Назад
Види капусти: назви і фото

Навигация по разделу

знайомимося з основними видами капусти

Виды капусты Капуста здавна відома людству і є одним з найбільш уживаних харчових продуктів.

У природі існує більше п'ятдесяти різновидів цього овоча.

З найпопулярнішими видами капусти, їх фото і назвами познайомимося в даній статті.


Білокачанна

БелокочаннаяСама звична і популярна в наших широтах культура . У міру розвитку утворює з світло-зеленого листя округлої форми щільну розетку-качан . овоч містить велику кількість вітамінів групи В, каротин і аскорбінову кислоту. Бувши сорти різних термінів посадки і дозрівання, практично всі сорти добре переносять низькі температури.

Пізньостиглі сорти відмінно зберігаються, що дозволяє вживати багатий вітаміном з продукт і в зимовий період — час простудних захворювань. Завдяки своїм складом білокачанна красуня при регулярному вживанні благотворно впливає на хвороби шлунково-кишкового тракту, нирок, серця, нормалізує сон.

У кулінарії застосування досить різноманітно: можна гасити, варити, запікати, квасити, маринувати, вживати в свіжому вигляді і робити з овоча сік.

чи знаєте ви? згідно давньогрецького міфу покровитель виноробства Діоніс одного разу покарав за поламану лозу винограду царя Фракії паличковими ударами публічно. Не витримавши Приниження, ЦАР заплакав, а з його сліз виросло кругле, як голова, рослина, яке назвали «капутум». Примітно, що в давньоримській міфології овоч виріс з крапель поту, що впали з голови Юпітера (в міфах Стародавньої Греції — Зевс).

Червонокачанна

Краснокочанная Капуста з червоно-фіолетовими листям виглядає як білокачанна родичка-щільною круглою розеткою, через колір листя називається червонокачанної .

В її складі, крім вітамінів, багато корисних цукрів, білка, йоду і мінеральних елементів (кальцій, калій і магній). Її регулярне вживання нормалізує тиск, кислотність шлунка і жировий обмін.

Більш звично вживати овоч в салатах, хоча його також маринують і тушкують.

Культура при вирощуванні любить сонце, регулярне зволоження, добре переносить низькі температури.

Кольорова

Цветная капуста однорічник , що формує щільні численні суцвіття навколо товстого розгалуженого стебла. Корисний і смачний, а також гіпоалергенний продукт , рекомендований навіть в прикорм немовлятам. Багата солями заліза, фосфору, калію, кальцію; вітамінами групи в, аскорбіновою кислотою і ніацином. Використовується у вареному, смаженому, печеному вигляді, маринованому і солоному на зиму.

важливо! при вирощуванні культурі бажано створювати штучну тінь, щоб головки не вкрилися бурими плямами опіків.

Брокколі

БрокколиОдин з найбільш дієтичних видів капусти. брокколі - однорічна рослина, на товстому центральному стовбурі, що має безліч стебел, розташовані суцвіття зелених бутонів. Це улюблений овоч як дієтологів, так і їх пацієнтів: калорійність свіжого продукту 34 ккал.

Овоч має антиоксидантну дію, збільшує працездатність, сприяє виведенню токсинів. У складі велика кількість амінокислот, вітамінів, білка і клітковини.

При вирощуванні культура не вимоглива, спокійно переносить заморозки , не боїться сонця і спеки. В кулінарії брокколі варять, обсмажують, запікають і маринують, заморожують на зиму.

чи знаєте ви? відомий математик Стародавньої Греції Піфагор в юності був олімпійським чемпіоном з кулачних боїв. Пізніше він згадував, що своїм відмінним здоров'ям зобов'язаний саме капусті .

Савойська

СавойскаяЦе аристократка в своєму сімействі: майже ідеально круглий качан «одягнений» в махрову накидку з темно-зелених пухирчастих листя з білими чіткими прожилками. Як і все сімейство, насичена вітамінами і мінералами, білками і цукрами. Це відмінний овоч для салатів, начинки для пирогів і основи для голубців.

Її м'які листя не дають качану довго зберігатися, але зате при вирощуванні вона менше за інших схильна до нападу шкідників , не боїться посухи і морозів.

родичами капусти з сімейства хрестоцвіті є аліссум , вечірниця , левкой , катран , редька , рукола , турнепс , хрін .

Кольрабі

КольрабиРізновид капусти , швидше нагадує ріпу з листям. Колір качана може бути блідо-зеленим, зеленим і фіолетового відтінку. На смак солодкуватий, ніжніше і м'якше ріпи, з соковитою м'якоттю білого кольору. плід багатий вітамінами, клітковиною, мінеральними речовинами, фруктозою і сахарозою, що корисно для хворих на діабет. Застосовують плоди кольрабі в основному в салати.

Рослину можна сіяти відразу у відкритий грунт, воно любить освітлення, плодоносить двічі в сезон і прекрасно зберігається.

важливо! при дозріванні головне — вчасно зібрати урожай, поки м'якоть не загрубіла.

Брюссельська

Брюссельская капустаРізні види капусти по-своєму дивні, наприклад, брюссельська зростає гронами. На довгому, іноді більше метра, стеблі в пазухах між листям ростуть мініатюрні не більше 5 см в діаметрі кочанчики. Недолік культури в тривалому періоді дозрівання, але при цьому вона сама морозостійка в своєму сімействі і не вимоглива в догляді. Урожай добре зберігається в погребі, на зиму овочі можна заморожувати.

Гірчичні масла в складі овоча надають йому горіховий присмак, відварну міні-капусту вважають делікатесом.

Пекінська

Пекинская пекінка - це щось середнє між капустяними і салатними рослинами. У неї подовжений, конусоподібний качан , з довгими, соковитими, світло-зеленим листям. Більш щільна частина листя і прожилки на них білого кольору.

І листові, і качанні різновиди використовують в салатах, випічці, других і перших стравах, солять і маринують; відрізняються вони один від одного термінами посівів. Перші садять рано, щоб використовувати навесні і влітку. Другі-пізніше для збору врожаю восени. Дозріває рослина швидко - протягом двох місяців, сіяти можна прямо в грунт.

Китайська (листова)

КитайскаяОдин з кращих видів капусти як джерело довголіття — Китайська листова . Це зібрані в розетку листя без качана, який замінюють товсті стебла. Її листя яскраво-зелені, подовжено-овальної форми. У складі овоча багато вітамінів, мінералів, амінокислот, в тому числі лізин, що сприяє очищенню організму від шкідливих речовин. Культура може рости і в домашніх умовах, забезпечуючи зеленню взимку. В кулінарії листя використовують в свіжому вигляді, тушкують з іншими овочами, варять.

Кале

КалеЯкі все-таки різні бувають види капусти , дивлячись на фото, найменше думаєш саме про це овоче . Різьблені, довгі, схожі на щось губчасте, листя ростуть без качана і бувають різного забарвлення: зеленої, червоної, фіолетовою. Вирощуючи цей вид , особливо яскравого відтінку, можна заодно і прикрасити город.

У кулінарії використовують лише листя, але застосування дуже різноманітно: салати, другі і перші страви, запіканки, начинка для випічки і соуси. Листя гасять з м'ясом, птицею, використовують як гарнір, солять і маринують, сушать.

Капусту цінували стародавні народи, і зараз культуру і її різновиди і сорти вирощують у всьому світі. Це смачний, корисний і доступний всім верствам населення овоч. Його легко вирощувати, можна зберігати свіжим і заготовлювати про запас, можна готувати безліч цікавих страв.


Зараз читають
Як і де правильно пасти корів: площа, відстань, трави, вода
Як і де правильно пасти корів: площа, відстань, трави, вода
Організація пасовищного утримання для корів: вибір місця, площа, водопій ...
Томат «інжир червоний» і «інжир рожевий»: характеристика і опис сортів з фото
Томат «інжир червоний» і «інжир рожевий»: характеристика і опис сортів з фото
Все про сорт томата «інжир»: опис підвидів сорту, чи є істотні відміннос ...
Секреты успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради для новачків
Секреты успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради для новачків
Секрети успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради но ...
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Фікус Бенджаміна, опис сортів
Фікус Бенджаміна, опис сортів
Фікус Бенджаміна, опис сортів
В Башкортостані відкрився селекцонно-генетичний центр
В Башкортостані відкрився селекцонно-генетичний центр
2019 р. Башкирської м'ясної компанією був проведений запуск в експлуатац ...
Новое youtube видео