Назад
Як закоптити сало в домашніх умовах: рецепти для приватного будинку і квартири

Навигация по разделу

Чи можна закоптити сало в домашніх умовах, і як це зробити

Копчёное салоКопчене сало-унікальний продукт. Його можна подавати на стіл як в комплексі з іншими стравами, так і в якості самостійної закуски. Після копчення продукт отримує чудові смак і аромат, які мало кого можуть залишити байдужим. Незважаючи на те що копчення — непростий процес, який займає багато часу, таку смакоту можна приготувати в домашніх умовах без дорогого обладнання.


Смакові якості копченого сала

Після тривалої процедури копчення сало набуває неймовірний аромат і смак, ніби воно просякнуте «димком».

Копчёное сало

Якість смаку кінцевого продукту безпосередньо залежить від:

  • Вибраного шматка (сировини);
  • Способу копчення;
  • Маринаду.

чи знаєте ви? на Русі копчення було вельми популярно. Тільки коптилень спеціальних тоді не існувало, тому використовували лазні, які топили по-чорному, а м'ясо (або рибу) розвішували на гаках біля печі.

Способи копчення

Перед тим як приступити до копчення, звичайно, потрібно вибрати зручний спосіб, яких всього два: холодний і гарячий. Важливо відзначити, що потрібно точно дотримуватися всіх інструкцій, тому як продукт дуже ніжний і його легко зіпсувати.

радимо ознайомитися з рецептами засолювання сала і як приготувати сало в цибулинні

Холодне

Холодне копчення-ідеальний варіант для тих, хто хоче отримати продукт легше, адже результат холодного копчення менш жирний, ніж гарячого. Для цього способу необхідна спеціальна коптильня.

Копчёное сало

Тут є свої складності, а саме-процес приготування дуже тривалий і складається з декількох етапів. Перед тим як приступити до процесу копчення, сировину необхідно засолити на 2-3 тижні. Для цього його потрібно натерти спеціями і сіллю і відправити в холодильник. Після закінчення необхідного часу заготівля дістається і ножем зчищаються вся сіль і спеції.

Після виконання маніпуляцій з сировиною необхідно завантажити тріски фруктових дерев в коптильню і розвісити сировину в ящику для копчення. Весь процес займе ще 2-3 доби.

важливо! тріски необхідно регулярно додавати. В іншому випадку продукт прокоптиться нерівномірно.

Гаряче

Гаряче копчення — менш трудомісткий процес. Перед ним також необхідний засолення сировини, однак, максимум на добу. Процедура така ж, як і при холодному: натираємо заготовку спеціями, сіллю і часником і залишаємо в холодильнику на добу (можна менше, але мінімум — 8 годин). По закінченні цього часу все також забирається ножем.

Копчёное сало

Сировина коптиться на спеціальній коптильні, яка розташовується безпосередньо над полум'ям . Перед укладанням продукт необхідно нарізати на невеликі шматки, розвести невеликий вогонь (використовуючи фруктові дерева), поставити коптильню з салом над вогнем і залишити на 30 хвилин-годину до появи апетитною скоринки. Важливо стежити за багаттям, вогонь не повинен бути занадто великим, інакше заготівля може просто згоріти.

Після продукт знімається з коптильні і викладається на тарілку.

важливо! Продукт гарячого копчення необхідно повністю остудити перед вживанням. Холодна закуска має більш насичений смак.

Правила вибору і підготовка сала

Незалежно від способу копчення основну роль відіграє вибір правильного сировини, оскільки воно є єдиним інгредієнтом, і, звичайно, його підготовка до подальшого копчення.

Копчёное сало

Як вибрати сало

Сало - продукт простий, проте в ньому легко заплутатися. Продукт повинен бути білого кольору, з невеликим прошарком м'яса (Так результат буде ще смачніше). Кращою частиною є грудинка.

Читайте також про процеси забою і оброблення свині.

Засолювання сала

Безпосередньо перед копченням заготовку необхідно правильно підготувати, а саме — засолити, і, в залежності від способу копчення, залишити сировину на певний час.

сухий спосіб

Сухий спосіб є найпростішим для засолювання сала, проте кінцевий результат ні в чому не поступається продуктам після самого вишуканого маринаду.

Копчёное сало

Для такого засолу необхідно взяти сіль, перець, суху гірчицю, часник за смаком (можна використовувати будь-які спеції) і гарненько натерти шпик з усіх боків, втираючи із зусиллям для більшого контакту продукту з приправами. Залишити шпик в такому вигляді необхідно на добу в разі гарячого копчення і на тиждень-два, якщо обраний холодний варіант.

спосіб з маринадом

Спосіб рідкого засолу також додасть салу незвичайний пряний смак, і нічого складного в підготовці маринаду немає. важливо, що сухі інгредієнти залишаються незмінними (сіль, спеції, часник), однак вони змішуються в соєвому соусі або інших традиційних рідинах. Продукт повністю натирається маринадом і кладеться в холодильник на необхідний для просочення термін.

чи знаєте ви? народи, що мали доступ до моря, в якості маринаду використовували морську воду, а в Скандинавії і до сих пір в ній вимочують деякі види риби.

Як закоптити сало

Отже, продукт обраний і підготовлений, визначено спосіб копчення і настав час приступати до готування.

В гарячій коптильні

М'яке смачне сало виходить після приготування його в гарячій коптильні.

  • Для цього необхідно розігріти коптильню, наповнити її фруктовими трісками і розвести вогонь.Копчёное сало
  • Після викласти сировину і залишити його коптитися на півгодини-годину.Копчёное сало
  • Після повністю остудити і подавати на стіл.Копчёное сало

В якості коптильні можна використовувати покупної " спецмангал» або зробити її своїми руками з підручних засобів (Старий мангал, каструлі з гратами і інше).

В холодній коптильні

Після очищення сала після засолу його необхідно помістити в підготовлену холодну коптильню (20-30 градусів) на 2-3 доби в залежності від розмірів і перевазі в копченостях. якщо продукт став бурого кольору — він повністю готовий і його можна подавати на стіл.

Відео: рецепт сала холодного копчення

В духовці

У цьому способі необхідно підготовлене сировину (не менше доби в спеціях або маринаді) викласти в термостійку ємність і відправити в духовку, розігріту до 120-130 градусів. Визначити готовність можна по характерному пряному запаху і підкопчені увазі.

Відео: як закоптити сало в духовці

На газовій плиті в казанку

Для приготування сала в казанку нам знадобляться:

  • Глибокий казанок з кришкою;
  • Маринований шпик;
  • Фольга;
  • Решітка;
  • Тріски (вільха і фрукти).

копченое сало

Отже, всі інгредієнти готові, приступаємо до приготування.

  1. Беремо казанок і засипаємо в нього невелику кількість трісок.
  2. Обмотуємо грати фольгою і кладемо її всередину казанка.
  3. Зверху кладемо сало (шкурою вниз).
  4. Щільно накриваємо кришкою і ставимо на великий вогонь.
  5. Готуємо 15 хвилин, не піднімаючи кришку, і не прибираючи вогонь.
  6. Даємо охолонути і кладемо на ніч в холодильник. Сало готове.

Сало в казанке

В аерогрилі

В аерогрилі приготувати сало дуже просто, а головне — швидко. для цього потрібно замаринувати його так само, як для гарячого копчення, після очищення від солі і спецій — намазати сало «рідким димом» і залишити ще на годину.

Помістити замаринований продукт в аерогриль на 10-15 хвилин з температурою в 235 градусів на середній швидкості, після опустити температуру до 150 градусів і томити ще 20 хвилин. Після того як сало охолоне, його потрібно прибрати в холодильник на півгодини. Все, копченість готова, можна подавати на стіл.

Відео: коптимо сало в аерогрилі

В каструлі (копчення " рідким димом»)

Копчення в каструлі, мабуть, найпростіший спосіб зробити сало копченим. для цього способу маринувати сировину зовсім необов'язково. Для приготування необхідно взяти велику каструлю, покласти сало, залити водою. на літр води необхідні:

  • 6-7 столових ложок солі;
  • 6-7 ложок " рідкого диму»;
  • Лавровий лист;
  • Перець горошком;
  • Інші спеції.

Варити потрібно на невеликому вогні протягом 45 хвилин, після готовий продукт повинен висохнути в провітрюваному приміщенні.

копченое сало в кастрюле

Отже, рецептів приготування копченого сала безліч: як в спеціальній коптильні, так і використовуючи звичайні кухонні прилади і техніку, такі як духовка, плита або аерогриль. А готовий продукт буде мати неймовірний смак і аромат, від якого до Вашого столу збіжаться всі сусіди.


Зараз читають
Бройлерні качки — породи і їх опис: як вирощувати, утримувати і годувати домашню птицю
Бройлерні качки — породи і їх опис: як вирощувати, утримувати і годувати домашню птицю
Бройлерні породи качок і їх опис. Особливості харчування, секрети догляд ...
Види і сорти пахіподіума з описом і фото
Види і сорти пахіподіума з описом і фото
Знайомимося з пахіподіумом: види рослини і їх фото, деякі рекомендації п ...
Що таке сапропель, як використовувати речовину в сільському господарстві
Що таке сапропель, як використовувати речовину в сільському господарстві
Сапропель-унікальне добриво для будь-яких культур і рослин. Де брати, як ...
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і названия)
Догляд за эпифиллумом в домашніх умовах
Догляд за эпифиллумом в домашніх умовах
Догляд за эпифиллумом в домашніх условиях
Селекціонер із Закарпаття вивів новий сорт морозостійких ківі
Селекціонер із Закарпаття вивів новий сорт морозостійких ківі
Уродженець Ужгорода, біолог-селеционер і підприємець Генріх Стратон, вив ...
У лютому очікується подорожчання молочної продукції
У лютому очікується подорожчання молочної продукції
У лютому очікується подорожчання молочної продукции
Новое youtube видео