Назад
Красноголовик (підосичники): опис, фото, види, місця поширення

Навигация по разделу

червоний гриб підосичники

Подосиновик підосичники займає друге місце за смаковими якостями після білого гриба .

Його використовують для засолу, смажать, варять, маринують, в народній медицині застосовують для виготовлення очищувальних настоянок, особливо корисних при вугрової висипки.

У цій статті розповімо, як виглядає підосичники, коли і де він росте, а також розглянемо, як виростити гриби самостійно.


Опис і фото

Капелюшки гриба коричневих, жовто-коричневих або червоних відтінків. Саме через це його ще називають гриб красноголовік.

Трубчастий шар зазвичай сіруватих або оливкових відтінків.

Красноголовець червоний має наступний опис:

  • Висота ніжки-близько 15 см;
  • Ширина ніжки - від 1,5 см до 5 см у зрілого гриба;
  • Діаметр капелюшка - від 4 до 15 см (рідко досягає 30 см).
Капелюшок гладка, у молодого плоду має загнуті до ніжки краю, а у зрілого виглядає подушкообразно. Легко відділяється від товстої і кремезної ніжки. Подосиновик красный
важливо! ніжка підосичники досить жорсткої консистенції, тому її рекомендують видалити.

Де і коли їх шукати

Місць, де ростуть підосичники , досить багато. Всупереч назві, він може вступати в симбіоз не тільки з осикою, але і з багатьма іншими листяними деревами (наприклад, береза , граб, дуб , Тополя, бук, рідко — верба ), а ось під хвойними шукати його марно.

Сезоном для червоного підосичники вважається період з червня по жовтень.

важливо! найбільш тривале і рясне плодоношення починається з вересня місяця.
Красноголовець вважається досить поширеним-виростає в лісах Євразії, на Кавказі, Сибіру, Уралі та Північній Америці. Подосиновик красный

Чи бувають помилкові?

чи знаєте ви? красноголовік практично унікальний: він ні на кого не схожий, і тому його складно переплутати з іншим грибом .
Для досвідченого грибника немає складності в тому, щоб відрізнити справжній гриб від помилкового, а новачки часто бувають не дуже щасливі. Помилковим підосичники можна вважати гірчак( жовчний гриб) , який отрут не містить. Але є його абсолютно неможливо. Гірчак росте поруч з хвойними деревами . Подосиновик красный Желчный гриб Варто звертати увагу і на кілька відмінностей гірчака від підосичники:
  • М'якоть змінює колір з білого на рожевий;
  • Малюнок сітчастого шару характерний для жовчного гриба;
  • Трубчастий шар забарвлений в рожевий колір.
Запам'ятавши ці ознаки, ви зможете визначити, чи справжній красноголовік Ви знайшли.

Вирощування грибів

Якщо ви дуже любите красноголовики, але не часто вибираєтеся в ліс або не маєте можливості їх купити, то не варто засмучуватися. Підосичники можна виростити на дачній ділянці або навіть у себе вдома.

Приготування компосту

Компост для грибів найкраще готувати з листя, тирси і перегною . Найкращим варіантом буде взяти це все або щось одне під осикою-така поживна суміш дуже благотворно вплине на майбутній урожай. Всі компоненти перед укладанням потрібно обробити, щоб уникнути розмноження шкідливих бактерій або появи інших грибів.

Посадка грибів

Викопайте ямку приблизно 2 х 2 метри і глибиною близько 30 см.

Перший шар - листя (найкраще, якщо це будуть листя осики). Товщина 10 см.

Другий шар - Лісовий перегній. Товщина 10 см. перегній рекомендується брати поруч з деревами, з якими красноголовік утворює мікоризу . Компост для грибов Третій шар - зерновий міцелій . При придбанні міцелію потрібно стежити, щоб він не перегрівся.

Четвертий шар - такий же, як і перший. Важливо стежити, щоб перший і четвертий шари були однакові за складом. Зверху все це необхідно засипати землею, з розрахунком на те, що товщина покриву повинна бути не більше 10 см.

Потім потрібно полити утворилася грядку живильним розчином (наприклад, з цукру).

важливо! висаджувати міцелій слід не раніше травня.
Також можна викопати ямки біля дерев і засипати в них подрібнені підосичники, змішані з борошном і желатином. Якщо стоїть суха погода, то грибницю потрібно періодично поливати.

Догляд

Перший урожай з'явиться через три місяці. Періодично слід підгодовувати грибницю живильним розчином цукру-10 г на 10 л води. Влітку важливо стежити за тим, щоб грядка не була суха — грунт повинна бути трохи вологою. На зиму грибницю вкривають листям або соломою, які навесні необхідно прибирати. Грибы в клубнике

Що приготувати з красноголовіка

Красноголовік — дуже смачний гриб і піддається будь-якому виду обробки.

важливо! при обробці красноголовець темніє, а в маринованому вигляді зберігає природний вигляд.
Червоний підосичники можна засушити , замаринувати, обсмажити або зварити (рекомендується варити приблизно 20-30 хв.). З ними роблять супи, засмажують або запікають разом з цибулею або картоплею . Чудовим доповненням до святкового столу стануть обсмажені красноголовики, тушковані в сметані і оформлені зеленню .

Красноголовики можна законсервувати або приготувати на мангалі. Цікавий смак мають щі з такими грибами. Нижче пропонуємо вашій увазі кілька дуже простих і смачних рецептів.

  • Смажені підосичники
При варінні підосичники віддають весь свій неповторний аромат і частина смаку відвару. А ось смажені підосичники майже в повній мірі зберігають свої смакові якості. Красноголовик Для того щоб приготувати смажені гриби, нам буде потрібно:
  • 500 г красноголовиков;
  • По 2 ст. л. рослинного і вершкового масел;
  • Середня за розміром цибулина;
  • 3 ст. л. хорошою сметани;
  • Сіль, перець, зелень за смаком.
Нарізаємо цибулю подрібніше. Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо рослинне масло, підігріваємо його і потім додаємо вершкове. Смажимо цибулю близько п'яти хвилин-необхідно довести його до прозорості.

Далі ретельно миємо гриби. Ніжки слід почистити. Нарізаємо підосичники скибочками і додаємо до цибулі. Помішувати в сковороді пару хвилин і залишаємо гаситися під кришкою до того, як весь виділився сік не випарується.

Далі смажимо грибочки і помішувати їх. Смажити потрібно до золотистого кольору — це займе близько 10 хвилин. Додаємо спеції і сметану, перемішуємо. Знову накриваємо сковорідку кришкою і даємо грибам потомитися на найменшому вогні 5 хвилин.

Подавати такі грибочки можна з будь — яким гарніром-вони будуть дуже смачним доповненням до будь-якого столу.Жареные подосиновики

  • Смажена картопля з червоноголовиками
Хто не любить смажену картопельку? Ще краще таке блюдо стає в тандемі з підосичниками.

Для приготування нам знадобиться:

  • 200-300 г красноголовиков;
  • Рослинна або вершкове масло;
  • Середня за розміром цибулина (не обов'язково);
  • 6 великих картоплин;
  • Спеції за смаком.

Добре моєму гриби і нарізаємо їх. Чистимо і ріжемо картоплю (найкраще нарізати брусочками), ріжемо цибулю. Ставимо сковороду на вогонь, додаємо 1 ст.л. рослинного масла (можна замінити вершковим) підігріваємо його і на сильному вогні обсмажуємо підосичники. Рідина, яка виділиться з грибів, слід трохи випарувати. Додаємо до грибів цибулю і продовжуємо смажити ще приблизно 5 хвилин. Далі додаємо картоплю і продовжуємо смажити до готовності (приблизно 20 хвилин).

важливо! помішуйте картоплю обережно, щоб не Поламати її, тоді страва вийде не тільки дуже смачним, але ще і дуже красивим.
При необхідності в процесі приготування додаємо масла. В самому кінці додаємо спеції і зелень за смаком. Один раз спробувавши це блюдо, ви полюбите його.

Підосичники — дуже смачні гриби, знайти які не складе труднощів. Виростити красноголовики також дуже легко, якщо дотримуватися необхідних порад. Вони відмінно підійдуть для новачків «тихого полювання», а спробувавши підосичники, ви будете приємно здивовані їх смаком.


Зараз читають
Пеларгонія і герань: в чому різниця, догляд за рослинами, фото
Пеларгонія і герань: в чому різниця, догляд за рослинами, фото
Головні відмінності пеларгонії і герані. Порівняльна характеристика росл ...
Як виглядають личинки бджіл: опис і особливості розвитку
Як виглядають личинки бджіл: опис і особливості розвитку
Як виглядають личинки бджіл, стадії розвитку бджоли від яйця до дорослої ...
Мільтонія: посадка і догляд за орхідеєю в домашніх умовах
Мільтонія: посадка і догляд за орхідеєю в домашніх умовах
У статті дані подробиці догляду за Мільтонія в домашніх умовах: полив, д ...
Як заготовити пастернак на зиму: сушена, заморожена та інші відомі способи
Як заготовити пастернак на зиму: сушена, заморожена та інші відомі способи
Як заготовити пастернак на зиму: сушений, заморожений та інші відомі спо ...
Що їдять кози: опис раціону
Що їдять кози: опис раціону
Кози, як і будь-яке інше тварина, вимагають мінімального догляду та уваг ...
Яблуневий сад в північно-західному регіоні: підбираємо сорти
Яблуневий сад в північно-західному регіоні: підбираємо сорти
Ця стаття познайомить Вас з кращими сортами яблунь для північного заходу ...
Як правильно садити і доглядати за сливою. Секрети успішного врожаю
Як правильно садити і доглядати за сливою. Секрети успішного врожаю
Надумали посадити сливу, але нічого не знаєте про посадку і догляд за не ...
Новое youtube видео