Назад
Класифікація курячих яєць на види і категорії

Навигация по разделу

категорії яєць курячих: чим відрізняються, які вибрати

Куриные яйцаКуряче яйце є одним з основних продуктів харчування населення багатьох країн. Але незважаючи на популярність даного продукту, люди досить часто стикаються з проблемою їх вибору. Виявляється, курячі яйця бувають декількох категорій, кожна з яких має свій термін зберігання і багато іншої незрозумілої для більшості інформації. Розглянемо, які бувають яйця і як їх вибирати.


Допустимий термін зберігання

Період зберігання товару-це перше, на чому ми зазвичай акцентуємо свою увагу при покупці. Курячі яйця не є винятком. Залежно від часу, що пройшов після знесення куркою, їх прийнято ділити на два види: дієтичні та столові . Куриные яйца

Дієтичні " Д»

До дієтичних відносяться, термін зберігання яких не перевищує 7 діб , не рахуючи день знесення куркою. При цьому вони не повинні знаходитися при мінусовій температурі. Більш того, цей вид повинен мати ущільнений білок, однаково забарвлений жовток, а також висоту простору, зайнятого повітрям, не більше 4 мм.шкаралупа таких яєчок повинна бути чистою, дозволяється невелика присутність точок або смужок на ній. Диетические яйца Дізнатися цей продукт на прилавку можна по штампу червоного кольору на шкаралупі, на якому присутня буква «д». Таким чином, даний вид не є специфічним сортом або видом — це просто найсвіжіші яйця.

чи знаєте ви? курка-несучка в середньому приносить 250-300 яєць за 12 місяців. Щоб знести одне яєчко, їй необхідно трохи більше доби.

Столові «З»

До столових прийнято відносити екземпляри, які зберігаються при температурі житлового приміщення не більше 25 діб з дня їх сортування , не рахуючи при цьому день їх знесення, або ж зберігаються в холодильних камерах не довше 90 діб. Такий продукт має рухливий жовток, невелику щільність білка і висоту простору, зайнятого повітрям, більше 4 мм, яка, як правило, становить від 5 до 7 мм. Столовые яйца При присутності на шкаралупі точок і смужок їх загальна кількість не повинна займати більше 12,5% загальної поверхні. На шкаралупі кожного столового яйця ставлять штамп синього кольору з позначенням великої літери «з» і його категорії.

Категорії курячих яєць і їх маса

Отже, ми з вами знаємо, які є види курячих яєчок і в чому їх різниця. Тепер давайте спробуємо розібратися з їх категоріями. Ключовим критерієм, за яким яйця зараховують до тієї чи іншої категорії, є їх вага , тому відповідно до сучасних ГОСТам виділяють 5 основних категорій. Категории куриных яиц

Вища категорія (В)

До цієї категорії відносяться екземпляри вагою від 75 г і більше . Їх прийнято позначати буквою»В".

зберегти яйця на тривалий час можна методом заморозки , відокремивши їх від шкаралупи.

Добірне яйце (О)

Продукція даної категорії має трохи менший розмір і вагу — від 65 до 74,9 г . Позначається на шкаралупі або упаковці великою літерою «О». Яйца C-0

Перша категорія (С1)

1 категорія позначаються на шкаралупі цифрою» 1 " і має вагу від 55 до 64,9 г . Яйца С1

Друга категорія (С2)

До 2 категорії відносяться ті яйця, які мають вагу від 45 до 54,9 г . Такі продукти прийнято позначати цифрою "2". С-2

Третя категорія (С3)

3 категорія остання. Вага примірників становить від 35 до 44,9 г і позначається відповідно цифрою "3".

чи знаєте ви? щороку в світі споживається близько 570 мільярдів курячих яєць.

Таким чином, якщо ви побачили на прилавку куряче яйце з позначкою на шкаралупі «С2» — це означає, що воно є столовим другої категорії, а абревіатура «Д1» відносить продукт до дієтичних першої категорії.

Крім цього, на прилавках магазинів досить часто можна зустріти продукцію з позначенням "преміум", "біо «і" Органік контроль» . Однак радимо вам не потрапляти на дану прийом виробників і не переплачувати зайві гроші. Яйца органик Вся справа в тому, що за кордоном дане позначення має на увазі, що знесли їх кури знаходяться на вільному вигулі і годують їх виключно натуральним кормом . Однак нашими ГОСТами ніяких вимог до цих написів не передбачено, тому наведений текст нічого вам не гарантує.

Варто відзначити, що будь-який з перерахованих вище видів і категорій виробник може і зовсім не маркувати, якщо при цьому упаковує продукцію в тару з етикеткою, на якій зображена вся необхідна покупцеві інформація.Яйца Але при цьому основною умовою є те, що виробник повинен поміщати яєчка в такі упаковки, які не можна розкрити , не залишивши при цьому видимих пошкоджень. Така умова гарантує покупцеві надалі, що вміст тари неможливо пересортувати або підмінити.

Читайте також про склад, властивості і кулінарному застосуванні яєць: перепелиних , качиних , гусячих , цесариних , індичих , страусиних .

Вибір яйця: як убезпечити себе від інфекцій

Після отримання вищенаведеної інформації вибрати яйця потрібного виду і категорії не складе труднощів.Покупать яйца однак при покупці все-таки радимо звертати увагу на наступне:

  1. Насамперед перевірте термін виготовлення, який обов'язково повинен бути присутнім на кожному екземплярі або ж упаковці.
  2. Зверніть увагу на виробника, якого рекомендується вибирати по відстані від заводу до прилавка: чим менше продукт знаходився в дорозі, тим краще.
  3. Наступним пунктом радимо перевірити, чи не протухло чи яйце. Для цього просто піднесіть його до вуха і трохи струсіть. Якщо при цьому жовток стукає об стінку шкаралупи, краще відкладіть його в сторону.
  4. Важливим є і місце зберігання товару в магазині, оскільки розглянута продукція піддається сильному вбирання неприємних запахів. На це також варто загострювати увагу і при купівлі товару в упаковці: уважно перевірте, щоб на ній не були присутні плями і цвіль.
  5. Ну і останнім важливим аргументом при виборі є зовнішній вигляд. Простежте, щоб на шкаралупі були відсутні тріщини і відколи, оскільки через них всередину можуть проникнути бактерії.

важливо! настійно не рекомендуємо купувати товар в посліді і пір'ї — це не є здоровою ознакою, а лише свідчить про незадовільну гігієну на фабриці.

Також хотілося б відзначити що склало в народі помилкова думка про те, що чим більше яйце, тим більше корисних речовин в ньому міститься. Насправді великі екземпляри несуть старі кури, тому вони містять набагато менше поживних речовин, ніж знесені молодий несучкою. Найоптимальнішим варіантом для організму людини вчені називають яйця першої категорії.Яйца Однак навіть при такому ретельному виборі не завжди можливо уникнути зараження сальмонельозом , основним джерелом захворювання якого найчастіше і виявляються курячі яйця. Перш за все варто зрозуміти, що носій сальмонельозу міститься зовсім не в яйцях, а в знесли їх курях, які підхоплюють цю хворобу через погані умови утримання і неправильного корму. Усередині свіжих екземплярів, знесених навіть зараженої куркою, сальмонела не міститься.

важливо! бактерії даної хвороби потрапляють тільки на шкаралупу, під час контакту з якою і відбувається зараження людини.

Безпосередньо перед використанням яєць потрібно ретельно промивати їх теплою водою з милом . Таке нескладне правило допоможе вашій родині убезпечити себе від цієї небезпечної недуги.

Відео: категорії курячих яєць

Наостанок хочеться відзначити, що багато дієтологів рекомендують вживати розглянутий продукт всім людям, незалежно від віку, оскільки в них міститься багато потрібних нашому організму вітамінів і мікроелементів. Крім цього, експерти вважають, що навіть подрібнена в порошкоподібний стан шкаралупа може принести користь: вона допомагає компенсувати нестачу кальцію і зміцнює волосся і нігті людини.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео