солодкі каштани: в Угорщині немає серйозних плантацій
Солодкі каштани зазвичай дозрівають в жовтні, тому в наші дні їх можна знайти в свіжому вигляді на ринках, на полицях магазинів. Згідно з прес-релізом сільськогосподарської палати, в Угорщині велика частина продукту виростає в Західному і Південному задунайському автономному районі, а також в Берзені.
Солодкі каштани родом з Угорщини, але вони дуже вимогливі. Для їх вирощування необхідно дотримуватися особливих екологічних вимог: збалансована волога погода і кислий грунт. З цієї причини вирощувати в масштабах ферми можна тільки в деяких частинах країни, наприклад, в Південному Задунайському регіоні, Західному Задунайському районі і в горах Берзені. Як і фундук, це зазвичай невелика рослина. Посаджені в 1970-х роках плантації загальною площею близько 450 га в даний час майже повністю вимерли, а великих плантацій в країні немає. Більшу частину річного врожаю як і раніше засівають розсипними каштанами і дикорослими насадженнями.
Площа плантацій товарних солодких каштанів складає всього 215,5 га.солодкі каштани — багатообіцяючий вид, але їх вирощування ризиковано. За останні півтора десятиліття дерева епідемічно вимерли грибковою хворобою-Cryphonectria parasitica. Також кілька років тому з'явилася Каштанова оса Dryocosmos kuriphylus, яка теж може завдати серйозної шкоди. В даний час не існує ефективних заходів боротьби з будь-якими шкідниками, хоча дослідження по інтродукції природного ворога каштанового жука (Torymus sinensis, немісцевого для Угорщини виду жуків) показують багатообіцяючі результати.
Національна річна врожайність становить від 200 до 500 тонн, що можна пояснити невеликою кількістю плантацій і відсутністю розробок в технології вирощування. Кількість солодких каштанів, як правило, з Італії, коливається від 1000 до 2500 тонн на рік.
Читайте також:
- В Угорщині посилять контроль за виробництвом нелегального вина.
- Закарпатські винарні можуть отримати інвестиції від Угорщини.
- Фонд «Союз ЗМІ " запустив соціальну кампанію під назвою «Живи повністю!"по боротьбі з харчовими відходами, до якої приєдналася Національна Сільськогосподарська палата Угорщини та інші організації.