Назад
Гриби рядки: фото і опис, де шукати, як готувати

Навигация по разделу

Опис грибів

СтрочкиУ квітні-травні в лісах з'являються гриби. Вони можуть бути досить стоїть здобиччю і цінуються у знавців «тихого полювання». Як і де шукати рядки, як їх приготувати і не отруїтися, а також рецепти страв — в даній статті.


Ботанічний опис

Рядки відносяться до роду сумчастих грибів сімейства Дісціновие ( Discinaceae ).

Чи знаєте ви? на території Італії рядки продавати заборонено.
існують такі різновиди:
  • Строчок звичайний.
Капелюшок несиметрична, по виду схожа на мозок або волоський горіх, висотою близько 10 см, шириною 15 см.у молодих грибів капелюшок гладка, морщитися починає з часом. Найбільш поширена забарвлення темна (коричнева, майже чорна), іноді бувають більш м'яких відтінків — червоний, помаранчевий. Строчок обыкновенный

Ніжка довжиною 2-3 см і діаметром від 2 до 6 см, рівна, всередині порожниста, але щільна, розширюється у верхній частині, набагато світліше капелюшки — майже біла або рожева. М'якоть воскова, ламка, з фруктовим запахом, має приємний смак;

  • Строчок гігантський.
Відрізняється від звичайного розмірами (досягає 30 см в діаметрі) і більш світлою капелюшком; Строчок гигантский
  • Строчок осінній.
З'являється в серпні-вересні. Капелюшок складчаста, більш гладка, ніж у звичайного, шириною до 10 см, коричневого або майже чорного кольору, краями зростається з ножною. Ніжка до 10 см в довжину, біла, щільна. Строчок осенний

Де ростуть і коли збирати

Рядки різних видів ростуть в різних місцях:

  • Звичайний воліє рости в хвойних лісах (особливо соснових), на пісковиках і суглинках. Часто їх знаходять на вирубках, гарі, можна знайти і під березами або тополями. Любить сонячні місця;
  • Гігантський більш схильний до змішаних і листяних лісів, часто росте під березами, біля повалених дерев і старих пнів, вважає за краще прогріваються сонцем простору;
  • Осінній також росте в змішаних і хвойних лісах, але вважає за краще грунт або залишки гнилих дерев.

Їстівність і смакові якості

Всі рядки умовно їстівні. За старим ГОСТом в СРСР допускалася заготівля в промислових масштабах. У них містяться гіромітріни, що руйнують травну систему, печінку, центральну-нервову систему.Строчоки

важливо! у сирому вигляді рядки отруйні! Смертельна доза для дорослої людини становить близько 1 кілограма грибів .

Ці отрути нейтралізуються двома способами:

  • Відварювання. варяться рядки не менше 20 хвилин, а краще півгодини. На кілограм грибів потрібно взяти не менше 3 літрів води. Відвар обов'язково зливається, гриби ополіскуються чистою водою. Потім потрібно поварити їх ще хвилин 10-15, після чого знову промити. І тільки тепер їх можна просто смажити в жиру. Більшість отрут при цьому залишаються в відварі. І все одно не варто зловживати грибами — вони викликають болі в шлунку і кишечнику. Отрута має властивість накопичуватися в організмі;
  • Сушка. це найнадійніший спосіб. Сушаться вони в духовці при температурі 55 °C і вище протягом місяця або на повітрі протягом 6 місяців. Отруйний гіромітрін при такій обробці випаровується повністю, і гриби готові до приготування будь-яких грибних страв.
На смак рядки задоволені незвичайні. Мають приємний смак і запах. М'якоть у них ніжна, розпадається в роті. Строчоки

Харчова цінність

Як і всі гриби, рядки мають різноманітний і цінний склад. Вони низькокалорійні, містять всього 22-23 ккал в 100 грамах.

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів:

  • Білки: 2,9 г (~12 ккал);
  • Жири: 0,4 г (~4 ккал);
  • Вуглеводи: 2 г (~8 ккал).

Енергетичне співвідношення (б / ж / у): 51%/16%/35%.

Харчова цінність і склад:

  • Зола-1 г;
  • Моно - і дисахариди-0,2 г;
  • Вода-92 г;
  • Харчові волокна-0,7 г.
вітаміни:
  • PP — не) - 0,4814 мг;
  • З-8 мг;
  • В2-0,1 мг;
  • В1-0,01 мг.
Строчоки

Чи можна сплутати, схожі види

Рядки за своїм виглядом досить унікальні. Єдиний схожий на них гриб — це сморчок. Але і то знаюча людина ніколи їх не сплутає. Досить подивитися на фотографії рядок і сморчка. Помилитися тут не дуже небезпечно, бо сморчок — гриб не отруйний і делікатесний.Сморчок Сморчок

чи знаєте ви? гриби з'явилися 400 мільйонів років тому одночасно з динозаврами. І точна кількість видів грибів досі не відома.
Строчок Строчок

Що з них можна приготувати

Отже, якщо вас не злякали відомості про отруйність строчків, нижче наведемо рецепти страв з цими грибами. Їх можна сушити, смажити, солити, варити і маринувати. Сушені рядки-найбезпечніші.

Їх сушать або в духовці при температурі від 60 градусів і вище протягом 30-40 днів. Можна сушити і при кімнатній температурі, в теплому, сухому місці протягом 180-200 днів. За цей час з них випарується вся отрута. Смажені строчки дуже смачні. Але смажити їх можна тільки після ретельної варіння.

Як варити

Гриби відварюють у воді протягом 25-30 хвилин. Відвар зливається. Після цього можна готувати різні смачні страви.

Рядки в сметані. інгредієнти:

  • Рядки - 1-2 кг;
  • Сметана - 2-3 ст. ложки;
  • Сіль за смаком.
відео: як готувати рядки
Відварені гриби дрібно нарізають, кладуть в глибоку сковороду, доливають воду і варять ще хвилин 15. Потім додають сметану, солять і доводять до кипіння.

Рядки, смажені в сметані. Інгредієнт:

  • Рядки - 1-2 кг;
  • Сметана - 2-3 ст. ложки;
  • Борошно для обвалювання;
  • Рослинна олія;
  • Сіль.
Після варіння рядки нарізають і обвалюють у борошні. Смажать їх в олії протягом 15 хвилин, потім додають сметану і доводять до кипіння. Подають на стіл, посипавши зеленню.
вам напевно буде цікаво почитати про маринуванні , сушінні , засолюванні і заморожування грибів.

Як засолити

Солити рядки можна гарячим і холодним способом.

Гаряче соління:

  • Свіжі рядки - 1 кг;
  • Сіль-0,5 кг;
  • Гвоздика, перець горошком, сухий кріп, кілька листя чорної смородини.
Сторчки Гриби миються і варяться не менше півгодини, ополіскуються холодною водою, при необхідності розрізаються на частини.

Залийте їх 0,5 склянки води, посоліть, поставте на середній по потужності вогонь і тушкуйте до закипання, постійно помішуючи. Після початку кипіння додайте всі спеції і варіть 20 хвилин помішуючи. Готові гриби осядуть на дно, а розсіл повинен придбати прозору консистенцію.

Після охолодження гриби розподіляють по підготовленій тарі, заливаються розсолом і закупорюються. Зберігати їх потрібно в підвалі. Через 2-3 місяці гриби готові до вживання.

Холодний спосіб:

  • Свіжі сморчки - 10 кг;
  • Лавровий лист;
  • Кора дуба;
  • Пряні трави;
  • Гілки вишні;
  • Гвоздика;
  • Запашний перець;
  • Хрін;
  • Сіль-0,5 кг.

Сирі рядки засолювати не вийде через їх отруйності. Тому спочатку необхідно варити їх протягом 30 хвилин у воді.Грибы строчки Сполосніть тару для засолювання окропом, на дно покладіть половину всіх трав і спецій. Потім викладіть шар грибів (не дуже товстий — 5-6 см) і пересипте сіллю. Зверху знову шар спецій, шар грибів і шар солі. Так повторюйте, поки ємність на заповниться. Гриби будуть готові через 2-3 місяці.

Цей рецепт дуже рідко застосовується для строчків, так як холодний спосіб засолу більше підходить для білих грибів, груздів, рижиків і волнушек.

Як замаринувати

Перед початком маринування гриби відварюються протягом півгодини. Потім промиваються холодною водою і відокремлюються ніжки. Саме капелюшки ми і будемо маринувати.

Склад продуктів:

  • Гриби-1 кг;
  • Вода-70 г;
  • Оцет 90% — 130 г;
  • Сіль-1 ст. ложка;
  • Цукор-1 ч. ложка;
  • Спеції-перець (чорний і горошком), кріп, гвоздика, лавровий лист, часник, листи хрону.
Грибы строчки Приготуйте маринад: в воду додайте оцет, сіль і доведіть до кипіння. Висипте гриби і, постійно заважаючи, варіть на невеликому вогні до тих пір, поки гриби не осядуть на дно, а маринад не посвітлішає.
рекомендуємо дізнатися як замаринувати на зиму грузді , опеньки , лисички і рядовки .

Додайте спеції і цукор. Можна додати ще листя чорної смородини, вишні. Доведіть до кипіння. Гриби помістіть в банки, влийте маринад і запечатайте. Переверніть банки і поставте в тепле місце до охолодження. Зберігати найкраще в погребі.

важливо! головне-дотримуватися балансу спецій, адже гриби добре вбирають запахи, і надлишок спецій тільки зіпсує смак страви.

Як бачите, рядки цілком їстівні і підходять для приготування багатьох страв. Головне-дотримуватися правил їх приготування, щоб не отруїтися.


Зараз читають
Теля кашляє: чому, що робити, ніж лікувати
Теля кашляє: чому, що робити, ніж лікувати
Причини кашлю у телят. Захворювання, які провокують виникнення кашлю у м ...
Троянда «Софі Лорен»: опис сорту, посадка і догляд, фото
Троянда «Софі Лорен»: опис сорту, посадка і догляд, фото
Троянда «Софі Лорен»: фото і опис сорту, правильний вибір саджанця і пос ...
Жоржини багаторічні: особливості посадки і догляду
Жоржини багаторічні: особливості посадки і догляду
Жоржини багаторічні: поради по їх посадці і догляду з фото. Як правильно ...
Бактеріальний опік груші: лікування антибіотиками
Бактеріальний опік груші: лікування антибіотиками
Правильна методика лікування бактеріального опіку груші: опис хвороби, о ...
Як виростити акацію: вегетативне розмноження
Як виростити акацію: вегетативне розмноження
Як виростити акацію: вегетативне размножение
Як виростити ампельну петунію, основні правила посадки і догляду за квіткою
Як виростити ампельну петунію, основні правила посадки і догляду за квіткою
Як виростити ампельну петунію, основні правила посадки і догляду за цвет ...
Що таке мушмула і де вона росте
Що таке мушмула і де вона росте
Що таке мушмула і де вона растет
Новое youtube видео