Назад
Гриби рядки: фото і опис, де шукати, як готувати

Навигация по разделу

Опис грибів

СтрочкиУ квітні-травні в лісах з'являються гриби. Вони можуть бути досить стоїть здобиччю і цінуються у знавців «тихого полювання». Як і де шукати рядки, як їх приготувати і не отруїтися, а також рецепти страв — в даній статті.


Ботанічний опис

Рядки відносяться до роду сумчастих грибів сімейства Дісціновие ( Discinaceae ).

Чи знаєте ви? на території Італії рядки продавати заборонено.
існують такі різновиди:
  • Строчок звичайний.
Капелюшок несиметрична, по виду схожа на мозок або волоський горіх, висотою близько 10 см, шириною 15 см.у молодих грибів капелюшок гладка, морщитися починає з часом. Найбільш поширена забарвлення темна (коричнева, майже чорна), іноді бувають більш м'яких відтінків — червоний, помаранчевий. Строчок обыкновенный

Ніжка довжиною 2-3 см і діаметром від 2 до 6 см, рівна, всередині порожниста, але щільна, розширюється у верхній частині, набагато світліше капелюшки — майже біла або рожева. М'якоть воскова, ламка, з фруктовим запахом, має приємний смак;

  • Строчок гігантський.
Відрізняється від звичайного розмірами (досягає 30 см в діаметрі) і більш світлою капелюшком; Строчок гигантский
  • Строчок осінній.
З'являється в серпні-вересні. Капелюшок складчаста, більш гладка, ніж у звичайного, шириною до 10 см, коричневого або майже чорного кольору, краями зростається з ножною. Ніжка до 10 см в довжину, біла, щільна. Строчок осенний

Де ростуть і коли збирати

Рядки різних видів ростуть в різних місцях:

  • Звичайний воліє рости в хвойних лісах (особливо соснових), на пісковиках і суглинках. Часто їх знаходять на вирубках, гарі, можна знайти і під березами або тополями. Любить сонячні місця;
  • Гігантський більш схильний до змішаних і листяних лісів, часто росте під березами, біля повалених дерев і старих пнів, вважає за краще прогріваються сонцем простору;
  • Осінній також росте в змішаних і хвойних лісах, але вважає за краще грунт або залишки гнилих дерев.

Їстівність і смакові якості

Всі рядки умовно їстівні. За старим ГОСТом в СРСР допускалася заготівля в промислових масштабах. У них містяться гіромітріни, що руйнують травну систему, печінку, центральну-нервову систему.Строчоки

важливо! у сирому вигляді рядки отруйні! Смертельна доза для дорослої людини становить близько 1 кілограма грибів .

Ці отрути нейтралізуються двома способами:

  • Відварювання. варяться рядки не менше 20 хвилин, а краще півгодини. На кілограм грибів потрібно взяти не менше 3 літрів води. Відвар обов'язково зливається, гриби ополіскуються чистою водою. Потім потрібно поварити їх ще хвилин 10-15, після чого знову промити. І тільки тепер їх можна просто смажити в жиру. Більшість отрут при цьому залишаються в відварі. І все одно не варто зловживати грибами — вони викликають болі в шлунку і кишечнику. Отрута має властивість накопичуватися в організмі;
  • Сушка. це найнадійніший спосіб. Сушаться вони в духовці при температурі 55 °C і вище протягом місяця або на повітрі протягом 6 місяців. Отруйний гіромітрін при такій обробці випаровується повністю, і гриби готові до приготування будь-яких грибних страв.
На смак рядки задоволені незвичайні. Мають приємний смак і запах. М'якоть у них ніжна, розпадається в роті. Строчоки

Харчова цінність

Як і всі гриби, рядки мають різноманітний і цінний склад. Вони низькокалорійні, містять всього 22-23 ккал в 100 грамах.

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів:

  • Білки: 2,9 г (~12 ккал);
  • Жири: 0,4 г (~4 ккал);
  • Вуглеводи: 2 г (~8 ккал).

Енергетичне співвідношення (б / ж / у): 51%/16%/35%.

Харчова цінність і склад:

  • Зола-1 г;
  • Моно - і дисахариди-0,2 г;
  • Вода-92 г;
  • Харчові волокна-0,7 г.
вітаміни:
  • PP — не) - 0,4814 мг;
  • З-8 мг;
  • В2-0,1 мг;
  • В1-0,01 мг.
Строчоки

Чи можна сплутати, схожі види

Рядки за своїм виглядом досить унікальні. Єдиний схожий на них гриб — це сморчок. Але і то знаюча людина ніколи їх не сплутає. Досить подивитися на фотографії рядок і сморчка. Помилитися тут не дуже небезпечно, бо сморчок — гриб не отруйний і делікатесний.Сморчок Сморчок

чи знаєте ви? гриби з'явилися 400 мільйонів років тому одночасно з динозаврами. І точна кількість видів грибів досі не відома.
Строчок Строчок

Що з них можна приготувати

Отже, якщо вас не злякали відомості про отруйність строчків, нижче наведемо рецепти страв з цими грибами. Їх можна сушити, смажити, солити, варити і маринувати. Сушені рядки-найбезпечніші.

Їх сушать або в духовці при температурі від 60 градусів і вище протягом 30-40 днів. Можна сушити і при кімнатній температурі, в теплому, сухому місці протягом 180-200 днів. За цей час з них випарується вся отрута. Смажені строчки дуже смачні. Але смажити їх можна тільки після ретельної варіння.

Як варити

Гриби відварюють у воді протягом 25-30 хвилин. Відвар зливається. Після цього можна готувати різні смачні страви.

Рядки в сметані. інгредієнти:

  • Рядки - 1-2 кг;
  • Сметана - 2-3 ст. ложки;
  • Сіль за смаком.
відео: як готувати рядки
Відварені гриби дрібно нарізають, кладуть в глибоку сковороду, доливають воду і варять ще хвилин 15. Потім додають сметану, солять і доводять до кипіння.

Рядки, смажені в сметані. Інгредієнт:

  • Рядки - 1-2 кг;
  • Сметана - 2-3 ст. ложки;
  • Борошно для обвалювання;
  • Рослинна олія;
  • Сіль.
Після варіння рядки нарізають і обвалюють у борошні. Смажать їх в олії протягом 15 хвилин, потім додають сметану і доводять до кипіння. Подають на стіл, посипавши зеленню.
вам напевно буде цікаво почитати про маринуванні , сушінні , засолюванні і заморожування грибів.

Як засолити

Солити рядки можна гарячим і холодним способом.

Гаряче соління:

  • Свіжі рядки - 1 кг;
  • Сіль-0,5 кг;
  • Гвоздика, перець горошком, сухий кріп, кілька листя чорної смородини.
Сторчки Гриби миються і варяться не менше півгодини, ополіскуються холодною водою, при необхідності розрізаються на частини.

Залийте їх 0,5 склянки води, посоліть, поставте на середній по потужності вогонь і тушкуйте до закипання, постійно помішуючи. Після початку кипіння додайте всі спеції і варіть 20 хвилин помішуючи. Готові гриби осядуть на дно, а розсіл повинен придбати прозору консистенцію.

Після охолодження гриби розподіляють по підготовленій тарі, заливаються розсолом і закупорюються. Зберігати їх потрібно в підвалі. Через 2-3 місяці гриби готові до вживання.

Холодний спосіб:

  • Свіжі сморчки - 10 кг;
  • Лавровий лист;
  • Кора дуба;
  • Пряні трави;
  • Гілки вишні;
  • Гвоздика;
  • Запашний перець;
  • Хрін;
  • Сіль-0,5 кг.

Сирі рядки засолювати не вийде через їх отруйності. Тому спочатку необхідно варити їх протягом 30 хвилин у воді.Грибы строчки Сполосніть тару для засолювання окропом, на дно покладіть половину всіх трав і спецій. Потім викладіть шар грибів (не дуже товстий — 5-6 см) і пересипте сіллю. Зверху знову шар спецій, шар грибів і шар солі. Так повторюйте, поки ємність на заповниться. Гриби будуть готові через 2-3 місяці.

Цей рецепт дуже рідко застосовується для строчків, так як холодний спосіб засолу більше підходить для білих грибів, груздів, рижиків і волнушек.

Як замаринувати

Перед початком маринування гриби відварюються протягом півгодини. Потім промиваються холодною водою і відокремлюються ніжки. Саме капелюшки ми і будемо маринувати.

Склад продуктів:

  • Гриби-1 кг;
  • Вода-70 г;
  • Оцет 90% — 130 г;
  • Сіль-1 ст. ложка;
  • Цукор-1 ч. ложка;
  • Спеції-перець (чорний і горошком), кріп, гвоздика, лавровий лист, часник, листи хрону.
Грибы строчки Приготуйте маринад: в воду додайте оцет, сіль і доведіть до кипіння. Висипте гриби і, постійно заважаючи, варіть на невеликому вогні до тих пір, поки гриби не осядуть на дно, а маринад не посвітлішає.
рекомендуємо дізнатися як замаринувати на зиму грузді , опеньки , лисички і рядовки .

Додайте спеції і цукор. Можна додати ще листя чорної смородини, вишні. Доведіть до кипіння. Гриби помістіть в банки, влийте маринад і запечатайте. Переверніть банки і поставте в тепле місце до охолодження. Зберігати найкраще в погребі.

важливо! головне-дотримуватися балансу спецій, адже гриби добре вбирають запахи, і надлишок спецій тільки зіпсує смак страви.

Як бачите, рядки цілком їстівні і підходять для приготування багатьох страв. Головне-дотримуватися правил їх приготування, щоб не отруїтися.


Зараз читають
З чого почати і як вибрати господарство починаючому фермеру
З чого почати і як вибрати господарство починаючому фермеру
Як новачкові організувати ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО з нуля. Складання бізн ...
Ялина колюча: опис, сорти, фото
Ялина колюча: опис, сорти, фото
Ялина колюча-сорти і фото. Опис і порівняння найвідоміших і популярних д ...
Теплиця по Митлайдеру своїми руками: особливості конструкції і переваги використання
Теплиця по Митлайдеру своїми руками: особливості конструкції і переваги використання
Описується технологія виготовлення теплиці з полікарбонату по Митлайдеру ...
Калій хлористий (хлорид калію): застосування в сільському хозяйтве
Калій хлористий (хлорид калію): застосування в сільському хозяйтве
Калій хлористий: опис, способи і норми внесення, умови зберігання, заход ...
Фікус каучуконосний: як сформувати крону в домашніх умовах
Фікус каучуконосний: як сформувати крону в домашніх умовах
Фікус каучуконосний: як сформувати крону за допомогою обрізки і без неї, ...
Посів баклажан на розсаду: коли краще садити баклажани
Посів баклажан на розсаду: коли краще садити баклажани
Які умови для посадки насіння баклажанів на розсаду ідеальні, коли краще ...
Херсонські пасічники відвідали Польщу для обміну досвідом
Херсонські пасічники відвідали Польщу для обміну досвідом
23-25 серпня робоча група бджолярів з Херсона завдяки Українському проек ...
Новое youtube видео