Назад
Сушений зелений горох: користь і шкода, рецепт сушки в духовці

Навигация по разделу

Як висушити зелений горошок в домашніх умовах

ГорохНинішнім гурманам пощастило: вибір продуктів, а значить, і страв, які можна приготувати, величезний. Разом з тим не втрачають актуальності і звичайні домашні заготовки із зібраних з грядки овочів .

Це стосується і бобових культур , які при правильній обробці можуть стати апетитним доповненням у багатьох рецептах. Одним з таких інгредієнтів виступає вже сухий і підготовлений зелений горох , який заслуговує окремого опису.


Користь і шкода сушеного гороху

Багато хто знає, що ці непоказні на вигляд кульки багаті білком. Але це далеко не єдина їхня перевага. До складу входять ще фосфор і кальцій, залізо і магній, а також безліч інших мінералів і речовин (включаючи цілу гаму вітамінів групи в).

рослинний білок, який міститься в бобових, а саме: квасолі ( стручкової і спаржевої включно), бобах , арахісі , мишачого горошку і тд. - краще засвоюється організмом в поєднанні з зерновими : рисом , просом , кукурудзою , ячменем , пшеницею .
Завдяки настільки насиченому вмісту ці плоди в сухому вигляді проявляють чимало корисних якостей:
  • Знижують артеріальний тиск;
  • Стимулюють обмін речовин, особливо жирових - при регулярному вживанні вони не відкладаються в організмі;
  • "збиваючи" рівень холестерину, попереджають атеросклероз;
  • Виводять канцерогени (тим самим припиняючи зростання пухлин або не даючи з'явитися новим утворенням);
  • Діючи як м'яке сечогінне, допомагають при хворобах нирок;
  • Завдяки каротину покращують зір;
  • Знімають головні і зубні болі;
  • За рахунок вітамінів насичують живильний баланс шкіри, що добре позначається на її пружності;
  • Зміцнюють волосся і нігті.
Горох
важливо! При виразковій хворобі такі продукти можна приймати в їжу тільки в якості пюре.
Перелік значний, і може створитися враження, що сушений горох - це суцільно користь, хоча захоплюватися їм не варто, пам'ятаючи і про можливу шкоду. Є у нього і суворі протипоказання, до яких відносяться:
  • Запалення нирок;
  • Запальні хвороби шлунково-кишкових шляхів на будь-якій стадії;
  • Подагра;
  • Холецистит і тромбофлебіт.
Якщо таких проблем зі здоров'ям немає, можна сміливо приступати до підготовки.

Інвентар та кухонна техніка

Потрібен самий мінімум:

  • Звичайна духовка (згодиться і електросушарка );
  • Каструлька середнього розміру;
  • Друшляк;
  • Деко. Він обов'язково повинен бути чистим — якщо є сліди нагару, їх доведеться видалити;
  • Широка обробна дошка;
  • Чиста тканина;
  • Щільний папір.
Горох

Інгредієнти

І тут все максимально просто:

Час приготування

Час приготування становить 5-6 годин.

Цього достатньо, щоб плоди гарненько просохли. Але досвідчені господині роблять кілька додаткових підходів-так горошок виходить твердіше, що продовжує термін його зберігання.

чи знаєте ви? європейці стали масово вживати зелений горошок на рубежі XVII-XVIII століть. У той час це було схоже на моді і ознакою хорошого тону.
Со електросушаркою трохи складніше: з таким агрегатом сушка займає більше часу (в сумі може дійти і до 12-16 годин).

Який горошок підійде для сушки

Ще перед тим як братися сушити горох у звичайних домашніх умовах, потрібно правильно підібрати сировину. Горох Почнемо з того, що в даній культурі рослини діляться на дві лінії: є мозкові і лущильні сорти . Ідеальними для сушки вважаються перші (хоча лущильні теж непогані для цієї мети).

Щоб переконатися в готовності, зірвіть на пробу пару стручків. Якщо горошини не встигли загрубіти і дійти до повної воскової стиглості — це те, що потрібно. Ще один нехитрий тест-на смак (відповідні для висушування плоди завжди солодкі і трохи щільні, без відчутного присмаку крохмалю).

Тільки що зібрані стручки відразу ж лущаться, а сам горох перебирають, видаляючи пошкоджені і недостиглі плоди. Не забувайте " калібрувати» їх: бажано, щоб вони були приблизно одного розміру (великі — до великих, а дрібні окремо). Ця градація повинна дотримуватися і в ході готування.

важливо! кращий час для збору припадає на 15-17 добу після цвітіння.
Відзначимо, що сам збір і сушка робляться одним днем: між ними допускається різниця в 5-6 годин. Якщо відкласти цей процес, продукт просто втратить більшу частину корисних сполук. Горох

Покроковий рецепт сушіння гороху в духовці

Все готово, можна приступати. Алгоритм буде наступним:

  1. Спершу заготовку ретельно промивають проточною водою. В цей же час в каструльці не плиті підігрівається вода.
  2. Коли вода закипіла, відправляємо туди наше сировину і засікаємо 2 (максимум 3) хвилини (цього достатньо для бланшування).
  3. Потім відразу ж виймаємо продукт і промиваємо в друшляку під холодною водою — так зберігають природний колір.
  4. Після цього слід ще одна двохвилинна «ванна» в окропі. Якщо придивитися, то на цей раз вода буде прозорою (вірна ознака того, що горох готовий до просушування).
  5. Тепер його потрібно висипати на чисту тканину, де з нього швидше зійде волога.
  6. Давши продукту трохи просохнути, засипаємо горошини одним шаром в чисте деко, встелене папером.
  7. У справу вступає духовка. Її температура для успішної сушки домашнього гороху на даному етапі повинна бути близько +45...+50°с.переконавшись, що піч здатна підтримувати такий режим, ставте деко на годину, не забуваючи наглядати за ходом процесу.
  8. Після закінчення цього часу витягуємо заготовку. Їй знадобиться охолодження при кімнатній температурі (1-1,5 години). Багато тут же висипають горошинки на обробну дошку і проходяться по ним качалкою (а то і зовсім кладуть під гніт): так з сировини виводять порожнечі.
  9. Робимо другий підхід, попередньо збільшивши температуру духовки до +60...+70°С. Схема та ж: час прогрівання з подальшим охолодженням. Цього повинно вистачити, щоб заготовка просохла остаточно. Це видно по темно-зеленому кольору і його бархатистому переливу на матовій поверхні. Якщо ж такої впевненості немає, можна повторити сушку в тому ж режимі.
Горох
чи знаєте ви? одного разу горох вивів з ладу ...теплохід! Судно» Дніпро", проходячи через Босфор, отримало дрібну пробоїну, яку легко можна було усунути. Але потрапила в трюми вода намочила мішки з бобовими , які тут же набрякли і поважчали. Підсумок - всі внутрішні опори вантажного відсіку були деформовані (арматура і зовсім порвалася).

Як зберігати в домашніх умовах

Ніяких хитрощів немає. Головне-засипати просохлий горох в скляну банку і щільно її прикрити. Але не поспішайте робити це з ледь витягнутим листом, а дайте йому охолонути. Закатавши плоди в банку «прямо з печі», ви ризикуєте запустити цвіль, яка зведе нанівець всі праці.

Оптимальне місце для зберігання-звичайно ж, погріб . Часто такі запаси можна побачити і в прикритих ящиках, виставлених на лоджії. На тару не повинні потрапляти сонячні промені, ще однією вимогою буде постійна низька температура. У цьому сенсі підійде навіть бічний «кишеню» холодильника, в який можна поставити зав'язаний мішечок з припасами.

Що можна приготувати з сушеного гороху

Отримана заготовка використовується як інгредієнт багатьох страв. Серед них:Суп

  • Ніжний крем-суп;
  • Супи з галушками і рибою, грибами і свининою-бобові в сухому вигляді відмінно доповнюють їх смак;
  • Дитячі або пісні супи (і ситно, і без навантаження на шлунок);
  • Традиційні щі;
  • Пельмені, в які додають гриби;
  • Пиріжки-як смажені, так і парові;
  • Смачні котлети;
  • Запіканка;
  • Ситне картопляно-горохове пюре;
  • Биточки з гороху;
  • Любителям екзотики припаде до душі досас (це Індійські коржі, в основі яких-суміш бобових з рисом);
  • Багато хто йде ще далі, освоюючи готування вегетаріанської ковбаси на базі сухого гороху. На вигляд вона схожа на паштет, але на смак – практично «Докторська».

важливо! у більшості з цих рецептів згадується горох, подрібнений в блендері або кавомолці.
Як бачите, Набір дійсно гідний. Більш того, багато хто з цих страв готуються не більше 1,5-2 годин, що можна віднести до їх плюсів.

Тепер ви в курсі, що можна приготувати з зеленого, але вже сухого гороху, і як виглядає процес сушіння. Сподіваємося, ця інформація допоможе нашим читачам поповнити своє меню новими корисними стравами. Побільше смачних і позитивних моментів кожен день!


Зараз читають
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: опис рослини; технологія вирощування через розсаду з покроковою ...
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Вагітність у коней: тривалість, багатоплідність, методи діагностики. Дог ...
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Способи обладнання гнізд гусям. Дерев'яні та плетені гнізда. Інструкція ...
Перець солодкий
Перець солодкий "Фараон f1«: опис, фото
Гібридний сорт перцю» Фараон F1": опис рослини, умови для вирощування, з ...
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні рослини корисно тримати в квартирі: 10 популярних домашніх ...
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Створення парника для огірків своїми руками: вимоги до нього, вибір місц ...
Вишня Молодіжна
Вишня Молодіжна
Мрія кожного садівника – це красивий, корисний і родючий сад. Ми постара ...
Новое youtube видео