Назад
Як правильно ощипать домашнього і дикого гусака в домашніх умовах

Навигация по разделу

Як швидко і легко ощипать гусей в домашніх умовах

Ощипать гусяНеобхідність общипування гусячої тушки може виникнути у будь-якої господині.

Досвідченим фермерам провести процедуру не складе особливих труднощів, проте новачкам слід поставитися до справи дуже педантично і вибрати дієвий і якісний спосіб ощіпкі, виходячи з декількох перевірених способів.


Сухий спосіб

Обскубування гусака сухим (домашнім) способом є досить зручним і швидким для новачка, проте вимагає дотримання деяких обов'язкових правил.Сухой способ

Переваги та недоліки

Достоїнствами сухого методу є:

  • Швидкість;
  • Відсутність будь-яких витрат;
  • Не потрібне спеціальне обладнання (тільки шнур для зв'язування тушки).

Чи знаєте ви? цікавою особливістю гусей є період їх линьки, який повторюється два рази на рік. Під час неї Птахи втрачають махове оперення, через що протягом двох місяців позбавляються здатності літати.

Недоліки:

  • Обскубування всуху необхідно здійснювати відразу після забою — після охолодження туші видалення пір'я стане вельми проблематичним;
  • Багато пір'їнок неможливо використовувати в інших цілях — на них залишаються сліди жиру.
Сухой способ

Інструкція

Для ручного проведення найбільш якісної сухої общіпки рекомендується використовувати покрокову інструкцію, складену досвідченими фермерами:

  1. Зв'язати птиці лапи і крила раніше підготовленим шнуром.
  2. Розмістити тушку на невисокому столі або на колінах.
  3. Починати видалення необхідно з великих пір'я, що знаходяться на хвості і крилах, потім видаляються більш дрібні, в кінці — пух. Така система пов'язана з швидким "прикипанням" великих пір'їнок до гусячої шкірі після забою, що робить процедуру общипування більш проблематичною. Пух можна знімати з легкістю навіть після повного охолодження.
  4. Для максимальної податливості пір'я їх слід смикати у напрямку росту, а не в різні боки.
  5. Закінчення маніпуляції передбачає натискання на стінку очеревини для звільнення гузки і видалення з неї пір'їнок, а також обпалювання і патрання очищеного гусака.

важливо! якщо гусяча туша готується на продаж або для сімейного свята, на якому буде подаватися цілком, обскубування проводиться поступово і не поспішаючи. Це дозволить не втратити птиці презентабельний вигляд.

Холодний спосіб

Ще одним класичним способом є холодна ощіпка, при якій гусяча тушка після забою кілька годин повинна полежати в холодильній камері або зимовому погребі.Холодный способ

Переваги та недоліки

Плюси видалення пір'я після охолодження:

  • Для процедури не знадобиться спеціальне обладнання, крім холодильника;
  • Мінімальні витрати часу (менше, ніж при сухому способі);
  • Шкірка залишається неушкодженою, в цілому ощипаний гусак виглядає більш привабливо.

Недоліки:

  • Досить довга попередня підготовка туші (не менше чотирьох годин в холодному місці);
  • Витрата електрики для роботи холодильної камери;
  • Неможливість використання зібраних пір'я.

Інструкція

Рекомендована покрокова інструкція:

  1. Гусяча туша поміщається в холодильник на 3-4 години. Якщо після закінчення часу продукт залишається відчутно теплим в деяких місцях, його необхідно залишити ще на годину або два.
  2. Остиглого гусака спочатку слід обскубувати з хвоста і крил, обов'язково смикаючи пір'я у напрямку росту.
  3. Після обробки хвоста і крил процедура проводиться на грудині і спині, після закінчення пір'я і дрібний пух обскубуються на ногах і залишилися частинах тіла.
  4. Залишки пір'я видаляють з гузки, попередньо вивільнивши її натисканням на очеревину.
  5. Кінцевий етап-обпалювання і патрання.
Ощипывание гуся

Техніка ошпарювання

Метод ошпарювання птиці для якісного общипування є улюбленим і найбільш популярним у наших бабусь і дідусів. Однак, крім незаперечних переваг, дана техніка має ряд значних недоліків.

Переваги та недоліки

Плюси попереднього ошпарювання:

  • Легке висмикування пір'їнок;
  • Не займає багато часу;
  • Домашнє обладнання (тазик, чайник) є в наявності у будь-якої господині.

Недоліки:

  • Пір'я і пух повністю втрачають цінність;
  • Можна отримати опіки рук;
  • Тушку слід дуже швидко обробляти, поки вона не охолола;
  • Мінімальний термін зберігання після ощипки. Обробленого гусака необхідно готувати в цей же день;
  • Спосіб вимагає великої витрати води і електроенергії.
Ошпаривание

Інструкція

Правильний порядок проведення техніки ошпарювання такий:

  1. Нагрівається вода до 75-85 градусів. До кипіння доводити не можна-пір'я будуть гірше піддаватися.
  2. Перед ошпарюванням лапи і крила птаха щільно зв'язуються.
  3. Важливо обробити гарячою водою абсолютно все пір'яне покриття.
  4. До ощіпке туші слід приступити відразу після ошпарювання, використовуючи таку ж техніку, як в попередніх способах — починати з хвоста і крил, закінчувати дрібними пір'їнками і пухом.
  5. Гузка вивільняється і ретельно очищається від решти пір'я.
  6. Ретельно обскубаний гусак обпалюється і потрапляє на оброблення.
Ощипывание гуся

Техніка легкого видалення пір'я

Метод легкого видалення відрізняється на перший погляд дивними маніпуляціями, проробленими за допомогою спеціального обладнання, однак отримані результати ощіпкі, без сумнівів, порадують будь-яку господиню.

Переваги та недоліки

Переваги легкого видалення:

  • Отримання якісного пір'яного матеріалу після обробки, який можна використовувати для створення подушок та інших екологічно чистих виробів;
  • Мінімум зусиль — пір'я можуть легко відлітати з тушки самостійно.

Мінуси способу:

  • Витрати електроенергії та води;
  • Велика трата часу в порівнянні з іншими способами;
  • Підготовка спеціального обладнання: праска з паровою функцією, шматок натуральної тканини, ємність, матрацний насос, мотузка для зв'язування.
Ощипывание гуся

Інструкція

Після підготовки всіх інструментів, необхідно приступити до таких покрокових дій:

  1. В область шиї гусака, під шкіру, закріплюється трубка насоса, шия затискається пальцями.
  2. Тушка максимально накачується повітрям до здіймання пір'я на крилах.
  3. Затиснута трубка обережно виймається, а горловина щільно фіксується мотузкою. Важливо не дати повітрю вийти назад.
  4. Шматок тканини умочується в холодній воді, прикладається до обраної частини тушки і пропарюють за допомогою праски.
  5. Пропарені пір'я на ділянках добре відокремлюються від тіла, зберігаючи свій первозданний вигляд.

важливо! тканина для процедури можна замінити звичайної марлею, але тоді її обов'язково слід скласти вчетверо.

Як ощипать дикого гусака

Ощипко дикого гусака практично нічим не відрізняється від ощипки домашнього, так як пухові покриття диких птахів також легко піддається видаленню після застосування перерахованих вище методів.Ощипывание гуся

Крім них, багато фермерів використовують деякі допоміжні інструменти і насадки, що дозволяють значно спростити процес очищення:

  • Перосъемная машинка «ВолТера». Підійде для господині з досвідом, так як процедура вимагає швидкості рухів і вправності. При неправильному використанні тушу птиці можна сильно пошкодити;
  • Шуруповерт і насадка для гусака дозволяють самостійно створити ефективну машинку для ощипки. На інструменті слід хомутом зафіксувати насадку, включити і близько піднести до пір'я. Механізм обертається і швидко зчищає пух, дозволяючи закінчити обробку вже через 3 хвилини.

чи знаєте ви? Дикі і домашні гуси формують свої гнізда за допомогою власного пуху і пір'я. Самка, яка готується до висиджування потомства, вищипує пір'ячко зі своїх боків і живота для максимального утеплення і захисту свого «житла».
Гусь Видалення пір'яного покриву з домашнього або дикого гусака вважається трудомістким процесом і, незважаючи на обраний спосіб, передбачає щадну очищення шкірки для отримання якісного м'яса і пера.

При дотриманні всіх правил підготовки і покрокових інструкцій терплячий господар обов'язково отримає швидкий бажаний результат.


Зараз читають
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Огляд їстівних грибів, які плодоносять в осінній період. Опис грибів, ар ...
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець сорту "Анастасія": опис і фото. Характеристики сорту і й ...
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли краще пересаджувати лілії: навесні, влітку або восени. Догляд за лі ...
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Любителям різних екзотичних рослин буде цікавий такий квітка, як аморфоф ...
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
На ринку Іраку добре продаються українські яблука сорту Гала. Сорт Голде ...
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Новое youtube видео