Назад
Виноград «Яся»: характеристики та опис сорту, переваги і недоліки, фото

Навигация по разделу

все найважливіше про сорт винограду " Яся»

Виноград ЯсяНезважаючи на безліч вже наявних сортів винограду, вчені не припиняють робіт по селекції для поліпшення сортових характеристик.

До випробуваним відноситься новий сорт «Яся», про його характеристики та особливості поговоримо в цій статті.


Про селекцію

Гібридна форма результат роботи вчених Інституту виноградарства і виноробства ім. Я. і. Потапенко, м. Новочеркаськ. "Батьками" сорти є» вогник таїровський «і»Русвен". Сорт проходить випробування і поки не включений в Держреєстр селекційних досягнень РФ, допущених до використання на 2017 рік.

Чи знаєте ви? Виноград здавна згадується в міфах і легендах. Асоціюють гроно з грецьким Діонісом і римським Бахусом, зі слов'янською Ладою. Згадується плід і в християнстві: символ Христа, вино-кров Христова; символ життя і родючості в легенді про Ноя.

Опис і зовнішні особливості

Виноград з ніжною назвою має позитивні відгуки у виноградарів і відноситься до безнасінних сортів.

Кущ і пагони

» Яся " відрізняється швидким зростанням (в прохолодному кліматі середнім), пагони кучеряве. Радує їх витривалість, вони добре витримують важкі грона. У міру зростання кущ формує до 80% плодоносних гілок. Так як» Яся " зацвітає двостатевими суцвіттями, то інших рослин-запилювачів не вимагає.

Грона і ягоди

Виноград Яся Виноградна кисть велика, вагою до 600 грам, щільна. ягоди темно-синього кольору, у формі циліндра або овалу, масою, в середньому, до 6 грам. У грона можуть бути присутніми насіння, але вкрай рідко: одне насіння на десять ягід. Шкірочка в міру щільна. Ягоди м'ясисті, з соковитою м'якоттю, на смак кисло-солодкі.

Чи знаєте ви? у стародавні часи Виноградна культура могла назавжди зникнути. Завойовник Тамерлан, який підкорив багато територій і народів, здійснюючи набіги, спалював за собою всі посіви, в тому числі і виноградники.

Інші характеристики

Покращують розмір і смакові якості винограду обробка фітогормонами: ягоди виростають практично одного розміру, красивою подовженої форми. Крім цього, раніше настає дозрівання, а такий рудимент, як кісточка, зникає.

Зимостійкість і стійкість до хвороб

Завдяки стійким до захворювань «батькам» сорти «Яся» також має імунітет до найбільш поширених захворювань винограду. В ході досліджень проводилися дворазові профілактичні обробки проти таких захворювань:

Болезни винограда Ураження не спостерігалося ні на гронах, ні на зеленій частині рослини. Підтверджена стійкість до температур до-23 градусів, але на зиму лозу рекомендується вкривати, особливо в регіонах з холодною і вітряною зимою.

Термін дозрівання і врожайність

У південних регіонах повне дозрівання ягід припадає на кінець липня. Термін становить від 95 до 105 днів. Як вже було сказано, практично кожен втечу плодоносить, тому врожайність лози висока.

Транспортабельність і зберігання

Виноград добре переносить транспортування, є лише одне»але". Після застосування фітогормону для поліпшення ягід культури помічено затвердіння плодоніжки. Це призводить до того, що ягоди обсипаються під час перевезення.

важливо! у свіжому вигляді грона добре зберігаються, але зрілий урожай залишати на гілках не слід, інакше він «заізюмітся».

Застосування

У кулінарії виноград вживають в свіжому вигляді, готують з нього фруктові та овочеві салати, додають до м'ясних закусок. Ягоди застосовують як інгредієнт до різних соусів, як начинку для пирогів і прикраса десертів, виробляють сироп. Сорт не містить насіння, тому годиться на родзинки. Смачні і корисні з «ясі» виходять сік і домашній алкоголь .

сік винограду володіє потужними цілющими властивостями. Радимо дізнатися, як заготовити сік винограду на зиму.

Домашнее вино

користь для організму приносять не тільки ягоди, але так само кісточки і листя винограду .

Застосовують цей виноград і в народній медицині при таких проблемах:

  • Зміцнення імунітету;
  • Лікування тромбофлебіту;
  • Зміцнення стінок судин;
  • Підтримка серцевої діяльності.
Ягоди і їх сік мають жарознижувальну і поліпшує склад крові діями.

важливо! Не слід заморожувати ягоди на зиму - о ні після розморожування втрачають і смакові якості, і зовнішній вигляд.

Плюси і мінуси сорту

Серед переваг:

  • Відсутність кісточок;
  • Соковита м'якоть;
  • Солодкий смак;
  • Стійкість до грибкових захворювань;
  • Морозостійкість;
  • Плодючість і раннє дозрівання.
Виноград Яся Серед нечисленних недоліків:
  • У період рясних опадів спостерігається горошіння ягід;
  • В цей же період бувають проблеми з запиленням;
  • При застосуванні препарату, що поліпшує характеристику сорту, спостерігається осипання ягід при перевезенні і при вітряній погоді.
Кількість достоїнств сорту явно перевищує список незначних мінусів. Сорт великий, його можна вирощувати в холодних регіонах, прийнявши профілактичні заходи, не переживати за здоров'я культури.

Відгуки

Здрастуйте . У цьому сезоні я опрацювала кишмиш Яся в фазі активного цвітіння запиленням суцвіть розчином ГК з концентрацією 50 мг/л одноразово . Результат мені дуже сподобався , тому що ягода дуже добре транспортувалася на конкурси-фестивалі і в Новочеркаськ, і в Крим . Вага ягід 6-8 гр. , без кісточок абсолютно. На даний момент деякі грона ще висять, не втрачаючи смакових і товарних якостей . Дозрівання ягід кишмишу Яся було на рівні Рошфора : перша декада серпня.

Фурса Ірина Іванівна

Http://forum.vinograd.info/showpost.php?p=1031291&postcount=26

садив у себе тільки через назву.Одну з моїх лапушек-онучок звуть Яся. Цього року перше плодоношення,зачепилося півтора десятка грон.Залишив все, частина вже з'їли. Смак несподівано приємний, навіть для мене.А я "дуже балуваний", збираю колекцію тільки смачних сортів і ГФ, вже підбираюся до сорока найменувань тільки столових і кишмишів. За рекомендацією Євгена Поляніна обробив в кінці цвітіння ГК-3 з нашої складчини в дозі 75 мг/л.кісточки і рудименти відсутні повністю.

SVO

Http://forum.vinograd.info/showpost.php?p=1031261&postcount=25


Зараз читають
Чорна редька: користь і шкода продукту для чоловіків
Чорна редька: користь і шкода продукту для чоловіків
Чорна редька: опис, калорійність, вітамінний і мінеральний склад. Корисн ...
Волошка фрігійський: опис, де зростає, склад, лікарські властивості
Волошка фрігійський: опис, де зростає, склад, лікарські властивості
Волошка фрігійський: фото, опис, правила збору і сушки, лікарські власти ...
Підтримка для просування сільськогосподарської продукції в ЄС
Підтримка для просування сільськогосподарської продукції в ЄС
Європейська комісія звернулася з двома новими пропозиціями про підтримку ...
Польські фермери почали страйкувати проти дій влади. Акція протесту була названа
Польські фермери почали страйкувати проти дій влади. Акція протесту була названа "новим сільським повстанням"
Фермери почали блокувати дороги міжнародного значення, залізничні колії, ...
Пшенична іржа загрожує Європі, Африці та Азії
Пшенична іржа загрожує Європі, Африці та Азії
По Європі, Африці та Азії дуже швидко поширюється пшенична іржа — грибко ...
Новое youtube видео