Назад
Опеньок річний( літні опеньки): фото і опис, як відрізнити його від небезпечних двійників

Навигация по разделу

літній опеньок: їстівний чи ні

Летние опятаЛітні опеньки - дуже поширені гриби, які смачні як в смаженому, так і маринованому вигляді. З них часто готують гострі закуски, а ароматний пиріг з опеньками є кращим доповненням до свіжозавареного чаю. На жаль, їстівних представників цього гриба можна сплутати з їх отруйними близнюками. Як цього уникнути, коли потрібно збирати опеньки і де найкраще шукати такі гриби — детальніше в статті.


Інша назва

Опеньки - Це ті гриби, які можуть похвалитися достатком синонімів: в народі опеньками називають називають представників негниючников (маразміусов), часничників, рядовок . Опята летние Опеньок літній відноситься до сімейства Строфарієві і називається кюнероміцес мінливий. Також гриб отримав синоніми ворушка, опеньок липовий.

Чи знаєте ви? у дослівному перекладі з латинської мови назва роду Armillaria (опеньок) означає «браслет». Дана назва гриб отримав через характерну особливість — обліплювати старі пні браслетом, півколом або кільцями.

Їстівність

Цей літній гриб класифікується як їстівний , однак без термічної обробки його краще не вживати-опеньок має здатність вбирати отруйні речовини ззовні, і якщо поруч з ним росте якийсь отруйний гриб (наприклад, опеньок помилковий), то їстівний опеньок може поглинути частину шкідливих речовин зі свого отруйного родича. В цьому випадку, вживши такий гриб в сирому вигляді, можна викликати подразнення слизової різного ступеня тяжкості і, як наслідок, — інтоксикацію.

важливо! забруднене навколишнє середовище і поява великої різноманітності помилкових і отруйних грибів зумовило те, що ВООЗ сьогодні настійно рекомендує не вживати їстівні гриби без їх термічної обробки (навіть якщо це ті види, які за класифікацією їстівності відносяться до I виду — абсолютно їстівним). Отруйні речовини мають здатність проникати і в придатний до їжі гриб, тому для того щоб убезпечити себе, завжди варіть, смажте, маринуйте гриби-але ні в якому разі не їжте їх в сирому вигляді.

Як виглядає річний опеньок

Характерна особливість-широка темна капелюшок на тонкій, частіше прямій ніжці, а також запашний аромат з медовою ноткою.Опята летние

Капелюшок

Цей ароматний запашний опеньок має широку (до 9 см) капелюшок двох відтінків — медового і бурого. Причому більш темний колір присутній на окантовці (на якій, до речі, іноді виникають невеликі борозни — це надає відчуття «порванности» країв), а завдяки світлому горбку в центрі капелюшки здається, що її краю промокли. У молодих екземплярів краю капелюшки можуть трохи загортатися всередину.

«головний убір» гриба також має здатність до гігрофанності — вбирання вологи і деякого збільшення в розмірах (до 3 см). При цьому поверхня капелюшка стає клейкою, липкою і трохи шорсткою. Після літнього дощу можна знайти дуже великі опеньки, насичені вологою, однак після повного висихання вони знову повернуться до свого вихідного розміру.Летние опята

М'якоть

М'якоть на кілька відтінків світліше кольору капелюшки — від пісочного до коричнево-бурого, причому в нижній частині гриба і біля основи вона більш темного кольору, а у верхній частині і капелюшку — світліше. Має тонку, водянисту структуру і дуже приємний смак. Пахне м'якоть медом і свіжою деревиною.Опята летние

Пластинки

Річний опеньок відноситься до порядку Агарикові — пластинчастим грибам. Пластинки опенька яскраво виражені, часті, слабо спадні на ніжку. У молоденьких представників роду пластинки світлого кольору, частіше жовтого, а ось у дорослих особин темніють до іржавого або бурого відтінку.Пластинки летних опят

Ніжка

Ніжка гриба завжди тонка (до 1 см в діаметрі), а довжина може бути від 5 до 9 см.має щільну і навіть жорстку структуру (всередині ніжка порожниста), а під дією тяжкості капелюшки може згинатися. Основний колір-темно-бурий. Має характерне» опеночное " кільце — плівчастий ободок, під яким виникають дрібні спорові лусочки. З віком таке кільце практично зникає, але у молодих екземплярів воно добре помітно.

чи знаєте ви? у рейтингу 10 найсмачніших грибів світу опеньки опинилися на 8 позиції — після груздів і маслюки . А очолює цей список відомий» король " грибів — боровик (білий гриб).

Де росте і коли можна збирати

Назва «літній опеньок» говорить сама за себе: формуються і ростуть ці гриби лише в теплу пору — з кінця травня до початку вересня. При цьому за кількістю врожаю даний вид, в порівнянні з осіннім і зимовим опеньком, найбільш плідний. Липові опеньки люблять вологу, тому улюблені місця їх зростання — старі трухляві пні, галявинки біля водойм, гниюча деревина.Опята летние Цим вони відрізняються, наприклад, від осінніх представників цього ж роду, які люблять живі дерева (які вони ж і руйнують згодом). Зустріти літні екземпляри можна в помірних і теплих широтах, де є листяні або хвойні ліси — тому ці гриби поширені практично повсюдно. Пік їх плодоношення припадає на кінець липня і серпень, тому грибники відкривають сезон збирання саме в останній місяць літа.

радимо прочитати про корисні властивості , заготівлю і приготування опеньків: заморозка , маринування , ікра , засолювання , а також про ВИРОЩУВАННЯ опеньків в домашніх умовах .

Гриби-двійники

Запашний і ароматний річний опеньок має, на жаль, дуже багато помилкових близнюків, у яких дуже схожі зовнішні дані. До найбільш небезпечним відноситься галерина облямована - це смертельно отруйний гриб! Розрізнити їх дуже важко — колір, форма і навіть кільце на ніжці практично ідентичні. Відрізнити їх можна, в основному, за формою суперечка, а інших відмінних рис галерини не мають — тому збирати їстівні опеньки потрібно тільки з досвідченим грибником. Галерина окаймлённая Сірий ложноопенок - ще один отруйний близнюк літніх опеньків. Найчастіше він росте в листяних лісах, а іноді паразитує навіть на трояндах. Серопластинчатый ложноопенок головна відмінність цього виду від їстівного — колір капелюшка: сірий, з зелено-оливковою відливом. Якщо у зібраного вами гриба присутній підозрілий зелений відтінок-негайно позбудьтеся від такого гриба.

Чешуйчатка углелюбивая також є отруйним близнюком липового опенька-її можна відрізнити по клейкою оранжево-жовтої капелюшку і по яскраво-червоним пластинкам під капелюшком. Чешуйчатка углелюбивая Чешуйчатка вогняна - теж неїстівний близнюк. Вона має характерну червоно — буру капелюшок-це її головна відмітна ознака. Чешуйчатка огненная Для того щоб не зібрати отруйні гриби, при зборі потрібно бути гранично уважним: добре оглядати кожен зірваний екземпляр, знати відмінні характерні ознаки справжнього опенька річного, а також найбільш ймовірні місця його зростання. Якщо який — небудь окремий екземпляр здається вам підозрілим-краще не зривати його.

важливо! літні опеньки рекомендується збирати в кошики, а не в поліетиленові пакети або мішки — в іншому випадку, насичені вологою гриби перетворяться в малопривабливий злежаний кому.

Відео: літні опеньки-збір, приготування

Опеньок літній — смачний і ароматний гриб, з якого виходять відмінні мариновані закуски і запашні супи. Незважаючи на те що в деяких кулінарних рецептах капелюшки використовуються в сирому вигляді, все ж краще хоча б трохи проварити луговик — навіть невелика термічна обробка знищить можливі отруйні речовини, і інтоксикація організму буде відвернена.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео