Як розтопити мед?
Якщо ви знайшли на поличці банку з зацукрувався медом , знайте, що він повністю придатний в їжу. Тільки його треба правильно розтопити. А як це робити, ми зараз і дізнаємося.
Особливості плавлення
Дуже часто в банках залишається деяка кількість продукту, який зацукровується і застигає. У народі кажуть: «поганий той мед , який не зацукровується".
І хоча він трохи втрачає свою красу і товарний вигляд, на користь кристалізація ніяк не позначається. Якщо ви хочете використовувати залишився застиглий продукт, або просто очистити банку, а викидати залишки цінного продукту шкода — дізнайтеся, як розтопити мед.
Почнемо з вибору посуду. Залежно від кількості продукт може зберігатися в скляній тарі, керамічному посуді або в алюмінієвих бідонах. Для розпускання найкраще використовувати саме скло або кераміку. Якщо у вас зацукрувався цілий бідон і дістати його помилкової неможливо, то і в такій тарі топка цілком допускається.
Не можна плавити в пластиковому посуді. Це може привести до потрапляю пластика в продукт або появи неприємного запаху. Ще один важливий момент — це температурний режим.
Якщо температура буде вище, кристалічна решітка зруйнується повністю. Цукор перетвориться в карамель, всі корисні властивості зникнуть і з'явиться шкідлива, токсична речовина оксиметилфурфурол. Також небажано змішувати кілька сортів.
Якщо у вас велика кількість меду, що потребує розпалювання, не поспішайте плавити його весь. Візьміть ту кількість, яку можна вжити за нетривалий період часу.
Як розтопити зацукрований мед
Отже, ми підібрали посуд, визначилися з необхідною температурою. Часто продукт зберігається в скляній банці, тому спочатку розглянемо, як розтопити загуслий мед в банку.
Водяна баня
Найпростіший, швидкий і зрозумілий спосіб — це водяна баня. Для організації процесу нам знадобляться дві каструлі різного діаметру, вода і термометр.
У каструлю більшого діаметру наливаємо воду і ставимо туди другу каструлю. Вони не повинні стикатися. Наливаємо воду в другу ємність. Ставимо посуд з медом. Термометром контролюємо температуру води в меншій каструлі, вона не повинна перевищувати 55°С. Коли вода нагрілася-вимикаємо плиту на 20-30 хвилин. Якщо необхідно-повторюємо нагрів пізніше. Для розпускання 300 г продукту потрібно 40-50 хвилин часу і два нагрівання.
Процес можна прискорити, не наливаючи воду в другу каструлю. Банку ставиться в одну каструлю з водою. Необхідно передбачити підставку для банки, щоб уникнути перегріву продукту від гарячого дна каструлі. Через швидке нагрівання уважно контролюємо температуру води.
Банку біля батареї або на сонці
Більш повільний, але набагато щадний режим — це просто залишити ємність біля батареї, обігрівача або на сонці. Цей спосіб якраз і навчить вас, як розтопити мед в скляній банці.
Нічого складного. Єдина умова-регулярно повертати банку для рівномірного нагріву вмісту. Час такої процедури від 8 годин до декількох днів — в залежності від температури. Сонце також може нагріти банку до 45-50°з.але цей спосіб підходить тим, хто живе в дуже сонячних місцях і може залишити ємність з продуктом на дуже тривалий час під прямими променями світла.
Банку в теплій воді
Наповнюємо будь-яку відповідну ємність (каструлю, таз, ванночку) гарячою водою і опускаємо туди банку. Чекаємо розплавлення. Тільки не забуваємо витримувати і підтримувати потрібну температуру.
Такий метод простий, але вимагає близько 6-8 годин і додавання гарячої води для підвищення температури.
Використання лимона
Ще один цікавий спосіб-це використання лимона . Цей метод сприяє тому, як розтопити мед без втрати корисних властивостей, але і дозволить створити цінне народний засіб для лікування застуди.
Технологія дуже нескладна. Нарізаний свіжий лимон , з розрахунку одна часточка на ложку, кладеться в банку з продуктом. Мед почне танути і змішуватися з лимонним соком. Отриманий коктейль має комбінацією корисних властивостей. Застосовувати його можна при простудних захворюваннях, для смузі, коктейлів і з гарячим чаєм.
Недоліком можна вважати специфічні смакові якості, які не кожному припадуть до душі. А також, що таким чином можна розтопити лише невелика кількість меду.
Ми розглянули найпопулярніші, традиційні і щадні режими розпуску. Але сучасна техніка пропонує ще один варіант — використання мікрохвильової печі. Нижче розглянемо, як розтопити мед в мікрохвильовці.
Чи можна топити мед в мікрохвильовці
Суперечки про користь і шкоду мікрохвильовій печі часто наводять на думки, що мед , розігрітий таким чином, втратить всі свої корисні властивості.
Насправді боятися тут нічого. Дотримання нескладних правил дозволить вам розпустити і зберегти всі корисні якості цього продукту. Правильна посуд-необхідно використовувати тільки ємності з термостійкого скла.
Після того як ви витягли посуд з печі, перемішайте отриману масу. Це дозволить рівномірно розподілити нагрівся продукт.
Таким чином ви отримаєте рідкий мед швидко і без втрати якості.
Чи втрачаються властивості
При правильному розпусканні всі корисні властивості зберігаються. Як вже не раз повторювалося в статті, найголовніше правило — це дотримання температури на рівні 40-55°с.саме такий режим дозволяє зберігати всі корисні якості.
Як бачите, правильно розтопити мед зовсім не складно. Не потрібно ні особливих навичок, ні складної апаратури. Вибирайте найбільш вподобаний вам спосіб і насолоджуйтеся смачним і корисним ласощами.