Назад
Гриб обабок: фото і опис поширених видів

Навигация по разделу

Обабкі (гриби): види

ОбабкиЛюбителі "тихого полювання" з великої різноманітності грибного царства виділяють сімейство болетових, гриби обабки зокрема. Що це за сімейство, як виглядають і наскільки їстівні його представники, дізнаємося з цієї статті.


Грабовик (обабок сірий, підберезник сірий)

Грабовик або сірий підберезник різноманітний в застосуванні. У нього трохи жорстка (у старих екземплярів) волокниста м'якоть, яка хороша в маринадах і солоних закусках, ароматним виходить перша страва, можна смажити і сушити на зиму. Перед приготуванням потрібно ретельно оглянути всі частини, оскільки грабовик часто атакують личинки.

Цей обабок досить великий, капелюшок в діаметрі досягає 14 см. у молодих екземплярів вона напівсферичної форми, з трохи підвернутими краями. У міру зростання капелюшок стає більш щільною, її поверхня трохи зморщується. Грабовик Вигнута ніжка має потовщення біля основи, в діаметрі до 4 см, висотою до 13 см.підстава буває забарвлене більш темним кольором, ближче до капелюшку — сіро-білий відтінок. У міру дозрівання лусочки, що вкривають поверхню ніжки, темніють, приймаючи буруватий відтінок.

М'якоть волокнистої структури молочного відтінку, на зрізі рожевіє, поступово темніючи до чорноти.

плануючи свої "мисливські" маршрути за грибами, ознайомтеся зі їстівними (зростаючими в травні і восени ) і отруйними видами грибів .

Споровий порошок у сірого підберезники темно-коричневого кольору, суперечки утворюють симбіоз з кореневою системою листяних дерев і чагарників: лісовим горіхом, тополею, березою, але найчастіше з грабом, про що говорить назва.

Найбільше поширений в лісистих районах Кавказу, період плодоношення — з червня по вересень включно.Грабовик

Обабок Далекосхідний

Їстівний обабок, підходить для смаження, тушкування і варіння, можна сушити для зимового використання. Пухка м'якоть потребує приправах, оскільки не відрізняється вираженим грибним смаком і запахом.

Капелюшок дорослого гриба в формі півсфери, при посушливій погоді може розтріскуватися, оголюючи білу м'якоть. Діаметр у міру дорослішання досягає 25 см.у молодняка форма більш опукла з легкими зморшками, краю притиснуті до ніжки. Колір буро-вохристий.Обабок дальневосточный Ніжка щільна, висока, до 13 см, і близько 3 см — товщиною. Забарвлення рівномірне буро-вохристе.

М'якоть у міру дозрівання стає менш щільною, на зрізі змінює колір з брудно-білого на рожевий.

Спори світло-коричневого забарвлення утворюють міцелій з листяними, найчастіше з дубом.

Збирають обабок в Приморському краї Далекого Сходу з серпня по вересень. Обабок дальневосточный

Обабок

Забарвленноногий обабок не володіє яскравим смаком, тому його, в основному, використовують в перших стравах, у відварному вигляді. Варять близько 15 хвилин, при цьому в процесі він чорніє.

Округлої форми капелюшок забарвлена світло-рожевим (може бути кремовий і світлий оливковий відтінок), її краю трохи підвернуті вгору, має повстяну структуру.

Ніжка також нерівномірно забарвлена, на білому тлі рожевого кольору лусочки, ближче до основи відтінок Жовтий. Довжина до 11 см, товщина до 2 см.Обабок окрашенноногий М'якоть білого кольору, водяниста, не відрізняється яскравим запахом.

Спорові нитки рожеві, еліпсоїдної форми, порошок каштанового відтінку.

чи знаєте ви? цей вид занесений до Червоної книги Сахалінської області, а також охороняється в Благовіщенському заказнику на Алтаї.

Гриб поширений в Північній Америці, Азії, на півночі Європи, Далекому Сході і в східних районах Сибіру. населяє листяні і змішані ліси, вважає за краще селитися під березами, дубом, сосною, плодоносить з липня по вересень. Обабок окрашенноногий

Обабок чорніючий

Обабок чорніючий збирають небагато: він їстівний, але відзначається деякий хімічний присмак. Найчастіше його маринують або засушують для подальшого використання в якості приправи.

Округла капелюх жовтуватого кольору з сітчастим візерунком має напівкруглу форму, шкірка, яка її покриває, може бути гладкою або повстяної. Її діаметр, в середньому, 10 см.

Ніжка до 12 см в довжину і до 3 см в обсязі циліндричної форми з потовщенням до основи. Колір брудно-білий з сіро-жовтими вкрапленнями.Обабок чернеющий М'якоть світло-жовта, якщо її надломити, стає червоною, після — Чорної.

Споровий порошок жовто-зеленого відтінку, утворює симбіоз з буком і дубом.

Ареал поширення-Європа, Кавказ, Карпатські лісові масиви.

важливо! недосвідченій людині легко переплутати їстівні обабки з сатанинським і жовчним грибом, які є отруйними. У разі отруєння потерпілого потрібно доставити в медустанову якомога швидше.

Підберезник звичайний (обабок березовий)

Підберезник їстівний, деякі досвідчені грибники-кулінари радять при приготуванні видаляти трубчасту частину ніжки у старих грибів. Вид хороший у відварному, смаженому, сушеному вигляді, в соліннях і маринадах.Подберезовик обыкновенный Капелюшок підберезника акуратна з гладкою поверхневою плівкою коричневого кольору з варіантами відтінків. У міру зростання досягає 15 см, форма напівсферична. Примітно, що після дощу або туману поверхню стає слизової.

Ніжка до 15 см у висоту, близько 3 см — товщиною. У підстави вона потовщується. Колір брудно-білий з темно-сірими горбистими лусочками.

М'якоть Біла, може бути з рожевим відтінком, у старих екземплярів губчаста і водяниста.

Споровий порошок зелено-коричневий.

Росте на території Європи, Росії, України в листяних і змішаних лісах, збирають його з перших місяців літа до початку листопада, в березняках.Подберезовик обыкновенный

Підберезник білий (підберезник болотний)

Їстівний, хоча багато хто відзначає водянистість і відсутність яскравого смаку і запаху. Проте, гриб варять, смажать, сушать і консервують на зиму.

Основне забарвлення капелюшки білий, на цьому тлі є вкраплення світлих відтінків кремового, сірого, рожевого кольору. Капелюшок виростає до 8 см в діаметрі, сіро в міру зростання. У молодого гриба вона більш опукла, округла, у старого — розпростерта.

Ніжка до 10 см завдовжки, товщиною — не більше 1,5 см.біле, лускате покриття в міру зростання набуває сіро-жовтий відтінок.Подберезовик белый М'якоть біла з блакитним відтінком, волокнистої структури, м'яка.

Споровий пил зелено-коричневий.

Утворює мікоризу з березами, в травні її можна збирати по лісах, болотистих місцевостях Росії, Білорусі, України. період плодоношення триває по жовтень включно.

щоб уникнути важких отруєнь і навіть летального результату, дізнайтеся як за допомогою народних методів можна перевірити гриби на їстівність .

Підберезник жорсткуватий (підберезник твердуватий)

Їстівний гриб з приємним м'яким смаком і вираженим грибним запахом. Широкий спектр застосування в кулінарії:

  • В смаженому, відварному, тушкованому вигляді;
  • Консервування на зиму (мариновані, солоні);
  • Сушені для подальшого приготування або подрібнені для приправи.
Подберезовик жестковатый Капелюшок щільна опукло-округла, може мати вм'ятину в центрі і узлісся на шкірці. Забарвлення від сіро-бурого до червоно-коричневого. Діаметр до 15 см.

Ніжка у формі конуса, до основи стає тоншою, середні розміри: в обхваті — до 3,5 см, Висота — до 16 см.Колір Білий під капелюшком, далі — з сіро-чорними або темно-коричневими точками, до основи — однорідний темно-сірий.

М'якоть щільна, на зрізі змінює колір на рожевий або синій, після чорніє.

Спорова пил кольору охри або зелено-коричнева, утворює симбіоз з осиками і тополею.

Росте по всій європейській частині і на територіях СНД в листяних лісах, вважаючи за краще суглинки або вапняний грунт. плодоносить з липня по листопад, до перших заморозків. Подберезовик жестковатый

Підберезник Різнокольоровий (обабок Різнокольоровий)

Різнобарвний обабок люблять не всі, у нього жорсткувата м'якоть, яку потрібно довше готувати. Найчастіше його сушать, а потім подрібнюють і використовують як приправу, завдяки приємному аромату.

Капелюшок півсферою непоказною забарвлення: сірої або коричневою, зі світлою штрихуванням на шкірці, її діаметр — до 12 см.

Ніжка до 15 см заввишки і до 3 см — товщиною, на білому тлі брудно-сірого або брудно-бурого кольору лусочки.

М'якоть волокнистої структури, на зламі стає синього тону.Подберезовик разноцветный Порошок спор забарвлений в світлі відтінки коричневого.

Поширений більше на південних територіях, в березових лісах і гаях, любить болотні мохи. збирають його з червня по середину осені.

Підберезник рожевіючий

Їстівний рожевіючий підберезник смажать з овочами, варять і заготовляють на зиму.

Капелюшок акуратна, опукла, в сиру погоду покрита слизом, світло-коричнева або жовто-бура з вкрапленнями білого кольору.Подберезовик розовеющий Ніжка сіро-біла з темними, майже чорними точками лусочок, коротка, пряма, але може згинатися в бік освітлення.

М'якоть щільна, однорідна, на зрізі рожевіє.

Порошок суперечка світло-коричневий, утворює мікоризу з березовими деревами і чагарниками, зустрічається по всій території Європи, в Росії, Білорусі, Україні. Він спокійно розмножується в північних регіонах: тундрі і на високогір'ях. плодоносить з початку літа до пізньої осені.

Підберезник чорний (черноголовік)

Гриб охоче збирається, оскільки практично не пошкоджується хробаками, смак грибний, аромат приємний. Гарний в засолюванні, маринадах і в комбінації з овочами в смаженому і тушкованому вигляді.Подберезовик черный Капелюшок опукла до 9 см, темна до чорноти, з бурим або сірим відливом, гладка і суха, але після опадів шкірка покривається слизом.

Ніжка близько 10 см, покрита лусочками з темною штрихуванням.

М'якоть щільна, волокнистої структури, біла, на зламі стає синьою.

Спори темно-сірі.

Росте на території Європи та Азії, зустрічається на болотах, період плодоношення — з липня по вересень включно. Подберезовик черный

Красноголовик звичайний (красноголовик)

Підосичники цінуються в кулінарії, їх можна піддавати будь-якого способу теплової обробки, сушити і маринувати, заморожувати і солити.

Красноголовики по праву можуть вважатися одним з найкрасивіших грибів.

Капелюшок округла, буває до 20 см в діаметрі, забарвлення: всі відтінки червоного, але, в залежності від партнера по мікоризі, вона може бути яскравою, пурпурової, ближче до помаранчевого або іржаво-бурому тону.

Ніжка конічної форми з потовщенням донизу, біла з краповими лусочками, висота до 15 см.Подосиновик обыкновенный М'якоть м'ясиста і тверда, на зрізі синіє, потім чорніє. Спорова пил зеленуватого відтінку.

Ареал поширення: Європа, Азія, Північна Америка, зростає і на півночі, в тундрі під карликовими березами. віддає перевагу лісисту місцевість, охоче селиться на краю вологих канав.

чи знаєте ви? за велику кількість амінокислот в складі грибний бульйон з красноголовців за харчовою цінністю прирівнюють до м'ясного бульйону.

Красноголовець білий

Їстівний гриб, має широкий спектр застосування в кулінарії.

Молодий гриб прикрашає молочно-білий капелюшок, яка з часом темніє. У примірників постарше вона розростається до 25 см.Подосиновик белый Ніжка вершкового кольору з темними шорсткими вкрапленнями.

М'якоть щільна, м'ясиста, білого кольору, чорніє на зламі.

Спори оливкового забарвлення.

Білий красноголовець поширений в Північній Америці, на території Євразії. збирають його з червня до початку осені.

Красноголовець жовто-бурий

Смачний і ароматний гриб добре йде на сушку на зиму, на жарку і зимові заготовки.Подосиновик желто-бурый Яскраві помаранчеві капелюшки з гладкою сухою шкіркою складно переплутати з іншим грибом. Форма опукла, краї шкірки приховують м'якоть капелюшка. Розміри - в середньому, 12-15 см, але може розростатися і до 25 см.

Ніжка частіше вигнута, потовщується донизу, сіро-бура в забарвленні. Висота до 22 см, товщина — до 4 см.

М'якоть волокниста, щільна, на зламі рожевіє, може позеленіти.

Спори буро-зелені, утворюють симбіоз з березами.

Поширений в помірному поясі, в змішаних і листяних лісах. Подосиновик желто-бурый

Красноголовець черночешуйчатий

Їстівний гриб, його заготовляють на зиму, готують свіжим.

Капелюшок оранжево-бура, опукла, з загнутими всередину краями шкірки, розростається до 12 см.

Ніжка щільна у формі циліндра висотою до 13 см, покрита чорними лускатими горбками.

М'якоть м'ясиста, біла, на зрізі стає фіолетовою, потім — чорної.

Росте в осикових лісах або на узліссях під поодинокими деревами з середини літа до перших заморозків. віддає перевагу помірному клімату. Подосиновик черночешуйчатый

Красноголовік ялиновий

Їстівний, як і всі вищеописані гриби, можна використовувати свіжим і заготовлювати на зиму.

важливо! при смаженні красноголовців не слід накривати їх кришкою, якщо хочете отримати рум'яну підсмажену скоринку. З кришкою вони будуть гаситися у власному соку, а не смажитися.

Від звичайного красноголовіка відрізняється темно-коричневим кольором капелюшки і таким же забарвленням ніжки. Трохи менше в розмірах-всього 10 см заввишки і до 3 см в діаметрі.

Поширений на території Європи, Росії, росте під ялинами, плодоносить з середини літа по середину осені. Красноголовик еловый

Красноголовік дубовий

Цей гриб можна вживати в свіжому вигляді, а також заготовлювати на зиму в маринованому або солоному вигляді.

Зовнішнім описом повторює підосичники звичайний, відрізняється більш яскравим кольором капелюшки і червоними ножними лусочками.

Дубовим його називають за партнерство з кореневою системою дуба. Поширений у дубових лісах на півночі Європи, Росії. може плодоносити як влітку, так і в осінній період. Красноголовик дубовый

Красноголовік сосновий

Ще одна їстівна різновид підосичники звичайного, відрізняється малиновим забарвленням капелюшки і коричневим забарвленням лусочок.

В партнери по мікоризі вибирає сосну і мучницю. Ареал проживання: помірний клімат європейських країн, Росії. період плодоношення — з середини літа по жовтень включно. Красноголовик сосновый На закінчення: збирати бажано гриби середніх розмірів, вони будуть найсмачнішими і ароматними. У старих грибів зазвичай жестковатое або занадто пухке тіло, яке або швидко розвалюється, або дуже довго готується.

Відео: обабки


Зараз читають
Бакинські бійні голуби: опис, особливості розведення, переваги і недоліки
Бакинські бійні голуби: опис, особливості розведення, переваги і недоліки
Бакинські бійні голуби: історія, опис і особливості, види і забарвлення, ...
Їстівні і неїстівні гриби говорушки: опис, фото, поширення
Їстівні і неїстівні гриби говорушки: опис, фото, поширення
Гриби говорушки або рядовки (рід Clitocybe): опис і характеристика їстів ...
Кращі способи зберегти кавун до Нового року
Кращі способи зберегти кавун до Нового року
Як зберегти кавун до Нового року: поради щодо вибору ягоди, методи збері ...
Африканська чума відняла у Одеси сотню свиноферм
Африканська чума відняла у Одеси сотню свиноферм
Африканська чума відняла у Одеси сотню свиноферм
Як у Європі: Сєвєродонецькі фермери влаштували торгівлю без продавця
Як у Європі: Сєвєродонецькі фермери влаштували торгівлю без продавця
Фермери з тепличного господарства та экобазы «Лимон-Банан» в Сєвєродонец ...
На Запоріжжі виростили гігантські томати
На Запоріжжі виростили гігантські томати
У місті Тиврів, що на Запоріжжі, місцеві жителі Тамара і Микола Клименко ...
Новое youtube видео