Як зміняться ціни на їжу до літа?
Фахівці назвали весь ряд причин того, чому головні продукти дорожчають з кожним тижнем. Перший місяць року не дотримав багатовікові продуктові тенденції в Україні: як правило згодом передноворічного збільшення тарифів їжа дещо дешевша, але на початку 2017 року основна маса соціально важливих товарів продовжила дорожчати. "Лише тільки свинина і сало впали в ціні на 1%. Вартість яловичини, птиці та курячих яєць залишилася колишньою", - заявив виконавчий директор громадської організації "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин. Згідно з його відомостями, фаворитом подорожчання стала картопля, ціна якої зросла в січні на 16% (+84 копійок на кілограмі). У Києві даний продукт можливо придбати оптом за ціною 4,2-4,5 грн/кг. у роздробі ціна продукту становить 6 грн/кг.
Згідно з даними Асоціації постачальників торговельних мереж, інші овочі борщового комплекту подорожчали в два рази, в середньому, на 8 - 9% За місяць (30 - 40 копійок на кілограмі). Моркву на оптових ринках в даний момент реалізують по 3,2 - 3,8 грн /кг, капусту по 3 - 4 грн/кг, ціна цибулі та буряка майже така ж.
Голова Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко розповів, що варто очікувати подальшого подорожчання овочів приблизно на 5% щомісяця до весни, коли на ринку будуть помічені ранні капуста, морква і буряк. Посувати ціни вгору будуть 2 фактори: ціна зберігання, яка безпосередньо залежить від вартості енергоресурсів і зменшення припасів високоякісного продукту.