Назад
Амарант (щириця) закинутий: корисні властивості і заготівля лікарської сировини

Навигация по разделу

Чим корисний амарант закинутий

АмарантАмарант закинутий росте практично на кожному городі і серед городників це рослина вважається бур'яном .

А тим часом він володіє величезним переліком корисних властивостей, про які завжди знали наші предки і успішно їх використовували.


Хімічний склад рослини

За своїм складом листя і насіння щириці воістину є унікальними. Перш за все, треба відзначити, що кількість рослинного білка і клітковини в них більше, ніж в пшениці та інших злакових. Листя амаранту закинутого багаті амінокислотами, в тому числі лізином, дубильними речовинами, каротином. Наземні частини рослини містять вітаміни А, З, D, E, а також рутин, який здатний поповнити запаси вітаміну Р.з цінних мінералів в цій рослині містяться магній, фосфор, кальцій, цинк, залізо.

чи знаєте ви? у Швеції в XVІІ столітті існував орден амаранту, наявність якого відрізняло знати від звичайних людей.

Корисні властивості амаранту закинутого

Хоча амарант і не занесений в список лікарських трав, про його користь людям відомо давно.

У народній медицині часто використовуються його протизапальні, сечогінні, проносні властивості. Знайшов своє місце бур'ян під назвою щириця у виготовленні косметичних засобів і в приготуванні різних страв.

Відвари і настої

В якості відварів і настоїв амарант допомагає загальному зміцненню організму, підвищенню потенції, позбавлення від глистів.

Дізнайтеся більше про лікувальні властивості амаранту .
Добре реагує на їх вживання серцево-судинна, сечостатева і кровоносна системи. Настої з стебел щириці позитивно впливають на печінку, нирки, шлунок. Амарантовий чай допомагає привести в норму вміст глюкози в крові і корисний при цукровому діабеті.

Настої готують як на спирту, так і на воді — їх корисні властивості від цього не змінюються.

Масло

Масло амаранту багате вітаміном Е і вуглеводним з'єднанням, яке називається сквален. Вітамін Е допомагає зміцненню стінок судин і виведенню зайвого холестерину. Завдяки його високому вмісту масло вживається в їжу для профілактики тромбозу.

чи знаєте ви? індіанці використовували насіння амаранту під час ритуалів, в зв'язку з чим в Європі його довго вважали «рослиною диявола» і забороняли вирощувати.
Сквален сприяє вивільненню з рідин в організмі кисню, який так потрібен всім органам і тканинам, а також він бере участь в синтезі вітаміну D і гормонів, що дуже важливо для ендокринної та імунної систем.

Без міститься у великій кількості в амарантовій олії вітаміну А складно підтримувати в нормі здоров'я очей, шкіри, зубів. Також це засіб допомагає впоратися з безсонням, депресією, позбутися від головних болів. Рекомендується додати в свій раціон цей продукт людям, що страждають від остеохондрозу, артриту, артрозу, м'язових судом. В цілому, масло надає на людський організм омолоджуючу і зміцнюючу дію.

дізнайтеся також про корисні властивості таких бур'янів, як пирій , Лобода , осот .

Де застосовують амарант

Лікування

Для лікування різних захворювань існує безліч рецептів. Ось деякі з них :

У лікувальних цілях масло потрібно приймати всередину тільки в чистому вигляді або додавати в різні страви. Зазвичай його призначають за схемою: 1 десертна ложка за 30 хвилин перед їжею протягом місяця. Курс повторюють кожні 5-6 місяців.

Для тих, хто погано переносить післясмак, можна порадити полоскати рот підкисленою лимонним соком або яблучним оцтом водою.

Щоб знизити холестерин, потрібно приймати по 2 чайні ложки під час їжі. Хвороби суглобів і шкірні захворювання лікують розтиранням або компресами, які прикладають на 20-30 хвилин два рази на добу. Для відновлення в післяопераційний період, а також при анеміях можна приготувати водний настій з листя рослини: взяти 3-4 ст.л. сухого листя, залити їх 1 літром окропу і настоювати 4 години. Приймати тричі на день за півгодини до їди. Разова доза-0,5 склянки.

важливо! Амарант має дуже приємний запах, який подобається не тільки людям, а й гризунам. Тому в будинку його потрібно зберігати в закритих ємностях, щоб запах не поширювався.

Профілактика

Для тих, хто забоїться про стан організму і вважає, що краще проводити профілактичні заходи, ніж лікуватися, амарант — просто знахідка.

З метою профілактики, для зміцнення імунітету і як додаткове джерело вітамінів масло щириці закинутої приймають два рази на рік, як правило, навесні і восени по 1 чайній ложці за 20 хвилин до прийому їжі вранці і ввечері. Можна також заправляти їм салати і додавати в каші. За один курс можна вживати не більше 200 мл.

Для омолодження організму і підтримки його в тонусі можна пити чай з висушених листочків щириці — 1 столова ложка на склянку окропу, настоюється 15 хвилин.

Косметологія

Знайшов амарант своє застосування в косметології у вигляді масла, яке багато виробників вводять до складу кремів для рук і обличчя, шампунів, масок і бальзамів для волосся.

Для живлення шкіри рук найпростіше просто добре натерти їх маслом, надіти натуральні рукавички і посидіти годину-другу. Можна додати трохи цього продукту в свій звичний крем для рук. Сухій шкірі дасть додаткове харчування проста маска: 1 жовток яйця змішати з чайною ложкою натурального рідкого меду і влити 2 чайні ложки амарантового масла. Таку маску треба потримати на обличчі 15 хвилин і змити теплою водою. Її застосування раз на тиждень зробить шкіру пружною і підтягнутою, позбавить від сухості і стягнутості.

Замість покупного кондиціонера для волосся корисний буде настій з листя щириці: 4 ст.л. сухої сировини або 8 свіжих листочків покласти в літровий термос і залити окропом. Настояти 24 години, процідити і розвести водою 1:1, обполіскувати волосся 2 рази в тиждень.

Як заготовити лікувальну сировину

Найбільш простий спосіб заготовити листя амаранту на зиму — це висушити їх. Роблять це двома шляхами:

  1. Зірвані листя миють, дають підсохнути, ріжуть і розкладають на папері в один шар в добре провітрюваному приміщенні або на вулиці в спеціальних сушарках, які закриваються склом. Сушити потрібно в тіні, періодично перевіряючи і перемішуючи сировину. Коли воно буде розтиратися пальцями в порошок-тоді і готово.
  2. Інший спосіб-сформувати пучки і підвісити їх на горищі (або на балконі).
Стебла і листя також можна заморожувати — просто помиті і обсохлі пучки розфасувати в пакети і покласти в камеру.

Листя щириці також гарні для приготування зелених супів, для цього їх засолюють. Можна скласти їх в банку окремо, а можна разом з кропом , щавлем , шпинатом . Для цього зелень нарізають і кладуть в банку, пересипаючи через кожні 2 см сіллю і добре утрамбовуючи.

важливо! заготівля сировини повинна проводитися подалі від міських сміттєвих звалищ, сховищ шкідливих відходів, працюючих заводів, автомобільних і залізниць.
На зиму заготовляють не тільки зелень, але і насіння цього чудесного рослини. Насіння на мітелках визрівають нерівномірно, тому треба зрізати всю гілку і досушувати будинку, помістивши в сушарку. Це займає днів 10. Потім зерна витрушують на розстелену чисту тканину і просушують ще тижнів зо два. Зберігають в темному місці в полотняних мішечках або в банках.

Протипоказання до вживання

У невеликій кількості амарант приносить організму величезну користь, але при деяких хворобах здатний принести і шкоду. Його не можна вживати людям з каменями в нирках і жовчному міхурі, а також при загостренні холециститу і панкреатиту. Також без консультації з лікарем слід обережно ставитися до нього алергікам. Потрібно пам'ятати, що будь-яку рослинну олію, в тому числі і амарантове, дає проносний ефект, тому людям з частими розладами теж не можна зловживати цим продуктом.

Амарант не дарма називають квіткою безсмертя і зерном богів. Трава, що росте у нас під ногами, має унікальні властивості і треба просто навчитися грамотно ними користуватися. Вивчивши всі ЗА і проти, ви напевно подружитеся з цим чудовим рослиною і не будете так завзято знищувати його в своєму городі.


Зараз читають
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Огляд їстівних грибів, які плодоносять в осінній період. Опис грибів, ар ...
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець сорту "Анастасія": опис і фото. Характеристики сорту і й ...
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли краще пересаджувати лілії: навесні, влітку або восени. Догляд за лі ...
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Любителям різних екзотичних рослин буде цікавий такий квітка, як аморфоф ...
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
На ринку Іраку добре продаються українські яблука сорту Гала. Сорт Голде ...
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Новое youtube видео