Назад
Таблиця інкубації гусячих яєць в домашніх умовах

Навигация по разделу

Як виростити гусенят в інкубаторі

Как вырастить гусят в инкубатореСучасне птахівництво вже давно залишило позаду традиційні методи вирощування і розведення домашньої птиці, зробивши вибір на користь більш рентабельних і менш витратних способів. Значення інкубатора у промисловому виробництві продуктів птахівництва і в домашньому господарстві важко переоцінити, тому не перераховуючи всіх вигод і достоїнств, відразу перейдемо до практичних посібників.


Вибір і зберігання яєць

«правильне» яйце повинно відповідати декільком параметрам, які можна оцінити при первинному візуальному огляді (якість шкаралупи, розмір, свіжість і умови зберігання) і при просвічуванні овоскопом (Положення повітряної камери, контур жовтка, наявність мікротріщин і незапліднених жовтків). яйца Зверніть увагу і на:

  • Структуру шкаралупи . Шкаралупа повинна бути гладка, щільна, без видимих дефектів. Тонка, шорстка шкаралупа-ознака нестачі кальцію, пори на її поверхні розширені і проникні для хвороботворних бактерій і грибкових спор. При легкому постукуванні яєць один об одного повинен бути дзвінкий звук. Глухий звук-ознака пошкодження шкаралупи.
  • Розмір . гусяче яйце нормальних розмірів має важити від 140 до 190 г, мати правильну форму. Крім того, розмір впливає на терміни появи гусенят: з дрібніших гусенята з'являються раніше приблизно на добу. Слід уникати занадто дрібних (до 120 г), великих (понад 230 г) яєць, а також двухжелточніков.
важливо! грамотна організація гусячого стада дуже важлива для продукування відповідних для інкубації яєць. Краща кладка від птахів у віці 2-4 років, а правильне гендерне співвідношення в стаді виглядає як 1 гусак/3-4 гуски. Більша кількість гусок призведе до великого відсотку неоплодів, а менша — до бійок всередині стада.
  • Свіжість. яйця, призначені для інкубування не повинні бути зібрані раніше ніж за 15 днів до приміщення в інкубатор, а краще — 5-12. Шкаралупа повинна бути чиста, без слідів екскрементів і інших забруднень. З огляду на те, що будь-які спроби очистити шкаралупу можуть закінчиться пошкодженням захисної кутикули, про чистоту необхідно подбати заздалегідь. Для цього достатньо забезпечити рясну і чисту підстилку, з хорошими сорбирующими властивостями. Для підстилки ідеально підійде солома (обов'язково без гострих остей), тирса, стружка, Просяна лушпиння.
  • гусиное яйцо
  • Умови зберігання. зберігати можна і в холодильнику, якщо температура в камері знаходиться в межах 6-12°З.якщо температура нижче — потрібно знайти інше темне, прохолодне приміщення з низькою вологістю повітря.
  • Положення повітряної камери. повітряна камера повинна розташовуватися на тупому кінці, допустимо невелике зміщення в сторону.
  • Контур жовтка. Контур жовтка не повинен визуализироваться чітко, його краю повинні бути розмиті. Чіткий контур свідчить про непридатність для інкубування.
  • Мікротріщини . Через мікротріщини в середину можуть потрапити бактерії і грибки, що призводять до зриву або дефектів розвитку зародка.
чи знаєте ви? теоретично, з двухжелточніков має розвиватися два пташеня, але експериментальне інкубування таких яєць має негативні результати, включаючи низьку виживаність на пізніх термінах і подальшу нежиттєздатність пташенят.

Терміни та умови для інкубації

Інкубація гусячих яєць триває 30 днів при температурі 37,5-37,8°з, а в домашніх умовах для цієї мети використовують інкубатори з об'ємом закладки від 30 до 100 шт. Как вырастить гусят в инкубаторе Розміщення в інкубаторі залежить від його типу: вертикального (тупим кінцем вгору) або горизонтального. Попередньо шафа прогрівають до зазначеної температури, хоча деякі птахівники радять задавати більш високу температуру для першого нагріву — близько 38,5°С.

Дізнайтеся як самому зробити інкубаторний пристрій з холодильника .
Говорячи про інтервали між переворотами, думки теж розходяться. Для успішного інкубування гусячих яєць досить перевороту чотирьох разів на добу, розхожі тільки ставлення фахівців до такої періодичності.

Деякі вважають переворот кожні шість годин максимальним прийнятним, інші вважають чотиригодинний інтервал достатнім, а шестигодинний інтервал — надмірністю.

ВИРОЩУВАННЯ гусенят

Умовно інкубацію гусей можна розділити на чотири періоди, в домашніх умовах кожен з них заноситься в таблицю для контролю і відстеження розвитку пташенят. гусята перший період-1-7 добу. у ембріона закладається скелет і більшість органів нервової, травної та ендокринної систем. У цей період починає битися серце. До сьомого дня зародок досягає в розмірах 1,5 см.

Другий період-8-14 добу . Ембріон розвивається і росте. Новоутвореннями цього періоду є повіки, пір'я, зроговіння дзьоба і кігтів, окостеніння скелета, початок роботи легенів.

третій період-15-27 добу . До кінця третього періоду жовток повністю втягнутий в черевну порожнину, а очі ембріона відкриті. Якщо помістити в цей час яйце в ємність з водою, від нього будуть розходитися радіальні кола, як від поплавка.
четвертий період-28-0 доба . Проклев. починаючи з 28 дня Гусеня вже повністю життєздатний і готовий покинути шкаралупу.

Режим інкубації яєць

Режим дуже важливий для інкубації гусячих яєць. На якість молодняка впливає абсолютно все, починаючи від віку птиці-виробника до вологості повітря і кількості добових переворотів.

перевірити яйця перед закладкою на інкубацію ви можете саморобним овоскопом .
Хорошим допоміжним матеріалом, що допомагає контролювати процес, є графік із зазначенням термінів, відповідного рівня температури і вологості.

У випадку з інкубуванням гусей він виглядає так :

період тривалість Температура вологість кількість поворотів охолодження
1 1-7 день 37, 8⁰С 70% 4 рази / добу Ні
2 8-14 день 37, 8⁰С 60% 4-6 разів / добу Ні
3 15-27 день 37, 8⁰С 60% 4-6 разів / добу 2Р / добу по 15-20 хв.
4 28-30 день 37, 5⁰С 80-85% немає немає

Виробляти закладку рекомендується за схемою, запропонованою заводом-виробником конкретного інкубатора.Как вырастить гусят в инкубаторе Важливий момент, який не можна випускати з уваги — перепад температур, якому піддаються яйця. Якщо помістити яйце, яке зберігалося при температурі 10-12°з в розігрітий до 38°з інкубатор, це призведе до конденсації вологи на поверхні шкаралупи.

Попередня адаптація повинна тривати 3-4 години. Інкубація гусячих яєць - процес динамічний, що вимагає дотримання мінливого режиму інкубації, дуже чітко це відображено в таблиці.

чи знаєте ви? показником якості умов інкубації може бути своєчасний висновок пташенят (всіх в один день), якщо умови були дотримані неправильно — термін інкубації затягується.
На 10 добу (на початку другого періоду) додається процедура охолодження. Охолоджувати яйця потрібно два рази на добу до температури 28-30°з, виймаючи їх з інкубатора на 15-20 хвилин. гусятка Деякі джерела рекомендують продовжувати процедуру до 45 хвилин, але, швидше за все, мова йде про охолодження без вилучення з інкубатора, на увазі чого витрачається більше часу для охолодження.

Варто зауважити, що тривалий вплив низьких температур в цей період може викликати гальмування в розвитку, а іноді і привести до його дефектів.

вам буде цікаво дізнатися про таку породу гусей, як Лінда .
При природному насиджуванні птиці періодично годуються на водоймах, а потрібну кількість вологи осідає на пір'ї гуски.

Для виводки гусей з інкубатора вимоги зберігаються, в домашніх умовах з метою зволоження необхідно змочувати кладку водою.утята Для цього відразу після п'ятнадцятихвилинного «провітрювання» їх зрошують слабким розчином перманганату калію або холодною водою, а потім залишають поза інкубатора ще на 3-5 хвилин. В цей же період збільшують циркуляцію повітря.

Режим, встановлений під час другого періоду, підтримується аж до виводки гусенят, але в третій період, рекомендується збільшити кількість переворотів яєць.

Шість разів-мінімальне достатнє число, але досвідчені гусярі стверджують, що помітили позитивний зв'язок між великою кількістю переворотів і виводком молодняка.

Додавання переворотів до 10 разів на добу дозволяє отримати на 15-20% більше молодняку, ніж шестиразове. Гуска перевертає яйця до 50 разів на добу.

На 27 добу слід перемістити яйця (в горизонтальному положенні) в спеціальні вивідні лотки.

важливо! дуже важливий рівномірний прогрів яйця з усіх боків. Нерівномірний прогрів обов'язково позначиться патологіями розвитку (однобокий зростання, прилипання до шкаралупи) або загибеллю пташенят.

Терміни виведення пташенят

Гусенята, виведені в інкубаторі , потребують різної вологості повітря (55% при наклеві і 80% при масовому виведенні) і стабільній температурі 37,5°з, в домашніх умовах ці параметри контролюються за допомогою оператора. вылупление утят Наклев починається на 28 добу, останні терміни для великих порід гусей — 31-32 добу. Під час масового виведення гусенятам необхідно забезпечити спокій.

Світло повинен бути вимкнений, а оглядові шторки задернуті. Перевірку вилупилися пташенят слід проводити, не включаючи основного освітлення.

Лотки в інкубаторі для виведення потрібно розміщувати рівномірно по камері, навіть якщо у вас немає достатньої кількості яєць, щоб заповнити їх все. утята Якщо ви будете розміщувати лотки вибірково, це порушить правильну циркуляцію повітря. Гуси вважаються однією з найвимогливіших і вибагливих птахів щодо інкубації та ВИРОЩУВАННЯ.

Гусярі з багаторічним досвідом зізнаються, що навіть у них з кожним закладом відбраковується 10-15% яєць.

Така статистика свідчить про дійсно тонкому процесі, який вимагає постійного спостереження і вдосконалення. Будьте уважні і ви обов'язково досягнете хороших результатів.


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео