Математик з Сассексу створив метод нетоксичної боротьби з шкідниками
Математик з Університету Сассекса, доктор Костянтин Блюсс, який працює з біологами в Національній академії наук України, розробив нехімічний спосіб точного націлювання на паразитичного черв'яка, що знищує посіви пшениці.
Цей метод боротьби з шкідниками працює з власними генами рослини, щоб убити певних мікроскопічних черв'яків, званих нематодами, без шкоди для будь-яких інших комах, птахів або ссавців.
Д-р Костянтин Блюсс з школи математичних і фізичних наук Університету Сассекса сказав: "враховуючи зростаюче населення планети, якому необхідно годуватися, і термінову необхідність переходу з викопного палива на біопаливо, наші дослідження є важливим кроком вперед у пошуках екологічно безпечного захисту рослин, що не завдає шкоди бджолам або іншим комахам.»
Щорічно через хвороби, що викликаються нематодами, втрачається урожай вартістю в $130 млрд.Доктор Блюсс і його колеги використовували «РНК-інтерференцію» (RNAi), щоб точно націлитися на вид нематоди, яка завдає шкоди пшениці.
Доктор Блюсс пояснив: «Нематоди, як і всім іншим живим організмам, потрібно, щоб деякі білки були вироблені, щоб вижити і зробити потомство, а РНК-інтерференція — це процес, який зупиняє або змушує їх замовкнути».
Команда розробила метод «замовчування " генів шкідливих нематод з використанням біостимуляторів, отриманих з природних грунтових бактерій. Біостимулятори також "відключають" власні гени рослини, на які впливають нематоди, що значно ускладнює паразиту нанесення шкоди врожаю.
Д-р Блюсс сказав: «замочені в розчині біостимуляторів, насіння рослин стають «троянським конем» для доставки спеціальних сполук, що виробляються всередині рослин, до нематод, які потім вбивають їх. Ми націлені на конкретні гени нематоди, тому ми знаємо, що це не вплине на інших істот.»
Біостимулятори впливають тільки на певні гени нематод і рослин і не завдають шкоди іншим видам комах. І оскільки вони зустрічаються в природі, а не з хімікатів, вони потенційно можуть бути використані органічними фермерами, щоб зробити органічні продукти більш доступними в майбутньому.