Назад
Зелений перець: корисні властивості і протипоказання, застосування, фото

Навигация по разделу

Зелений перець: користь і шкода

Зеленый перецЛіто — дивовижний час, коли встигають свіжі овочі , наповнені користю , смаком і буйством різноманітних фарб. Ароматні, різнокольорові болгарські перці : червоні, зелені, помаранчеві, жовті і навіть фіолетові урізноманітнюють меню і зроблять страви ошатними, корисними, надаючи їм специфічний смак і естетичний вигляд. Багато хто думає, що зелений перець - це недостиглий плід сортів червоного або жовтого кольору. Однак в цій статті ми поговоримо саме про зеленому перці , сортів якого існує не дуже багато. Їх відмінність від інших полягає в тому, що при досягненні технічної стиглості вони не мають гіркого присмаку і придатні для вживання в їжу.


Опис

Як і всі інші сорти, зелені перці-американські уродженці, завезені в Європу внаслідок відкриття і завоювання Америки. Вони, як і помідори, відносяться до сімейства пасльонових. Плоди їх називаються псевдоягодами, вони можуть бути різного кольору . Зелений сорти перців мають насичений темно-зелений колір.

чи знаєте ви? зелені перці, досягаючи біологічної зрілості, у багатьох випадках змінюють колір на червоний, жовтий або інший відповідно до сортом. Але ці плоди, які досягли, здавалося б, максимальної зрілості, сильно поступаються в змісті корисних речовин зеленим.
Форма у плодів перцю буває:
  • Куляста;
  • Овальна;
  • Округла.
Разноцветный перец Насіння у них дрібні, світло-жовтого кольору. Відрізняє всі перці те, що вони пустотілі — це їх якість активно використовується в кулінарії, оскільки такий овоч зручно фарширувати, і в залежності від вмісту вживати в сирому або тушкованому вигляді. Вага псевдоягод буває від 150 до 300 грамів.

Тропічний житель, перець здатний рости цілий рік, якщо йому створити відповідні умови, наближені до природних.

чи знаєте ви? Не дарма сорти солодкого перцю фігурують Під загальною назвою " Болгарський» . Болгарія аж ніяк не є їхньою Батьківщиною, та й першою європейською країною, де його стали вирощувати ще в XV столітті, є Іспанія. У Болгарії, де кліматичні умови цьому сприяють, вивели великоплідні сорти солодкого перцю , звідти вони поширилися по Європі, зокрема, потрапили до нас. Це сталося в XVIII столітті.

Крім того, що у цього плоду, який ми звикли називати і рахувати овочем , чудові смакові якості, він просто переповнений корисними речовинами, здатними принести користь здоров'ю і красі. Зеленый перец

Склад і калорійність

Привабливі, ні на що не схожі плоди, що мають неповторний смак і аромат, ще й є вмістилищем вітамінів А, Е, А також С.інші в ньому також містяться, але ці, будучи антиоксидантами, мають особливу цінність для людини.

Калорійність зеленого перцю мінімальна і становить 20 ккал на 100 грамів продукту , і ця обставина дозволяє даному овочу стати незмінним героєм при необхідності схуднути, постійним учасником здорового раціону.

чи знаєте ви? з усіх плодів, які ми вважаємо овочами , Вітамін з в найбільшій кількості міститься якраз в перцях, і саме з них він був вперше виведений.

З'їдаючи від 1 до 3 перців, в залежності від сорту і розміру, можливо дати організму стільки цього цінного вітаміну, скільки його потрібно людині на добу.

Крім уже згаданих, ці плоди містять:

  • Вітаміни групи В та інші;
  • Каротин-речовина, що є провітаміном;
  • Мінерали-солі фосфору і кальцію;
  • Нікотинову і фолієву кислоту, особливо важливі для майбутніх мам;
  • Ефірні масла-надають овочу особливий смак і запах.
Зеленый перец Розглянемо більш докладний склад елементів, що містяться в зеленому перці.

Вітаміни на 100 г:

  • А, РЕ-18 мкг;
  • Альфа-каротин — 21 мкг;
  • Бета-каротин-0,208 мг;
  • Бета-криптоксантин-7 мкг;
  • Лютеїн + зеаксантин-341 мкг;
  • B1, тіамін-0,057 мг;
  • B2, рибофлавін-0,028 мг;
  • B4, холін - 5,5 мг;
  • В5, пантотенова кислота-0,099 мг;
  • B6, піридоксин-0,224 мг;
  • B9, фолієва кислота — 10 мкг
  • C, аскорбінова кислота-80,4 мг;
  • Е, альфа-токоферол, те-0,37 мг;
  • До, філлохінон-7,4 мкг;
  • РР, не-0,48 мг;
  • Бетаїн-0,1 мг.

Читайте також про корисні властивості і застосування в кулінарії чорного і червоного ( Чилі , кайенского ) перцю.

Макроелементи на 100 г:

  • Калій, K-175 мг;
  • Кальцій, Ca - 10 мг;
  • Магній, Mg - 10 мг;
  • Натрій, Na-3 мг;
  • Фосфор, Ph — 20 мг.
Зеленый перец мікроелементи на 100 г:
  • Залізо, Fe-0,34 мг;
  • Марганець, Mn-0,122 мг;
  • Мідь, Cu-66 мкг;
  • Фтор, F - 2 мкг;
  • Цинк, Zn-0,13 мг.

Засвоювані вуглеводи на 100 г:

  • Моно - і дисахариди (цукру) — 2,4 г;
  • Глюкоза (декстроза) - 1,16 г;
  • Сахароза-0,11 г;
  • Фруктоза-1,12 г.

Незамінні амінокислоти на 100 г:

  • Аргінін-0,027 г;
  • Валін-0,036 г;
  • Гістидин-0,01 г;
  • Ізолейцин-0,024 г;
  • Лейцин-0,036 г;
  • Лізин-0,039 г;
  • Метіонін-0,007 г;
  • Треонін-0,036 г;
  • Триптофан-0,012 г;
  • Фенілаланін-0,092 г.
Зеленые перцы замінні амінокислоти на 100 г:
  • Аланін-0,036 г;
  • Аспарагінова кислота-0,208 г;
  • Гліцин-0,03 г;
  • Глутамінова кислота-0,194 г;
  • Пролін-0,024 г;
  • Серин-0,054 г;
  • Тирозин-0,012 г;
  • Цистеїн-0,012 г.

Мононенасичені, ненасичені і насичені жирні кислоти на 100 г:

  • Омега-3 — 0,008 г;
  • Омега-6 — 0,054 г;
  • Пальмітинова-0,05 г;
  • Стеаринова-0,008 г;
  • Олеїнова (омега-9) - 0,008 г;
  • Лінолева-0,054 г;
  • Ліноленова-0,008 г.
Запеченые перцы

Корисні властивості

Капсаїцин-алкалоїд, наявний в складі всіх перців і надає їм пекучості, має наступні властивості:

  • Надає стимулюючу дію на шлунково-кишковий тракт і роботу підшлункової залози;
  • Збуджує апетит;
  • Знижує кров'яний тиск;
  • Розріджує кров, що, в свою чергу, не дає утворитися тромбів.

Зрозуміло, в солодких сортах зеленого перцю капсаїцину набагато менше, ніж в Гірких, що дозволяє споживати його в незмірно великих кількостях, витягуючи максимум користі, не ризикуючи обпекти слизові оболонки і завдати собі шкоди.

важливо! сік, приготований із зелених перців, показаний пацієнтам з цукровим діабетом. Ефективний він і в тих випадках, коли потрібно поліпшити зовнішній вигляд волосся і нігтів.

Споживання даного продукту здатне поліпшити пам'ять, відновити сили, повернути здоровий сон і рівний настрій. Це заслуга вітамінів, що входять до групи В.

Завдяки вмісту в овочі серотоніну - гормону радості, його споживання стає в питанні підняття настрою рівноцінним споживання шоколаду, з тією тільки різницею, що шоколад набагато калорийнее. Зеленый перец при беременности Вагітним жінкам зелений перець потрібен просто конче: адже в ньому і різноманітні вітаміни в дуже доступній формі, і нікотинова і фолієва кислоти, і мікроелементи, що відповідають за поліпшення вигляду волосся, нігтів, шкіри, а також здоров'я зубів.

Овоч буде доречний на столі в усі пори року, і взимку його присутність навіть більш бажано, ніж влітку, адже саме в цю пору року гостро не вистачає тих корисних речовин, які в достатку в ньому містяться. Можливо, є сенс потурбуватися заготівлею перцю на зиму з тим, щоб не розгубити його користі.

ознайомтеся з рекомендаціями по вирощуванню перцю в теплиці і відкритому грунті: як обробити і коли сіяти насіння перцю ; як підгодувати і лікувати розсаду ; як сформувати і доглядати за перцем після висадки; як поливати і підгодовувати перець в теплиці; як підгодувати перець дріжджами .

Застосування в кулінарії

Такий продукт, як зелений перець, ідеальний в сирому вигляді, адже при будь-якій обробці неминуче втрачається частина корисності, більша чи менша, в залежності від технології.

важливо! бажаючи приготувати страву, до складу якого входить зелений перець, слід закладати його вже перед самим вимиканням плити, піддаючи мінімальної термічній обробці з метою зберегти максимум вітамінів.

Його їдять не тільки сирим і тушкованим. Цей дивовижний овоч входить до складу безлічі страв. Без нього не обходиться лечо і соте, заправлений перцем суп в будь-який час року нагадає про літо, також доречний він буде в м'ясних і рибних стравах, салатах, соусах і так далі.Яичница с зеленым перцем найбільш популярні способи заготівлі перців на зиму:

Деякі страви, наприклад, консервовані салати, припускають, що продукт вже повністю готовий до вживання. За допомогою заморожених, сушених і в'ялених заготовок можна настільки урізноманітнити своє зимове меню і наповнити його смаком і запахом літа, наскільки дозволить фантазія.

важливо! на зиму краще робити заготовки самостійно з тих плодів, які виросли в розпал сезону і сповнені вітамінів. Куплений взимку в магазині свіжим, цей плід не принесе особливої користі, і здатний завдати шкоди, адже для його вирощування потрібні певні умови, відтворити які в теплицях не представляється можливим. Плоди, що продаються взимку, швидше за все вирощені з використанням добрив і містять багато пестицидів , аж ніяк не йдуть на користь здоров'ю.

Поєднання смаку цього овоча з іншими продуктами — питання індивідуальних пристрастей. Хтось не рекомендує змішувати його з рибою, іншим цей союз цілком до смаку. Шукайте свої комбінації, винаходьте власні поєднання, вносите різноманітність в раціон, додаючи в їжу продукт не тільки смачний, але і виключно корисний.Салат с зеленым перцем

Застосування в медицині

Про антиоксидантні властивості овоча вже було згадано, також він здатний допомогти організму :

  • Чинити опір при запаленнях;
  • Очиститися;
  • Зміцнити свій захист;
  • Протистояти інфекційним хворобам і так далі.
Для чого конкретно можна застосовувати чудовий овоч.
  • Зміцнення волосся. завдяки присутнім вітамінам А і В9 зміцнюються волосяні фолікули шляхом поліпшення припливу до них крові. Крім пом'якшення волосся, припиняється їх випадання, зникає лупа. Рекомендується до вживання як чоловікам, так і жінкам.
  • Здоров'я зубів. наявність кальцію створює умови для профілактики зубних захворювань, зміцнення емалі зубів і уповільнення зростання карієсу. Також доречний зелений перець тоді, коли ясна кровоточать, а зуби втратили чутливість.
  • Профілактика онкології. речовини лікопін і хлорогенова кислота сприяють виведенню з організму надходять в нього канцерогенних речовин.
  • Збереження молодості. антиоксиданти в складі зелених плодів виводять токсини з організму, допомагають клітинам скоріше відновлюватися, не дозволяють їм відчувати кисневе голодування. Все це відкладає природний знос організму на більш тривалий час.
Зеленый перец

чи знаєте ви? «гарячі суїцидальні крильця» – блюдо, що вважається найгострішим у всьому світі. Воно готується в Чикаго з одним з найбільш пекучих сортів перцю «Savina». Щоб його покуштувати, потрібно спочатку письмово засвідчити, що до закладу, де вони подаються, клієнт не буде пред'являти претензій після того, як спробує страву.
  • Зміцнення імунітету. овоч містить вітамін З, завдяки якому імунітет отримує можливість протистояти сезонним застуд і вірусам. Дуже бажано мати можливість споживати його, коли вже настали холоди і лютують хвороби.
  • Серце. калій і магній – «Золоте поєднання» для серцевого м'яза і її справної роботи. І ця комбінація є в складі зелених перчиків, допомагаючи серцю правильно і довго працювати.
  • Судини. містяться в овочі речовини зміцнює чином діють на стінки кровоносних судин, надаючи їм еластичності, а також розріджують кров, що не дає утворитися тромбів. Кров курсує вільно по міцних судинах, не зустрічаючи перешкод у вигляді тромбів, тиск нормалізується.
  • Високий цукор. сирий зелений несолодкий перець або його сік сприяє зниженню артеріального тиску, що є частим симптомом пацієнтів з діабетом.
  • Робота кишечника. діючи як м'яке проносне, волокна клітковини очищають кишечник, покращуючи його перистальтику і збільшуючи обсяг з'їденої маси і її насиченість рідиною.
Зеленый перец

важливо! небажано їсти зелений перець натщесерце-є ризик опіку слизової шлунка і стравоходу.

Шкода і протипоказання

Зелений солодкий перець є одним з продуктів, які містять пестициди , і при цьому їх можна зустріти у вільному продажу. Однак не слід цього лякатися, досить купувати продукт в перевірених місцях або вирощувати самостійно і не поїдати його у величезних кількостях. Помірність в цьому випадку не зіграє проти вас.

Протипоказання до його застосування:

  • Ішемічна хвороба-стенокардія, її важка форма;
  • Порушення ритму серця;
  • Гіпертонія;
  • Гастрит з підвищеною кислотністю;
  • Виразка шлунка і / або кишечника;
  • Коліт;
  • Ниркові та печінкові хвороби в стадії загострення;
  • Безсоння;
  • Епілепсія;
  • Геморой.

чи знаєте ви? цікаво, що сорти зелених перців, на відміну від своїх «кольорових» родичів, здатні роздратувати апетит поїдає їх людини. Тому худнуть краще віддати перевагу червоний або жовтий перець, в той час як зелений виявиться корисний при зворотному проблеми, коли потрібно пробудити апетит.

Тому, хто переїсть зеленого перцю, може не поздоровитися: його може спіткати Алергія і діарея, блювота і нудота, а також колючі болі в животі.

Зелений перець любимо багатьма за красу, смак і користь. З його участю готуються різноманітні страви, він використовується в домашній косметології. Овоч їдять весь сезон і запасають у великій кількості, щоб вистачило на всю зиму, адже він, подібно маленькому акумулятора, несе в собі незвичайний заряд енергії і здоров'я.


Зараз читають
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Все про криптантус: ботанічний опис, правила вирощування, розмноження та ...
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Опису екстер'єру і продуктивних особливостей корів породи Шароле. Їх пер ...
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: терміни і умови, розмноження живцями і їх заготівля, уко ...
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Скумпія: посадка і догляд, види, розмноження. Особливості догляду за рос ...
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
Все про протигрибковий препарат Ордан: рекомендації агрохіміків, інструк ...
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - південної олійної культури
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичного растения
Новое youtube видео