Назад
Як мити яйця перед закладкою в інкубатор: дезінфекція курячих, качиних і гусячих яєць в домашніх умовах

Навигация по разделу

дезінфекція та миття яєць перед інкубацією в домашніх умовах

Перед закладкою яєць в інкубатор багато початківці птахівники стикаються з питанням: чи потрібно їх мити. Слід розуміти, що інкубаційний матеріал — це, перш за все, живий організм, з яким потрібно поводитися якомога обережніше і дбайливіше. Дезінфекція в цьому випадку дозволить уберегти потомство від хвороб, збудниками яких можуть бути віруси і бактерії, інтенсивно розмножуються на шкаралупі. Як правильно мити матеріал для інкубації і що для цього використовувати, давайте розберемося.


Як відібрати придатні яйця

Як відомо, не всі яйця придатні для інкубації. Основними властивостями інкубаційного матеріалу вважаються його свіжість і заплідненість. Крім цього, враховують його розмір: середній розмір курячого-60 г, качиного — 90 г, гусячого — 140 г.

вам буде корисно дізнатися про особливості інкубації курячих , качиних , гусячих і індичих яєць , а також яєць перепілки , цесарки , индоутки .

Недоцільно класти в інкубатор яйця меншого розміру, оскільки отримати з них приплід навряд чи вдасться.Яйца для инкубации Для самого процесу інкубації слід вибирати матеріал одного розміру, оскільки для нього легше підібрати оптимальні умови. Визначити придатність яєчних екземплярів можна за кількома аспектами: зовнішніми ознаками і за допомогою спеціального апарату — овоскопа.

Зовнішні ознаки якісного матеріалу:

  • Яйце володіє гладкою, досить міцною поверхнею, без тріщин, подряпин, механічних пошкоджень;
  • Матовість поверхні говорити про свіжість продукту, а блиск, навпаки, свідчить про те, що воно старе;
  • Продукт має овальну форму: як показує практика, з яєць витягнутої або занадто круглої форми вилуплюються слабкі курчата.

чи знаєте ви? перевірити свіжість матеріалу можна за допомогою звичайної води. Для експерименту, яйце слід покласти в стакан з водою: свіжі повертаються на дні боком, тижневі — піднімають тупим кінцем вгору, двох-тритижневі — цілком піднімаються вгору. Для інкубації слід вибирати тільки свіжий продукт, 2-3 днів.
Яйца для инкубации

Після візуального огляду, необхідно відібрані екземпляри перевірити овоскопом. Даний прилад можна придбати в спеціалізованих магазинах або виготовити самостійно зі звичайної лампи.

При огляді овоскопом потрібно звернути увагу на такі ознаки:

  • У якісному продукті жовток має нечіткої формою і розташовується приблизно посередині, крім цього, при поворотах яйця він трохи рухається: в старому жовток швидко рухається, має чіткі обриси, розташовується біля шкаралупи;
  • В тупому кінці яйця має бути видно темна пляма-повітряна камера, розміром 2 мм; при поворотах продукту камера залишається нерухомою, в несвіжих екземплярах камера має збільшені розміри;
  • Наявність смуг світлого відтінку на шкаралупі свідчить про порушення в яйцепроводі курки;
  • Плями більш світлого відтінку на шкаралупі говорять про дефіцит кальцію;
  • Чорні плями в середині є ознаками тухлості продукту, такий матеріал в інкубаторі просто вибухне.
Овоскопирование

Зберігання яєць до інкубації

Правильне зберігання яєчних екземплярів до інкубації дає можливість істотно підвищити виводимість пташенят.

Чи потрібно мити

Питання миття яєць перед їх закладкою в інкубатор досить спірне. Деякі птахівники сходяться на думці, що миття руйнує захисну оболонку на шкаралупі, внаслідок чого всередину потрапляють хвороботворні мікроорганізми, що негативно впливають на майбутніх пташенят.

Вагомим також є той факт, що сама квочка ніколи не миє яйця перед їх висиджуванням.

З іншого боку, на птахофабриках і великих фермах обробку інкубаційного матеріалу перед закладкою практикують вже багато років.

Мити або не мити яйця перед закладкою в інкубатор: відео

Однак тут мається на увазі не традиційне миття водою, а грамотна дезінфекція продукту, яка захищає його від вірусів і бактерій, а також попереджає розвиток багатьох захворювань у молодняка.

Як дезінфікувати

Для дезінфекції використовують спеціальні покупні антисептики, наприклад, «Монклавіт-1», «Брокарсепт» або слабкий розчин формаліну, перманганату калію або 1-1,5% перекису водню. Народні "умільці" іноді практикують обробку шкаралупи столовим оцтом.

для дезінфекції яєць перед інкубацією також використовують препарат " Бровадез-плюс» .

Будь-яких протипоказань до такого методу немає, тому якщо не знайшлося інших дезінфікуючих засобів, можна випробувати і його.

Здійснювати процедуру обробки слід вкрай обережно:

  1. Температура розчину марганцівки повинна бути не нижче + 30 ° з, формаліну - + 22-27 °з, перекису водню — +35-37 ° з.
  2. Яйця слід занурити в ємність у вигляді сітки, обережно опустити в розчин і повертати до тих пір, поки вони не очистяться від бруду. Час замочування не повинно перевищувати 5 хвилин, оптимальним варіантом вважається 2-3 хвилини.
  3. Після вимочування продукт дістають і викладають на чистий рушник, не витирають.
  4. Обсохлі екземпляри складають в чисті лотки.

важливо! Категорично забороняється мити матеріал під проточною водою з крана або отскребивать бруд щіткою, ножиком. Це може пошкодити яйце всередині і зовні.

Як і де зберігати

Перш за все, потрібно пам'ятати, що зберігати продукт перед закладкою більше 6 днів, не можна. Забороняється також тримати його в холодильнику. Найоптимальнішим методом зберігання вважається розміщення матеріалу на аркуші фанери в одному ряду. У аркуші рекомендується вирізати отвори, куди гострим кінцем вгору скласти яйця.

Температурний режим в приміщенні повинен варіюватися в межах + 6-12 ° з, а вологість повітря — 65-70 %. Необхідно організувати хорошу вентиляцію. Не можна зберігати матеріал навалом, накладаючи фанерні листи один на одного, оскільки це значно знижує виводимість курчат.

Позитивно на термін зберігання продукту і виводимість пташенят впливає Періодичне перевертання. Можна також кожен екземпляр обернути в поліетиленовий пакет або харчову плівку, щоб припинити надходження кисню.Яйца для инкубации

В цих цілях на великих птахофабриках матеріал перед інкубацією зберігають в спеціальних камерах, наповнених азотом або вуглекислим газом.

Як правильно підготувати яйце до інкубації

Підготовка інкубаційного матеріалу перед його закладкою також має величезне значення для збільшення відсотка вилуплення пташенят і їх виживання.

Перед тим як відправляти яйця в інкубатор, необхідно:

  1. Ретельно переглянути кожне на наявність тріщин, відколів, пошкоджень. Прибрати непридатні.
  2. За 8-10 годин до інкубації винести їх в приміщення, де стовпчик термометра показує від +21 до +27 °С. При більш низькій температурі розвиток зародка загальмується, при більш високій — зародок почне розвиватися неправильно.
  3. Зробити дезінфекцію. Якщо вона здійснювалася до зберігання, тоді потрібно кожен екземпляр протерти м'якою серветкою, змоченою в розчині антисептика. Гарненько просушити на чистому рушнику.
Яйца для инкубации

важливо! забороняється закладати в інкубатор вологі, мокрі або холодні екземпляри, оскільки це може порушити рівень вологості в пристрої, що, в свою чергу, негативно позначиться на виводимості.

Підготовка інкубатора до закладки яєць

Ретельної підготовки також вимагає сам інкубатор. Перед закладанням матеріалу необхідно за допомогою дезинфікуючого розчину обробити інкубатор і інкубаторій. За кілька днів рекомендується перевірити агрегат на справність, правильність функціонування режимів температури і вологості, роботу механізмів.

Якщо в інкубаторі відсутня функція автоматичного або механічного повороту, то на кожному яйці з обох сторін потрібно зробити позначки, які допоможуть відстежити правильність обертань.

Після того як матеріал відправлений в інкубатор, слід скласти календар закладки, в якому позначити час, дату, період інкубації і дату наступного овоскопирования.Яйца в инкубаторе

чи знаєте ви? на поверхні шкаралупи розташовано 17 тис.мікроскопічних пір, через які можуть проникати різні патогенні організми. З цієї причини не рекомендується залишати їх в герметично закритій упаковці, а також зберігати біля сильно пахнуть продуктів.

Особливості підготовчого процесу у домашніх птахів

Виведення потомства у всіх типів домашніх птахів хоч і здійснюється аналогічним чином, все ж має деякі нюанси, пов'язані з розміром яєць.

Гусячі яйця

Гусячі яйця відрізняються великими розмірами, масою, а також наявністю в своєму складі великої кількості жиру. У зв'язку з цим, потрібно вміти правильно з ними поводитися. Безпосередньо після процесу кладки, температура яйця становить приблизно +40-41 °С.

Поступово охолоджуючись, воно, через пори в шкаралупі, починає накопичувати багато бруду і мікроорганізмів із зовнішнього середовища. Мікроби і бактерії досить швидко проникають всередину, ніж здатні негативно вплинути на процес інкубації.Гусиные яйца

Саме тому гусячі продукти, як ніякі інші, потребують дезінфекції, яку проводять через 2 години після кладки.

важливо! якщо інкубація планується проводитися не відразу після збору матеріалу, тоді його рекомендується зберігати в приміщенні з температурними показниками +8-18 °з і рівнем вологості 75-80 %.

Закладають гусячі екземпляри в горизонтальному положенні, поступово піднімаючи температуру до +37,5-38 °з.нагрівання необхідно кожні 10-15 хвилин чергувати з охолодженням повітря і зволоженням з пульверизатора. Такі маніпуляції проводять двічі на добу.

Качині яйця

У розведення качиного потомства також існують свої нюанси. Оскільки птах відноситься до водоплавних, то в її яйцях міститься багато води і дуже мало жиру. Це створює для птахівників деякі проблеми, оскільки матеріал в інкубаторі слід періодично охолоджувати.Утиные яйца

В процесі інкубації необхідно дотримуватися температурного режиму в + 38 ° з і проводити дворазове провітрювання (вранці і ввечері), що чергується з зволоженням.

Качині яйця , в порівнянні з іншими, найбрудніші, тому їх потрібно обробляти слабким розчином марганцівки або перекису водню. У разі сильних забруднень допускається протирання продукту м'якою губкою.

Індичі яйця

Традиційно Підготовка до закладки індичих яєць починається з їх дезінфекції. Для цього використовують спеціальні покупні засоби або ж розчини перманганату калію, перекису водню. Інкубацію матеріалу проводять при температурі +37,5-38 °з і вологості повітря 60-65 %.

Повертати екземпляри рекомендується до шести разів на добу. На восьмий день після закладки слід провести огляд за допомогою овоскопа і прибрати зародки без ознак розвитку кровоносної системи.Индюшиные яйца

До процесу відбору, зберігання, дезінфекції та закладки яєць в інкубатор слід ставитися з особливою увагою і відповідальністю, адже саме від правильності і грамотності проведення робіт буде залежати відсоток вилуплених пташенят.

Домогтися успішної інкубації нескладно, головне — чітко виконувати всі описані інструкції і мінімізувати всі можливі помилки.

Відгуки користувачів мережі

нів жодному разі не можна мити ніякі яйця, тим більше, перед закладкою в інкубатор. Поверхня яєчної шкаралупи, після попадання на неї вологи, здатна покриватися цвіллю, яка проникає в саме яйце.
Lyuda48
http://www.lynix.biz/forum/gryaznye-yaitsacomment-182628

якщо яйця забруднені більш ніж на половину їх миють перед інкубацією. Роблять це акуратно, щоб не пошкодити кутикулу, верхню оболонку. Кращим засобом для очищення вважається перекис водню(1-1, 5%), або слабкий розчин марганцівки. Спочатку яйця обережно занурюють в чисту воду з температурою на шість градусів вище, ніж температура самих яєць.
Zira
http://www.lynix.biz/forum/gryaznye-yaitsacomment-277788

Зараз читають
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як виготовити сходи або стілець-драбину своїми руками з дерева: креслення, схема, фото
Як зробити своїми руками просту драбину з дерева і стілець-драбину. Необ ...
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром, на зиму без варіння: користь, покроковий рецепт з фото
Брусниця, перетерта з цукром: користь і особливості заготовки на зиму. І ...
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Чим і як обробити смородину восени після збору врожаю
Коротка і доступна інформація про те, чим обробити смородину восени, як ...
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і застосування
Лавровий лист: корисні властивості і применение
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці
Вибираємо кращі сорти і гібриди шпинату для посадки у себе на ділянці уч ...
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Попит на корми для тварин підтримує зростання Nestlé
Продажі швейцарської харчової компанії Nestlé в третьому кварталі знову ...
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
У Хмельницькій області продовжують посадку «енергетичних» дерев
Павловнія — це дерево, яке здатне виростати до 5 м в рік. Фермери Україн ...
Новое youtube видео