Назад
Настій петрушки: користь і шкода, лікувальні властивості і протипоказання, від чого допомагає

Навигация по разделу

лікувальні властивості настою з петрушки

Настой петрушкиПетрушка широко використовується в якості приправи до різних страв. Настої та чаї з неї здатні принести величезну користь організму. Якщо ви навчитеся правильно заварювати її в домашніх умовах, то зможете насолодитися смачним напоєм і отримати лікувальний ефект. Детальніше про настої петрушки і його застосуванні поговоримо в статті.


Користь петрушки

Петрушка містить мінімальну кількість калорій. У ній відсутні жири, є багато вітамінів А, З і до, А також ряд мінералів і біологічно активних речовин, таких як фолат, залізо, кальцій, магній і калій. У цій зелені також багато жирних кислот омега - 3 і омега-6, харчових волокон.Польза петрушки

Розглянемо, чим корисні засоби на основі петрушки і якими властивостями вони володіють:

  1. Її ефірні масла стимулюють імунну систему організму і допомагають боротися з раковими клітинами, сповільнюючи розвиток пухлин. Вони також беруть участь у виробництві необхідних шлункових соків і жовчі для травлення.
  2. Її часто називають одним з хіміопротекторних рослин, так як вона може захистити ДНК організму від пошкоджень після вживання ліків від раку.
  3. Вона здатна зменшити здуття, якщо ваш організм не справляється з переварюванням білків і ви відчуваєте дискомфорт в кишечнику. Петрушка не тільки лікує, але і запобігає проблемам з кишечником.
  4. Цілющі сполуки в рослині можуть також вивести зайву воду з живота, щоб зменшити дискомфорт і розлад шлунка. Це також зменшує навантаження на серце і деякі органи.
  5. Антиоксидантні властивості знижують вплив вільних радикалів на організм, тим самим зменшуючи ймовірність виникнення раку, хвороб серця, порушення зору, дегенеративних захворювань і навіть старіння.
  6. Високий вміст вітаміну C знизить рівень запальних процесів в організмі, а також запобіжить закупорку артерій і інші патології, які можуть привести до інсульту. Вітамін C також задіяний в профілактиці діабету, астми, раку товстої кишки і артриту.
  7. Високий вміст фолієвої кислоти усуває гормональний дисбаланс і допомагає в лікуванні захворювань, які є його наслідками: ПМС, інші труднощі, пов'язані з менструацією, у жінок; зміни фертильності у чоловіків; запальні і пухлинні процеси.
  8. Антибактеріальні та протигрибкові властивості допоможуть в пригніченні діяльності інфекцій і підтримці здоров'я зубів і ротової порожнини.
  9. Петрушка допомагає поліпшити роботу кровоносних судин, включаючи артеріоли і капіляри, підтримуючи їх нормальне функціонування.
  10. Рекомендується людям, що страждають астмою або іншими респіраторними захворюваннями . Що міститься в зелені бета-каротин здатний зменшити ризик астми.
  11. Антибактеріальні сполуки допомагають послабити мокроту, а також нейтралізувати інфекцію, яка може викликати застій в бронхах.

чи знаєте ви? камені в нирках можуть викликати сильний біль, коли виводяться з організму: петрушка здатна запобігати їх утворенню. Для цього достатньо регулярно пити чай з неї, забезпечуючи детоксикацію організму від шлаків, рідких отрут і слизу.

Лікувальні властивості

Розглянемо, від чого приймають петрушку в якості лікарського засобу.Петрушка

Її часто використовують при лікуванні наступних хвороб:

  • Інфекції сечовивідних шляхів;
  • Циститі;
  • Каменях у нирках;
  • Шлунково-кишкових розладах;
  • Асциті;
  • Запорах;
  • Діабеті;
  • Кашлі;
  • Астмі;
  • Високому кров'яному тиску.

Зовнішньо рослина приймають для лікування потрісканої шкіри, ударів, пухлин, укусів комах і для стимулювання росту волосся. Рослина також допоможе поліпшити апетит і травлення, збільшити вироблення сечі, зменшити спазми і стимулювати менструацію. Настій петрушки-це водний розчин рослинної сировини, який можна вживати всередину у вигляді пиття, зовнішньо у вигляді компресів або примочок.

Настої з сировини з великим вмістом ефірних масел також використовуються у вигляді парових інгаляцій. Лікувальний засіб готують на чистій воді, спиртовмісних складах (спиртова настоянка), оцті або маслах. Сировиною повинні бути ті частини рослини, які дадуть максимальний ефект для поставленої мети. У петрушки це-корінь, листя або насіння. Зелень краще використовувати свіжої, але також вона може бути і замороженої або сушеної.

важливо! прийом петрушки у великій кількості на ранніх термінах вагітності може стати причиною аборту.

Особливості застосування настою і відвару з петрушки

Незважаючи на те, що ви можете пити протягом дня стільки води, скільки захочете, рекомендується дотримуватися добових норм споживання трав'яних лікувальних відварів. Не слід пити більше 1-2 чашок (200-250 мл) в день. Випивайте одну з них вранці, через дві години після сніданку, а іншу вдень, через дві години після обіду. Ви можете самі вирішити, скільки днів пити настій, адже побічних ефектів і звикання у нього немає.Настой петрушки

Враховуйте такі фактори при вживанні кошти:

  • Напій має сечогінні властивості, і не слід його пити, якщо вам належить довга поїздка;
  • Заварений окропом настій найбільш ефективний, якщо зроблений зі свіжих трав-він містить більше вітамінів і фітонцидів;
  • Ефірні масла дуже летючі, тому пити приготований напій теж потрібно майже відразу-протягом 10 хвилин, не залишаючи його в чашці;
  • Напої з сухої сировини робіть тільки тоді, коли немає можливості отримати свіжу зелень.
Якщо смак напою здається вам не дуже приємним, то його можна розбавити чистою водою. Додавати цукор небажано-це змусить підшлункову працювати більш інтенсивно.

Приготувати настій можна декількома способами:

  • Залити нарізану зелень холодною кип'яченою водою і дати настоятися протягом 12 годин, потім процідити через марлю;
  • Залити зелень окропом на 10-60 хвилин в закритому посуді, потім також відфільтрувати і пити;
  • Проварити зелень у воді протягом 5-10 хвилин на повільному вогні, а потім настояти протягом 1 години.
Існують різні види петрушки. Будь-який з видів підходить для приготування трав'яного чаю. Його також можна купити в спеціалізованому магазині або заварити зі свіжого листя. Настой петрушки готують його так:
  • Закип'ятити воду-1 л;
  • Додати в неї нарізану зелень-30 г;
  • Зняти з вогню через 1 хвилину;
  • Дати листю охолонути протягом приблизно 10 хвилин в гарячій воді;
  • Додати за бажанням мед або лимон.
Відвар готують з твердих частин рослини. Для петрушки це коріння. Їх відварюють близько 0,5 ч.щоб приготувати відвар, сировину потрібно дуже сильно подрібнити або взяти готовий порошок. Співвідношення частин — 1 частина порошку до 10 частин води. Готовий напій остуджують і проціджують. Отриману рідину розбавляють водою до початкового об'єму. Напої можна пити в холодному або теплому вигляді.

чи знаєте ви? Петрушка підвищує здатність жінок і чоловіків до запліднення завдяки усуненню гормонального дисбалансу в організмі.

Лосьйон для жирної шкіри

Якщо вам потрібна допомога в відбілюванні і очищенні особи від темних плям і веснянок, використовуйте лосьйон з петрушки. Вона також сприяє збереженню здорового кольору обличчя, прекрасно усуває почервоніння, набряклість, роздратування, тонізує і освіжає шкіру, захищає її від появи зморшок. Готують лосьйон зі свіжого листя, соку лимона і води. Рекомендується застосовувати цей засіб для щоденного догляду за обличчям (для жирної та комбінованої шкіри).Нанесение лосьона на кожу лица

Технологія приготування:

  • 2 ст. ложки свіжого листя (або 2 ст. ложки сухої сировини);
  • 1 ч. ложка соку лимона або яблучного оцту;
  • 1 склянка води.
Покладіть 2 ст.ложки сировини в окріп. Варіть 10-15 хвилин на дуже слабкому вогні. Остудіть суміш повітряним шляхом, знявши з вогню. Тепер влийте 1 ч.ложку соку лимона в цей склад або замініть його яблучним оцтом, помістіть в скляну пляшку. Рекомендується вжити протягом 1 тижня.

Засіб використовують для лікування чутливих ділянок навколо очей і усунення прищів і вугрів. Змащуйте шкіру обличчя 2 рази в день — вранці і ввечері. Лосьйон не тільки відбілює і очищає обличчя, але і звужує пори. Вже через місяць його застосування можна помітити, як зникають плями і вирівнюється колір обличчя.

Для жирної шкіри обличчя

Для вмивання використовується склад з води, лимона і петрушки. Вважається, що Італійська кучерява петрушка підходить для цієї мети краще за інших завдяки великій кількості фітонцидів.Умывание

Техніка приготування:

  • Замочіть петрушку у воді з додаванням оцту;
  • До приготування Зберігайте склад в холодильнику;
  • Доведіть до кипіння воду (200 мл) і покладіть в неї зелень (20-30 г);
  • Дайте настоятися 5-6 хв;
  • Додайте половинку лимона.

Протирайте обличчя складом протягом 1 місяця.

Для зняття набряків

Втомлені очі і темні кола під ними не прикрашають обличчя і роблять жінку візуально старішою, незалежно від віку. Вітамін C, хлорофіл і вітамін K в петрушці допомагають поліпшити колір шкіри, зменшити пігментні плями і знизити набряклість.

вам буде цікаво дізнатися, як зберегти свіжість петрушки взимку .

Щоб зробити маску, необхідно:

  1. Нарізати і подрібнити жменю петрушки (бажано свіжої).
  2. У маленькій мисці розтерти листя дерев'яною ложкою до тих пір, поки рослина не пустить сік.
  3. Влити столову ложку гарячої води в зелень і розмішати суміш.
  4. Можна також додавати йогурт замість води.
  5. Коли суміш охолоне, використовуйте 2 ватних диска, щоб увібрати отриманий сік.
  6. Покладіть тампони на очі на 10 хвилин.
Снятие отёков Повторюйте процедуру 2 рази в тиждень. Ефект не миттєвий: можливо, знадобиться кілька тижнів, щоб побачити зміни.

Настій для схуднення

Деякі дієтичні програми рекомендують пити чай з петрушки мінімум 1 раз в день. Звичайно, чай не є чарівним напоєм, але саме петрушка допомагає скинути зайві кілограми. А її м'які сечогінні властивості допоможуть почати дієту і підвищити вашу впевненість в собі, так як ви почнете втрачати надлишкову воду.

Для людей, які скорочують споживання калорій, овочеві бульйони і чаї дають додаткові поживні речовини, необхідні при зменшенні кількості їжі. Антиоксидантні властивості рослини знизять рівень холестерину і високий кров'яний тиск, одночасно захищаючи вас від серцевих захворювань і деяких видів раку.

рекомендуємо вам дізнатися, для чого корисна петрушка для чоловіків .

Базовий рецепт:

  • Залийте 200 мл окропу 2 ч. ложки петрушки;
  • Настоюйте 10 хвилин і процідіть.

Дієтологи пропонують ще один варіант — мультитравний.Петрушка в чашке

До складу ходять компоненти, які мають сечогінні і очисними властивостями:

  • Петрушка-1 великий пучок;
  • Ожина і кульбаба - по 1 листу;
  • Вишня-10 стебел;
  • По ½ ч.ложки насіння фенхелю, зелені селери і кукурудзяних рилець.

Відваріть так само, як і попередній склад. Процідіть і вживайте протягом дня по кілька чашок.

важливо! завжди консультуйтеся з лікарем, щоб спланувати найкращу програму для зниження ваги.

При місячних

Петрушка-м'який емменагог, тобто рослина, що викликає менструацію. Вона працює шляхом пом'якшення шийки матки, тому для стимулювання менструації петрушку вводять вагінально.

Правила введення:

  1. Кілька гілочок перев'язують гілочкою, а не ниткою. Це важливо, щоб виключити ризик вагінальної інфекції.
  2. Вони повинні бути ретельно вимиті перед введенням.
  3. Міняйте гілочки кожні 4-6 годин.
Але не всі гінекологи згодні з таким використанням рослини. Якщо ви недостатньо добре вимиєте листя, то отримаєте інфекційне зараження замість лікувального ефекту. Для того щоб почалася менструація, вони пропонують випивати по 3-4 чашки чаю в день. Петрушка

Приготування чаю з петрушкою:

  • Помістіть 3-4 чайні ложки зелені в чашку і залийте окропом на 5-9 хвилин;
  • Процідіть, і ваш напій готовий до вживання.

Якщо вам не підходить смак, можна додати лимон або мед.

Можливі шкоду протипоказання до застосування

При короткочасному прийомі рослинна лікарська сировина в невеликих дозах буде безпечним. Але, хоча більшість людей можуть вживати петрушку у великих кількостях, необхідних для чищення або детоксикації, все ж можливі побічні ефекти, про які слід знати:

  • Петрушка може викликати шкірну алергічну реакцію;
  • У великій кількості вона стає причиною анемії, проблем з печінкою або нирками;
  • Заборонено вживати вагітним, так як рослина збільшує ризик абортування і початку менструального циклу;
  • Не рекомендовано особам зі зниженою згортанням крові або тим, кому належить операція (припинити прийом петрушки потрібно за 2 тижні до неї);
  • Діабетикам не можна приймати разом з препаратами, що знижують рівень цукру, так як петрушка теж його знизить;
  • При високому кров'яному тиску через те, що петрушка може затримувати в організмі солі натрію, збільшуючи тиск;
  • Хімічний склад петрушки шкідливий для нирок, якщо захворювання знаходиться в гострій фазі.

Немає даних про те, чи шкідлива петрушка при годуванні груддю, тому рекомендується вживати її в якості приправи до кулінарних страв і не використовувати великих доз.Аллергия на петрушку

Корисні рекомендації

Щоб уникнути помилок при приготуванні настоїв і відварів, а також отримати максимально корисний напій, потрібно дотримуватися ряду вимог до технології приготування:

  • Не використовувати для приготування посуд, яка може вступити в реакцію з рослинним сировиною( з чавуну, алюмінію і т. д.);
  • Товкти зелень товкачем в керамічній чашці-вона не вбере сік і легко вимиється;
  • Не використовувати посуд для лікарських відварів під інші цілі. Так в її порах не будуть накопичуватися сторонні речовини або запахи, що збереже якість приготованого напою;
  • Зберігайте готовий напій в холодильнику, але не довше 1-2 днів;
  • Збовтуйте перед вживанням.

Перевага застосування петрушки полягає в тому, що вона володіє багатьма корисними властивостями і мінімальною шкодою для організму людини. Ви можете використовувати її як профілактичний засіб і для лікування хвороб, враховуючи деякі побічні ефекти.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео