Назад
Редька олійна: опис рослини і технологія обробітку як сидерата

Навигация по разделу

олійна редька: корисні властивості і вирощування під добриво

масличная редькаУдобрення грунту можна проводити двома способами: штучним (зовнішнє внесення підгодівлі) і природним — методом посіву сидерата. У цій статті ми розглянемо олійну редьку з точки зору сидератного використання: які її корисні властивості, як правильно висаджувати і скошувати ця рослина.


Ботанічний опис

Латинська назва рослини -Raphanus oliefera, відноситься до сімейства капустяних. Редька прийшла до нас з Азії, саме там з найдавніших часів її поширювали як овочеву культуру. У дикому вигляді не зустрічається. Нині вона знайшла широку популярність в Північній Америці і практично по всій Європі.

Масличная редька

Редька олійна-однорічна рослина. його максимальна висота — до півтора метрів. Листочки характерною порізаної форми. Плід такого рослини-це не повноцінний коренеплід, а лише невеликий стручок з насінням. Рослина прекрасно росте в холодних кліматичних умовах, що забезпечує його невибагливість до погоди. Відмінність олійного виду від звичного для нас гіркого полягає в тонкому корені і наявності великої кількості ефірних масел, через що вона і отримала свою назву.

До вживання в їжу така рослина непридатне - воно не утворює їстівних плодів, на відміну від звичайної польової редьки або дайкона (найближчий родич рослини). Основні способи застосування олійного виду: як корм для домашньої худоби, сидерата, медоноса і декоративного прикраси грунту.

Масличная редька

Основні корисні властивості рослини

Незважаючи на те, що олійна редька не є їстівним для людини продуктом, і відповідно, користі йому принести не може, проте, вона має масу переваг.

чи знаєте ви? у Стародавній Греції редька (тільки «класичний» гіркий вид) була в пошані — її подавали до столу на золотих тарілках, та й розплачувалися за неї теж чистим золотом, рівним за вагою самому коренеплоду.

Як сидерата

Ця рослина незамінне в якості природного зеленого добрива для грунту. Редька істотно збагачує грунт — завдяки довгим корінцях, вона пускає по своїх кореневих канальцях поживні компоненти на досить велику глибину. Вона захищає грунт від ерозії (особливо в дощові місяці), утримує вологу у верхньому шарі, і запобігає пересихання. Крім цього редька впливає на склад грунту, на його структуру — вона природним чином розпушує землю, створюючи дренаж навіть на великій глибині — це сприяє гарній вентиляції грунту і проникненню вологи.

Масличная редька

Якщо траву не скошувати на зимовий період, вона перегниває і стає чудовим добривом, що насичує верхні шари грунту. Залишки корінців в грунті насичують землю мінералами і корисними мікроелементами, такими як азот, калій, фосфор та інші.

також редька захищає грунт і рослини від ризику захворіти грибком. Крім цього, завдяки затемнення грунту, редька не дає можливості виростати бур'янам (наприклад, пирію і амброзії ). Ефірні масла в складі рослини відлякують таких паразитів, як Картопляна парша, попелиця, нематоди, гусениця та інше.

Як медоноса

Таку рослину часто висаджують не тільки для збагачення і лікування грунту, але як джерело солодкого медового пилку для бджіл. Редька цвіте досить тривалий час — до 40 днів, а також здатна виробляти нектар навіть в прохолодну погоду або при відсутності сонячного світла.

масличная редька

Вона цвіте тоді, коли більшість рослин вже зав'язали плоди — таким чином забезпечуючи бджолам їжу навіть в період відцвітання інших рослин. Мед, утворений з пилку цієї олійної трави, має дуже приємний запашний запах, а вміст ефірних масел робить його лікувальним продуктом.

важливо! Мед з редьки дуже швидко кристалізується, за рахунок високого вмісту фруктози, тому його не можна залишати на зиму у вуликах — це призведе до утворення щільної кірки на стільниках.

Як кормової культури

Позитивними сторонами редьки з точки зору тваринницької галузі є її швидке дозрівання, рясні сходи і поживність. Так, з одного гектара можна зібрати до 400 кг, а якщо додатково внести підгодівлю, показники можуть зрости до 700 кг.причому, від моменту посіву рослини до покосу проходить лише 40-50 днів, що дозволяти здійснювати кілька оборотів в рік — до 4 покосів.

також в якості кормою культури використовують: кормовий буряк, сорго, бобові, тритикале, амарант

Таку траву домашня худоба любить як в свіжому, так і сухому вигляді - з редьки виходять чудові борошно, силос і сінаж. Часто редьку змішують з горохом, вівсом, кукурудзою — такий поживний корм збільшує дійність корів, а також впливає на смак молока. У тварин, що харчуються такою підгодовуванням, спостерігається поліпшення якості вовни, відбувається наростання маси і знижується ймовірність захворювання недугами, викликаними паразитичними комахами.

масличная редька

Оскільки ця рослина може рости аж до самих заморозків, це дає можливість вигулювати домашню худобу, і дозволяти йому самостійно пощипувати траву навіть пізньої осені.

в якості сидератів також використовуються такі рослини як: жито, фацелія, люцерна, люпин, гірчиця, буркун, овес, Ріпак

Застосування

Сфер використання олійної редьки багато, вона затребувана не тільки в агрономії та сільському господарстві.

В кулінарії

Виявляється з такого, строго кажучи, неїстівного продукту, можна приготувати цілком смачні і поживні страви. зелену масу використовують, найчастіше, як основу для салатів - попередньо її потрібно вимочити в холодній воді близько години. Також зелені пагони рослини додають в щі-завдяки великому вмісту аскорбінової кислоти в своєму складі, редька насичує страви корисними компонентами, і значно підвищує їх харчову цінність.

масличная редька

В харчовій галузі

Головна харчова цінність цієї рослини - зміст унікальних ефірних масел, що дає можливість виробляти з нього різні збагачені масла. Однак цей процес досить трудомісткий, і тому виробляють рідке масло в дуже малих кількостях. Також з редьки добувають протеїн (він становить близько 30% від хімічного складу рослини), який в подальшому використовують для дієтичного спортивного харчування.

чи знаєте ви? найбільш популярними ефірними маслами вважаються лавандова, м'ятна, лимонне і апельсинове, а найрідкіснішим — масло з бджолиного воску.

У фармакології

Ефірна олія, і насичені рідкісні есенції використовують як основу для деяких медичних препаратів (в основному, вітамінів). Існують трав'яні збори і чаї з засушеними листям олійної редьки — напої, приготовані з цієї трави, мають заспокійливу дію, знімають стрес і навіть головні болі.

Масличная редька

В косметології

Ефірні емульсії з редьки часто входять до складу масажних масел - при нанесенні на шкіру, такий засіб сприяє розслабленню і розгладженню шкірних покривів, а також надає легкий розігріваючий ефект. Ефірне редечное масло включають в кондиціонери і бальзами для волосся — після застосування такого засобу, на волоссі залишається легкий медовий запах, а саме волосся стає блискучим і шовковистим.

У виробництві

У промислових цілях ця рослина використовують для вироблення дизельного паливного масла для комбайнів та інших технічних машин. Також маслянисту емульсію з редьки використовують для змазування металевих приладів, захищаючи їх від утворення корозії.

Масличная редька

Технологи обробітку редьки олійної

Щоб забезпечити успішність сходів і рясний урожай, необхідно дотримуватися правильної технології посіву цього сидерата.

Коли садити

Незважаючи на те, що рослина це холодостійка, не варто все ж його сіяти в мерзлу грунт — найкраще починати висадку на початку-середині квітня. Зате останній посів можна здійснити аж до кінця серпня або початку вересня — останній скіс трави ви встигнете зробити до настання заморозків. Якщо засіяти грунт на початку квітня і провести покіс до настання періоду цвітіння, то до настання зими можна таким чином здійснити 3-4-кратну аерацію грунту. по суті, висаджувати редьку можна весь теплий період, але найкраще це робити:

Масличная редька

  • Навесні-після відтавання грунту (не раніше початку квітня);
  • Влітку — в будь-який час;
  • Восени-не пізніше початку вересня. В цьому випадку норму насіння на 1 кв.м потрібно збільшити вдова — в пізні терміни така рослина росте і дозріває набагато повільніше.
Якщо у вашій місцевості переважно дощова погода і прохолодний грунт, можна не побоюватися за якісність сходів: вони добре буде рости і в негоду.

Норма висіву

Якщо ваша мета - виростити редьку в якості сидерата, то засаджувати її потрібно так: близько 2 грамів насіння на 1 кв.м. на корм худобі або наступний скіс для господарських потреб, можна сіяти гущі: 4-5 грамів на 1 кв. м Землі.

Масличная редька

Грунт і добриво

Дану культуру необхідно висаджувати в підготовлений грунт - землю попередньо потрібно розпушити. Не рекомендується висаджувати цей сидерат в занадто спекотний день або надмірно сухий грунт — результативність сходів може знизитися вдвічі. У використанні додаткових добрив і підгодівлі немає необхідності — редька може добре зійти і на сильно збіднілої грунті.

Як сіяти

Найкраще поміщати таке насіння в грунт методом розсипи: це забезпечить більш ретельне засівання і рясність сходів (особливо якщо рослина висаджено з метою розпушення грунту). Для ПРОМИСЛОВИХ ЦІЛЕЙ така рослина зазвичай висаджують рядками-так його простіше збирати і обробляти згодом. Відстань між грядками роблять близько 15-20 см.Глибина посіву повинна становити не менше 3-4 см, тому попередньо грунт потрібно зорати. Якщо насіння не закріпляться в глибині грунту, вони просто здуються вітром або змиються дощем і не встигнуть вкоренитися в грунті.

Масличная редька

При використанні редьки в якості кормової культури її часто засівають разом з посівним горошком - в цьому випадку, пропорції повинні бути 1:5 (співвідношення редьки і горошку).

З метою подальшого збору меду, рослина засівають рядками з шириною між ними по 35-40 см.

важливо! Редька олійного виду не підходить в якості сидерата для білокачанної капусти, дайкона, інших видів редьки: ці продукти є представниками одного сімейства — хрестоцвітних.

Перші сходи і покіс

Перші маленькі паростки рослини здадуться з-під землі вже на 4-5 добу - особливо якщо висаджені вони були в теплу пору року (восени цей час збільшиться вдвічі). Цвіте редька вже через 40-42 дні після перших сходів. На корм для тварин і заготівлю сіна рослина зазвичай зрізають до настання цвітіння — це приблизно 38-40 день.

Масличная редька

Якщо редька була висаджена в якості сидерата під озимі рослини, то зрізають її за 20 днів до посіву зимових культур. Примітно, що пізні посіви редьки не підходять для сидеративної функції — найкраще пізні посіви використовувати як заготовку для корму домашній худобі. Якщо пізні посіви не зацвіли до настання перших заморозків і снігу, можна їх не скошувати — вони будуть добре утримувати сніг на грунті, забезпечуючи останньому природне укриття від холодів. Навесні така рослина швидко перегниє і забезпечить чудову підгодівлю для весняних посівів основних культур.

рекомендуємо ознайомитися також з натуральними підгодівлею для ваших рослин: бананова шкірка, яєчна шкаралупа, кропива, цибулиння, гумат калію, дріжджі, біогумус .

Редька олійна є одним з найпопулярніших сидератів на сьогодні. завдяки своїй невибагливості до погодних умов, а також багатофункціональності, вона часто використовується як у вузькій галузі — на домашніх господарських ділянках, так і в широкій — в промислових масштабах. Рослина є не тільки одним з лідерів в плані якості аерації і удобрення грунту, а й демонструє великі показники в ролі медоноса.


Зараз читають
Тільність корови: як визначити, скільки днів триває вагітність і скільки може переходити
Тільність корови: як визначити, скільки днів триває вагітність і скільки може переходити
Вагітність корів: скільки триває. Особливості догляду та годівлі корів в ...
Чи можна давати шкаралупу курям: у чому користь користь продукту для птиці
Чи можна давати шкаралупу курям: у чому користь користь продукту для птиці
Застосування яєчної шкаралупи в раціоні курей: корисні властивості, норм ...
Яблуня «Голден Делішес»: опис сорту, запилювачі, посадка і догляд, фото
Яблуня «Голден Делішес»: опис сорту, запилювачі, посадка і догляд, фото
«Голден Делішес»: опис сорту яблук, секрети вибору саджанців, посадки, в ...
Томат «орлиний дзьоб»: фото, характеристика і опис сорту
Томат «орлиний дзьоб»: фото, характеристика і опис сорту
Характеристика і опис томатів «орлиний дзьоб», особливості вирощування д ...
Фунгіцид & quot;Альбіт": інструкція по застосуванню
Фунгіцид & quot;Альбіт": інструкція по застосуванню
Знайомимося з біопрепаратом «Альбіт»: у чому його особливість, як готува ...
Імпорт яблук в Україну скоротився на 100%
Імпорт яблук в Україну скоротився на 100%
Державна служба статистики України повідомляє, що в 2018 р. було зібрано ...
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому році
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому році
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому году
Новое youtube видео