Назад
Чача з «Ізабелли» в домашніх умовах: правила приготування та історія напою

Навигация по разделу

Як приготувати чачу з винограду в домашніх умовах

ЧачаСьогодні поговоримо про те, як приготувати смачну справжню грузинську чачу з винограду сорту «Ізабелла». Цей напій буде прикрасою будь-якого святкового столу. При дотриманні технології приготування виходить висококласний алкогольний продукт, який, незважаючи на високу міцність, легко п'ється і має м'який, приємний смак.


Що таке чача: опис виноградного напою

Чачею називається грузинське Виноградне бренді, тобто елітний вид алкоголю. у народі чачею називають будь-який продукт перегонки південних фруктів: персиків, абрикосів, аличі, мандаринів, проте справжня чача на Кавказі готується тільки з винограду сортів «Ізабелла» і «Ркацителі». Це древній напій, який готували в Грузії багато століть, і кожен поважаючий себе рід мав свої рецепти і секрети приготування, які передавалися наступному поколінню.

чага из винограда

У сучасній Грузії даний продукт готують як в домашніх умовах, старим дідівським способом, так і в промислових масштабах. В обох випадках рецептура, технологія і смак можуть трохи відрізнятися. Готується продукт з недостиглого винограду або виноградної макухи способом одноразової або дворазової перегонки. Потім отриману рідину розводять водою і розливають по бутлях. Однак іноді чачу не розбавляють водою, навіть незважаючи на високий рівень фортеці.

Чи знаєте ви? існує цікавий спосіб дегустації чачі — дегустатор занурює палець в алкогольну рідину і підносить його до вогню. Якщо якість напою на висоті, рідина обгорить, і вогонь не зачепить палець. Якщо ж полум'я обпікає палець, чачу називають тим словом, яке вигукує дегустатор від болю.

Як вибрати ягоди винограду

Від вибору вихідної сировини буде залежати якість і смак кінцевого продукту. Тому важливо знати, які сорти годяться для приготування напою, а також за якими критеріями відбирати ягоди.

Сорти для спиртного продукту

Традиційними сортами для приготування чачі вважаються "Качіч", " Ізабелла» (на території Абхазії, Аджарії). У східній частині країни для приготування напою використовується сорт «Ркацителі». Однак якщо немає можливості використовувати ці сорти, можна вибрати будь-які інші, традиційним місцем зростання яких є Грузія або Крим. чага из винограда

При використанні білих сортів ягоди напій вийде більш кислим, освіжаючим, бадьорить. А ось темні сорти додадуть кінцевого продукту м'який, насичений, глибокий смак. Сорти краще вибирати цукристі - достатній рівень цукру забезпечить нормальні процеси бродіння.

Вимоги до ягід

Для приготування напою необхідний незрілий виноград, відповідно, збирати ягоду потрібно до періоду повного дозрівання. Якщо ви використовуєте сорт «Ізабелла», у якого терміни дозрівання потрапляють на вересень-жовтень, збирати ягоди потрібно на пару тижнів раніше.

чага из винограда

Для збору важливо вибрати сухий, сонячний, безвітряний день. Ні в якому разі не можна збирати урожай в дощову або вологу погоду, адже вода змиє дріжджовий наліт з шкірки.

важливо! Головне правило при приготуванні чачі - ні в якому разі не мити виноградні ягоди, адже так змивається білий наліт, який містить природні дикі виноградні дріжджі. Без них процес бродіння стане неможливим.

Покроковий процес з фото

Далі розглянемо поетапно процес приготування продукту з ягід сорту «Ізабелла».

Приготування браги

Для приготування браги знадобляться такі інгредієнти:

  • 10 кг ягід;
  • 15 л джерельної або відфільтрованої води (для додавання на різних етапах приготування);
  • 5 кг цукрового піску (можна брати за смаком).

чага из винограда

Також потрібно підготувати велику ємність-найкраще використовувати скляний бутель на 20-30 л, подрібнювач для ягід і довгу дерев'яну лопатку для помішування.

  1. Ягоди не потрібно промивати, відокремлювати від грона. Використовувати потрібно виноград разом з гребенями і кісточками. Подрібніть його за допомогою спеціальної дробарки або ретельно промните руками.
  2. чага из винограда
  3. В отриману суміш додайте цукор, влийте 5-7 л води, температура якої повинна бути в межах +25°С.
  4. чага из винограда чага из винограда
  5. Перекладіть виноградну суміш в скляну ємність і накрийте гідрозатворів. Ємність потрібно прибрати в темне, тепле місце з температурою +22-28°з.
  6. чага из винограда
  7. В середньому на 3-4 добу починається процес бродіння. При цьому мезга спливає вгору. Її потрібно кілька разів на день топити дерев'яною лопаткою. По-перше, так чача насититься ароматом і смаком гребенів і шкірки, по-друге, мезга не зможе прокиснути і зіпсувати весь напій.
  8. Залишити суміш на 3-4 тижні.
  9. чага из винограда

важливо! ємність не можна заповнювати доверху, інакше при бродінні суміш виллється назовні: до краю потрібно залишити близько 10-15 см простору.

Коли газоутворення закінчується, брагу можна вважати готовою до подальшої переробки. Якщо ви використовуєте виноградний Макуха, його потрібно заливати водою з розрахунку 15-16 л на 10 кг сировини.

Відео: абхазька чача в домашніх умовах

Відокремлюємо сік

Даний етап вкрай простий і полягає в проціджуванні продукту. бажано використовувати сито і марлю, щоб ретельно відокремити тверді частинки, адже при попаданні їх в самогонний апарат вони можуть пригоріти і зіпсувати смак кінцевого напою.

радимо вам почитати про те, як приготувати з винограду Домашнє шампанське, вино, виноградний сік і Ізюм .

Перегонка браги

Процес перегонки чачі багато в чому збігається з таким при перегонці самогону. існує два варіанти процесу:

  • Одинарна перегонка - кінцевий продукт вийде більш насиченим, проте в ньому буде присутній багато сторонніх, небезпечних для здоров'я речовин;
  • перегонка
  • Подвійна перегонка - на виході вийде чистий дистилят з м'яким смаком і без сивушного запаху і небезпечних речовин, які, крім іншого, викликають сильне похмілля.
  • перегонка

важливо! при перегонці необхідно користуватися спиртометром, щоб визначити, коли рідина потрібно розділяти на фракції.

Давайте розглянемо, як відбувається процес перегонки:

  1. Помістити чачу в перегінний куб.проведіть процедуру перегонки без поділу рідини на фракції.
  2. До отриманого кількості рідини додайте 5-6 л води.
  3. В процесі другої перегонки 10-12% першої рідини і така ж кількість рідини, отриманої в кінці, потрібно злити. Останнє зливається, коли фортеця починає зменшуватися до 45°.
  4. Тепер можна провести очистку напою за допомогою марлі і активованого вугілля. Для цього необхідно на дно лійки помістити шар марлі і кілька таблеток активованого вугілля, потім тонким струменем пропускати напій.
  5. На завершальному етапі необхідно додати залишкову кількість води, щоб довести продукт до бажаної фортеці.

Відео: домашня чача з винограду. Перша перегонка

За даним рецептом повинно вийти близько 5 л чачі. Однак кількість кінцевого продукту буде залежати від цукристості винограду, доданого вами кількості цукру, особливості приготування, тому ми вказуємо лише приблизний обсяг напою на виході.

найбільшою популярністю серед темних сортів володіють " Юпітер», " Кеша», " Монарх», " Амурський», " Каберне», " Молдова», " Кардинал» . З ягід перерахованих сортів виходять дуже ароматні, в міру солодкі напої, так як ці сорти винограду мають дуже низьку кислотність.

Розлив і зберігання чачі з " Ізабелли»

Після Другої перегонки і очищення продукт можна розливати по скляних бутлях. допускається вживати напій безпосередньо після приготування, однак для більш насиченого смаку і аромату її витримують протягом 30-45 днів в темному місці, при цьому температура не повинна бути нижче +15-20°с.Таким чином чача дозріває і набуває неповторні нотки аромату і смаку.

Чача из винограда

Щоб отримати першокласний продукт, чачу після подвійної перегонки можна розлити в дубові барила. тривалість витримки може бути різною. Наприклад, якщо ви залишите чачу в дерев'яному діжці на кілька років, то отримаєте незрівнянний благородний напій з чудовим ароматом. У пластиковій тарі напій зберігати Категорично забороняється, так як спиртне змінить смак, аромат і буде зіпсовано.

чи знаєте ви? у 1945 році на Ялтинській конференції союзних держав чача була піднесена від Сталіна в подарунок Черчиллю і Рузвельту. У той час у даного напою ще не було світової популярності.

Виноградна чача: особливості та правила вживання

Щоб вживання напою доставило вам задоволення і не привело до небажаних наслідків, слід дотримуватися простих рекомендацій:

Чача из винограда

  • Спиртне подають на стіл в звичайних горілчаних чарках.
  • Температура подачі залежить від якості напою. Якщо чача добре очищена і витримана, її можна подавати без попереднього охолодження. Середній за якістю продукт краще охолодити до 10 ° С.
  • Закуска до спиртного може бути різною. Наприклад, в різних частинах Грузії подають солодкі або солоні страви. Але в більшості випадків на стіл виставляється все, що є в будинку. Відмінно поєднуються з напоєм тверді сири, традиційні грузинські страви, м'ясні страви, салати, а також фрукти.
  • Щоб уникнути сильного сп'яніння і ранкового похмілля чачу не слід змішувати з іншими алкогольними напоями.

домашнє вино можна приготувати з багатьох фруктів і ягід: винограду, сливи, яблук, йошти, чорноплідної горобини, чорної смородини, пелюсток троянд, а з ягід малини і журавлини у домашніх умовах виходить смачна наливка.

Також варто пам'ятати про кількість вживаного, адже це алкогольний напій, і безконтрольне захоплення ним може мати плачевні наслідки. До слова, самі грузини з величезним шануванням ставляться до даного продукту, п'ють його по невеликій чарці в день в холодну пору року. як у будь-якого алкогольного напою, у продукту є протипоказання до вживання: період вагітності та грудного вигодовування, будь-які захворювання серця і судин, проблеми з шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит і т.п.), дитячий вік.

Чача из винограда

При дотриманні технології приготування і заходи у вживанні негативних наслідків від прийому чачі не настане. спиртне має м'який, трохи терпким, глибоким смаком і зігріваючим ефектом, в невеликих дозах надає тонізуючу, протизапальну і протизастудну дію. впевнені, що, приготувавши подібний напій, вам напевно вдасться здивувати своїх гостей!


Зараз читають
Яйця індоуткі: користь і шкода, що можна приготувати
Яйця індоуткі: користь і шкода, що можна приготувати
Яйця індоуткі: як виглядає яйце мускусної качки, користь і шкода, як виб ...
Рецепти приготування компоту з гарбуза на зиму: швидко і смачно
Рецепти приготування компоту з гарбуза на зиму: швидко і смачно
Компот з гарбуза, рецепти приготування з яблуками, зі смаком ананаса, з ...
Багаторічні квіти для Сибіру: фото і назви
Багаторічні квіти для Сибіру: фото і назви
Вивчаємо квіти для дачі в Сибіру: короткий опис і фото з назвами, рекоме ...
Астранція: правила посадки і догляду за звездовкой
Астранція: правила посадки і догляду за звездовкой
Поради по вирощуванню астранції на дачі і опис сортів квітки. Як і де кр ...
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
У Польщі врожай чорниці під загрозою через весняні заморозки
У Польщі врожай чорниці під загрозою через весняні заморозки
У цьому сезоні польській чорниці доводилося стикатися з серйозними пробл ...
У Китаї вирощують полуницю та інші фрукти на непридатною для цього грунті
У Китаї вирощують полуницю та інші фрукти на непридатною для цього грунті
Подібним вирощуванням займаються в Китаї на території Синьцзян, де знахо ...
Новое youtube видео