Назад
Сушена диня: калорійність, користь і шкода, кращі рецепти заготовки

Навигация по разделу

Як зробити сушену диню в домашніх умовах

Сушеная дыняСучасним людям важливо звертати увагу на те, що вони їдять. диня володіє прекрасними якостями: їй властива м'ясистість, ароматність, надзвичайний солодкий смак. При помірному вживанні вона корисна. Але далеко не всі знають, чим корисна сушена диня. А вона приносить не меншу користь організму людини, ніж свіжа, і така ж солодка, ароматна і смачна.


Користь і шкода ласощі

Диня - баштанна культура з сімейства гарбузових, що представляє собою помилкову ягоду округлої форми з жовтуватим, білястим, буруватим, зеленуватим відтінком і поздовжніми смугами. Термін дозрівання до двох місяців. Вона здатна рости практично скрізь.

Проблема, яка є важливою для любителів цього плоду, — це його відсутність в зимову пору. Але вихід є — сухофрукти . Їх смак значно відрізняється від смаку свіжих ягід. Диня в сушеному вигляді надзвичайно корисна. Вона надзвичайно насичена корисними речовинами: вітамінами А, З, D, РР, рибофлавіном, піридоксином, фолієвою кислотою, бета-каротином, залізом, крохмалем, цукром, мінеральними солями, білками і клітковиною. Сушеная дыня

важливо! Список корисних властивостей сушеної дині нічим не поступається свіжої, адже при сушінні вітаміни та інші корисні речовини не втрачаються.
М'якоть плоду сприяє зміцненню капілярів, волосся і кісток, поліпшенню функціонування кровоносної системи. Ягода представляє користь для тих, хто має проблеми з серцево-судинними органами, страждає жовтяницею, водянкою, сечокам'яними захворюваннями, відчуває порушення у функціонуванні нервової і психічної систем. Фолієва кислота в складі продукту може надати неоціненну послугу жінкам під час вагітності та клімаксу.

Сухофрукт сприятливо впливає на відновлення гормонального балансу, покращує імунітет організму, пам'ять, а також допомагає уникнути депресії. Завдяки наявності особливих ферментів в своєму складі ягода допомагає побороти безсоння, набратися сил, врівноважити психологічний стан при дратівливості, не дозволяючи при цьому нервовим клітинам руйнуватися, зберігаючи їх життєздатність.

важливо! враховуючи те, скільки калорій в сушеної дині (341 Ккал на 100 г), на відміну від свіжої ягоди, в якій трохи більше 30 Ккал на 100 г, при бажанні схуднути з цими сухофруктами потрібно бути обережними і не зловживати.
Сушеная дыня Бета-каротин, що знаходиться в складі плоду, живить шкіру, надає волоссю блиск, робить міцнішими нігті, сприяє збереженню засмаги в літній час. Ягода в деякій мірі допомагає позбутися від веснянок, пігментних плям, вугрів.

Що стосується можливої шкоди, то сама по собі ягода нашкодити не може, але в поєднанні з медом , продуктами алкогольного і молочного походження можливі розлади травлення. Діабетикам також рекомендується утриматися від вживання сушеної дині через підвищений рівень цукру в її складі.

Зловживання цим плодом (як і будь-яким іншим продуктом) здатне на тривалий час відбити бажання поїсти його знову. Не рекомендується давати диню в їжу дітям до одного року, так як це досить важкий продукт.

Чи знаєте ви? Батьківщиною дині є Африка і Мала Азія.

Для чого можна використовувати сушену диню

Сушена диня-це унікальний делікатес з вишуканим смаком. Її використовують як десерт, закуску, інгредієнт салату, смачну добавку до морозива, випічки, з її участю роблять солоні сендвічі та багато інших страв «на любителя».Хаштак из дыни. запаси сухофруктів з цього плоду стануть в нагоді в кожному будинку, адже сушена диня здатна надати особливого смаку звичним стравам, а також є інгредієнтом для приготування нових екзотичних страв. Її застосовують при приготуванні чаю, а також використовують в косметичних цілях.

при щедрому врожаї можна зробити різні заготовки на зиму з дині.

Яку диню краще взяти для сушіння

Сушити потрібно тільки якісні добірні плоди. Задля сушки найкраще підходять цукрові сорти з досить пружною м'якоттю. До них відноситься «колгоспниця», а також «Гуляби», «Дітма», «Перська». Плід повинен бути міцним і злегка недозрілі.

Популярні способи

Сушити плоди дині можна декількома способами. У них повинна бути відсутня волога, на відміну від в'ялених плодів, в яких невелика кількість вологи допустимо. Перед початком процесу сушіння ягоди потрібно ретельно вимити, розрізати на частини, видалити насіння. Потім необхідно зняти верхній жорсткий шар і нарізати м'якоть невеликими смужками — до двох сантиметрів. Після цього шматочки рівномірно розподіляють в залежності від обраного способу сушки . Дыня

Чи знаєте ви? найважчу диню виростив австрієць Штириец Крістофер Шієдер в 2009 році, її маса — 500 кг.

На свіжому повітрі

Сушити ягоду на свіжому повітрі і при відкритому сонячному освітленні необхідно в літню пору, також для природної сушки підійдуть горищні приміщення з хорошою вентиляцією. Сушити потрібно на легко вбирає і при цьому швидко висихає чистому матеріалі або підв'язати на нитці, дроті.

Сушка відбувається до повного випаровування вологи з плодів, приблизно цей процес триває від 8 до 12 днів. Кожен день обов'язково перевертайте шматочки дині, щоб вони рівномірно просихали.

Однак такий спосіб сушіння має недолік — комахи, які не байдужі до солодкого смаку ягоди, можуть завдати шкоди заготівлях, тому їх потрібно накрити марлею. На свежем воздухе

В електросушарці

Диня, що пройшла сушку в електросушарці , також використовується в різноманітних рецептах страв. При цьому способі абсолютно не втрачаються корисні властивості продукту. В електросушарці для овочів і фруктів оптимальним для сушіння цієї ягоди є температурний режим 60 °з, і сушитися заготовки будуть приблизно 8 годин. Заготовки потрібно розкласти на лотках в один шар на невеликій відстані один від одного.

В духовці

Оптимальний варіант для сушіння дині-духовка. Процес відбувається в кілька етапів. Духовку розігрівають до 220 ° з, на піддон викладають нарізані часточки так, щоб вони не торкалися один до одного, вставляють в духову шафу і залишають на чверть години.

Потім температурний режим зменшується до 85 °з, дверцята духовки потрібно трохи відкрити і залишити в такому положенні приблизно на 6 годин. Шматочки при цьому перевертаються через кожні 30 хвилин. Після цього підсушені заготовки залишаються в кімнаті до їх остаточного висихання.В духовке

Як перевірити готовність

Готовність сушеної ягоди визначається досить легко: вона повинна бути м'якою, злегка липковатой і досить еластичною. Правильно висушені заготовки мають світло-коричневий відтінок.

Як зберігати сушену диню в домашніх умовах

Оптимальними способами зберігання сухофруктів є скляні банки або тканинні мішечки. Також з них можна сплести косичку, помістити в харчову плівку і визначити на зберігання в холодильник. Оскільки при сушінні використовуються не до кінця дозрілі дині, то сушений варіант може здатися любителям солодощів недостатньо солодким, тому готову сушену диню перед вживанням можна присипати цукровою пудрою.

Сушена диня — безперечно, дуже корисний, смачний і зручний у використанні продукт, який практично не поступається свіжій, а за деякими параметрами навіть перевершує її. А той факт, що серед зими можна відчути трохи літа, робить її особливо привабливою.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео