Назад
Зелені овочі: список 10 найкорисніших продуктів зеленого кольору

Навигация по разделу

овочі зеленого кольору: які бувають і чим корисні

Овощи зеленого цветаЗелені овочі мають безліч позитивних характеристик. Їх рекомендують вживати дієтологи для схуднення, а так само для лікування багатьох хвороб. Крім цього, зелений колір благотворно впливає на людську психіку і допомагає боротися зі стресами. Саме тому зелені овочі набирають все більшої популярності з кожним днем. Ознайомимося з десяткою найкорисніших представників зеленого овочевого світу.


Огірок

Згідно ботанічному опису, огірок — це ягода з соковитою м'якоттю всередині. Плоди відносяться до роду гарбузових рослин, зовні схожих на циліндр. Забарвлення огірків може бути як салатовий, так і темно-зелений, в залежності від сорту. Овоч вирощують вже більше 6 тисяч років по всьому світу. Батьківщиною огірка вважається Індія.

Огурцы до складу входять такі речовини:

  • Вода (до 95%);
  • Вітамін А;
  • Вітаміни групи В;
  • Аскорбінова кислота;
  • Магній;
  • Цинк;
  • Залізо;
  • Фолієва кислота;
  • Клітковина.
Використання огірка в їжу надає оздоровчий ефект на стан організму. Завдяки водній структурі, овоч сприяє виведенню шлаків, солей і шкідливих токсинів. Клітковина очищає кишечник і підвищує його моторику. Крім цього, якщо регулярно з'їдати 2-3 огірка в день, можна поліпшити стан ендокринної системи, провести профілактику захворювань серця, а також запобігти утворенню холестеринових бляшок.

важливо! огірок є одним з найбільш підходящих продуктів для схуднення. У 100 грамах овочів міститься всього 15 Ккал, але при цьому є велика кількість вітамінів і корисних елементів.
Огурцы Найпопулярніші дієти засновані на введенні в раціон огірків — вони в найкоротші терміни роблять тіло струнким без шкоди здоров'ю.

Шпинат

Рослина з роду амарантових, шпинат, вперше був відкритий ще в 6 столітті в Персії. Сьогодні він широко застосовується в кухнях по всьому світу і вирощується в господарствах як овоч. У висоту може досягати 30 см, в ширину — до 15 см. Листя шпинату всіх відтінків зеленого кольору мають овальну або трикутну форми.Шпинат до складу шпинату входять:

  • Вітамін А, З, Е;
  • Залізо;
  • Магній;
  • Антиоксиданти;
  • Кальцій;
  • Селен;
  • Йод.
застосовувати в їжу рослину можна в різному вигляді: в сирому в салатах і вітамінних коктейлях, відварному — в супах і м'ясних приправах. Також шпинат готують окремою стравою. цей овоч відноситься до низькокалорійних продуктів, маючи всього 22 Ккал в 100 грамах.

Серед корисних властивостей виділяють такі:

  • Захист організму від появи ракових клітин;
  • Стимуляція серцево-судинної системи;
  • Поліпшення роботи шлунка і усунення запорів;
  • Протизапальну дію;
  • Протистояння артриту, остеопорозу;
  • Запобігання погіршення зору і появи катаракти;
  • Забезпечення організму енергією.
Шпинат
чи знаєте ви? кращу рекламу шпинату зробив мультиплікаційний герой Папай-моряк, у якого від шпинату з'являлася Екстра сила.

Спаржа

Спаржа (аспарагус) налічує понад 200 видів, з яких їстівними є лише кілька. Ця рослина-багаторічник зовні нагадує ялинку-довге стебло з усіх боків усіяний маленькими листочками у вигляді голок. У їжу вживають в основному пагони до 20 см в довжину і не більше двох сантиметрів в товщину. Нейтральні смакові характеристики плода дають прекрасну можливість поєднувати його з більш насиченими ароматом продуктами.Спаржа За кольором виділяють зелену, фіолетову і білу спаржу. Зелена найпоширеніша, вона містить найбільше корисних елементів і за смаком перевершує інші.

ознайомтеся детальніше з корисні властивості спаржі для людини .

Склад зеленої спаржі:

  • Вітаміни А, В, С, Е;
  • Магній;
  • Цинк;
  • Залізо;
  • Кальцій;
  • Клітковина.
калорійність 100 г продукту — 20 Ккал. Аспарагус має цілу низку корисних для людського організму властивостей. Він нормалізує діяльність кишечника і покращує травлення. Входить до складу аспаргин сприяє розширенню судин, що дозволяє знизити підвищений тиск і захистити серце. Будучи діуретиком від природи, спаржа очищає нирки. Спаржа Антивірусна дія рослини підвищує імунітет, допомагає боротися з грибковими інфекціями, а також має жовчогінну дію. Спаржа високо цінується дієтологами і спортсменами. З її допомогою легко вдається скинути зайву вагу і позбавиться від целюліту. Продукт відмінно поєднується з полуничною дієтою влітку.

Зелений горошок

Зелений горошок належить до роду бобових, росте в довгастих стручках, має округлу форму і яскравий зелений окрас. Стиглі горошини на смак солодкуваті і соковиті. Батьківщиною гороху вважається Індія, там його вирощують вже більше 5 тисяч років.Зеленый горошек

чи знаєте ви? за допомогою зеленого горошку у 1984 році був встановлений світовий рекорд: англійка Джанет Харріс паличками з'їла 7175 бобів за одну годину.

За наявністю поживних елементів ці плоди можуть дати фору будь-якому овочу:

  • Бета-каротин;
  • Ретинол;
  • Ніацин;
  • Рибофлавін;
  • Кислота пантотенова і аскорбінова;
  • Піридоксин;
  • Цинк;
  • Кальцій;
  • Залізо;
  • Магній.
як більшість бобових культур, зелений горох досить калорійний-в 100 грамах міститься 73 Ккал.

Зеленый горошек Корисність даного продукту для організму проявляється в наступному:
  • Зміцнення кісткової тканини і суглобів;
  • Поліпшення обміну речовин;
  • Підвищення згортання крові;
  • Нормалізація роботи нервової системи;
  • Зміцнення м'язів;
  • Підвищення опірності хворобам.
Горох рекомендують вживати в якості основного елемента живлення спортсменам, які намагаються наростити м'язи, але при цьому не набрати зайву вагу.

Брюссельська капуста

Капуста брюссельська отримала свою назву завдяки бельгійським городникам, які вивели даний сорт зі звичайної листової капусти. Дворічний овоч на першому році життя виростає в стеблі до 60 см.листя зеленуватого кольору в довжину досягають 15-30 см. у їх пазухах зав'язуються качани розміром з волоський горіх. Одне стебло може давати близько 30-35 таких плодів. На другому році культура цвіте і дає насіння.Брюссельская капуста На сьогодні даний сорт капусти вирощують в західноєвропейських країнах, Канаді і в більшості штатів США.

Калорійність продукту дорівнює 42 Ккал на 100 грам.

У складі цього низькокалорійного овоча присутні такі корисні речовини:

  • Калій;
  • Фосфор;
  • Залізо;
  • Клітковина;
  • Вітаміни групи В, А і С.

При регулярному додаванні брюссельської капусти в раціон, можна значно знизити ризик появи раку, а також захворювань серця.Брюссельская капуста Корисний овоч для вагітних. Вхідні в його склад компоненти благотворно впливають на розвиток майбутньої дитини і виключають можливість прояву різних вад. При цьому, на відміну від інших видів капусти, не викликає запорів і підвищеного газоутворення.

Брокколі

Брокколі є різновидом городньої капусти. Її стебло може виростати до 80-90 см і зверху утворювати бутон діаметром до 15 см.Колір плодів темно-зелений. Суцвіття щільно прилягають один до іншого, виділяються незвичайним ароматом і пікантним смаком. Виведений даний сорт був на півдні Італії ще в 5 столітті до н.е. зараз лідерами зі збору врожаю вважаються Індія і Китай.Брокколи кожні 100 грам продукту містять 28 Ккал.

Даний вид капусти є цінним набором вітамінно-мінерального комплексу. В складі можна знайти:

  • Аскорбінову кислоту (до 900% денної норми);
  • Вітамін до (700%);
  • Фолієву кислоту (100%);
  • Кальцій (30%);
  • Залізо (25%);
  • Фосфор (40%);
  • Калій (50%).
велика кількість антиоксидантів допомагає виводити з організму токсичні речовини.

Брокколі володіє таким впливом на організм людини:

  • Очищення кишечника;
  • Виведення зайвих солей з організму;
  • Підвищення працездатності серця;
  • Очищення судин від холестерину, підвищення їх еластичності;
  • Профілактика раку.
Брокколи брокколі ідеально підходить для дієтичного харчування з метою схуднення. Вона входить до складу різноманітних дієт як цінний вітамінний продукт. Якщо навіть не дотримуватися суворого обмеження в харчуванні, а просто ввести овоч в щоденний раціон як гарнір, можна з легкістю позбутися від пари зайвих кілограмів.

Латук

Салат латук відноситься до сімейства айстрових. Рослина складається з качанів, сформованих з листя світло-зеленого кольору. У деяких випадках стебло може виростати до 1 метра. Латук переважно використовують в салатах і закусках. овоч якнайкраще підходить для дієтичного харчування: в 100 грамах листя міститься всього 15 Ккал. з них: білки — 1,3 г, Жири — 0,15 г, Вуглеводи — 2,9 г, вода — 95 г.

У складі латуку можна виявити такі компоненти:

  • Жирні кислоти;
  • Вітаміни А, РР, до, група в;
  • Натрій;
  • Залізо;
  • Магній;
  • Калій;
  • Кальцій.
Латук
корисний салат латук можна виростити не тільки у відкритому грунті, але і вдома на підвіконні .
якщо порушений обмін речовин, кращим засобом для його відновлення буде цей вид салату. Крім цього латук прекрасно тонізує організм, знімає втому, стреси, нормалізує діяльність нервової системи. Додаючи в раціон ця рослина, можна очистити організм від шлаків, позбавитися від зайвої ваги і поліпшити кровообіг.

Селера

Овочева культура селера належить до зонтичним рослинам з масивним бульбою і соковитими пагонами. Стебла здатні виростати до 1 метра при сприятливих умовах з підвищеною вологістю. Листя, пофарбовані в насичено зелений колір, за своєю формою нагадують петрушку . Сельдерей Черешки селери складаються з щільної м'якоті з різким запахом і незвичайним пряним смаком.

чи знаєте ви? у Стародавній Греції вірили, що селера приносить удачу, тому його розвішували в оселях в парі з цибулею або часником.

До складу овоча входять поживні речовини, здатні благотворно впливати на роботу нирок. важливою функцією цієї культури є можливість знищувати кишкові бактерії. Волокна продукту нормалізують травну діяльність, знімаючи запальні процеси.

Крім цього овоч приносить таку користь:

  • Заряджає енергією, підвищуючи працездатність;
  • Стимулює розумову діяльність;
  • Знижує рівень холестерину;
  • Покращує самопочуття при цукровому діабеті.
Сельдерей При вживанні селери в великих кількостях, слід враховувати той факт, що він багатий ефірними маслами. Вони можуть викликати алергію, а також загострювати сечокам'яну хворобу.

Низька калорійність селери - всього 12 Ккал в 100 грамах — перешкоджає накопиченню жирових запасів. Тому для схуднення багато хто вибирає саме дієту з цим компонентом.

Лук шніт

Багаторічний лук шніт навесні з'являється одним з перших. Цвіте рослина фіолетовими квітками у формі парасольок. Кулясті цибулини в діаметрі виростають до 1 см, а стебло у висоту може досягати 50 см. Листки яскраво-зелені, гладкі, дудчасті, в основі зазвичай мають ширину 3-5 мм. Врожаї шніт-цибулю масово збирають в Росії, Китаї та Італії. Лук шнитт До складу цибулевих пір'я входять такі вітаміни і хімічні речовини:

  • Холін;
  • Аскорбінова кислота;
  • Бета-каротин;
  • Вітаміни групи В, до;
  • Натрій;
  • Залізо;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Селен.
калорійність: на 100 грам 30 Ккал, в яких міститься 3 г білків, 1 г жирів і 2 г вуглеводів.

Користь цибулі-різанця:

  • Зміцнення імунітету;
  • Відновлення організму при гіповітамінозі;
  • Підвищення апетиту.
Лук шнитт Даний продукт широко застосовують в кулінарії, він чудово доповнює смак безлічі страв, годиться для нарізки салатів і приправи соусів.

Зелений перець

Зелений перець належить до роду пасльонових однорічних рослин. Широке поширення набув в південних регіонах Європи: Італія, Греція, Іспанія. Плоди у вигляді пустотілих ягід за вагою можуть досягати 200 грам. калорійність: на 100 грам 34 Ккал (в основному вуглеводи).

Зелений перець містить величезний запас корисних речовин:

  • Набір вітамінів А, В, з, Е, до, РР;
  • Калій;
  • Магній;
  • Залізо;
  • Ефірні масла.

важливо! за наявністю вітаміну З даний продукт займає одне з перших місць. Всього 2 плода можуть містити денну норму речовини.
Зеленый перец Вживання даного продукту в їжу забезпечує:
  • Поліпшення роботи шлунка;
  • Нормалізацію підвищеного тиску;
  • Розрідження крові;
  • Зниження цукру.
Овочі зеленого кольору різноманітні за своїм зовнішнім виглядом, складових компонентів і застосування. Об'єднує їх наявність в складі безлічі корисних вітамінів і мінералів, низька калорійність і корисність для людського організму. Регулярно вживаючи їх в їжу, можна поліпшити стан здоров'я, підвищити імунітет і скинути зайву вагу.
Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео