчок Капелюшок у звичайних зморшків може бути сферичної або довгастої, з численними заглибленнями різної форми. Колір буває різним: від всіх відтінків жовтого і коричневого до сіро-бурого. Чим старше гриб, тим темніше капелюшок. Її розмір не перевищує 5-8 см у висоту і 4-8 см в діаметрі. Ніжка виростає від 3 до 9 см, в діаметрі — до 3 см, забарвлена в жовтий або білий відтінок. Капелюшок і ніжка всередині порожні, утворюють одну загальну порожнину.

Готувати з даних весняних грибів можна будь-які страви: в смаженому і тушкованому вигляді вони добре доповнюють гарніри, їх можна заморожувати, сушити, маринувати.

Відео: приготування зморшків

Строчок

Даний гриб також є умовно-їстівним , так як в свіжому вигляді може викликати сильне отруєння з летальним результатом. На Заході гриб вважається отруйним, в деяких країнах він заборонений до заготівлі. Строчок На території колишнього Радянського Союзу гриб можна було вживати, але тільки з попередньою тепловою обробкою. В приготованому вигляді володіє приємними смаковими якостями і ароматом. Час збору припадає на квітень-травень.

Осінні рядки збирати і вживати вкрай не рекомендується.

Знайти даний вид можна в листяних і хвойних лісах, на піщаних грунтах. Гриби воліють узлісся, галявини, місця вирубки дерев, можуть зустрічатися біля дороги.Строчки Строчок має досить незвичайну, виразною зовнішністю. Капелюшок безформна, дуже зморщена і звивиста, має схожість з волоським горіхом, всередині порожня, діаметр становить 2-10 см.Колір залежить від умов середовища і може варіюватися від світло-коричневого до темно-коричневого з червоним тоном. Ніжка коротка і товста, діаметр і висота складають до 3 см, Колір коливається від білого до кремового, порожниста. Краї капелюшка з'єднані з ніжкою. М'якоть забарвлена в білий, дуже ламка і ніжна.

важливо! у складі гриба є токсична речовина гіромітрін, який руйнує ЦНС, печінку і шлунково-кишкового тракту. Для детоксикації сировину потрібно відварювати два рази по мінімум 30 хвилин, змінюючи воду між заходами. Відвар ні в якому разі не пробують, а зливають. Так як гіромітрін Летючий, гриби можна засушувати протягом 6 місяців, щоб отруйна речовина випарувалося. Потім гриби можна готувати згідно з рецептом.

Готувати з даного виду можна будь-які страви: вони відмінно підходять для смаження і гасіння, їх використовують для салатів, гарнірів з крупами, додають до м'яса і курки.

Відео: Збір і приготування строчків

Травневий гриб

Це їстівна і безпечна різновид грибів. Однак їх специфічний запах і смак подобаються далеко не всім, тому деякі просто обожнюють даний вид, а інші обходять його стороною.Рядовка майская Запах свіжого гриба нагадує аромат вологого борошна( борошнистий запах), але деякі відзначають схожість з ароматом огірка або трави, запах сильно виражений, специфічний. Травневий гриб, як зрозуміло з назви, з'являється в останньому весняному місяці. Віддає перевагу відкритій, добре освітленій сонцем місцевості-росте на галявинах, узліссях середовища невисокої трави, зустрічається навіть в міських парках і на клумбах, в цілому не вимогливий до грунту або місцевості. З настанням літнього тепла сезон збору закінчується. Майский гриб Капелюшок і ніжка у даного виду однотонні, пофарбовані в білуватий або кремовий Колір. Капелюшок напівсферичної форми, в нижній частині розташовані тонкі пластини. У діаметрі може досягати 3-10 см.ніжка циліндрична, донизу більш товста, Коротка: у висоту — до 8 см, в діаметрі — до 3 см. М'якоть білосніжна, щільна, м'ясиста.

Читайте також про гриби-рядовках: серушки (рядовка сіра) , Тополина рядовка .

Травнева рядовка - така інша назва цього виду. Як і всі представники роду рядовок, травневий гриб росте колоніями, які часто називають «відьминими колами». Майская рядовка В приготованому вигляді гриб набуває приголомшливий ніжний смак і аромат. Найбільш популярним способом приготування є жарка, проте гриби відмінно підходять для маринування, соління, засушування. Добре поєднуються з м'ясними стравами, додаються в салати і соуси.

Відео: Травнева рядовка

Дощовик

Вважається повністю їстівним видом , однак вживати в їжу варто тільки невеликі молоді екземпляри, які характеризуються приємним смаком і ароматом, білосніжною, пружною м'якоттю.

ознайомтеся з найбільш популярними їстівними видами грибів .

З часом м'якоть втрачає смакові властивості, стає пухкої і зеленіє. Тому зібрані гриби довго зберігати не можна, їх потрібно готувати протягом доби. Збирати дощовики слід в кінці весни або початку літа, після опадів.Дождевик Плодоносять з другої половини травня, протягом літніх місяців і до осені. Дощовики воліють родючі грунти і відкриту місцевість: їх можна зустріти на луках, полях, пасовищах, лісових галявинах і галявинах.

чи знаєте ви? Рекордсменом по викиду суперечка вважається якраз дощовик: 7 трильйонів суперечка викидаються з гриба зі швидкістю в 90 км/год.

Існує кілька видів дощовиків, які відрізняються розмірами і формою капелюшки. Наприклад, гігантський (велетенський) дощовик є надзвичайно великим — вага може досягати 10 кг, а капелюшок в діаметрі — 30-50 см.капелюшок сферичної форми, ніжка або дуже коротка, або відсутня. Шипуваті дощовики володіють скромними розмірами: до 6 см у висоту, поверхня покрита невеликими шипами до 6 мм.Дождевики Як згадувалося раніше, м'якоть молодих представників білосніжна, щільна, але з плином часу втрачає тургор, стає сірою, фіолетовою або зеленуватою. У їжу придатні тільки молоді екземпляри. Їх найкраще використовувати для засушування, смаження, гасіння. Вони є відмінною начинкою для пирогів, доповнюють салати і закуски. Відварювання-не найвдаліший спосіб приготування, так як насичуючи багато води, гриби втрачають форму.

Відео: смажені дощовики

Трутовик сірчано-жовтий

Відноситься до умовно-їстівним грибам , перед вживанням вимагає відварювання протягом 40 хвилин або смаження. Також в їжу придатні тільки молоді екземпляри, які були зібрані не на хвойних деревах, а на листяних. Серно-желтый трутовик Вони володіють класичним приємним грибним ароматом і смаком з кислинкою. Даний вид є древоразрушающим паразитом, який найчастіше вражає дуби, берези , липи , тополі і фруктові дерева.

На території Росії і України зростає з кінця травня по кінець червня. Найбільш інтенсивний період збору припадає на середину червня. Зустріти їх можна на невеликій висоті на стовбурах або пнях.Трутовик серно-желтый На початковому етапі розвитку трутовик являє собою краплеподібну масу насиченого жовтого або оранжевого кольору. Згодом тіло гриба твердне, набуває типову форму, що нагадує вухо, збільшується кількість псевдошляпок. У підстави товщина гриба становить 7-10 см, Розмір капелюшків варіюється від 10 до 40 см.капелюшки віялоподібні, хвилясті, з численними лопатями. Так як на одній ніжці може розташовуватися багато великих капелюшків, маса деяких представників становить 10 кг.

чи знаєте ви? велика частина гриба розташована під землею і прихована від наших очей. грибниці можуть досягати значних розмірів і поширюватися на сотні квадратних кілометрів під землею. Наприклад, в штаті Орегон виявлена грибниця площею майже 1000 га, вага якої становить сотні тонн.

Трутовик володіє білосніжною, ламкою, ніжною і соковитою м'якоттю. Добре зберігається при заморожуванні, також його можна використовувати для маринування, соління і засушування. Популярними способами приготування є жарка і гасіння. З трутовика сірчано-жовтого можна робити фарш для начинки пирогів, додавання в запіканки.

радимо ознайомитися з технологією заготівлі грибів: засолювання , маринування , сушка , заморозка .

Відео: Збір і приготування трутовика

Підберезник

Є повністю їстівним грибом, безпечним для вживання в їжу. Має говорить назва, з якого ясно, що знайти даний гриб можна в листяних і змішаних лісах, але улюбленим місцем зростання є березові гаї. Віддає перевагу високій вологості грунту і повітря, тому нерідко «селиться» біля водойм і на болотистій місцевості. Збирати підберезники можна з кінця травня і протягом усього літа. Даний вид високо цінується за відмінні смакові якості, склад і аромат.Подберезовик У цього гриба є більше 40 різновидів, проте відмінності між ними незначні. Забарвлення гриба варіюється від світло-коричневого до сіро-чорного. Розмір капелюшка-до 15 см, Форма напівсферична, при високій вологості покривається слизовою плівкою. Ніжка може досягати 3-15 см у висоту, в діаметрі — до 4 см, циліндрична, донизу ширша, луската. Подберезовики М'якоть даного виду забарвлена в білий колір, не володіє особливим запахом і смаком, дуже м'яка. Гриби відрізняються швидким зростанням: через тиждень після появи досягають максимальних розмірів і починають старіти, при цьому м'якоть стає пухкої, водянистої, втрачає пружність. Саме тому в їжу придатні тільки молоді, пружні екземпляри.

Дізнайтеся більше про різновиди та користь підберезників .

Підберезник має універсальне застосування в кулінарії. Серед способів приготування допускаються варіння, тушкування, смаження, заготівля на зиму шляхом соління, маринування та сушіння. Підберезник відмінно підходить для перших і других страв, може бути самостійною закускою або інгредієнтом в салатах. Використовується для начинки випічки, приготування підлив, соусів.

Відео: приготування підберезників

Печериця

Мабуть, є найпопулярнішим і добре знайомим видом. Дуже смачний і ароматний їстівний гриб. Масово вирощується в теплицях , проте в природних умовах виростає на європейській території, в країнах Азії, Африки та Америки. Шампиньон Віддає перевагу багатим, родючим ґрунтам з великим вмістом вологи. Іноді може виростати на корі дерев, мурашниках, в городах і парках. Сезон збору триває з другої половини травня до осені.

чи знаєте ви? перші теплиці для вирощування печериць з'явилися на території Франції вже в 1750-х роках.

Капелюшок гриба в формі півсфери, становить від 6 до 16 см в діаметрі, суха, може бути бархатистою або лускатої. Ніжка досягає 4-10 см, циліндричної форми, донизу трохи розширена, рівна, посередині розділена широким кільцем. Забарвлення ніжки і капелюшки однаковий: може бути білим, кремовим з легкої жовтизною або розовінкой.Шампиньоны У молодих екземплярів пластинки білосніжні, з віком буріють або коричневеют. М'якоть ніжна, м'яка, білосніжна, на місцях розлому і натискання, а також при окисленні на повітрі стає рожевою.

Найбільш культивований вид печериці, знайомий всім, — ш.двуспоровий (Agaricus bisporus). Їстівні також є двукольцевой, польовий, звичайний, Лісовий види. Небезпечні види-плоскошляпковий і печериця жовтошкірий, або рижеющий.

Печериці можна їсти в сирому вигляді без будь-яких наслідків для здоров'я. Готують печериці будь-яким способом. Вони придатні для супів, бульйонів, гарнірів. Також їх можна смажити, тушкувати і запікати. Деякі вважають, що у печериць недостатньо виражений грибний смак, тому часто цей вид грибів готується з додаванням спецій, приправ, зелені і часнику .

Відео: лісові печериці

В цілому весняні місяці є відмінним періодом для збору смачних лісових дарів. Якщо не упустити момент, проявити уважність і наполегливість, можна зібрати хороший урожай корисних лісових дарів.


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео