Назад
Особливості вирощування гусенят в інкубаторі

Навигация по разделу

вирощуємо гусенят в інкубаторі

Гусята Гусак є одним з найпопулярніших видів Птахи , яку розводять в домашньому господарстві. Пташенят розводять двома способами - шляхом висиджування яєць птахом і в інкубаторі. У цій статті ми познайомимося з тим, як правильно зібрати яйця для вирощування гусенят і як користуватися домашнім інкубатором .


Вибір інкубатора

Від правильно обраного інкубатора буде прямо залежати, скільки пташенят вилупиться. Для цього при виборі вам буде потрібно звернути увагу на деякі особливості агрегату.

Одним з основних параметрів при виборі є його місткість. Найчастіше для домашнього господарства беруть інкубатор з розрахунком на 30 яєць.

важливо! при покупці уточніть на скільки саме гусячих яєць розрахований інкубатор, так як кількість гусячих сильно відрізняється від курячих та інших.

Инкубатор

Також важливо орієнтуватися на країну виробника. Майже в кожній країні випускаються подібні пристрої. Але більшість птахівників рекомендують купувати вітчизняні апарати, тому що будь-який інкубатор може зламатися незалежно від виробника, а якщо ви придбали «свій» вам буде легше отримати сервісне обслуговування.

Що стосується внутрішнього устрою, то дуже важливим параметром домашніх інкубаторів є спосіб повороту яєць : існує ручний і автоматичний. При автоматичному, лотки з яйцями нахиляються на 45°, тим самим перекочуючи їх на інший бік. Такий спосіб вважається більш продуктивним і безпечним.

Ще слід звернути увагу на матеріал, з якого зроблена внутрішність інкубатора. Лотки, зроблені з пінопласту, тепліші, але сильно вбирають запахи і можуть зламатися. Пластикові ж міцніші і зручніше в прибиранні, але їм потрібно додаткове утеплення.

Слід вибирати пристрій з точними регуляторами температури і волого, найкраще підійдуть цифрові регулятори. Також зверніть увагу на наявність хорошої вентиляції.

Гуси

важливо! якщо у вашому районі трапляються часті скачки або відключення електрики, то Вам слід звернути увагу на можливість підключення резервного живлення.

Як визначитися з породою для розведення

Перед тим як поміщати гусячі яйця в інкубатор, вам потрібно визначитися з породою птиці, яку ви будете вирощувати. Сьогодні в світі налічується близько 25 порід, які діляться на важких, середніх і легких.

Важкі породи - це птахи, яких вирощують для отримання більшої кількості м'яса, а деяких вирощують через збільшену печінку. До великих порід відносяться: холмогорские, линдовские , тулузькі, ландські, великі сірі, емденські гуси. Але найпоширеніші-ліндовскіе і великі сірі, інші породи дуже важко знайти. Ще слід знати, що такі породи можуть призвести не більше 50 яєць.

До середніх, найчастіше, відносять дорогих декоративних птахів (стрічкові, севастопольські кучеряві, чубаті). До середніх також відносяться і широко поширені рейнські гуси. Птахи цієї породи швидко ростуть, несуть більше яєць, але мають набагато менше м'яса, ніж важкі.

Легкі породи в чистій вазі не перевищують 3 кг, але вони несуть в середньому 90 яєць. До легким відносяться такі популярні породи, як Кубанські та італійські.

чи знаєте ви? в середньому гуси живуть близько 25 років.

Правильний вибір яєць

Від якісного матеріалу залежить виводимість гусенят, тому при відборі яєць потрібно звертати увагу на всі деталі : на форму, масу, стан шкаралупи. При наявності будь-якого відхилення, навіть самого незначного, яйце відправляється в шлюб. Вага яєць повинен бути від 140 до 160 г для легких, від 170 до 200 г для важких. Форма повинна бути правильною, а шкаралупа міцною.

відібрати яйця можна за допомогою овоскопа , який можна зробити своїми руками .

Як виростити гусенят

Щоб отримати якомога великий висновок гусенят з інкубатора, потрібно дотримуватися певних правил закладки яєць, стежити за температурою і вологістю всередині інкубатора.

Гусята

Закладка яєць

Закладка матеріалу дуже відповідальний етап у вирощуванні пташенят. Тут потрібно враховувати час доби і пору року. Для того щоб пташенята були міцніші, умови закладки потрібно максимально наблизити до натуральних. Для цього найбільше підходить період від останніх чисел лютого до початку травня .

важливо! Перед закладкою інкубатор прогрівається до 38 ° з протягом 4 годин.
Закладку потрібно проводити в другій половині дня, оптимальним часом вважається близько 18:00, в такому випадку гусенята почнуть вилуплюватися в ранковий час. Самі ж яйця потрібно укладати горизонтально - це дозволить плоду розвиватися без будь-яких відхилень.

Перед закладкою яєць в інкубатор їх категорично заборонено мити, в домашніх умовах можна лише обробити легким розчином марганцівки для дезінфекції, але найбільше для цього підходить УФ лампа. Для закладки підходить лише той матеріал, якому не більше 10 днів. Але якщо у вас не вийшло вчасно їх інкубувати, то досвідчені птахівники рекомендують стабільно підігрівати і охолоджувати їх, щоб зберегти життєздатність зародків.

Умови для інкубації

Інкубація яєць триває приблизно 30 днів — це стільки ж, скільки днів сидить гуска на яйцях в натуральному середовищі. Якщо у вашому інкубаторі відсутня автоматичне перевертання, вам доведеться робити це самостійно і часто, не менше чотирьох разів на добу, така процедура потрібна для правильного харчування, газообміну і розвитку плода.

чи знаєте ви? у природі гуска перевертає яйця більше 40 разів за добу.
Така процедура необхідна і для того, щоб Гусеня не прилипав до стінок шкаралупи на ранніх етапах розвитку, адже в подальшому прилипання може привести до його смерті.

Також потрібно строго підтримувати правильну температуру і вологу на протязі всього періоду перебування в інкубаторі:

  • Протягом з 1 по 27 день температура повинна становити 37.8°з, а з 28 по 30 день — 37.5°з;
  • Що стосується вологості, то з 1 по 7 днів вона повинна бути 70%, з 8 по 27 — 60%, а з 28 по 30 — близько 90%;.
  • З 15 по 27 день потрібно охолоджувати яйця двічі в день по 15 хвилин.

Коли очікувати пташенят

Перші пташенята почнуть вилуплюватися через 29 днів, при точному дотриманні правил інкубації, виводимість може скласти близько 85%, але може бути і більше, що вважається дуже хорошим результатом, враховуючи складність всього процесу.

щоб гусенята були здоровими, важливо правильно їх годувати і попередити хвороби птахів .

Помилки новачків

Новачки дуже часто допускають безліч помилок , які призводять до різних наслідків:

  1. При неправильному розташуванні термометра, він показує неточну температуру, що в свою чергу може привести до перегріву або недогріву, дуже важливо, щоб градусник знаходився одному рівні з поверхнею шкаралупи. Якщо перегрів мав місце, то пташеня вилупиться раніше, у нього будуть тонкі лапки і мало пуху, а також він може зовсім не вилупиться. При недогріву, гусенята прокльовуються пізніше і при цьому самостійно не можуть виповзти і шкаралупи, у них дуже густий пух і товстенькі лапки.
  2. При нестачі вологи пташенята з'являються дуже млявими і дрібними, найчастіше, вони не можуть вибратися самостійно через те, що присихають до шкаралупи. Для уникнення такої ситуації потрібно три рази в день кропити шкаралупу чистою кип'яченою водою.
  3. Дуже поширена помилка-це нечасті перевороти, які призводять до того, що зародок прилипає до шкаралупи.

Гусенята з інкубатора: переваги та недоліки методу

Основною перевагою цього способу є те, що в домашній інкубатор можна помістити близько 30 штук яєць, в той час як квочка може висидіти не більше 12 штук. Величезним плюсом є високий відсоток виведення пташенят (дотримуючись правильних умов інкубації).

Недоліком такого методу можна назвати необхідність постійного контролю з Вашого боку і енергетичні витрати, адже пристрій повинен працювати цілодобово, при цьому воно поглинає багато електроенергії.

Як ми переконалися, процес вирощування гусенят в інкубаторі дуже копіткий, вимагає від вас великої відповідальності. Але якщо ви все зробите правильно, то зможете отримати хороший виводок молодняка.


Зараз читають
Молозиво корови: хімічний склад, користь і шкода, як пити, що можна приготувати
Молозиво корови: хімічний склад, користь і шкода, як пити, що можна приготувати
Коров'яче молозиво: що це за продукт? Склад, корисні властивості, шкода ...
Кров в курячому яйці: причини, що робити, чи можна їсти
Кров в курячому яйці: причини, що робити, чи можна їсти
Кров в курячому яйці: причини крові в білку, жовтку, шкаралупі. Як виріш ...
Гриби гливи: фото і опис видів, коли, де, на яких деревах ростуть
Гриби гливи: фото і опис видів, коли, де, на яких деревах ростуть
Гливи — апетитні гриби, які доступні кожному. Якими вони бувають, де рос ...
Скільки яєць несе гуска і від чого залежить несучість
Скільки яєць несе гуска і від чого залежить несучість
Несучість гуска: скільки яєць несе птах в залежності від породи. Способи ...
Гриб дощовик: опис, як виглядає і де росте, чи можна їсти
Гриб дощовик: опис, як виглядає і де росте, чи можна їсти
Наскільки їстівні гриби дощовики, опис різних видів, схожі неїстівні гри ...
Перевірені методи боротьби з хворобами сливи
Перевірені методи боротьби з хворобами сливи
Перевірені методи боротьби з хворобами сливы
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунті
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунті
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунте
Новое youtube видео