Назад
Вичинка шкур ВРХ в домашніх умовах: технологія обробки

Навигация по разделу

первинна обробка шкур ВРХ в домашніх умовах

Коровья шкураКоров'яча шкура є найціннішою сировиною для виробництва високоякісної шкіри. Однак кінцеві характеристики отриманого продукту цілком залежать від правильності процедури вичинки. Тільки тоді ви можете бути впевнені в міцності і довговічності виробу. Про тонкощі і технології обробки шкур великої рогатої худоби в домашніх умовах читайте далі в статті.


Технологія обробки (вичинки) шкур ВРХ в домашніх умовах

Шкіряне виробництво має багату історію і традиції. Ще первісні люди освоїли ази шкурної вичинки, отримуючи за допомогою підручних засобів м'який, гладкий матеріал для пошиття одягу. А сучасні модники не мислять свого інтер'єру і гардероба без шкіряних виробів, які ніколи не виходять з моди, відрізняються стильністю і практичністю.

Однак для отримання якісного продукту важлива певна вправність. Розглянемо поетапно процес обробки шкур.

чи знаєте ви? Слово "шкіра «в давнину звучало як» Козяча" і означало конкретно шкуру кози. Згодом значення цієї лексичної одиниці розширилося і стало позначати покрив тіла як будь-якої тварини, так і людини.

Підготовка

В домашніх умовах при підготовці шкури до вичинки важливо відразу ж після її зняття з туші:

  • Видалити жирно-м'ясні залишки;
  • Розстелити на рівній поверхні вовняним покривом вниз для охолодження;
  • Щедро посипати крупною кухонною сіллю без вмісту йоду (на одну коров'ячу шкірку потрібно близько 3-4 кг; це робиться, коли сировина охолоне);
  • Протягом декількох днів сушити шкірку до набуття нею сухості і жорсткості.
Подготовка шкуры КРС Шкурка посипана сіллю

Відмочування

Для отримання м'якої якісної шкіри коров'ячу шкірку відмочують в 2 етапи:

  1. Спочатку сировину занурюють на 4 години в чисту воду.
  2. А після того протягом 12 годин його витримують в сольовому розчині, що готується з розрахунку 20 г солі на 1 л води. Врахуйте, що з часом шкура почне набухати, тому досвідчені фахівці радять на кожен її кілограм заготовити по 8 л рідини.

Відмочування вважається якісним, коли після нього з мокросоленой заготовки легко знімається підшкірний шар. Якщо ж при цьому виникають труднощі, сировина вимагає додаткової витримки в сольовому розчині.Ингредиенты для отмачивания шкурок для виключення бактеріального інфікування шкурок шкіряники радять використовувати розчин на основі солі і фурациліну Однак не варто на тривалий час його залишати в такому вигляді, адже матеріал може зіпсуватися. Досвідчені шкіряники радять для виключення бактеріального інфікування шкурок, крім солі, додавати на кожне 10-літрове відро води ще й 6 таблеток фурациліну.

важливо! заготовлене сировину має бути без порізів, оскільки навіть маленькі проколи знижують його якість.

Механічне знежирення, мездрение шкур

На цьому етапі вичинки важливо скрупульозно видалити підшкірні жирові відкладення забитого тварини. Деякі майстри роблять мездрение вручну, а інші вважають за краще використання спеціального механічного пристосування, конструкція якого нагадує обертовий диск з гострими краями.

Однак без певного досвіду орудувати таким приладом небезпечно, оскільки неправильно зрізані волосяні цибулини відіб'ються на якості вичинки шкірки. Для отримання хорошого результату експерти радять рівномірно знімати жировий шар, починаючи від хвостової частини, плавними рухами від осьового центру до периферії.Мездрение шкуры

Мийка

Після знежирення коров'яча шкура повинна пройти мийку в теплій воді. Для цього рекомендовано використовувати мильний розчин. Його готують в пропорції 10 г:1 л.найкраще використовувати господарське мило, в якості альтернативи підійде кальцинована сода.

чи знаєте ви? у ХVІІ-ХІХ століттях для оформлення деяких книг використовувалася палітурка з людської шкіри. Найчастіше подібним чином декорували трактати з анатомії. Копії кримінальних справ страчених злочинців могли переплести їх шкірою. А іноді такі книги виготовлялися зі шкіри покійних згідно з їх заповітом.

Пікелеваніе( або квашення)

Для того, щоб заготовлені шкурки змінили свою структуру, їх витримують в спеціальному оцтово-хлорному розчині. З цією метою у воді потрібно розчинити оцтову кислоту в концентрації 0,15% і рідина натрію хлору в концентрації 0,04 %.

Пікелеваніе передбачає періодичне помішування отриманого складу після занурення в нього сировини. Його витримка повинна тривати протягом 12 годин, до того моменту, коли на згинах матеріалу при стисненні залишатимуться білі смуги.Пикелевание шкурки На цьому етапі домашньої вичинки шкіри пікелеваніе можна замінити квашенням. Його технологія полягає в замочуванні вимитого сировини в водної суспензії вівсяної або ячмінного борошна. Розчин готують з теплої води, додаючи на кожен її літр по 60 г солі і по 100 г борошна.

Після розмішування всіх інгредієнтів в отриманий склад можна занурювати шкуру, проте не залишайте її на тривалий період без нагляду. Досвідчені майстри радять постійно контролювати результати квашення, оскільки перетриманий матеріал непридатний для подальшої обробки.

чи знаєте ви? Рефлекс, що приводить до виникнення гусячої шкіри, дістався нам у спадок від тварин . М'язи волосяних фолікулів скорочуються і піднімають волоски — в результаті шерсть тварини встає дибки. При реакції на холод це допомагає довше утримувати тепло тіла, при реакції на небезпеку — робить звіра більш масивним і страхітливим. У людей же в процесі еволюції волосся на тілі залишилося мало, і цей рефлекс не має практичного сенсу.

Дублення

Після виконаних маніпуляцій коров'яча шкура повинна бути схильна до дублення. Технологія цього процесу передбачає шестигодинну витримку сировини в спеціальному розчині з окису хрому. При його приготуванні дотримуються пропорцію 1,5 г активної речовини на кожен літр теплої рідини. Після приміщення шкіри в отриманий склад важливо періодично її помішувати.Раствор для дубления шкурок деякі тваринники процедуру дублення здійснюють за допомогою:

  • Дубової кори;
  • Стебел кропиви дводомної;
  • Гілок верби;
  • Біомаси вільхи.

Всі складові потрібно дрібно нарубати і відміряти в рівних частинах по 250 г.після того готують сольовий розчин в пропорції 1: 60 і додають в нього рослинну суміш. Рідина потрібно закип'ятити і потомить на слабкому вогні протягом півгодини. Потім готовий відвар проціджують, дають трохи охолонути і на 6 годин замочують в ньому коров'ячу шкуру.

Дізнайтеся більше цікавих фактів про корів .

Жирування

На цьому етапі технологія домашньої вичинки шкіри рогатої худоби передбачає підготовку спеціальної емульсії.

Робиться вона шляхом додавання в розігріту до 45-50 °з воду наступних компонентів:Раствор для жировки шкурок

  • Стружки господарського мила - 200 г;
  • Нашатирного спирту - 10 г;
  • Будь-якого жиру-80 г.

Все добре перемішують, після чого ретельно обробляють отриманим засобом міздрову сторону шкури. Робиться це за допомогою м'якої щітки або тампона. Після жирування шкурні заготовки укладають стопками і залишають на 24 години.

важливо! категорично заборонено сушити шкури поблизу опалювальних приладів. Цей процес повинен здійснюватися природним шляхом.

Сушка шкурок

На завершальному етапі промаслені шкури натягують на дерев'яну решітку або настил таким чином, щоб міздря розташовувалася зверху. Не варто перестаратися в цій справі, адже після стількох обробок шкіра може порватися, однак натяг має бути відчутним.Сушка шкурки За весь період сушіння заготовки рекомендовано щодня виносити на вулицю в тінисте місце для провітрювання. Коли шкурки в центровий зоні з боку міздрі стануть еластичними і сухими на дотик, їх можна знімати. Після того рекомендовано розстелити шкіру на рівній поверхні і металевою щіткою почистити міздрю.

чи знаєте ви? у білого ведмедя під хутром чорна шкіра. Самі щетинки шуби прозорі і порожнисті, тому в різних умовах забарвлення ведмедя може змінюватися від білої до жовтуватої. У жарких країнах в неволі Білий ведмідь може взагалі позеленіти, якщо в щетинках почнуть рости водорості.
Завдяки цьому матеріал стане більш світлим і м'яким. При цьому неприпустимі різкі стрибкоподібні ривки. Інструмент повинен рухатися плавно і рівномірно, що додасть внутрішній стороні шкурки «замшевої» бархатистості. Потім до остаточної готовності її відправляють на просушку ще на 2 дні.

Відео: обробка шкур

Класифікації шкур ВРХ

Досвідчені тваринники, які освоїли технологію домашньої вичинки шкурок рогатої худоби, виділяють кілька їх видів. Кожен з них відрізняється рівнем міцності і нюансами в обробці. Розглянемо докладніше.

важливо! якщо технологія вичинки шкіри в домашніх умовах передбачає використання будь-яких кислот, пам'ятайте, що нейтралізувати їх дію допоможе звичайна сода. Врахуйте, що під час хімічної реакції буде рясне піновиділення, тому для роботи вибирайте приміщення з хорошою вентиляцією.

Опоек

ОпоекЦе теляча шкіра, характерною ознакою якої є злиняти і звалялася первинна шерсть. Сировиною для продукту є тварини від народження і до закінчення молочного вигодовування.

Зазвичай розміри такого матеріалу не перевищують 800 м2. У виробництві використовується в якості основи для виготовлення хромової шкіри і лайкри.

Виросток

Йдеться про шкурках молодняка, який перейшов на рослинну їжу. Вони відрізняються чітко вираженою хребтової смугою і тьмяним вовняним покривом, що вже переносив линьку. Саме з цього виду фахівці починають визначення кількості сировини його зважуванням. Зазвичай вага виростка не перевищує 10 кг.як і попередній матеріал, його використовують для виробництва лайкри і хромової шкіри.

Яловка

Являє собою шкірні покриви статевозрілих корів і телиць.

Залежно від вагової категорії яловка буває 3 видів:

  • Легка (важить від 13 до 17 кг);
  • Середня (її маса від 17 до 25 кг);
  • Важка (понад 25 кг).

Цей вид шкіри ідеально підходить для вичинки велюру, юфті, чепрака.Яловка

Бичина

Такий матеріал відрізняється надміцністю і невеликою кількістю складок на комірцевої зоні. Його виготовляють з шкур пройшли кастрацію Бичків, вага яких перевищує 17 кг.

Залежно від вагової категорії Бичина буває:

  • Легка (важить в межах 17-25 кг);
  • Важка (її вага понад 25 кг).

Бичина краща для ручного механічного тиснення. Незважаючи на п'ятиміліметрову товщину, вона характеризується довговічністю і зберігає свою зовнішню привабливість навіть після експлуатації протягом декількох років.Бычина

Бугай

Це шкура биків у ваговій категорії понад 17 кг, які не піддавалися кастрації. Ей властива не тільки підвищена міцність, а й велика товщина. Шкурки бугаїв часто використовуються для виготовлення наппи, сап'яну, чепрака, юфті, шори і напплака.

Як бачите, вироблення шкурок домашніх тварин під силу кожному заводчику. Запорукою успіху є суворе дотримання рекомендацій професіоналів і чітке дотримання технологічних вимог. Також не завадять акуратність і старання. Сподіваємося, наша стаття допоможе вам досягти очікуваного результату.


Зараз читають
Як приготувати овочеве асорті на зиму: покрокові рецепти з фото
Як приготувати овочеве асорті на зиму: покрокові рецепти з фото
Асорті з овочів: як підготувати банки і кришки, рецепти приготування (з ...
Полуниця «Кама»: опис, фото, посадка і догляд за сортом
Полуниця «Кама»: опис, фото, посадка і догляд за сортом
Полуниця «Кама»: опис сорту, фото, характеристики, технологія посадки, д ...
Тис ягідний: фото, опис, посадка, догляд, вирощування
Тис ягідний: фото, опис, посадка, догляд, вирощування
Дізнайтеся, скільки живе тис ягідний і що він собою являє. Описано посад ...
Дьоготь березовий: застосування в саду і городі
Дьоготь березовий: застосування в саду і городі
Все про застосування березового дьогтю для боротьби з конкретними садови ...
Огірок «Ніжинський»: опис сорту і агротехніка вирощування
Огірок «Ніжинський»: опис сорту і агротехніка вирощування
Огірок «Ніжинський»: опис сорту, як правильно посадити насіння, який дог ...
Повстяна вишня: основні шкідники і хвороби
Повстяна вишня: основні шкідники і хвороби
Повстяна вишня: основні шкідники і болезни
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Новое youtube видео