Назад
Концентровані рослинні корми: що це таке, що включають в себе

Навигация по разделу

Що таке концентровані корми

Концентрированные кормаУ тваринництві використовуються найрізноманітніші корми, але головним завданням для більшості фермерів є не тільки хороше здоров'я худоби, а й Швидкий набір маси. З цією метою використовуються як Комбікорми, так і концентроване харчування, яке має певні переваги.

Що це таке, і на які підвиди можна розділити концентровану їжу — читайте далі.


Що являють собою

Концентровані корми рослинного походження представлені однорідним продуктом зі змішаною структурою. У його складі присутні бобові та зернові культури, злаки, а також відходи рослинної і тваринної промисловості, які вже пройшли етап подрібнення і очищення.

У порівнянні з іншими різновидами, таке харчування відрізняється більш високим вмістом корисних речовин, в тому числі і клітковини. Може згодовуватися в сухому вигляді або запарюватися разом з нарізаним сіном або соломою. Розглянемо всі основні складові таких кормів уважніше.

Концентрированные корма

Зерна злакових культур

Кукурудза , ячмінь , пшениця , овес , жито та інші злакові — це головні складові високоенергетичних кормових продуктів. Приблизно 2/3 всієї маси зерна займає крохмаль, практично повністю перетравлюється в організмі.

Значна кількість легкозасвоюваних вуглеводів гарантує високу поживність злакових зерен, що знаходиться в межах 0,95-1,35 корм. ОД. на 1 кг.у той же час злаковий протеїн характеризується низькою біоценністю.

Чи знаєте ви? до сімейства злакових належить і бамбук, але в порівнянні зі звичними низькорослими рослинами, це справжній гігант, адже деякі його різновиди виростають до 3800 м!

Зёрна злаковых культур

Насіння бобових культур

У порівнянні з попередніми насінням, в сирих бобових присутній більше протеїну і лізину (основна лімітуюча амінокислота в харчуванні свиней), а основними представниками цієї групи є горох , соя і люпин , хоча іноді зустрічаються корми з вмістом Вікі , сочевиці , кормових бобів.

Горох добре підходить для вигодовування свиней, так як містить 220 г протеїну і 15 г лізину на кожен кілограм. У плані біологічної цінності він наближений до соєвому шроту і м'ясному борошні, в яких міститься приблизно стільки ж протеїну. Найчастіше в концентровані корми для великої худоби включено близько 10% гороху.

Соя вважається найбільш цінним бобом, оскільки містить в собі до 33% сирого протеїну — самого повноцінного з усіх рослинних видів. На 1 кг припадає 21-23 г лізину, що наближає соєвий білок до тваринної білкової складової.

Проте в соєвих бобах присутні і антипоживні компоненти, через що використання зерна сої в концентрованих сумішах і комбікормах допустимо тільки після їх повної теплової обробки: наприклад, прожарювання або екструдування.

Якщо ви вирощуєте свиней, тоді варто звернути увагу на корми з великим вмістом люпину . Це відмінний протеїновий елемент, який особливо добре використовувати при вигодовуванні тварин картоплею.

Семена бобовых культур

Відходи технічних виробництв

Після переробки різної рослинної продукції залишається чимало відходів, які також можуть використовуватися при годуванні великої рогатої худоби і свиней. Наприклад, макуха і шрот, що залишаються після переробки зерен сої, соняшнику, бавовни, льону та арахісу, містять в собі до 31-45% сирого протеїну.

Висушений жом буряка - цінний продукт для жуйних тварин, тому його вводять в раціон молодняка великої рогатої худоби як альтернативу зерну (зазвичай використовується до 10% по масі).

Однією з різновидів відходів технічних виробництв є і меляса - вуглеводнева поживна суміш, в якій присутня приблизно 50% цукрів і 10% азотистих речовин (здебільшого небілкового виду). Висока концентрація цукрів сприяє кращій засвоюваності корму.

Якщо є можливість, можна використовувати і відходи спиртового або пивоварного підприємств, наприклад, дробину . У висушеному стані ця речовина буде цінним компонентом будь-якого комбікорму, який можна використовувати як при годуванні свиней, так і для економії зерна.

Свекловичный жом (гранула)Буряковий жом (гранула)

Види обробки

Всі складові концентрованих кормів повинні проходити попередню обробку, яка зможе підвищити їх якість і посприяє оптимальній взаємодії з іншими складовими. Розрізняють кілька варіантів такої обробки, ми розглянемо найпопулярніші з них.

Подрібнення

Цей підготовчий етап обов'язковий щодо бобових і злакових культур, оскільки тільки дробленням або розмеленням можна зруйнувати тверду оболонку, тим самим полегшуючи тваринам пережовування корму. Крім того, подрібнене зерно набагато простіше з'єднувати з іншими різновидами поживних сумішей.

Рівень розмелювання буде залежати від віку і виду конкретної тварини. Так, у дитинстві телят і поросят бажано годувати добре подрібненим зерном (максимум 1 мм), а ось для дорослих представників величина частинок може становити 1,5-2 мм. подрібнені Зернові дають всім видам тварин, поєднуючи їх з коренеплодами , силосом і нарізаною соломою.

важливо! При подрібненні ЗЕРНОВИХ культур частина крохмалю трансформується в моносахариди, тим самим надаючи зерну солодкуватий присмак. Однак через денатурації білка трохи знижується засвоюваність протеїну і можливість отримання амінокислот.

Кукуруза дробленаяКукурудза подрібнена

Осолаживание

Цей вид обробки використовують для підвищення смакових властивостей ЗЕРНОВИХ (переважно ячменю, пшениці і кукурудзи), завдяки чому тварини набагато охочіше поїдають запропонований корм. Суть процесу зводиться до впливу на зерно високих температур, в результаті чого крохмаль цукор і краще засвоюється.

Це ідеальний варіант для годування поросят-сосунів і от'емишей на відгодівлі (за допомогою осоложенного зерна можна замінити до 50% загальної кількості концентрованих кормів).

У домашніх умовах провести таку підготовку можна, просто поклавши порцію концентрату на кілька годин в корито або діжку з окропом (+85-90 °c). У цьому випадку на 1 кг корму має припадати близько 1,5-2 л води, а розмочене зерно бажано постійно помішувати.

Щоб корм якомога довше залишався теплим, його засипають 5-сантиметровим шаром сухої концентрованої суміші. Найякісніший результат осолажіванія виходить при температурі обробки +60-65 °C.

Осолажіваніе кормів: відео

Дріжджування

За допомогою дріжджування вдається істотно підвищити надходження протеїну в організм тварин. В ході обробки зерно збагачується білком, що володіє високою біологічною цінністю (його кількість підвищується практично в два рази).

Такий компонент містить в собі всі незамінні кислоти і на 90-95% засвоюється організмом, що дозволяє заощадити до 25% концентрованих кормів. Крім цього, використання таких концентратів благотворно позначається на здоров'ї тварин, одночасно підвищуючи їх продуктивність на 15-20 %.

Дріжджування може проводитися опарним, безопарним і заквасочним способами, але в будь-якому з них використовуються дріжджі і тепла вода, в якій замочується зерно.

Кормовые дрожжиКормові дріжджі

Екструдування

Цей варіант попередньої обробки кормів по праву вважається найефективнішим, так як сприяє значним перетворенням в структурі зерна, змінює фізико-хімічні властивості входять до складу протеїну, крохмалю, клітковини і деяких інших поживних речовин.

Суть екструзійного процесу полягає в механічному впливі (наприклад, стисненні або терті) на зерно, яке з'являється в момент його просування через прес екструдер і «вибуху» при викиді гомогенної маси з машини (причина — різка зміна тиску).

Екструдування підвищує біологічну цінність зернового протеїну бобових, частково руйнує целюлозний і крохмальний комплекси, перетворює молекули в декстрини, збільшуючи кількість поживних речовин і роблячи їх набагато доступнішими для тварин.

Оброблені Зернові мають приємний запах печеного хліба і не менш приємний присмак, що в ході регулярного використання комбікормів сприяє збільшенню показників продуктивності сільськогосподарських тварин і, перш за все, свиней.

чи знаєте ви? якщо вірити археологам, то пшениця — одна з найдавніших культур на нашій планеті. Ще в 1904 році під Ашхабадом були знайдені зерна, яким на той момент, за попередніми підрахунками, було близько 5 тис.років.

Годування качок екструдованим кормом: відео

Мікронізація

Цей процес передбачає спучування зерна з послідовним сплющуванням, висушуванням і зміною структури крохмалю. Досягти подібних результатів можна шляхом нагрівання в інфрачервоній печі до +100...+120 °з протягом 20-40 секунд.

В результаті впливу високих температур відбувається пошкодження протеїну і зміна структури вуглеводів, що в результаті позитивно позначається на тваринах. Крім того, мікронізація дозволяє в 5-6 разів знизити кількість мікроорганізмів, а якщо продовжити обробку до 45 секунд, то зникнуть і протеолітичні бактерії.

Тобто, все концентровані корми практично повністю позбавляються від комірних шкідників.

Микронизированные кукурузные хлопьяМікронізовані кукурудзяні пластівці

Концентровані корми

Не всі концентровані корми однаково добре підійдуть домашній птиці, свиням або худобі, тому перш, ніж купувати той чи інший склад, корисно буде ознайомитися з вимогами кожної окремої категорії сільськогосподарських тварин.

Для птахів

Зерно є головним компонентом будь-якого концентрованого харчування, але його частка може бути абсолютно різною. Норму видачі корму можна розрахувати, спираючись на наступні дані:

Для курей оптимальним буде таке співвідношення компонентів:

  • Кукурудза-50 % від загальної маси корму;
  • Пшениця — 15-20 %;
  • Макуха або шрот-близько 20 %;
  • Жирові добавки і крейда-залишилися 10 %.

важливо! здебільшого, всі необхідні тваринам мікроелементи (наприклад, цинк або Марганець) містяться в зернових культурах, в той час як основне джерело вітамінів захований в бобах.

Кормление курГодування курей

Для качок оптимальні такі значення:

  • Кукурудза-50 %;
  • Перемелена або зернова пшениця — 20 %;
  • Овес або ячмінь-близько 15 %;
  • Горох — 10 %;
  • Висівки, Макуха або дріжджі — не більш 5 %.

Якщо ви вирощуєте гусей, то краще орієнтуватися на такі цифри:

  • Кукурудза-не більше 20 %;
  • Пшениця — 15 %;
  • Ячмінь — 20 %;
  • Овес — 25 %;
  • Висівки пшениці-19 %;
  • Сіль-1 %.

Для індиків компоненти концентрованих кормів повинні розподілятися наступним чином:

  • Кукурудза-35 %;
  • Ячмінь-35 %;
  • Борошно (рослинного або тваринного характеру) - 15 %;
  • Пшениця — 10 %;
  • Макуха соняшника-3 %;
  • Вапняк - 2 %.
Іноді можна трохи відступати від зазначених вимог, проте в більшості випадків кожна категорія домашніх тварин повинна отримувати корм саме в такому співвідношенні поживних речовин.

Кормление индюковГодування індиків

Для великої рогатої худоби

Використання концентрованих кормів при розведенні корів дозволяє значно підвищити кількість молока і його харчову цінність, і це не кажучи про більш високі смакові характеристики м'яса.

Позитивний вплив роблять бобові компоненти, де міститься велика кількість протеїну, а нормою використовуваних ЗЕРНОВИХ в даному випадку вважається 20-30 % (в спокійний період) і до 60% для корів при регулярному удої.

Зернові культури можна використовувати як сухими, так і в кашоподібному стані, після змішування з водою. Інше місце в концентратах можуть займати соя, люцерна, ячмінь і овес.

Кормление коров

Для свиней

Завдяки багатому складу концентратів (особливо наявності протеїну і крохмалю), їх застосування доречно і при розведенні свиней, м'ясо яких стає дуже ніжним і смачним.

У раціон цих тварин можна включати до 70 % ЗЕРНОВИХ, зіставивши їх з іншими компонентами в такому співвідношенні:

  • Ячмінь-40 %;
  • Пшениця-30 %;
  • Овес — 10 %;
  • Кукурудза — 10 %;
  • Горох — 10 %;
  • Сіль-чайна ложка;
  • Крейда і вітаміни — на розсуд власника.

Перед тим як давати таку суміш свиням, зернові культури бажано добре подрібнити і вже потім додавати до них інші складові. Перемішавши мішанку в киплячій воді, її настоюють протягом наступних 12 годин перед подачею.

Засвоюваність поживних речовин у випадку зі свинями становить близько 90 %, тому якщо ви хочете підвищити якість сала, можете використовувати вуглеводні Зернові, доповнивши їх бобовими для отримання більш ніжного м'яса. Дефіцит лізину і деяких амінокислот в концентрованих кормах можна заповнити за допомогою м'ясо-кісткового борошна і виробничих м'ясних залишків, які змішуються з основними кормами.

Кормление поросят

Для кіз

На відміну від ВРХ, свиней і домашньої птиці, кози не так часто потребують концентратах, а значить, подібні корми використовуються в якості добавки, що нормалізує рівень поживних елементів в їх організмі. Оптимальна кількість зерна в цьому випадку має становити не більше 30 %, інакше виникне ймовірність розвитку проблем з шлунково-кишковою системою тварин і їх ожирінням.

При годуванні козлів в їх раціон зазвичай включають овес, шрот, ячмінь, кукурудзу, макуха і висівки, в той час як молочних кізок годують ще й люцерновим сіном.

Концентровані корми можна поєднувати з комбікормовими сумішами, оскільки сухе зерно не так цікаво тваринам як мішанки.

Допустимий склад концентрованого харчування для кіз виглядає так:

  • Зерно-30 %;
  • Вівсяні пластівці — 20 %;
  • Висівки (бажано пшеничні) - 22 %;
  • Мелена пшениця-9 %;
  • Соняшниковий шрот — 10 %;
  • Дріжджі-5 %;
  • Премікси-3 %;
  • Сіль-1 %.

Перед подачею тваринам всі компоненти потрібно добре перемішати і настояти в окропі близько 12 годин.

Кормление коз

чи знаєте ви? козяче молоко засвоюється людським організмом набагато швидше коров'ячого, тому його рекомендують людям, що страждають від непереносимості останнього. Проте приблизно 2/3 сучасного населення взагалі ніколи не пробували цей продукт.

Для овець

Система травлення цих тварин багато в чому нагадує розташування і особливості органів в козячому організмі, тому не варто часто використовувати концентровані корми. У цьому випадку норма їх видачі становить близько 200 г на самку і 700 г на самця на добу, а щоб домогтися максимального збалансування протеїну, клітковини і вуглеводів, можна змішати кукурудзу, бобові культури і макуха.

Особливо вівцям подобаються Кукурудзяні концентрати, хоча не менш поживним буде наступний розподіл компонентів:

  • Овес — 26 %;
  • Ячмінь — 25 %;
  • Висівки пшениці-23 %;
  • Соняшниковий шрот — 13 %;
  • Дріжджі-8 %;
  • Обесфторенний фосфат-3 %;
  • Премікси — 1 %;
  • Сіль-1 %.

Зазначені складові можуть бути замінені і іншими, головне, щоб вони залишалися рівноцінними за складовими компонентів. Так, найбільш доречною альтернативою будуть кукурудза, бобові, Макуха.

Кормление овец

Для коней

З усіх складових концентратів ці тварини віддають перевагу вівсу, в будь-який його формі: сіно, зерно, шрот або Макуха. Коні також не відмовляться від ячменю і пшениці, які на відміну від вівса повинні обов'язково поєднуватися з комбікормами.

Необхідна кількість зернових визначається виходячи з фізичних навантажень і способу життя тварини: овес підтримує і сприяє виробленню енергії протягом дня, жито і ячмінь стануть відмінним поживним доповненням до інших продуктів, а пшениця буде доречною при необхідності швидкого набору ваги.

В добу коні повинні отримувати близько 30% концентрату, але і ці значення дуже приблизні: багато що залежить від життєвого ритму кожної окремої тварини. При відсутності навантаження досить 20% концентрованих кормів, при легкій роботі (наприклад, нетривала Верхова їзда) — 30 %, при упряжній їзді і виїздки — 40 %, при середній роботі — 50 %, при важкій роботі — 60 %, при швидкісних скачках або бігах — 70% від загальної кількості їжі.

важливо! особливістю видачі кормів при годуванні коней є необхідність їх дроблення, оскільки цільні складові погано засвоюються шлунком коней. Жито або ячмінь бажано запарювати у воді до їх розбухання, щоб виключити можливість появи кольок у тварин.

Кормление лошадей

В якості прийнятного варіанту можна приготувати коням поживне пійло, змішавши в рівних пропорціях перемелений овес з харчовими дріжджами і заливши все це окропом. При безпосередній видачі зазначена суміш повинна бути повністю остигнула.

Як бачите, концентровані корми можуть стати відмінним помічником фермера при годуванні будь-якого виду домашньої живності. Головне, про що не варто забувати, — вимоги кожної тварини до кількості тих чи інших складових, а нагадати про це зможуть вищенаведені цифри.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео