Як приготувати сало в цибулинні: покроковий рецепт з фото
Сало вважається істинно українським продуктом, проте сьогодні не тільки українці знають величезну кількість рецептів його засолювання, іноді навіть зовсім незвичайних. У даній статті ми розглянемо варіанти приготування цього продукту в цибулинні, щоб покроково Показати всі необхідні дії для хорошого і смачного результату.
Яке сало краще взяти для засолювання
Запорукою успішного приготування страви є правильний вибір сирого продукту. Тому, купуючи його, необхідно враховувати наступні рекомендації :
- Вибирайте тільки шматочки зі шкірою, причому найбільш корисними вважаються варіанти з 2,5-4 см сала під нею;
- Обраний продукт повинен бути однорідним, пружним і досить щільним, а щоб переконатися у всіх цих характеристиках, досить проткнути його гострим ножем (якщо є легкий опір, але робити Ривків не доводиться — значить перед вами дійсно якісний шматочок);
- Віддавайте перевагу салу самок, а не самців, адже у останніх часто бувають неприємний запах і специфічний смак;
- Колір хорошого продукту в розрізі повинен бути насичено-білого або рожевого відтінку, тому пожовклі і м'які екземпляри краще обходити стороною.
Якщо на обраному шматку присутні м'ясні прожилки, то його краще відварити або прокоптити, так як при звичайному солінні такий продукт вийде жорстким і може швидко зіпсуватися в холодильнику.
Рецепт 1
Щоб приготувати смачне солоне сало в цибулинні, вам знадобиться зовсім небагато простих інгредієнтів.
Кухонна техніка і начиння
Все, що потрібно для засолювання згідно з наведеним нижче рецептом, напевно знайдеться на будь-якій кухні, адже до необхідного інвентарю відносяться тільки дволітрова каструля, гострий ніж і прес для подрібнення часнику.
Список інгредієнтів
Для цього рецепта, крім самого сала (0,5 кг), потрібно підготувати всього кілька додаткових компонентів:
- Лушпиння цибулі-15 г;
- Сіль-2 ст. л.;
- Лавровий лист - 6 шт.;
- Часник-4 зубчики;
- Приправу "суміш перців" - 2 ч. л.;
- Воду-1,5 л.
Процес приготування
Процес приготування страви передбачає виконання наступних дій:
- Поставити на вогонь каструлю з водою і довести до кипіння.
- У киплячу рідину кинути лушпиння, висипати сіль і додати лаврові листи.
- Після перемішування вищевказаних інгредієнтів, додати до них сало, розміщуючи його шкіркою до верху.
- Коли рідина закипить, зменшити вогонь, закрити каструлю кришкою і проварити її вміст протягом 30-40 хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу, необхідно дістати і остудити продукт, щоб потім можна було натерти його часником (подрібнюється пресом) і підготовленими приправами.
![Шаг 2 Шаг 2](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-c65c33452075280291fcf6b7ac5a205c.jpg)
![Шаг 3 Шаг 3](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-5720f51a0b444a15c8cb6d2984462bef.jpg)
![Шаг 5 Шаг 5](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-d9a3d29cd9193177ec3d6ac1d3c9dc5f.jpg)
Готове і ароматне блюдо можна розділити на невеликі шматочки і, розклавши по окремих пакетиках, відправити в морозилку, для подальшого використання в міру потреби.
Відеорецепт приготування сала в цибулинні
Рецепт 2 (в мультиварці)
Мультиварка-універсальний прилад, який може використовуватися в будь — яких кулінарних цілях, і приготування солоного сала в цибулинні-не виняток.
Кухонна техніка і начиння
Для приготування солоного сала згідно з цим рецептом вам знадобиться кілька кухонних інструментів і певне обладнання:
- Мультиварка;
- Прес для подрібнення часнику;
- Гострий ніж;
- Пергаментний папір і пакети для заморожування, якщо ви збираєтеся залишити готову страву в холодильнику.
Список інгредієнтів
- Листкове сало (з м'ясними прожилками) - 1,5 кг;
- Сіль-150 г;
- Вода-1,2 л;
- Цибулиння-приблизно 100-150 г;
- Часник-10-15 середніх зубчиків;
- Суміш перців-50-100 г;
- Лавровий лист-5 шт. + 20 г меленого для натирання.
Процес приготування
Приготування смачного і ароматного солоного сала в мультиварці проходить в наступному порядку:
- Лушпиння цибулі моєму в воді, змінюючи рідина кілька разів.
- Половину цибулевих лушпиння викладаємо на дно чаші мультиварки, а зверху на них розміщуємо і самі шматки сала.
- Зверху посипаємо продукт перцем, викладаємо лаврові листи і висипаємо сіль.
- «ховаємо» сало під залишилася лушпинням і виливаємо воду. При натисканні лушпиння ложкою, рідина повинна проступати в неї, а якщо цього не відбувається, можете долити ще трохи води.
- Закриваємо кришку мультиварки і виставляємо режим «Варка».
- Після того як вода закипить, необхідно проварити все протягом 20 хвилин (не довше), відключити прилад і залишити все як є на добу (не відкриваючи кришку).
- Після 24 годин, відкриваємо кришку мультиварки, знімаємо верхній шар цибулиння і дістаємо сало, викладаючи його на тарілку.
- Всі шматочки присипаємо перцем, меленим лавровим листом і натираємо пригніченим часником, добре втираючи все це в поверхню.
- Загортаємо підготовлені шматочки в пергаментний папір, поміщаємо в звичайний поліетиленовий пакет і відправляємо на зберігання в морозилку.
![Шаг 1 Шаг 1](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-f671dda40c10a9ab1e402b64a6fd84dc.jpg)
![Шаг 2 Шаг 2](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-7f5f19896073b23aa63ec4af35bc7c14.jpg)
![Шаг 3 Шаг 3](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-6ce1f0b5d2419f40c335f3e25356091f.jpg)
![Шаг 4-1 Шаг 4-1](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-e2fd6afc295f313b0f7cb978876fa869.jpg)
![Шаг 4-2 Шаг 4-2](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-fc35a7b38e1c6ce878feada1f8ae1ae9.jpg)
![Шаг 5 Шаг 5](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-6df234ca8eeb02a29786662c6ec7e68e.jpg)
![Шаг 7 Шаг 7](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-fcbea25011957ddeaa9dde1f728e98cb.jpg)
![Шаг 8 Шаг 8](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-55ce6169953f982effb69c5027fb3183.jpg)
![Шаг 9 Шаг 9](https://cdn.europravda.com.ua/images/2634/2634-3d412a7e58b463d2626f8869a6d9cf9a.jpg)
У морозильній камері сало має полежати мінімум добу, але при бажанні можна його заморозити і діставати в міру потреби.
Відеорецепт приготування сала в мультиварці
Де і скільки можна зберігати
Ідеальним місцем для зберігання приготованого сала (неважливо, який саме рецепт ви для цього використовували) буде морозильна камера. В таких умовах продукт добре зберігається всю зиму, а діставати його можна буде в міру необхідності. Не хвилюйтеся, що він сильно перемерзне — перед подачею до столу потрібно всього лише почекати 10-15 хвилин. Звичайно, якщо ви заготовили трохи, тоді можна обійтися і звичайним холодильником, де таке сало цілком може перебувати кілька тижнів, без смакових втрат.
З чим їсти і подавати до столу
Ідеальним варіантом для подачі до столу буде поєднання з борщем і цибулею
, але його також можна вживати просто з хлібом,
картопляним
пюре або навіть як самостійний продукт.
Крім того, нарізка з його участю напевно стане відмінним доповненням будь-якого урочистого столу, воно буде добре виглядати на тарілці з запеченим м'ясом.
Одним словом, всі описані рецепти варті того, щоб їх використовувати в будні і свята, і навіть якщо ви до цього не особливо любили сало, то, приготоване в цибулинні, воно точно не залишить вас байдужими.