Назад
Груздь осиковий (тополевий): як збирати і заготовлювати

Навигация по разделу

збираємо і заготовляємо осиковий груздь

осиновый груздь гриби - це одні з найбільш незвичайних жителів живого світу планети. Довгий час у вчених не виходило віднести їх до жодного з видів організмів. В результаті прийняли рішення зробити для них окремий тип – царство грибів. Відомі отруйні і їстівні гриби , які іноді можна переплутати, що загрожує негативними наслідками. Розглянемо, що собою являє груздь осиковий , як його дізнатися по фото і відрізнити за описом.


Опис гриба

Груздь осиковий відноситься до сімейства Сироїжкових. Друга назва-тополевий груздь.осиновый груздь зовнішнє опис наступне :

  • Капелюх Біла м'ясиста. Спочатку середина втиснута, а краю загнуті донизу, а пізніше вона вирівнюється і стає воронковідной. У діаметрі може виростати від 7 до 20 см.при підвищеній вологості поверхню покривається слизом.
  • На зворотному боці розташовані пластинки, нізбегающіе по ніжці. Вони бувають кремові або світло-рожеві.
  • Ніжка товста, до 4-х см, і коротка, до 7 см, звужена біля основи. За забарвленням нагадує шляпку.
  • М'якоть білого кольору, яка має фруктовий запах.

важливо! Груздь відноситься до умовно-їстівних грибів. Його можна вживати в їжу тільки після попереднього вимочування в солоному розчині. Також його їдять в смаженому і вареному вигляді.

Де їх шукати?

Грузді осикові ростуть поруч з тополею, осикою і вербою великими групами. У нас ці гриби досить рідкісні, так як вони люблять вологі ліси помірного поясу. осиновый груздь Основним періодом дозрівання є середина липня і весь серпень. Плодоносять вони з початку вересня до початку жовтня.

ПОДІБНІ ВИДИ

Груздь тополевий часто плутають з вовнянкою білої через практично буквеної точності в народних назвах. Однак у груздя, на відміну від вовнянки, є слабке опушення на внутрішньому краї капелюшка, також він відрізняється більшим розміром плодового тіла.

ознайомтеся також з такими видами грибів, як: білі , свинушки , маслюки , печериці , моховик , сироїжки .
Багато ці гриби плутають зі скрипицею, однак і тут є відмінність: при зрізі груздь хрумтить, а не скрипить, як Скрипиця. груздь осиновый Груздь осиковий має деякі відмінності від інших побратимів: рожеві пластинки і чистий капелюшок.

чи знаєте ви? у 1859 році був знайдений найстаріший гриб - його вік становить приблизно 420 млн. Вчені впевнені, що за певних умов спори деяких грибів можуть спати протягом десятиліть або навіть століть і при цьому зберігати здібності до проростання.

Як обробити і приготувати

Перед тим як почати заготівлю грибів, їх потрібно підготувати:

  • Прибрати старі, пошкоджені і зіпсовані;
  • Помити від бруду за допомогою губки для посуду;
  • Вимочувати, змінюючи воду не менше 7 разів.
Краще тарою для засолювання вважаються скляні банки, проте підійдуть і дерев'яні бочки. груздь осиновый Як говорилося раніше, осикові грузді умовно-їстівні гриби, які перед вживанням потребують певного приготуванні. Грузді осикові використовуються для засолювання або маринування.
також на зиму ви можете заготовити маслюки і білі гриби .
Після такої обробки вони стають пружними і хрусткими, що ще більше покращує їх смак.

важливо! Перед початком приготування необхідно вимочити гриби в холодній воді протягом двох діб: для запобігання бродіння і закисання її потрібно часто міняти. Після їх очищають і варять протягом 10 хвилин.

Класичний рецепт засолювання вимагає наявності крупної солі, хрону, вишні і сухого кропу. По завершенні часу вимочування гриби ретельно натирають сіллю і складають в підготовлені ємності разом зі спеціями.груздь осиновый Для поліпшення смаку грибів рекомендується додавати цукор в маринад. Зверху заповненої тари встановлюють гніт, і все поміщається в холодне приміщення.

Через 40 днів такого маринування гриби будуть готовими для вживання. Зберігати такі заготовки не можна більше 6 місяців.

Смажать і використовують ці гриби в супах рідше, так як вони потребують довгої попередньої теплової обробки.

вам буде цікаво дізнатися способи заготівлі груздів на зиму .

Перша допомога при отруєнні

Отруєння груздями проявляється у вигляді болю в животі, нудоти, блювоти або проносу. В результаті відбувається зневоднення і електролітні порушення. Після появи цих симптомів потрібно викликати швидку допомогу, але і до її приїзду не варто сидіти склавши руки.

чи знаєте ви? життєздатність грибів унікальна - відомо, що деякі їх види можуть витримати радіаційні випромінювання. Так, в 2002 році всередині реактора в Чорнобилі була знайдена грибниця.

Перша допомога складається з наступних маніпуляцій:

  1. Промити шлунок за допомогою випивання великої кількості солоної води і викликання блювоти.
  2. По можливості випити проносний препарат.
  3. Зайняти горизонтальне положення і укрити ноги.
  4. Весь час пити солоні розчини або теплу воду.
Знаючи відмінні риси їстівних груздів, можна без особливих проблем самостійно зробити відмінні заготовки для своєї сім'ї.

Зараз читають
Тільність корови: як визначити, скільки днів триває вагітність і скільки може переходити
Тільність корови: як визначити, скільки днів триває вагітність і скільки може переходити
Вагітність корів: скільки триває. Особливості догляду та годівлі корів в ...
Чи можна давати шкаралупу курям: у чому користь користь продукту для птиці
Чи можна давати шкаралупу курям: у чому користь користь продукту для птиці
Застосування яєчної шкаралупи в раціоні курей: корисні властивості, норм ...
Яблуня «Голден Делішес»: опис сорту, запилювачі, посадка і догляд, фото
Яблуня «Голден Делішес»: опис сорту, запилювачі, посадка і догляд, фото
«Голден Делішес»: опис сорту яблук, секрети вибору саджанців, посадки, в ...
Томат «орлиний дзьоб»: фото, характеристика і опис сорту
Томат «орлиний дзьоб»: фото, характеристика і опис сорту
Характеристика і опис томатів «орлиний дзьоб», особливості вирощування д ...
Фунгіцид & quot;Альбіт": інструкція по застосуванню
Фунгіцид & quot;Альбіт": інструкція по застосуванню
Знайомимося з біопрепаратом «Альбіт»: у чому його особливість, як готува ...
Імпорт яблук в Україну скоротився на 100%
Імпорт яблук в Україну скоротився на 100%
Державна служба статистики України повідомляє, що в 2018 р. було зібрано ...
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому році
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому році
Виробникам м'яса доводилося «виживати» в минулому году
Новое youtube видео