Назад
Капуста білокачанна: користь і шкода для організму

Навигация по разделу

Чим корисна капуста білокачанна

Капуста белокочанная Капуста білокачанна - один з найпопулярніших овочів у багатьох країнах. Її популярність пояснюється невибагливістю у догляді і наявністю в складі корисних для людського організму вітамінів і мінералів. До того ж вона малокалорійна. Про корисні властивості капусти білокачанної і про те, чим вона може нашкодити, поговоримо в даній статті.


Калорійність, вітаміни і мінерали

Капуста білокачанна має калорійність всього лише 28 кКал на 100 г продукту. Її харчова цінність виглядає наступним чином:

  • Білків — 1,8 г (2,2%);
  • Жирів-0,2 г (0,31%);
  • Вуглеводів-4,7 г (3,67%);
  • Харчових волокон-2 г (10%);
  • Води-90,4 г (3,53%).
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів становить 1:0,1:2,6.

чи знаєте ви? найбільшу білокачанну капусту вагою 63 кг виростив американець Скотт Робб в 2012 році. Раніше рекордсменом вважався овоч, вирощений Дж. Бартоном з Йоркшира. Качан важив 51,8 кг і зафіксований в Книзі рекордів Гіннесса.
Капуста білокачанна має унікальний хімічний склад, так як вона дуже багата вітамінами і мінералами. В її листі містяться органічні кислоти, фітонциди, мінеральні речовини, клітковина. Белокочанная капуста овоч дуже багатий вітаміном з - досить з'їсти всього 200 г, щоб організм отримав необхідну добову норму аскорбінової кислоти. Зміст в капусті перевищує її кількість в лимонах і мандаринах .

Крім того, в качанах присутня рідкісна вітаміноподібна речовина U. Ще вітаміни, що містяться в капусті білокачанної:

  • А;
  • Тіамін( В1);
  • Рибофлавін( В2);
  • Холін (В4);
  • Піридоксин (В6);
  • Фолієва кислота (В9);
  • Альфа токоферол( Е);
  • Філлохінон( до);
  • РР;
  • Ніацин.
З макроелементів найбільше в овочі калію, кальцію, магнію, натрію, сірки, фосфору, хлору, а з мікроелементів — заліза, марганцю, цинку, алюмінію, бору, міді, нікелю, молібдену і фтору.

Користь для організму людини

Регулярне поїдання людиною такої різноманітної за складом білокачанної капусти безумовно здатне приносити користь для його організму. Так, вміст вітаміну З має противірусну і загальнозміцнюючу дію. Фолієва кислота в складі впливає на нормалізацію обміну речовин, покращує кровообіг, корисна жінкам, які чекають дитину.Польза капусты

чи знаєте ви? за допомогою теплової обробки можна домогтися збільшення кількості вітаміну з в капусті , оскільки аскорбіген, що міститься в овочі, при нагріванні переходить в аскорбінову кислоту.
Дуже корисна тартроновая кислота, що міститься в свіжому овочі (руйнується при тепловій обробці), — її важливо вживати для профілактики склерозу, відкладення холестерину і жирів.

Оскільки в капусті міститься достатня кількість солей калію, вона здатна виводити зайву рідину, тому рекомендована до вживання людям, що страждають проблемами з нирками, жовчнокам'яною хворобою.

Овоч рекомендують при подагрі, захворюваннях серця, запорах, проблемах з судинами. капустяний сік-це прекрасний відхаркувальний засіб при застуді, ГРВІ, грипі та запаленнях верхніх дихальних шляхів. Його також рекомендують для очищення печінки, при низькій шлункової кислотності.

Капустяний розсіл відмінно допомагає зняти ранкові наслідки похмільного синдрому, а квашена капуста, з'їдена перед застіллям, вбереже від сильного сп'яніння.Белокочанная капуста Цікаво, що властивості капусти можуть змінюватися, в залежності від того, в якому вигляді її їсти. Так, наприклад, в сирому вигляді овоч здатний позбавити від запорів і стимулювати роботу кишечника. А ось у вареному Він, навпаки, зміцнює. Кількість аскорбінової кислоти при термічній обробці зростає, а тартроновая кислота випаровується.

Мабуть, найвідомішими і популярними з корисних властивостей капусти білокачанної при застосуванні зовнішньо слід назвати протинабрякову і протизапальну. Капустяні листи, примотані до місця запалення або набряку, здатні за короткий час їх зменшувати.

Так листки прикладають до запалень, що виникають після вакцинації у маленьких дітей, до збільшених венах у тих, чия робота пов'язана з важкими фізичними навантаженнями на ноги, до суглобів, в яких відчуваються хворобливі відчуття, до грудей при маститі. До того ж відомо про ранозагоювальні і кровоспинні властивості овоча.

Для схуднення

Часто капусту можна зустріти серед інгредієнтів різних дієт, як лікувальних — для людей з шлунково-кишковими хворобами, так і для тих, хто бажає знизити вагу.

Вітаміни U і PP при регулярному споживанні здатні впливати на загоєння слизової шлунка, нормалізувати роботу травних залоз, запобігати розвитку виразок.Капуста для похудения Холін в складі призводить до налагодження жирового обміну, клітковина — до очищення кишечника, нормалізації стільця.

Білокачанна капуста для краси

Через наявність широкого спектру вітамінів капуста знайшла широке застосування в косметології. регулярне її застосування для шкіри позбавляє від пігментних плям, очищає і тонізує її, покращує колір обличчя, пружність, а також стан волосся.

Далі наведемо кілька способів використання капусти білокачанної в рецептах краси.

Маска для обличчя

Для сухої шкіри. листя свіжої капусти подрібнити так, щоб сировини був один стакан. Потім залити їх половиною склянки молока . Поставити на піч, закип'ятити і проварити кілька хвилин, поки листки не знайдуть м'якість. Трохи остудити і за допомогою блендера збити однорідну масу. Суміш нанести на зону обличчя і шиї. Прибрати прохолодною водою через 10-15 хвилин.

Для в'янучої шкіри. Два свіжих листка подрібнити, додати чайну ложку меду, ¼ чайної ложки дріжджів і ¼ склянки яблучного фрешу. Сумішшю змастити обличчя і шию, витримати 20 хвилин, після чого акуратно змити ватним тампоном.

Проти лущення. приготувати суміш, як в попередній масці, а потім додати одне сире яйце і одну столову ложку будь-якого наявного під рукою рослинного масла. На обличчя нанести на 20 хвилин.

проти пігментних плям. спочатку шкіру обличчя необхідно протерти рослинним маслом. Краще, якщо це буде оливкова або олія жожоба. Потім капустяне листя подрібнити в блендері і нанести їх на обличчя. Через чверть години маску вимити теплою водою.

Проти подразнень. свіже листя подрібнити, додати три чайних ложки сиру, а також одну чайну ложку соку лимона . В окремій ємності змішати одну чайну ложку меду і півсклянки теплої кип'яченої води. Потім всі інгредієнти з'єднати. Через 10-15 хвилин після нанесення на обличчя вмитися теплою водою.

Для очищення і позбавлення від акне. листя подрібнити. З'єднати з соком ½ лимона, однією чайною ложкою перекису водню( 5%), однією чайною ложкою калинового соку. Наносити на обличчя на п'ять-сім хвилин двічі на тиждень.

Капустяне листя також хороші тим, що їх можна просто в вимитому вигляді покласти на обличчя на півгодини, а потім вмитися прохолодною водою. Такі прикладання незабаром приберуть з шкіри жирний блиск, позбавлять від набряклості, додадуть особі здоровий, сяючий вигляд.

важливо! Маски для обличчя найкраще застосовувати після прийняття ванни або душу, коли обличчя буде розпареним, а пори добре розкриті .

Лосьйон для волосся

Лосьйон для волосся готується наступним чином. Капустяний, шпинатний і лимонний соки змішати в рівних пропорціях. Використовувати для щоденного втирання в голову протягом тижня. Капуста Бальзам для волосся. подрібнене листя капуста, лопуха і кропиви (по 50 г) залити молоком (400 мл), проварити до м'якості. Після того як відвар охолоне, його слід віджати і додати в нього сік лимона (20 г). Бальзам втерти в шкіру голови, змити через півгодини.

Маска для тонкого волосся. капустяний, цибульний сік і камфорне масло змішати в пропорції 2:1:1. Нанести на голову, добре втерши руками в шкіру. Голову накрити теплим рушником. Через 1-1, 5 години помити голову як зазвичай. Для досягнення хорошого результату маску рекомендується наносити один-два рази на тиждень протягом двох місяців.

Ополіскувач проти лупи. По 100 г сушених листків лопуха і кропиви настояти в гарячою водою протягом півдоби. Додати сік квашеної капусти (50 г). Використовувати для полоскання.

Маска для зміцнення волосся. приготувати суміш з однієї столової ложки капустяного соку і соку алое. Додати по чайній ложці меду і касторової олії. Масажуючи голову, втерти в шкіру. Через 10 хвилин вимити голову як зазвичай, а обполоснути сумішшю капустяного соку з настоєм ромашки. Маска для волос

Для догляду за руками

Зволожити шкіру рук і залікувати мікротріщини допоможуть наступні засоби:

  1. Капустяний, огірковий, кабачковий і цибульний сік змішати з рослинним маслом в рівних пропорціях. Використовувати для втирання в шкіру рук вранці і ввечері.
  2. Змащувати руки капустяним розсолом на 10-15 хвилин. Після розсіл змити, а на шкіру нанести зволожуючий крем.
  3. Протягом 10 хвилин тримати руки в теплому соку квашеної капусти. Після процедури намазати руки живильним кремом.

Як вибрати капусту хорошої якості

При виборі капусти насамперед слід добре стиснути качан . Якщо він піддасться деформації, значить, ще не дозрів. Такі листя не будуть хрустіти в свіжому вигляді, стануть м'якими при заквасці.

Овоч хорошої якості можна визначити по міцним, пружним і щільним листям, на яких відсутні будь-які плями або тріщини.Капуста

важливо! наявність біля основи капусти надмірно товстих листя свідчить про те, що в овочі міститься занадто багато нітратів. За вагою напханий хімією качан буде набагато легше, ніж вирощений без шкідливих добавок. Оптимально овоч повинен важити не менше 1 кг.
При покупці частини качана слід звертати увагу на його зріз. Він повинен бути світлим без присутності коричневих ділянок. Їх наявність буде говорити про те, що овоч зберігається занадто довго і вже починає псуватися.

Як правильно зберігати

Білокачанна капуста може зберігатися тривалий час, однак важливо знати, в яких умовах необхідно її зберігати. Інформація про правильне її зберіганні також дозволить зберегти якомога більшу кількість корисних речовин.

на дачній ділянці можна виростити і інші, не менш корисні види капусти: кольорову , пекінську , савойську , кале , пак-чой , брокколі , кольрабі .

Оптимальною температурою для зберігання овоча є 0 - + 5 ° з. білокачанна капуста буде лежати і до -8°з — зберігання при більш низьких температурах призведе до підморожування.

Перед тим як закладати овоч на зберігання, його необхідно добре просушити протягом 10-12 годин і вибракувати від підгнилих екземплярів.Хранение капусты в подвале Ті, хто має можливість, зберігають капусту в погребі в підвішеному або розкладеному стані на настилі. на землі овоч зберігати не рекомендується. У квартирі капусту можна зберігати або в холодильнику, або на холодній лоджії, балконі. Перед закладкою в холодильник її обертають в два-три шари харчової плівки.

На балконі можна спорудити дерев'яний ящик або взяти мішок і помістити туди качани, пересипавши їх піском або обернувши кожен з них папером.

За допомогою таких способів капусту можна зберігати всю зиму, аж до настання весни . Тривалість зберігання буде залежати від сорту овоча.

важливо! перед використанням капусти для приготування їжі її слід помістити на 30 хвилин в солону воду, а потім добре промити сильним струменем води. Це дозволить очистити овоч від бруду, паразитів і залишків інсектицидних коштів.

Капуста білокачанна в кулінарії

У кулінарії капуста є одним з найбільш популярних овочів поряд з картоплею , огірками і томатами .

Її активно використовують для приготування салатів, голубців, перших і других страв. Її застосовують в свіжому, вареному, тушкованому, смаженому, запеченому, квашеному і маринованому видах.Капуста в кулинарии Крім таких широко відомих страв, як борщ, щі, голубці, рагу, з капусти також готують котлети, використовують для начинки в пиріжки, пироги, млинці, роблять з неї оладки.

Найбільша кількість корисних речовин зберігається в свіжому і квашеному овочі.

чи знаєте ви? вживати кислу капусту в їжу додумалися китайці, які вимочували її в рисовому вині. У ІІІ столітті до н. е. цією стравою годували будівельників, які зводили Велику Китайську стіну .

Протипоказання і шкода

Незважаючи на абсолютну корисність капусти, деяким людям вживати її небажано або заборонено. До таких категорій належать:

  • Ті, хто має проблеми з підшлунковою залозою;
  • Ті, у кого ентерит, коліт;
  • Люди з підвищеною кислотністю шлунка;
  • Із захворюваннями печінки в анамнезі;
  • Відчувають часті розлади шлунка і кишечника, які страждають синдромом роздратованого кишечника;
  • Нещодавно перенесли інфаркт міокарда.

Важливо розуміти, що надмірне поїдання капусти може призводити до метеоризму і здуття.

Небажано вживати в їжу качан, оскільки в ній зберігаються всі шкідливі речовини, ввібрані овочем в ході росту.


Зараз читають
Як зберегти живці троянд до весни: 5 способів зберігання
Як зберегти живці троянд до весни: 5 способів зберігання
Живцювання троянд: як правильно заготовити живці для розмноження троянд. ...
Посадка цибулі на зиму в Україні: коли, де і як садити, які сорти підходять
Посадка цибулі на зиму в Україні: коли, де і як садити, які сорти підходять
Посадка цибулі під зиму: перевага даної посадки, короткий опис сортів ци ...
Павиний Голуб: опис породи і особливості розведення
Павиний Голуб: опис породи і особливості розведення
Голуби-павичі: опис і характеристика, умови утримання та облаштування мі ...
Чим корисний бджолиний віск: лікувальні властивості і протипоказання
Чим корисний бджолиний віск: лікувальні властивості і протипоказання
Основні властивості бджолиного воску: що це за продукт і як його застосо ...
Основи правильного утримання і догляду за кіньми
Основи правильного утримання і догляду за кіньми
Правильне утримання коней в стайні, складання раціону, правильний догляд ...
Особливості вирощування брюссельської капусти, поради агрономів
Особливості вирощування брюссельської капусти, поради агрономів
Особливості вирощування брюссельської капусти, поради агрономов
Новое youtube видео