Назад
Як приготувати мочені яблука в домашніх умовах: рецепти приготування яблук сорту Антонівка в банках, у відрі і бочці

Навигация по разделу

рецепти і особливості приготування мочених яблук на зиму

Рецепты и особенности приготовления моченых яблок на зиму яблука - один з найпоширеніших і доступних видів фруктів на прилавках вітчизняних магазинів і ринків. Вони бувають зовсім різними за смаком і розміром, а страви, які з них готують, гідні окремої кулінарної книги. Адже смачний і соковитий плід можна не тільки їсти сирим, але і готувати всілякі джеми, пироги, запікати в духовці, висушувати і багато іншого. Одним з найоригінальніших рецептів приготування даного фрукта є мочені яблука - цікаве блюдо, особливості якого ми і розглянемо в даній статті.


Хімічний склад яблук

Склад, приготованих таким способом яблук може істотно відрізнятися. Це залежить від багатьох факторів, таких як:

  • Сорт і ступінь зрілості плоду.
  • Умови вирощування та зберігання.
  • Тривалість зберігання.
  • Спосіб приготування.
Химический состав яблок Але всі вони мають характерні для цієї страви складові:

  • Великий вміст цукрів (в першу чергу, фруктози);
  • Органічні кислоти (яблучна, лимонна);
  • Дубильні, азотисті і пектинові речовини;
  • Різноманітний вітамінний комплекс: A, C, E, PP, P і вітаміни групи B.

Незважаючи на такий багатий склад, калорійність їх становить всього 47 ккал на 100 г продукту. Це дозволяє їм входити до складу різних дієт.

чи знаєте ви? мочені яблука стали особливо популярні за часів Петра I, який заснував «садову контору». Вона займалася ввезенням нових сортів яблук і збільшенням обсягів вирощування вже наявних.

Корисні властивості

Існує багато способів обробляти фрукти і овочі для тривалого зберігання і кожен з них забирає частину корисних властивостей сирого продукту. Але мочені яблука вважаються одним з найбільш вдалих способів заготівлі даного фрукта, адже в процесі вони зберігають велику кількість корисних якостей свіжих плодів і набувають нових не менш важливі властивості:

  • Нормалізують мікрофлору кишечника, насичуючи організм лактобактеріями;
  • Збагачують організм кальцієм, зменшують крихкість відсталих тканин;
  • Покращують стан волосся і зубів;
  • Підвищують рівень еластичності тканин;
  • Роблять позитивний вплив на роботу гормональної системи;
  • Наявність в складі аскорбінової кислоти (в мочених яблуках її більше, ніж в свіжих) зміцнює роботу імунної системи.
Полезные свойства Можна сказати, що такі зимові заготовки впливають на багато систем людського організму, надаючи загальнозміцнюючу дію і насичуючи тіло енергією.

Тривалість процесу замочування

Процес замочування зажадає деякого терпіння, адже, в середньому, за часом він займає 40-50 днів (не рахуючи підготовчої роботи). Але при дотриманні всіх правил, такі ласощі може зберігатися довго, аж до нового врожаю.

Які яблука вибирати для вимочування

На ринку і в магазинах представлена величезна безліч сортів даного фрукта. Але не всі вони підійдуть для вимочування. Найбільш придатними є пізні сорти (осінні або осінньо-зимові). Плоди повинні бути стиглими і твердими. Деякі гурмани більше люблять брати злегка не дозріли, але це вже справа смаку. Кращим сортом вважається Антонівка .

Але також підійдуть і такі сорти:

Какие яблоки выбирать для вымачивания

важливо! відсутність будь-яких дефектів на плодах є дуже важливим, адже одне зіпсоване яблуко може зіпсувати всі інші.

Краще вибирати плоди приблизно одного розміру, так вони будуть готові в один термін.

Процес підготовки яблук і листя

Підготовчий етап є дуже важливим, адже саме від цього етапу безпосередньо залежить кінцевий результат.

Перед замочуванням фруктам бажано відлежатися 15-20 днів (особливо якщо сорти більш тверді, наприклад, Антонівка або слов'янка). Продукт, приготований з правильно витриманих плодів, виходить рівномірно просоченим розсолом, соковитим, м'яким, має насичений освіжаючий смак і золотистий Колір. Після того як плоди вилежалися, їх необхідно ретельно промити проточною водою.

Плодоніжки обривати не потрібно, а листя краще зачистити. Листя, гілки, солому і всі можливі добавки необхідно очистити від зайвого сміття і вимити.Процесс подготовки яблок и листьев

Промивання содою банок

При мочінні в банках варто пам'ятати, що ємності попередньо слід очистити. Мити потрібно обов'язково содою. Застосування будь-яких хімічних миючих засобів строго не рекомендується. Після того як Банку ретельно вимита, і на ній не залишилося слідів соди, її необхідно простерилізувати або ошпарити окропом.

Умови зберігання

Перший етап зберігання (відразу після приготування) триває близько 1 тижня. Цей час замочені плоди потрібно зберігати при кімнатній температурі.

Після заготовки необхідно перемістити в прохолодне місце (бажано підвал або льох), де вони повинні вистоятися 30-45 днів (в залежності від різновиду плодів). У цьому ж приміщенні їх і варто зберігати всю зиму.

важливо! бажано не заморожувати мочені яблука. Хоч і вважається, що вони не втрачають своїх корисних якостей, але їх структура і зовнішній вигляд істотно погіршуються при заморожуванні.

Простий рецепт мочених яблук Антонівка в банках

Дуже швидкий і зручний спосіб, так як банки є в арсеналі у кожної господині, а готовий продукт зручно зберігати, адже такий посуд не займає багато місця в будинку.

Інгредієнти

Спосіб приготування

Для того щоб отримати смачне частування, потрібно виконати кілька нескладних дій:

  • Ретельно промити фрукти проточною водою або в декількох різних ємностях.
  • Чисті плоди порізати на шматочки: Великі — на 6-8 частин, а більш дрібні можна і на 4 частини. Якщо сорт ви вибрали дрібний, то цілком можна використовувати і цілі плоди.
  • Заздалегідь підготовлені скляні банки застелити листям малини, смородини і вишні (попередньо ретельно вимитими).
  • Нарізану м'якоть (або цілі фрукти) укласти в банки, що не утрамбовуючи.
  • У воду додати сіль і цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після зняти з плити і відставити в сторону.
  • Залити вміст банок гарячим розсолом так, щоб він доходив до горлечка.
  • Накрити ємності капроновими кришками і прибрати в холод, де вони будуть кваситися 2-3 тижні. Зберігати можна, як і інші заготовки, всю зиму.
Простой рецепт моченых яблок антоновка в банках

Мочені яблука на зиму з житнім борошном

Ще один швидкий і простий рецепт не менш смачних яблук.

Інгредієнти

  • Яблука-1,5 кг.
  • Вода-2 л.
  • Житнє борошно — 2 ст.ложки.
  • Сіль-1 ст. ложка.
  • Цукор - 4 ст.ложки.
  • М'ята і листя смородини.

Спосіб приготування

Приготування виконується в кілька етапів:

  • Добре вимиті плоди необхідно насухо витерти.
  • У підготовлені заздалегідь скляні банки скласти половину листя м'яти і смородини (можна додати і інші улюблені трави). Різні листя теж бажано після промивання висушити рушником.
  • Щільно, але не здавлюючи, укласти фрукти в банку.
  • Зверху прикрити залишилися травами.
  • Змішати у воді сіль, цукор і житнє борошно. Помішувати, поки все не розчиниться.
  • Залити банки доверху (залишився розсіл зберегти в холодильнику).
  • Прибрати ємності в тепле місце на 3-7 днів.
  • Коли фрукти вберуть частину рідини, підлити ще розсолу.
  • Перемістити в прохолодне місце, де яблука протягом 30-45 днів будуть доходити до готовності.
Моченые яблоки на зиму со ржаной мукой

Приготування мочених яблук у відрі

Такий спосіб допоможе зробити велику кількість заготовок без особливих зусиль, не маючи особливої посуду, на зразок бочок.

Інгредієнти

  • Яблука-1 відро.
  • Вода-1 відро.
  • Сіль-9 ст. ложок.
  • Цукор-9 ст. ложок.
  • Листя малини і смородини.

чи знаєте ви? такі великі гурмани як французи, дуже люблять страви національної російської кухні — АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ «парі фермьер» закуповує різні екзотичні для них продукти, в тому числі і мочені яблука.

Спосіб приготування

Технологія приготування дуже проста:

  • Вимити фрукти і листя і розкласти сохнути на рушник.
  • Прокласти дно відра (попередньо вимитого і ошпареного окропом) листям малини і смородини.
  • Щільно утрамбувати плоди плодоніжкою вгору (простір між плодами можна також прокладати листям або улюбленими ароматними травами).
  • Довести до кипіння воду і розчинити в ній сіль і цукор.
  • Залити відро розсолом — він повинен повністю покривати вміст.
  • Накрити відро марлею або рушником і прибрати в прохолодне місце. Там воно повинно простояти 2-3 тижні.
  • Як тільки м'якоть Просолов (час від часу необхідно діставати і пробувати), плоди можна розкласти по стерилізованим банкам, залити розсолом і, накривши кришками, прибрати на зберігання в холодильник. Або залишити зберігатися все у відрі в прохолодному і темному місці.
Приготовление моченых яблок в ведре

Приготування мочених яблук в бочці

Саме цей рецепт вважається класичним і традиційним. Його інгредієнти і технологія приготування перевірені багатьма поколіннями господинь. Саме дерев'яна тара створює незвичайний смак, який складно повторити в іншому посуді.

Інгредієнти

  1. Яблука-10 кг.
  2. Вода-10 л.
  3. Цукор-400 г;
  4. Сіль-3 ст.ложки.
  5. Порошок гірчиці-1 ст.ложка.
  6. Пшенична або Житня солома.
  7. Листя м'яти, смородини, малини.
  8. Прянощі за смаком (наприклад, кориця, перець, базилік).

Спосіб приготування

Щоб отримати ароматні заготовки на зиму вам необхідно:

  • Вимити плоди, листя і солому (солому додатково обшпарити окропом), потім дати просохнути.
  • У заздалегідь підготовлений посуд (промити розчином соди і ошпарити, перевірити на наявність відколів і тріщин) на дно викласти солому і листя.
  • Укладати яблука необхідно живцями вгору, кожен шар прокладаючи соломою і листям. Також соломою потрібно прокладати простір між плодами і стінками бочки.
  • Останній шар ретельно вкрити залишилися соломою і листям.
  • Змішати цукор, сіль, суху гірчицю, спеції і воду. Довести до кипіння і остудити.
  • Залити розсолом бочку так, щоб покритими були всі плоди і трохи вище. Що залишився розсіл зберегти (він знадобиться через деякий час).
  • Ємність закрити або притиснути зверху і залишити в теплому місці на 3-5 днів. У цей період потрібно регулярно підливати розсіл, так як яблука будуть тягнути багато рідини.
  • Прибрати в прохолодне і темне місце, де фрукти будуть доходити ще 30-40 днів. У цей період необхідно регулярно перевіряти, чи не з'явилася на поверхні цвіль. Якщо так, то її потрібно ретельно видаляти і продовжувати спостереження.
Приготовление моченых яблок в бочке Таким нескладним і недорогим способом можна урізноманітнити свій раціон в холодну пору року. Мочені яблука-це корисне доповнення до Вашого столу в зимовий період, коли свіжі фрукти і овочі важкодоступні і недешеві. Зовсім небагато часу і зусиль, а результат порадує і вас і ваших близьких.
Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео