Назад
Сушений зелений горох: користь і шкода, рецепт сушки в духовці

Навигация по разделу

Як висушити зелений горошок в домашніх умовах

ГорохНинішнім гурманам пощастило: вибір продуктів, а значить, і страв, які можна приготувати, величезний. Разом з тим не втрачають актуальності і звичайні домашні заготовки із зібраних з грядки овочів .

Це стосується і бобових культур , які при правильній обробці можуть стати апетитним доповненням у багатьох рецептах. Одним з таких інгредієнтів виступає вже сухий і підготовлений зелений горох , який заслуговує окремого опису.


Користь і шкода сушеного гороху

Багато хто знає, що ці непоказні на вигляд кульки багаті білком. Але це далеко не єдина їхня перевага. До складу входять ще фосфор і кальцій, залізо і магній, а також безліч інших мінералів і речовин (включаючи цілу гаму вітамінів групи в).

рослинний білок, який міститься в бобових, а саме: квасолі ( стручкової і спаржевої включно), бобах , арахісі , мишачого горошку і тд. - краще засвоюється організмом в поєднанні з зерновими : рисом , просом , кукурудзою , ячменем , пшеницею .
Завдяки настільки насиченому вмісту ці плоди в сухому вигляді проявляють чимало корисних якостей:
  • Знижують артеріальний тиск;
  • Стимулюють обмін речовин, особливо жирових - при регулярному вживанні вони не відкладаються в організмі;
  • "збиваючи" рівень холестерину, попереджають атеросклероз;
  • Виводять канцерогени (тим самим припиняючи зростання пухлин або не даючи з'явитися новим утворенням);
  • Діючи як м'яке сечогінне, допомагають при хворобах нирок;
  • Завдяки каротину покращують зір;
  • Знімають головні і зубні болі;
  • За рахунок вітамінів насичують живильний баланс шкіри, що добре позначається на її пружності;
  • Зміцнюють волосся і нігті.
Горох
важливо! При виразковій хворобі такі продукти можна приймати в їжу тільки в якості пюре.
Перелік значний, і може створитися враження, що сушений горох - це суцільно користь, хоча захоплюватися їм не варто, пам'ятаючи і про можливу шкоду. Є у нього і суворі протипоказання, до яких відносяться:
  • Запалення нирок;
  • Запальні хвороби шлунково-кишкових шляхів на будь-якій стадії;
  • Подагра;
  • Холецистит і тромбофлебіт.
Якщо таких проблем зі здоров'ям немає, можна сміливо приступати до підготовки.

Інвентар та кухонна техніка

Потрібен самий мінімум:

  • Звичайна духовка (згодиться і електросушарка );
  • Каструлька середнього розміру;
  • Друшляк;
  • Деко. Він обов'язково повинен бути чистим — якщо є сліди нагару, їх доведеться видалити;
  • Широка обробна дошка;
  • Чиста тканина;
  • Щільний папір.
Горох

Інгредієнти

І тут все максимально просто:

Час приготування

Час приготування становить 5-6 годин.

Цього достатньо, щоб плоди гарненько просохли. Але досвідчені господині роблять кілька додаткових підходів-так горошок виходить твердіше, що продовжує термін його зберігання.

чи знаєте ви? європейці стали масово вживати зелений горошок на рубежі XVII-XVIII століть. У той час це було схоже на моді і ознакою хорошого тону.
Со електросушаркою трохи складніше: з таким агрегатом сушка займає більше часу (в сумі може дійти і до 12-16 годин).

Який горошок підійде для сушки

Ще перед тим як братися сушити горох у звичайних домашніх умовах, потрібно правильно підібрати сировину. Горох Почнемо з того, що в даній культурі рослини діляться на дві лінії: є мозкові і лущильні сорти . Ідеальними для сушки вважаються перші (хоча лущильні теж непогані для цієї мети).

Щоб переконатися в готовності, зірвіть на пробу пару стручків. Якщо горошини не встигли загрубіти і дійти до повної воскової стиглості — це те, що потрібно. Ще один нехитрий тест-на смак (відповідні для висушування плоди завжди солодкі і трохи щільні, без відчутного присмаку крохмалю).

Тільки що зібрані стручки відразу ж лущаться, а сам горох перебирають, видаляючи пошкоджені і недостиглі плоди. Не забувайте " калібрувати» їх: бажано, щоб вони були приблизно одного розміру (великі — до великих, а дрібні окремо). Ця градація повинна дотримуватися і в ході готування.

важливо! кращий час для збору припадає на 15-17 добу після цвітіння.
Відзначимо, що сам збір і сушка робляться одним днем: між ними допускається різниця в 5-6 годин. Якщо відкласти цей процес, продукт просто втратить більшу частину корисних сполук. Горох

Покроковий рецепт сушіння гороху в духовці

Все готово, можна приступати. Алгоритм буде наступним:

  1. Спершу заготовку ретельно промивають проточною водою. В цей же час в каструльці не плиті підігрівається вода.
  2. Коли вода закипіла, відправляємо туди наше сировину і засікаємо 2 (максимум 3) хвилини (цього достатньо для бланшування).
  3. Потім відразу ж виймаємо продукт і промиваємо в друшляку під холодною водою — так зберігають природний колір.
  4. Після цього слід ще одна двохвилинна «ванна» в окропі. Якщо придивитися, то на цей раз вода буде прозорою (вірна ознака того, що горох готовий до просушування).
  5. Тепер його потрібно висипати на чисту тканину, де з нього швидше зійде волога.
  6. Давши продукту трохи просохнути, засипаємо горошини одним шаром в чисте деко, встелене папером.
  7. У справу вступає духовка. Її температура для успішної сушки домашнього гороху на даному етапі повинна бути близько +45...+50°с.переконавшись, що піч здатна підтримувати такий режим, ставте деко на годину, не забуваючи наглядати за ходом процесу.
  8. Після закінчення цього часу витягуємо заготовку. Їй знадобиться охолодження при кімнатній температурі (1-1,5 години). Багато тут же висипають горошинки на обробну дошку і проходяться по ним качалкою (а то і зовсім кладуть під гніт): так з сировини виводять порожнечі.
  9. Робимо другий підхід, попередньо збільшивши температуру духовки до +60...+70°С. Схема та ж: час прогрівання з подальшим охолодженням. Цього повинно вистачити, щоб заготовка просохла остаточно. Це видно по темно-зеленому кольору і його бархатистому переливу на матовій поверхні. Якщо ж такої впевненості немає, можна повторити сушку в тому ж режимі.
Горох
чи знаєте ви? одного разу горох вивів з ладу ...теплохід! Судно» Дніпро", проходячи через Босфор, отримало дрібну пробоїну, яку легко можна було усунути. Але потрапила в трюми вода намочила мішки з бобовими , які тут же набрякли і поважчали. Підсумок - всі внутрішні опори вантажного відсіку були деформовані (арматура і зовсім порвалася).

Як зберігати в домашніх умовах

Ніяких хитрощів немає. Головне-засипати просохлий горох в скляну банку і щільно її прикрити. Але не поспішайте робити це з ледь витягнутим листом, а дайте йому охолонути. Закатавши плоди в банку «прямо з печі», ви ризикуєте запустити цвіль, яка зведе нанівець всі праці.

Оптимальне місце для зберігання-звичайно ж, погріб . Часто такі запаси можна побачити і в прикритих ящиках, виставлених на лоджії. На тару не повинні потрапляти сонячні промені, ще однією вимогою буде постійна низька температура. У цьому сенсі підійде навіть бічний «кишеню» холодильника, в який можна поставити зав'язаний мішечок з припасами.

Що можна приготувати з сушеного гороху

Отримана заготовка використовується як інгредієнт багатьох страв. Серед них:Суп

  • Ніжний крем-суп;
  • Супи з галушками і рибою, грибами і свининою-бобові в сухому вигляді відмінно доповнюють їх смак;
  • Дитячі або пісні супи (і ситно, і без навантаження на шлунок);
  • Традиційні щі;
  • Пельмені, в які додають гриби;
  • Пиріжки-як смажені, так і парові;
  • Смачні котлети;
  • Запіканка;
  • Ситне картопляно-горохове пюре;
  • Биточки з гороху;
  • Любителям екзотики припаде до душі досас (це Індійські коржі, в основі яких-суміш бобових з рисом);
  • Багато хто йде ще далі, освоюючи готування вегетаріанської ковбаси на базі сухого гороху. На вигляд вона схожа на паштет, але на смак – практично «Докторська».

важливо! у більшості з цих рецептів згадується горох, подрібнений в блендері або кавомолці.
Як бачите, Набір дійсно гідний. Більш того, багато хто з цих страв готуються не більше 1,5-2 годин, що можна віднести до їх плюсів.

Тепер ви в курсі, що можна приготувати з зеленого, але вже сухого гороху, і як виглядає процес сушіння. Сподіваємося, ця інформація допоможе нашим читачам поповнити своє меню новими корисними стравами. Побільше смачних і позитивних моментів кожен день!


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео