Назад
Аніс: що це таке, корисні і шкідливі властивості, як виглядає і де застосовується??

Навигация по разделу

Опис анісу і особливості його застосування

Растение анисАніс-однорічна рослина, що належить до сімейства зонтичних (селерових). Зовні відрізняється від своїх «родичів» по сімейству і має цікаві властивості, які розглянуті в статті нижче.


Опис рослини

Цей однорічний кущ можна виростити до висоти 30-60 см при міцному прямому стеблі. Листя зелене, блискуче, загострене до кінця. Цвітіння відбувається в першій половині літа, квітки зібрані в суцвіття з 7-15 променевих парасольок, як і у більшості рослин цього сімейства.

Чи знаєте ви? у Росії аніс з'явився в XVII столітті і майже відразу прижився в південно-східних і південних губерніях, звідки він успішно експортувався в Європу.

При вирощуванні з насіння рослина дозріває в серпні. Насіннєві коробочки виглядають як яйцеподібна або серцеподібна двонасінна ємність, де знаходяться плоди, які пахнуть прянощами, на смак нагадують мускат і виглядають як плоди кмину або кропу.

Іноді культуру плутають з бадьяном, вважаючи це її другою назвою. Однак, це помилка-бадьян анісовий, або бадьян зірчастий є зовсім іншим рослиною, хоч і схожий на аніс звичайний.

Разные части аниса

Хімічний склад

Різні частини культури містять безліч компонентів, які роблять його джерелом корисних речовин.

Мікроелементи (на 100 г), мг:

  • Залізо — 37;
  • Цинк-5,3;
  • Мідь-0,9;
  • Селен — 0,005.
макроелементи (на 100 г), мг:
  • Калій — 1440;
  • Кальцій — 645;
  • Фосфор — 440;
  • Магній — 170;
  • Натрій-16.
вітаміни (на 100 г), мг:
  • З-21;
  • РР-3;
  • В3 (пантотенова) - 0,8;
  • В6 (піридоксин) - 0,65;
  • В1 (тіамін) - 0,34;
  • В2 — рибофлавін) - 0,29;
  • А-0,016;
  • В9 (фолієва кислота) — 0,010.
харчова цінність (на 100 г), г:
  • Вуглеводи-35,4;
  • Білки — 17,6;
  • Жири — 15,9;
  • Харчові волокна — 14,6;
  • Вода — 9,54;
  • Зола-6,95;
  • Насичені жирні кислоти-0,01.
Калорійність частин рослини становить 337 ккал на 100 г.

важливо! насіння анісу зберігає схожість протягом трьох років з моменту збору.

Корисні властивості анісу для організму людини

Рослина приносить користь людині в різних формах і видах:

  1. Антиоксидантні властивості ефірного масла, що входить до складу квітки, застосовуються для виведення з клітин ДНК вільних радикалів, що дозволяє боротися зі злоякісними пухлинами.
  2. Антибактеріальні складові дозволяють включити анісовий ефір до складу зубних паст.
  3. Протизапальний ефект можна порівняти з дією аспірину.
  4. Профілактична властивість проти анемії.
  5. В суміші з сассафрасовим маслом є інсектицидом від домашніх комах.
  6. Приманка для риби на риболовлі.
  7. Кулінарна приправа.

Полезные свойства аниса для организма человека

Дітям, алергікам і вагітним препарати з анісом давати не варто, так як вони можуть викликати алергію, індивідуальне неприйняття, негативно відбитися на здоров'ї плоду і навіть викликати передчасні пологи.

Особливості застосування анісу

Плоди і частини рослини застосовуються в різних сферах людського життя. Деякі кулінарні страви отримують додатковий смак, косметична промисловість використовує корисні якості культури, а народна медицина застосовує цілющі властивості.

В косметології

Не так давно косметологи виявили якість анісу, що розслабляє шкіру. З тих пір масло з насіння рослини застосовується у вигляді крему для зрілої шкіри з розгладжуючим ефектом. Анісова олія додають в маски і креми для обличчя і лосьйони для тіла. При цьому досить невеликої кількості — 2-3 краплі на порцію маски або флакон лосьйону.

чи знаєте ви? в Європі рослина з'явилася в XIV столітті. Перше його використання в Старому Світі було зовсім не кулінарним, - аніс, зважаючи на високу вартість, був платіжним засобом.

В народній медицині

Народна медицина використовує рослину при різних захворюваннях:

  • Хронічні і гострі захворювання горла-полоскання відваром;
  • Кровоточивість ясен-тримання відвару в ротовій порожнині;
  • Опіки шкіри-мазь з суміші масла анісу і яєчного білка;
  • Хвороби очей-Промивання охолодженим настоєм;
  • Ниркові захворювання-теплі настої і відвари;
  • Знижена секреція молока-чай з листя і насіння.

В кулінарії

У різних кухнях рослина використовується у вигляді свіжої або сушеної зелені, а також як цілі або мелені плоди. Свіжу зелень додають в салати і рибні страви, а сушені парасольки і стебла, як і звичайний кріп, є пряністю для солінь і консервації.

Анис в кулинарии

Культура застосовується для тіста при випічці — від пиріжків до здоби, куди додають як зелень, так і мелене насіння. Також плоди кладуть в солодкі супи, пудинги, каші. Соте, рагу, печеня або будь-який овочевий мікс теж можна урізноманітнити цією пряністю.

Правила збору і зберігання анісу

Для використання в салатах або сушки на зиму, зелень, вирощувана у відкритому грунті, заготовлюється до початку цвітіння. У цей період вона вже набрала смак і соковитість, але ще не почала витрачати сили на формування парасольок. Сушку виробляють в прохолодному і провітрюваному приміщенні, де пучки зелені підвішують під стелею.

важливо! у разі сушіння трави насипом, потрібно її ретельно перемішувати для кращого висихання і виключення появи цвілі.

Насіння для використання в їжу збирають після пожовтіння стебел. Пучки зрізаних рослин пов'язують і підвішують для остаточного висихання під стелю в сараї або іншому провітрюваному підсобному приміщенні. Після цього парасольки молотять, а отримані насіння зберігають в герметичній упаковці, — для кращого збереження аромату.

Плоди для лікарських цілей збирають по-іншому-на початку осені, в суху погоду. Насіння просушують в спеціальній сушарці або звичайній духовці при температурі близько +50°з і розфасовують в зіп-пакети або герметичні контейнери. В таких умовах в темному сухому місці вони можуть зберігати свої властивості протягом трьох років.

В чём хранить анис

Можливі протипоказання

При всіх корисних і смакових властивостях анісу, він має деякі протипоказання, здатні серйозно нашкодити здоров'ю людини. Як уже згадувалося, при вагітності ця спеція протипоказана.

Крім цього, не варто рослина застосовувати в їжу або для лікування у випадках, коли є:

  • Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • Виразкові хвороби;
  • Шкірні недуги, висипи, прищі, вугри;
  • Алергічні реакції.

Тривалий прийом препаратів з цієї культури може викликати накопичувальний ефект. Щоб цього не сталося, необхідно чергувати тижневі цикли прийому і відпочинку від рослини або коштів з нього.

Аніс володіє відмінним запахом, є вишуканою спецією на кухонному столі і хорошим лікарським препаратом. Він використовується не тільки в народній медицині, — офіційна медицина теж використовує його як інгредієнт деяких лікарських засобів. Це унікальна рослина не тільки прикрасить город, а й допоможе в боротьбі з недугами.


Зараз читають
Гузмания: пересадка в домашніх умовах, догляд, грунт
Гузмания: пересадка в домашніх умовах, догляд, грунт
Навіщо і як часто потрібно робити пересадку Гузмании. Як правильно зроби ...
Інкубатор
Інкубатор "Стимул-4000" Фермерський : огляд, опис характеристик і інструкція із застосування
Інкубатор моделі "Стимул-4000": опис, технічні та виробничі характеристи ...
Пасинкування винограду: коли і як проводити процедуру
Пасинкування винограду: коли і як проводити процедуру
Все про пасинкування винограду: коли і як проводити, позитивні і негатив ...
Успішне вирощування огірків взимку на підвіконні
Успішне вирощування огірків взимку на підвіконні
Успішне вирощування огірків взимку на подоконнике
Лікувальні властивості купени: застосування її в народній медицині
Лікувальні властивості купени: застосування її в народній медицині
Лікувальні властивості купени: застосування її в народній медицине
У преріях Канади зростає кількість заяв про град
У преріях Канади зростає кількість заяв про град
Кількість заяв про град за липень зросла. Канадська асоціація з вирощува ...
Сир в Україні подорожчав у кілька разів
Сир в Україні подорожчав у кілька разів
Сир в Україні подорожчав у кілька раз
Новое youtube видео