Назад
Зберігання овочів: як зберігати картоплю, цибулю, моркву, буряк і капусту

Навигация по разделу

зберігання овочів: кращі способи зберегти картоплю, цибулю, моркву, буряк, капусту на зиму

Хранение овощейЗберігши овочі взимку без втрат-завдання складне, що вимагає спеціальних знань. Багато фермерів і дачники, які домоглися успіхів в вирощування картоплі , лука , моркви , буряка , капусти та інших коренеплодів , втрачають до половини врожаю при зимовому зберіганні. Як уберегти свої домогосподарства від зайвих втрат і зберегти корисні властивості овочів? Які існують способи оптимального зберігання врожаю в міських і сільських умовах? Спробуємо розібратися.


Як правильно зберігати картоплю

Картопля, цибуля, морква, буряк і капуста — традиційні овочі, що входять в цілорічний раціон людей. зберігання коренеплодів від врожаю до врожаю знайшло стійкі технології у овочівників, перевірені часом.

Картофеля

Підготовка врожаю

Підготовка картоплі до зимового зберігання починається під час збору врожаю. Склалися способи заощадження ранніх і пізніх сортів цього коренеплоду.

Ранні сорти, які прибирають в літні місяці, не призначені для довгого зберігання. Молода картопля має тонку захисну шкірку, яка легко пошкоджується при викопуванні, тому максимальний термін її «лежання» становить всього 4-5 місяців.

хвороби і шкідники псують картоплю не тільки під час вирощування, тому важливо закладати на зберігання тільки здоровий урожай без ураження бульб. Однією з таких хвороб є фітофтороз , яка може спровокувати гниття картоплі.

Перш ніж засипати молоду картоплю в сховище, його ретельно сортують. Вибраковуються пошкоджені бульби, і весь урожай залишають на провітрюваному місці на 5-6 діб для загоєння незначних пошкоджень шкірки.

Пізні сорти картоплі після збирання залишають для просушування на відкритому вентильованому просторі під навісом на два тижні, щоб порізи та інші пошкодження затягнулися. При температурі 21 градус за Цельсієм цей процес відбувається досить швидко.

Хранение картофеля

Після попередньої витримки обсушену картоплю сортують. Дрібні бульби залишають на насіння, великі - для особистого споживання, зовсім дрібні і пошкоджені бульби згодовують домашньому худобі .

Умови для заощадження

Необхідно стежити, щоб під час просушування на картоплю не потрапляли прямі сонячні промені, а температура не перевищувала 16-24 градуси за Цельсієм.

Після первинної обробки молоду картоплю кладуть в дерев'яні ящики або на піддони. Оптимальна температура в погребі для зберігання овочів повинна бути 4-5 градусів.

Відсортовані коренеплоди пізніх сортів поміщають в льох або Бурти. У погребі картопля добре зберігати в дерев'яних ящиках або на вентильованих піддонах. Якщо зберігання проводиться в буртах, то висота купи не повинна перевищувати одного метра.

Багаторічний досвід показує, що при всіх способах зберігання висота між стелею і верхнім шаром картоплі повинна бути не менше півметра. Це необхідно для нормальної циркуляції повітря і запобігання гниття.

важливо! оптимальна температура в погребі для зберігання пізніх сортів картоплі повинна бути 3-4 градуси. При вологості 85-90% бульби довго не пускають прорости і зберігають первісну пружність.
Міські дачники, які традиційно зберігають картоплю в льохах, підвалах і підпіллі, заздалегідь готують для нього місце. Приміщення чистять, проводять антигрибкову дезінфекцію ( фунгіцидні препарати , слабкі розчини полину ), потім сховища провітрюють, а дерев'яні стовпи і балки білять розчином свежегашеной вапна .

Сільські жителі і фермери, які вирощують картоплю на продаж, зберігають його в траншеях і буртах. Зазвичай ями копають на високих місцях, щоб уникнути ризику весняного підтоплення. Бульби пошарово притрушують сіном, а верхній шар накривають щільним шаром соломи або рогожею, потім зверху насипають десятисантиметровий шар сухої землі.

Хранения картофеля

важливо! оптимальна температура в овочевий ямі не повинна бути нижче 3 градусів за Цельсієм. При температурі повітря нижче одного градуса картопля знаходить солодкий смак.

Зберігання цибулі: як правильно зберегти овоч на зиму

Підготовка цибулі до зимового зберігання починається на стадії його дозрівання. Досвідчені дачники забезпечують грамотний догляд за посівами овоча . Вони не допускають перезволоження грунту , для того щоб рослина «не пішло в велике перо».

важливо! надлишковий полив і рясна пір'яна частина сприяють накопиченню вологи в тілі цибулини, що веде до появи ранньої гнилі і грибкових захворювань.

Підготовка овоча

Дозрівання цибулі визначають за кольором ніжки цибулини на грядці і виляглості пір'я. Якщо перо подвявшее і лягло на землю, то прийшла пора збору врожаю.

Подготовка лука к хранению

чи знаєте ви? не всі цибулини дозрівають одночасно. Недозрілий цибулю зазвичай не залишають в грунті, а прибирають одночасно з визріли, так як зберігати його на грядці марно: він не дасть повноцінного свіжого пера і буде «втомленим» для використання в якості посівного матеріалу.
  1. Збирання врожаю необхідно починати вранці і бажано в сонячну погоду. Досвідчені господарі не видирають рослини із землі руками, а спочатку підкопують вилами, щоб не пошкодити цибулину.
  2. Після збирання цибулю просушують два-три дні на відкритому повітрі, уникаючи попадання прямих сонячних променів. Попередня просушування цибулин завершується обрізанням і очищенням плодів.
  3. Відрізається перо із залишенням сухих відростків до 10 сантиметрів, і прибираються зайві корінці зі збереженням хвостика до 2-3 сантиметрів. Цибулини вручну очищають від залишків грунту і пошкоджених лусочок. Після попередньої просушування, обрізки і очищення цибулю розкладають на остаточну досушку в один ряд, щоб плоди не стикалися один з одним. Приміщення повинно бути добре провітрюваним і сухим. Це може бути горище або балкон, в загальному, будь-яка поверхня, вільна від попадання вологи і прямих сонячних променів.

Хранение лука

чи знаєте ви? є багато перевірених способів зберігання цибулі . Наші предки вважали за краще зберігати його в кісках. Заплетена цибуля-неодмінний атрибут селянської хати, міщанської міської квартири і панської кухні в дворянських особняках. У великих господарствах цибулю зберігали взимку в полотняних мішках, які розставляли одним рядом в сухих коморах і овинах. За радянських часів винахідливі панянки набивали цибулинами капронові жіночі колготки і вішали на цвях в коридорах хрущовських квартир.

Оптимальна температура і вологість

Сьогодні у великих фермерських господарствах воліють зберігати цибулю в дерев'яних ящиках, які ставляться в підвальне приміщення з вентиляцією. Іноді весь урожай розташовують на ґратчастих піддонах шаром не вище 30 сантиметрів. У приміщенні повинна бути обов'язкова вологість від 60 до 70 %. Досвідчені господарі знають, що цибуля потрібно зберігати окремо від інших овочів, яким потрібна підвищена вологість.

важливо! всі ці способи зимового зберігання цибулі об'єднують три необхідні умови: сухість, проветриваемость приміщення і наявність оптимальної температури зберігання овочів від 10-20 градусів тепла.

Технологія зберігання моркви

Морква-один з найбільш «примхливих» коренеплодів, зимове зберігання якого супроводжується технологічними складнощами. Тут важливо все: від вибору сортів до облаштування сховищ.

Основні моменти при підготовці

Досвідчені господарі починають готувати морква до зимового зберігання з визначення терміну збирання врожаю. Незважаючи на те що овоч може «пересидіти» на грядці невеликі морози, не можна затягувати з прибиранням.

Подготовка моркови к хранению

важливо! овочівники давно знають, що занадто рання копка моркви знижує кількість цукру в коренеплоді і знижує споживчі якості продукту і, навпаки, занадто пізня сприяє його надлишку, що робить коренеплід привабливим для гризунів .
  1. Урожай зазвичай знімають тоді, коли з'являються три-чотири жовтих гілочки в бадиллі. Морквину не висмикують із землі руками через силу. Її спочатку підкопують вилами з тупими зубцями, а потім обережно, щоб не пошкодити поверхню, витягують з грунту.
  2. Потім морква розкладають на рівну поверхню і протягом двох діб охолоджують до температури 1,5-2 градуси за Цельсієм. Зазвичай це відбувається на відкритому повітрі, але необхідно стежити, щоб нічні заморозки не погубили урожай. Сьогодні у великих фермерських господарствах попереднє охолодження здійснюється в рефрижераторних камерах.
  3. Після попереднього охолодження, яке підвищує збереження коренеплоду в умовах зимового зберігання, виробляють обрізку бадилля і сортування моркви. Безжально видаляються всі пошкоджені і хворі овочі. Примірники, що не мають видимих дефектів, закладають в сховища.

Хранение моркови

Як правильно зберігати коренеплід

У великих овочівницьких господарствах морква зберігають в буртах, висота яких не перевищує двох-трьох метрів. Оптимальна температура при зимовому зберіганні моркви в спеціальних контейнерах, які великі господарства розташовують в закритих приміщеннях, повинна коливатися в межах плюс 2-3 градуси за Цельсієм.

Якщо стовпчик термометра буде показувати +5, в зростання підуть «сплячі» нирки моркви і поверхню коренеплоду втратить товарну пружність. Вологість як в закритому приміщенні, так і в бурті повинна бути 90-95%.

чи знаєте ви? деякі дачники і городники вважають за краще зберігати моркву в ящиках з сухим піском, які залишають на зиму в погребі. Деякі городяни успішно зберігають моркву в контейнерах з хвойними тирсою на балконі.

Дуже популярний сучасний спосіб зимового зберігання моркви в глиняній оболонці. Для цього потрібно зробити рідку глиняну бовтанку в простому відрі, занурити кожен плід в рідину і потім просушити. При такій технології морква відмінно зберігається на балконі, в сараї і погребі 5-8 місяців.

дізнайтеся також як зберігати помідори , огірки і кукурудзу .

Як зберігати буряк

Підготовка буряка до зимового зберігання починається зі збору врожаю . Грамотні овочівники попереджають дачників, що ні в якому разі не можна висмикувати коренеплід руками за бадилля, оббивати землю ударами «об чобіт» або один об одного.

Подготовка свеклы к хранению

Особливості збору врожаю і підготовка буряка

  1. Буряк необхідно підкопати тупими вилами і обережно звільнити з грунту. Будь-яке пошкодження поверхні овоча загрожує подальшою інфекцією, зараженням здорових плодів і втратою більшої частини врожаю.
  2. Коренеплоди потрібно прибирати до настання морозних днів, так як виступає з грунту поверхню буряка буде обов'язково гнити і не зможе довго зберігатися.
  3. Перед укладанням в сховище коренеплоди необхідно день-два просушити. Це можна зробити прямо на грядці , якщо немає дощу, в іншому випадку розсипати овочі в один шар під навісом.
  4. Після просушування необхідно очистити буряк від зайвої землі і зрізати бадилля, залишивши хвостик в 1 сантиметр. Потім видалити всі корінці і трохи підрізати основний корінь, зберігши довжину в 5-7 сантиметрів.
  5. Досвідчені овочівники перед засипанням в сховища проводять остаточне сортування врожаю, залишаючи тільки здорові і неушкоджені коренеплоди.

Хранение свеклы

Оптимальні умови

Буряк найкраще зберігається в погребі чи підвалі. Оптимальна температура зберігання овочів - від 0 до + 2 градусів за Цельсієм, вологість повітря повинна бути в межах 90-92 %. Супутніми сприятливими умовами зберігання є нормальна циркуляція повітря і відсутність коливання температури.

Коренеплоди відмінно зберігаються в ящиках з сухим піском. Деякі господарі успішно зберігають буряк в насипу на дерев'яних піддонах. Для цього потрібно підняти гратчасту поверхню на 30 сантиметрів від підлоги, щоб забезпечити циркуляцію повітря, і насипати буряк в два-три шари на кожну полицю стелажа.

Технологія зберігання капусти

Зимове зберігання капусти має свої особливості.

Підготовка

Приготувати капусту до тривалого зберігання можна тільки при певних технологічних умовах.

  1. Потрібно обов'язково дотримати терміни збирання врожаю. Збирати капусту можна до настання заморозків на грунті. Бажано, щоб температура не опускалася нижче 0 градусів за Цельсієм.
  2. До закладки на зберігання необхідно очистити овочі від зів'ялих підморожених листя і цвілевих грибів.
  3. Після обробки гарненько просушити капусту в провітрюваному 10-12 годин.

Хранение капусты

Як зберегти овоч: умови

Самий популярна технологія зберігання капусти-вентильований льох або підвал. Важливо також враховувати, при якій температурі зберігати овочі. Оптимальні показники на градуснику в приміщенні повинні бути в межах від +1 до + 10 градусів за Цельсієм, а вологість повітря — 91-98%.

Капусту укладають в дерев'яні ящики або на піддонні стелажі. Деякі дачники підвішують капустяні голови за качан корінь на спеціальні гачки, забезпечуючи необхідну вентиляцію.

Хранение капусты

чи знаєте ви? у південних районах, де немає сильних зимових морозів, господарі зберігають капусту в земляних ямах глибиною 80 сантиметрів і діаметром до півметра. Капустяні голови кладуть вгору качанами і пересипають кожен шар опалим листям, ялиновими гілками і тонким шаром землі. Потім роблять невеликий горбок, в який вставляють порожнисті стебла очерету для вентиляції. Фахівці дають чітку відповідь, яка температура повинна бути в овочевий ямі, - від 0 до + 7 градусів за Цельсієм.

У міських умовах підготовлену капусту зберігають на балконних стелажах, попередньо обернувши кожен качан в газету або харчову папір.

Зберегти урожай - це така ж важка праця, як виростити його. Матеріальні і трудові витрати на зберігання овочів можна порівняти з сезонним циклом їх вирощування та збору. Тому не слід нехтувати технологіями зимового зберігання коренеплодів.


Зараз читають
Скільки яєць несе курка: в день, місяць, рік. Як підвищити несучість, коли починають нестися кури
Скільки яєць несе курка: в день, місяць, рік. Як підвищити несучість, коли починають нестися кури
Скільки яєць може давати одна несучка в день, тиждень, місяць, рік. Які ...
Як правильно і швидко ощипать індика в домашніх умовах
Як правильно і швидко ощипать індика в домашніх умовах
Общипування тушки індика: коли варто проводити процедуру, всі способи об ...
Сонечка на дачі: опис, фото, чим харчуються, користь, небезпека
Сонечка на дачі: опис, фото, чим харчуються, користь, небезпека
Божа корівка: чим комаха живиться, яку користь приносить, шкоди від неї ...
Фузаріозне в'янення полуниці: ознаки, профілактика і лікування, фото
Фузаріозне в'янення полуниці: ознаки, профілактика і лікування, фото
Полуниця – примхлива ягода, яка не має імунітету до багатьох захворювань ...
Основні хвороби агрусу: заходи профілактики і лікування
Основні хвороби агрусу: заходи профілактики і лікування
Основні хвороби агрусу: заходи профілактики та лікування
Бальзамін Садовий: секрети посадки та догляду за рослиною
Бальзамін Садовий: секрети посадки та догляду за рослиною
Бальзамін Садовий: секрети посадки і догляду за растением
Новое youtube видео