у Сумській області більше 99 відсотків картоплі вирощується в індивідуальних господарствах
Тільки 0,9% від загального виробництва картоплі у Сумській області припадає на підприємства різних форм власності.
Загалом, Сільське господарство області в рослинництві спеціалізується на вирощуванні ЗЕРНОВИХ і ТЕХНІЧНИХ культур , а овочівництво і картоплярство займають лише 5%.
Протягом останніх 10 років істотного спаду картопляного виробництва в Сумській області не було. Водночас спостерігалося поступове, з незначними коливаннями, скорочення відведених під картоплю земельних площ. Так, якщо станом на 2009 р. вони склали 63,8 тис. га., то в 2019 р. — 58,2 тис. га.
У 2019 р.валовий збір картоплі по Сумській області, враховуючи всі категорії господарств загалом склав 950 тис. тонн.
Картопля стала першим овочем, який був вирощений в космосі.
Що стосується врожайності картоплі, то найвищий її рівень в області за період з 2009 по 2019 р. зафіксований у 2014 р. (221 ц./га.); найнижчий — у 2010 р. (152 ц./га.). Це практично вдвічі менше в порівнянні з країнами розвиненого картоплярства.
Причин низької врожайності багато. Однією з них є недостатня якість посадкового матеріалу, адже в селянських господарствах використовується і п'ята, і іноді навіть сьома репродукції.
Ще одна причина низької врожайності може бути пов'язана з сортовими ресурсами. Крім того, в значній частині господарств спостерігається багаторічне ВИРОЩУВАННЯ за принципом картопля після картоплі, або на ділянках, де раніше росли інші пасльонові, що теж знижує врожайність.
Недобір картоплі в селянських господарствах нинішнього року фахівці пояснюють також несприятливими погодними умовами: літо було посушливим. У червні-липні, коли відбувається найбільш інтенсивне клубнеобразование, опадів випало в кілька разів менше норми.
- Херсонський Інститут зрошуваного землеробства отримав понад п'ятдесят замовлень на купівлю насіннєвої картоплі з усіх куточків України .