вчені Японії захотіли з'ясувати стосунки простих людей до генно-модифікованих сортів рису
Спочатку рис ростили в тропіках, але сучасні методи селекції дозволяють ростити його і в холодному кліматі. Раніше ця наука грунтувалася на інтуїції фермерів, але зараз використовуються сучасні технології.
Щоб зрозуміти різницю в поглядах на генетично відредаговані культури, між фахівцями і громадськістю, японські дослідники на чолі з доктором Като-Нітта, провели опитування.
Вчені захотіли дізнатися, як люди ставляться до редагування генів рослин у порівнянні з більш традиційними методами селекції в Японії, де виробництво генно-модифікованих культур строго регламентовано.
У сільському господарстві Японії зайнято 5% населення країни, яке, використовую техніку місцевого виробництва, забезпечують країну половиною всіх фруктів, 9/10 овочів і 100% рисом
Учасниками стали 3197 осіб з числа як непрофесіоналів, так і людей, що мають досвід в області молекулярної біології. Згідно з опитуванням, учасники, які мають знання в цій області, вважали, що нові технології представляють найменший ризик і найбільшу користь, і цінність для застосування в харчовій промисловості.
Непрофесіонали продемонстрували побоювання щодо ризиків та низької користі. Громадська публіка мала тенденцію сприймати відредаговані генами культури, як більш корисні та цінні, ніж інші генетично модифіковані.
Незважаючи на відмінності в сприйнятті між редагуванням генів і генетичною модифікацією в порівнянні зі сприйняттям її і традиційних методів селекції , отримання даних від учасників опитування може мати великий потенціал для цієї нової технології.
- За оцінками Міністерства сільського господарства Індії, майже 99 153 га. рисових полів постраждали від нестачі опадів в цей мусон, через що уряд штату Маніпур оголосив посуху в 70 кварталах по всьому штату.
- За даними вченого Університету Каліфорнії в Девісі, Венкатесана Сударесана йому і його команді вдалося вивести нові види рисової культури , які можуть клонувати самих себе.
- Аграрії Китаю посіяли близько 300 нових сортів солестійкого рису на 670 га експериментальних полів у пошуках стійких, високоврожайних сортів, які зможуть рости на раніше непродуктивних землях.