Назад
Чи потрібно чистити печериці і як правильно це робити перед смаженням, варінням, запіканням, заморожуванням

Навигация по разделу

Як правильно чистити печериці і чи треба їх мити?

ШампиньоныСеред багатьох кулінарних способів обробки продуктів харчування перед приготуванням найбільш спірною є тема про попередній обробці печериць. Кожна господиня хоч одного разу, але задавалася питанням: А чи потрібно їх мити і як правильно підготувати для зберігання або приготування різних страв. Відповіді на актуальні питання про правильну обробку грибів знайдуться у викладеному матеріалі.


Попередня обробка печериць

Печериці-рід грибів, що вирощується в промислових масштабах з великим господарським значенням. Володіючи вираженим делікатесним смаком, ці гриби є найпоширенішими і легкодоступними в нашій країні.

Потрібним і незамінним етапом після покупки печериць є їх попередня обробка, про яку, на жаль, замислюються не всі. Мийка та чистка грибів-важливий етап, що передує їх подальшій термічній обробці, від якого залежить смак і якість майбутнього страви.

Чи потрібно замочувати?

Печериці містять в собі багато вологи, але, крім цього, вони ще схильні до її накопичення. Таке їх якість говорить про те, що довго промивати і замочувати цей рід грибів не потрібно. Зайва волога в тілі гриба псує всі його смакові якості і скорочує термін зберігання.

Чи знаєте ви? позбутися зайвої вологи після» водних процедур " допоможе обробка паперовим рушником і 15-хвилинне додаткове просушування на сухому рушнику.
Мытье грибов

Але варто врахувати, що молоді гриби за своєю структурою дуже щільні і найменш схильні до накопичення вологи, тому невеликі і молоденькі грибочки можна не боятися ретельно промивати — від цього їх смак не зіпсується, і термін зберігання Не скоротиться.

Гриби, вирощені в промислових масштабах і куплені в магазинах, не є отруйними, але, як і будь-які інші гриби, є «важкою» їжею для людського організму. У деяких випадках неконтрольованого вживання вони можуть викликати розлади травної системи або загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

вам напевно буде цікаво дізнатися більше про технології вирощування печериць в домашніх умовах .

Окремо небезпеку можуть представляти лісові печериці, зібрані власноруч — в молодому віці їх легко можна сплутати з блідою поганкою. Також варто згадати про грибах в консервованому вигляді — ризики отруєння ботулізмом хоч і малоймовірні, але можливі.Шампиньоны

Чи потрібно чистити?

Відповідаючи на питання, а чи потрібно взагалі чистити печериці, однозначною відповіддю буде ствердна «так».

чи знаєте ви? завдяки високому вмісту білка в хімічному складі печериці називаються» другим м'ясом " і є незамінним продуктом в напрямку сироїдіння.

Чистка грибів може полягати в проведенні таких дій:

  • Мийка під струменем води для позбавлення від бруду;
  • Обробка вологою ганчіркою;
  • Обрізка верхнього шару шкірки на капелюшку;
  • Оновлення зрізу на ніжці;
  • Обрізка " комірця»;
  • Видалення темно-коричневих пластинок під капелюшком;
  • Зрізання почорнілих і зіпсованих місць.
відео: Як чистити печериці перед готуванням
Ці дії не є необхідними для одночасного виконання. Залежно від способу майбутньої термічної обробки (або її відсутності) ступінь і спосіб очищення грибів різняться.

Особливості і правильна чистка грибів

Залежно від того, як були зібрані гриби, способи очищення можуть різнитися.

Як почистити печериці в лісі

Незамінним етапом при зборі грибів є первісна очищення печериць від трави, листя, хвої, дрібних гілок і землі. В цей же час незайвим буде розмірна сортування грибочків, що спростить подальшу процедуру очищення в домашніх умовах.

важливо! термін зберігання свіжозрізаних лісових печериць не повинен перевищувати 5 діб, а куплені в магазині потрібно надати термічній обробці в перші 24 години після покупки.

Також при наявності такої можливості печериці можна на 15 хвилин замочити в холодній воді з додаванням великої кількості солі — така дія є прекрасним способом позбавлення від небажаних комах і шкідників і посприяє видаленню накопичених піску, пилу і бруду з поверхні капелюшків.Шампиньоны

Як почистити печериці будинку

У домашніх умовах процес очищення не є трудомістким, але знання деяких особливостей значно спростить і прискорить цей процес. Як правило, печериці, що продаються в магазинах, пройшли початкову очистку і сортування і не мають будь-яких особливостей.

Лісові печериці, зібрані власноруч, такою якістю похвалитися не можуть і вимагають до себе більшої уваги. У деяких випадках попередня обробка може порушити цілісність печериці. Нехтувати очищенням не варто, а поліпшити Крихкий стан допоможе наступна порада.

Вам корисно буде почитати про їстівних і отруйних грибів, а також дізнатися Як перевірити гриби на їстівність народними способами .

Щоб підвищити щільність і» соковитість " грибів, їх необхідно опустити в теплу воду на 15-20 хвилин, після чого вийняти. Після таких дій всі поверхні необхідно акуратно очистити за допомогою вологої ганчірки, зрізи оновити.

Відео: як чистити печериці

Завершити ці маніпуляції варто останнім короткочасним зануренням в теплу воду, після чого можна приступати до приготування. Вологість і щільність крихких грибів після таких дій значно збільшується.

особливості Чищення лісових грибів

Лісові печериці потребують таких обов'язкових дій з боку людини:

  • Суха чистка за допомогою харчової щітки від дрібного сміття. Для цього Будь не жорсткою щіткою виробляються легкі зчищають руху;Чистка грибов
  • Зрізання верхнього шару шкірки з капелюшка гриба за допомогою дрібного ножа. Для цього шкірка поддевается ножем на краю капелюшки і акуратним рухом тягнеться вгору;Чистка грибов
    чи знаєте ви? завдяки високому вмісту лізину і аргініну в своєму складі печериці сприяють поліпшенню мозкової діяльності і рекомендуються для постійного вживання людям, які працюють з високим розумовим навантаженням.
  • Обрізка "комірця". Ця дія не є обов'язковим, але якщо гриб дорослий і великий, то «комірець» краще обрізати. У деяких випадках потрібно і зрізання внутрішньої коричневої частини капелюшка гриба;Обрезка воротничка
  • Оновлення зрізу на ніжці за допомогою ножа. В даному випадку працює Головне правило обробки: чим довше зберігається гриб, тим більшу частину тіла необхідно зрізати;Обновление среза
  • Обрізка темних плям і подпорченностей. Ця дія є обов'язковим, тому що в їжу вживається тільки здорова частина гриба;Обрезка темных пятен
  • Мийка під краном з проточною водою з подальшим просушуванням на паперовому рушнику.Мойка грибов
важливо! зрізати шкірку з капелюшків лісових печериць рекомендується в обов'язковому порядку. Це пояснюється здатністю грибів до накопичення радіонуклідів і солей важких металів у верхніх шарах тіла.

особливості Чищення магазинних грибів

Магазинні гриби вже попередньо оброблені перед продажем і не вимагають великих зусиль, всі дії господині зведені до мінімуму:

  • Злегка промити грибочки. Цю дію можна замінити обробкою тіла гриба вологою ганчіркою;
  • Зрізати верхній шар шкіри, якщо гриб Старий або великого розміру;
  • Видалити всі вади на тілі гриба;
  • Оновити потемнілий зріз.
з цього можна зробити висновок, що витрат ресурсів і часу з магазинними печерицями значно менше.
радимо почитати про те, якими корисними властивостями володіють гриби: білі , печериці , рейши , підберезники , веселки , мухомори , маслюки , шиітаке і грузді .
Грибы

Чи завжди потрібно мити печериці перед приготуванням або зберіганням

Пройшовши попередню очистку і підготовку, різні способи приготування вимагають різного роду дії з боку «кухаря». Кожен із способів має свої особливості, в яких потрібно трохи розібратися.

Перед сушінням

Перед сушінням гриби потрібно очистити за допомогою щітки і вологої ганчірки. Також важливо оновити зрізи і видалити всі недосконалості на тілі гриба.

важливо! мити печериці перед сушінням не можна, інакше вони потемніють і сповільнять процес засушування.

Перед смаженням

Підготовка печериць перед смаженням зводиться тільки до очищення поверхонь щіткою і вологою ганчіркою, зрізання всіх вад і оновленню зрізів. Мити гриби перед смаженням не потрібно, в такому випадку в процесі приготування вони знаходять красиву скоринку і виходять хрусткими.Грибы

Перед варінням

Незважаючи на подальшу термічну обробку в киплячій воді, печериці все ж слід попередньо добре промити під проточною водою, видаляючи, таким чином, зайву пил і бруд, і освіжити зріз на ніжці. Всі недосконалості при цьому можна залишити, вони не будуть помітні в приготованому вигляді.

Перед запіканням

Перед запіканням допускається короткочасна «водна процедура» для грибів. Для цього в ємність з водою необхідно додати 1-2 ст.л. борошна — вона виступить своєрідним «абразивом» і допоможе механічно очистити поверхні грибів. Як правило, для запікання використовуються тільки капелюшки грибів великих екземплярів.

Великі розміри капелюшків припускають в якості попередньої обробки обов'язкове зрізання верхнього шару шкірки, інакше після запікання вони вийдуть жорсткими. Перед запіканням також передбачається повне видалення ніжок і внутрішньої частини капелюшків з коричневими пластинками у грибів.

Відео: Як правильно мити печериці

Перед заморожуванням

Для зберігання в морозильній камері підходять тільки свіжі гриби без будь-яких вад і недосконалостей. Підготовка до зберігання передбачає суху чистку щіточкою і обтирання вологою ганчіркою.

важливо! повністю розморожувати печериці перед приготуванням не рекомендується, тому що в процесі розморожування вони можуть потемніти і втратити зовнішній вигляд.

Такий спосіб в деяких випадках передбачає також попередню нарізку. Перед заморожуванням підготовлені гриби потрібно скропити лимонним соком і щільно закрити харчовою плівкою.

рекомендуємо почитати про правильну технологію заморозки печериць , глив , білих грибів , опеньків .

Перед сирим вживанням

Обробка печериць для вживання в сирому вигляді, в якості одного з інгредієнтів салатів, передбачає ретельне миття гриба з його подальшим обсушуванням і обрізанням всіх вад.Грибы Також в якості додаткового знезараження перед вживанням в сирому вигляді підготовлені гриби можна на кілька секунд помістити в прогріту духовку. Печериці - найбільш доступні, популярні і безпечні гриби.

Правильна попередня обробка допоможе зберегти всі їх смакові якості і термін зберігання. Залежно від способу збору підготовка грибів може дещо відрізнятися, але незалежно від таких умов на обробку впливають також свіжість і розміри печериць. У будь-якому випадку сам процес не є складним і тривалим.

Відгуки з мережі

в воду ложку борошна-злегка поговорити і протерти бруд і шкірка відійдуть!
гість
http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4161867/1/m33572086

мити їх можна, просто потрібно робити це дуже швидко - печериці, як губка, швидко вбирають в себе вологу, тому якщо залишити їх у воді, зіпсується якість і смак. Я кладу гриби в сито і обполіскую під струменем води. Ще я знімаю шкіру з капелюшків, хоча робити це не обов'язково.
Белісіма
http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4161867/1/m33572587

печериці, взагалі-то не чистять. І не миють категорично, вони вберуть воду і стануть якою. Зіпсуйте продукт. Якщо збираєтеся готувати термічно, просто сухою ганчіркою протріть. Якщо будете вживати сирими, і боїтеся що вони в магазині падали на підлогу, суньте їх в розпечену духовку на хвилинку для дезінфекції.
гість
http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4161867/1/m33574951

я мою і чищу обов'язково.трохи ніжку обрізаю очищаю і капелюшок. гриби все в своєму роді отрута якщо їх є багато, а користі від них нуль. а якщо їх не чистити і не мити так це взагалі.тим більше печериці в підвалах вирощують
гість
http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4161867/1/m33576031

Зараз читають
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як зробити своїми руками просту драбину з дерева і стілець-драбину. Необ ...
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром: користь і особливості заготовки на зиму. І ...
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Коротка і доступна інформація про те, чим обробити смородину восени, як ...
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і применение
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці уч ...
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Продажі швейцарської харчової компанії Nestlé в третьому кварталі знову ...
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
Павловнія — це дерево, яке здатне виростати до 5 м в рік. Фермери Україн ...
Новое youtube видео