Назад
Виноград «Яся»: характеристики та опис сорту, переваги і недоліки, фото

Навигация по разделу

все найважливіше про сорт винограду " Яся»

Виноград ЯсяНезважаючи на безліч вже наявних сортів винограду, вчені не припиняють робіт по селекції для поліпшення сортових характеристик.

До випробуваним відноситься новий сорт «Яся», про його характеристики та особливості поговоримо в цій статті.


Про селекцію

Гібридна форма результат роботи вчених Інституту виноградарства і виноробства ім. Я. і. Потапенко, м. Новочеркаськ. "Батьками" сорти є» вогник таїровський «і»Русвен". Сорт проходить випробування і поки не включений в Держреєстр селекційних досягнень РФ, допущених до використання на 2017 рік.

Чи знаєте ви? Виноград здавна згадується в міфах і легендах. Асоціюють гроно з грецьким Діонісом і римським Бахусом, зі слов'янською Ладою. Згадується плід і в християнстві: символ Христа, вино-кров Христова; символ життя і родючості в легенді про Ноя.

Опис і зовнішні особливості

Виноград з ніжною назвою має позитивні відгуки у виноградарів і відноситься до безнасінних сортів.

Кущ і пагони

» Яся " відрізняється швидким зростанням (в прохолодному кліматі середнім), пагони кучеряве. Радує їх витривалість, вони добре витримують важкі грона. У міру зростання кущ формує до 80% плодоносних гілок. Так як» Яся " зацвітає двостатевими суцвіттями, то інших рослин-запилювачів не вимагає.

Грона і ягоди

Виноград Яся Виноградна кисть велика, вагою до 600 грам, щільна. ягоди темно-синього кольору, у формі циліндра або овалу, масою, в середньому, до 6 грам. У грона можуть бути присутніми насіння, але вкрай рідко: одне насіння на десять ягід. Шкірочка в міру щільна. Ягоди м'ясисті, з соковитою м'якоттю, на смак кисло-солодкі.

Чи знаєте ви? у стародавні часи Виноградна культура могла назавжди зникнути. Завойовник Тамерлан, який підкорив багато територій і народів, здійснюючи набіги, спалював за собою всі посіви, в тому числі і виноградники.

Інші характеристики

Покращують розмір і смакові якості винограду обробка фітогормонами: ягоди виростають практично одного розміру, красивою подовженої форми. Крім цього, раніше настає дозрівання, а такий рудимент, як кісточка, зникає.

Зимостійкість і стійкість до хвороб

Завдяки стійким до захворювань «батькам» сорти «Яся» також має імунітет до найбільш поширених захворювань винограду. В ході досліджень проводилися дворазові профілактичні обробки проти таких захворювань:

Болезни винограда Ураження не спостерігалося ні на гронах, ні на зеленій частині рослини. Підтверджена стійкість до температур до-23 градусів, але на зиму лозу рекомендується вкривати, особливо в регіонах з холодною і вітряною зимою.

Термін дозрівання і врожайність

У південних регіонах повне дозрівання ягід припадає на кінець липня. Термін становить від 95 до 105 днів. Як вже було сказано, практично кожен втечу плодоносить, тому врожайність лози висока.

Транспортабельність і зберігання

Виноград добре переносить транспортування, є лише одне»але". Після застосування фітогормону для поліпшення ягід культури помічено затвердіння плодоніжки. Це призводить до того, що ягоди обсипаються під час перевезення.

важливо! у свіжому вигляді грона добре зберігаються, але зрілий урожай залишати на гілках не слід, інакше він «заізюмітся».

Застосування

У кулінарії виноград вживають в свіжому вигляді, готують з нього фруктові та овочеві салати, додають до м'ясних закусок. Ягоди застосовують як інгредієнт до різних соусів, як начинку для пирогів і прикраса десертів, виробляють сироп. Сорт не містить насіння, тому годиться на родзинки. Смачні і корисні з «ясі» виходять сік і домашній алкоголь .

сік винограду володіє потужними цілющими властивостями. Радимо дізнатися, як заготовити сік винограду на зиму.

Домашнее вино

користь для організму приносять не тільки ягоди, але так само кісточки і листя винограду .

Застосовують цей виноград і в народній медицині при таких проблемах:

  • Зміцнення імунітету;
  • Лікування тромбофлебіту;
  • Зміцнення стінок судин;
  • Підтримка серцевої діяльності.
Ягоди і їх сік мають жарознижувальну і поліпшує склад крові діями.

важливо! Не слід заморожувати ягоди на зиму - о ні після розморожування втрачають і смакові якості, і зовнішній вигляд.

Плюси і мінуси сорту

Серед переваг:

  • Відсутність кісточок;
  • Соковита м'якоть;
  • Солодкий смак;
  • Стійкість до грибкових захворювань;
  • Морозостійкість;
  • Плодючість і раннє дозрівання.
Виноград Яся Серед нечисленних недоліків:
  • У період рясних опадів спостерігається горошіння ягід;
  • В цей же період бувають проблеми з запиленням;
  • При застосуванні препарату, що поліпшує характеристику сорту, спостерігається осипання ягід при перевезенні і при вітряній погоді.
Кількість достоїнств сорту явно перевищує список незначних мінусів. Сорт великий, його можна вирощувати в холодних регіонах, прийнявши профілактичні заходи, не переживати за здоров'я культури.

Відгуки

Здрастуйте . У цьому сезоні я опрацювала кишмиш Яся в фазі активного цвітіння запиленням суцвіть розчином ГК з концентрацією 50 мг/л одноразово . Результат мені дуже сподобався , тому що ягода дуже добре транспортувалася на конкурси-фестивалі і в Новочеркаськ, і в Крим . Вага ягід 6-8 гр. , без кісточок абсолютно. На даний момент деякі грона ще висять, не втрачаючи смакових і товарних якостей . Дозрівання ягід кишмишу Яся було на рівні Рошфора : перша декада серпня.

Фурса Ірина Іванівна

Http://forum.vinograd.info/showpost.php?p=1031291&postcount=26

садив у себе тільки через назву.Одну з моїх лапушек-онучок звуть Яся. Цього року перше плодоношення,зачепилося півтора десятка грон.Залишив все, частина вже з'їли. Смак несподівано приємний, навіть для мене.А я "дуже балуваний", збираю колекцію тільки смачних сортів і ГФ, вже підбираюся до сорока найменувань тільки столових і кишмишів. За рекомендацією Євгена Поляніна обробив в кінці цвітіння ГК-3 з нашої складчини в дозі 75 мг/л.кісточки і рудименти відсутні повністю.

SVO

Http://forum.vinograd.info/showpost.php?p=1031261&postcount=25


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео