Назад
Настій шипшини: користь і шкода, як приготувати і як приймати

Навигация по разделу

коли можна приймати, чим корисний і як приготувати настій шипшини

Настой шиповникаШипшина є одним з диких видів чагарників сімейства Рожевих. Хоча, називати цю рослину дикорослим зараз не зовсім коректно, так як у багатьох домоволодіннях і на дачних ділянках його вже вирощують як культуру. Поговоримо про корисні властивості шипшини, зокрема, про настої з його частин.


Коротко про користь шипшини

Досить високий кущ з численними пагонами, красивими запашними квітами, строгими небезпечними шипами і помаранчевими корисними плодами вже давно перестав бути дикорослим. Шипшина не тільки красивий, але і містить в собі безліч корисних речовин, про що сьогодні знають багато людей.

Настой шиповника

Вітамінний склад

Рослина вміщує безліч корисних і лікарських речовин (далі їх дозування наводиться в розрахунку на 100 грам ягід):

  • Аскорбінова кислота-цієї речовини в шипшині більше 7000 мг на 100 грам;
  • Біофлавоноїди-1400 мг;
  • Вітамін C - 600-800 мг (від 2500 до 17800 мг у деяких сортах);
  • Каротин - 42 мг;
  • Органічні кислоти: яблучна, лимонна, винна і т.д. — до 4% маси.
Крім речовин зі значним вмістом, в рослині виявлені і інші елементи і речовини, яких менше, але їх досить для позитивного дії на організм людини. у шипшині знайдені різні вітаміни груп В, Е і до, А також цукор, пектини, дубильні речовини, мінерали (залізо, марганець, калійні і кальцієві солі). насіння містять ефірні масла і слабкі жирні кислоти.

чи знаєте ви? вміст вітаміну з в шипшині в 100 разів вище ніж в яблуках, в 50 разів перевищує вміст в лимоні, і в 10 разів більше, ніж в чорній смородині.
Настой шиповника

Калорійність і БЖУ

Невисока калорійність шипшини дозволяє вважати його дієтичним продуктом — 100 грам сушених ягід містять приблизно 110 кілокалорій. При абсолютній відсутності жирів, в 100 грамах рослини знаходяться до 3,4 г білків і 21,5 г вуглеводів.

Про користь настою

Настій шипшини має безліч корисних властивостей як для дорослого, так і для дитячого організму. Ця рослина є профілактичним засобом проти багатьох проблем зі здоров'ям людини.

Для дорослих

Настой шиповникаШипшина володіє широким спектром лікувальних властивостей. Ось основні з них:

  • Протизапальні;
  • Кровоспинні;
  • Сечо - і жовчогінні;
  • Протимікробні;
  • Допомагають у виробленні еритроцитів;
  • Знижують кров'яний тиск;
  • Сосудоукрепляющие;
  • Седативні.
Настій може допомагати при здутті шлунка і метеоризмі, а також для згладжування больового синдрому. Полоскання ротової порожнини цією рідиною допоможе послабити симптоми стоматиту і вимити мікроби. Також вживання настою підбадьорить і додасть сил в подальшій життєдіяльності. Відвар шипшини може знизити больові відчуття при укусах людини комахами, порізах або опіках.

Для дітей

Користь ягід дикої троянди для організму дитини полягає у високому вмісті в них вітаміну С.

Настой шиповника для детейЗагальнозміцнююче значення настою з шипшини для організму, який пережив застуда, складно переоцінити. За допомогою клінічних досліджень доведено, що препарати з цієї рослини здатні надавати вкрай позитивний вплив на організм в період самої хвороби і вкрай важливі при відновленні після неї. Також вони будуть доречними і для профілактики весь інший час.

важливо! Всього лише 10 ягід шипшини здатні заповнити добову потребу організму у вітаміні С.прийом настою допомагає в боротьбі з гіповітамінозом.

Чи можна годуючим і вагітним?

Відповідь на таке питання однозначна — можна. Однак не потрібно захоплюватися настоєм надміру: як і будь-який напій, шипшина в великих кількостях здатний викликати негативний ефект, а під час вагітності особливо педантично варто ставитися до всіх прийнятих продуктів і рідин.

Настій шипшини під час вагітності та годування дитини є хорошим засобом від застуди, так як ця рослина в помірних кількостях не викликає алергії і при тому букеті корисних речовин, які в ньому містяться, по користі для вагітних може конкурувати навіть з офіційними лікарськими формами.

Крім протизастудного впливу, відвари з шипшини можуть використовуватися вагітними для:

  • Зміцнення кровоносних судин;
  • Поліпшення синтезу гормонів ендокринними залозами;
  • Засвоєння вітамінів А і Е;
  • Загоєння ран;
  • Виведення техногенних отрут з організму;
  • Зниження дії алергенів різного походження.
Настой шиповника для беременных

Чи є шкода?

Крім зазначеного позитивного впливу на здоров'я людини, настій шипшини може і нашкодити. При його прийомі необхідно робити перерви, щоб печінка та інші внутрішні органи могли відпочити від одноманітного впливу комплексу вітамінів. Найкраще комбінувати настої лікарських рослин: в такому випадку вони не будуть приїдатися, і організм зможе отримувати більш широкий спектр корисних речовин і мікроелементів.

важливо! тривалий прийом настою шипшини може пошкодити емаль зубів, тому, рекомендується пити його через трубочку.
основні протипоказання до прийому напою наступні:
  • Схильність організму до утворення тромбів і розвиток тромбофлебіту;
  • Висококислотний гастрит;
  • Виразка 12-палої кишки;
  • Виразка шлунка;
  • Запалення внутрішньої оболонки серця-ендокардит;
  • Незважаючи на гіпоалергенність плодів рослини, іноді вони можуть викликати непереносимість.
Людям же, які страждають від діабету, протипоказаний не сам напій, а додавання в нього цукру. Шиповник

Як приготувати настій

Корисність шипшини настільки висока, що необхідні для нормальної життєдіяльності організму речовини містяться не тільки в його ягодах, а й в інших частинах рослини. Розглянемо, як правильно готувати настої з цієї рослини.

З пелюсток

Пелюстки рослини є джерелом корисних речовин для шкіри і з них готуються всілякі косметологічні рідини і засоби.

Звичайний рецепт

Дві столові ложки пелюсток залити однією склянкою окропу в підходящої ємності, укрити щільною тканиною на час близько півгодини. Отриманий настій фільтрується і розливається в невеликі чисті флакони. Після охолодження рідину можна зберігати в холодильнику до тижня, щоб протирати їм шкіру.Настой листьев шиповника холодний рецепт

Пелюстки (2 ст.ложки) заливаються мінеральною водою (0,5 л) на добу. Далі настій проціджують і заморожується в формах для льоду. Такими кубиками льоду можна проводити по шкірі обличчя. Для жирної шкіри береться підсолена мінералка - » Єсентуки «або» Нарзан", а для сухої шкіри підійдуть нейтральні сорти води.

важливо! застосування даного рецепта передбачає видалення вуглекислого газу з мінеральної води. Для цього пляшка збовтується, її вміст переливається в широку ємність (наприклад, каструлю) і відстоюється близько години перед заливкою пелюсток.

Рецепт тоніка для обличчя

Свіжі пелюстки 2-3 квітів на 20 хвилин заливаються чвертю склянки окропу, куди потім вводиться чайна ложка меду і кілька крапель лимонного соку. Готовий склад ватним тампоном наносять на обличчя і змивають через 15 хвилин.

З коріння

Корень шиповника

Коріння шипшини мають ряд лікарських якостей, наприклад, вони володіють в'яжучими властивостями, є сечо - і жовчогінним засобом, а також вважаються сильним антиоксидантом. У багатьох травниках можна знайти цілющі рецепти з використанням коренів даної культури.

Чай

Очищені, помиті і підсушені коріння злегка прожарюються в духовці, подрібнюються блендером і використовуються як добавка до чайного листа при приготуванні чаю. Для поліпшення смакових і цілющих властивостей можна додати сушені листя цієї ж рослини.

Відвар

Дві столові ложки подрібнених коренів кип'ятяться протягом 15 хвилин в 0,5 літрах води, після чого загортають на дві години. Засіб приймається до їди по півсклянки, три рази на день.

З листя

Листья шиповникаМікроелементи і корисні речовини в шипшині знаходяться і в його листі, причому ця частина рослини відрізняється від плодів і коренів за складом і містить вітаміни В1, до, Р, кавову і ванілінову кислоти. Листя рослини корисні для стабілізації стану при простудних захворюваннях, при проблемах з шлунково-кишковим трактом (загостренні виразки і гастриту, проносі), для поліпшення роботи шлунка. Листя шипшини, з їх цілющими властивостями, давно використовуються як самостійно, так і в складі різних фітозборів.

Чай

Чайна ложка сушених або пучок свіжого листя заварюється 10 хвилин в склянці окропу. Потім настій проціджують і п'ється з цукром або додаванням меду. При діабеті в чай замість цукру додається стевія.Чай Добрими якостями володіє настій з плодів шипшини, приготований в термосі. Напій добре виходить в ємностях зі скляною колбою, де відбувається пропарювання ягід в нейтральному середовищі. Сушені плоди розминаються і закладаються в колбу — столова ложка ягід заливається склянкою окропу.

важливо! при додаванні води потрібно переконатися, що залишилося місце для повітря.

Через 6-8 годин напій можна вживати.

З чим ще можна приготувати настій

Шипшина не є єдиним рослиною з навколишнього нас природи, яке володіє чудодійними властивостями. Багато культур практично непорівнянні між собою, так як користь кожної з них унікальна, хоча в деякій мірі вони перегукуються один з одним.

Глід

БоярышникЦя рослина-близький родич шипшини з того ж сімейства розоцвітих. Незважаючи на не саму позитивну популярність, через доступність його спиртової настоянки в аптечних мережах, глід зовсім не поступається своєму більш популярному родичу в цілющі властивості як ягід, так і листя. Він здатний допомогти організму людини боротися з безліччю хвороб і має сечогінні, спазмолітичні, гіпотензивні, кардіотонічні і судинорозширювальні властивості.

Рецепт: столова ложка ягід заливається склянкою окропу, нагрівається на водяній бані 15 хвилин, охолоджується і проціджують. Залишок віджимається і додається в настій.

Прийом: півсклянки за півгодини до кожного прийому їжі.

Калина

КалинаСмак ягід калини є обговорюваним питанням, але у неї не відняти прекрасних лікарських властивостей. Цій рослині присвячена Народна приказка:»хто з калиною дружний — тому лікар не потрібен". Ягода і відновлює сили, і надає в'яжучу дію при кровотечах в шлунково-кишковому тракті, і зміцнює імунітет.

Рецепт: столова ложка сухих ягід калини подрібнюється, заливається склянкою окропу і настоюється чотири години.

Прийом: 100 мл перед прийомом їжі.

Смородина

СмородинаЯгоди смородини містять безліч вітамінів. При описі лікарських властивостей мова йде в основному про чорній смородині, але і її родичі по виду (Червона, біла) теж недалеко пішли по корисності. Смородина у вигляді настою з ягід і листя може знизити дратівливий ефект при проблемах зі шлунком і, таким чином, поліпшити апетит.

Рецепт: 4 столових ложки сушеної смородини залити 0,5 літра окропу, прокип'ятити 5 хвилин і укутати на годину.

Прийом : півсклянки за півгодини до їди.

корисними властивостями володіють всі види смородини: Біла , Червона і чорна .

М'ята

МятаКрім допомоги для здорового травлення, як і всі описані вище рослини, м'ята може послабити проблеми з ним і усунути симптоми нудоти, а також сечокам'яної хвороби. Напої з м'ятою тонізують, розслаблюють і знімають стрес.

Рецепт: 2 чайних ложки сушеної м'яти заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин і фільтрують.

Прийом: третина склянки настою за 20 хвилин до їди.

Правила вживання

Застосування напою має деякі відмінності для дітей і дорослих. Зрозуміло, що всі спиртові форми лікарських засобів незастосовні в юному віці, але і сам склад препаратів з шипшини має деякі вікові обмеження.

Для дорослих

Основне правило для дорослих в застосуванні настою шипшини при будь — якому рецепті приготування-помірність. Як говорилося вище, при безперечних корисних властивостях цього засобу, воно має і протипоказання не тільки при певних захворюваннях, але і при вживанні великих обсягів такого напою. Наприклад, при жовчнокам'яній хворобі настій може спровокувати рух каменів з печінки в жовчні протоки, закупоривши їх, тому перед початком терапії потрібно порадитися з лікарем, який визначить правильну форму і дозування прийому шипшини.Шиповник

Для дітей

Природно, що у випадку з дітьми застосовувати будь-який засіб треба ще обережніше. У прикорм напої за участю шипшини варто додавати не раніше досягнення малюком віку 8 місяців. Їх обсяг не повинен перевищувати 100 мл на добу, і це повинен бути відвар. Настій можна давати в тому ж дозуванні у віці не раніше року. Також не потрібно забувати про сечогінний ефект і не варто давати препарат дитині ввечері, щоб уникнути порушення сну.

чи знаєте ви? при розкопках найдавніших поселень на території сучасної Швейцарії було виявлено, що вже в Льодовиковий період люди вживали в їжу шипшина собачий.

Скільки можна зберігати настій?

Напій можна зберігати в холодильнику або темному і прохолодному підвалі протягом 2-3 діб. Для зберігання найкраще використовувати ємність з щільною кришкою, виключаючи введення в продукт сторонніх предметів — ложок, склянок і т. п.

Шипшина може допомогти організму як дорослого, так і дитини при багатьох проблемах зі здоров'ям, адже він містить безліч корисних речовин. Правильне використання його ресурсів дозволить полегшити симптоми і усунути причину деяких недуг без застосування офіційних і дорогих лікарських препаратів, а при відсутності захворювань чай з плодів рослини стане відмінною основою для розвитку міцного імунітету.


Зараз читають
Яйця індоуткі: користь і шкода, що можна приготувати
Яйця індоуткі: користь і шкода, що можна приготувати
Яйця індоуткі: як виглядає яйце мускусної качки, користь і шкода, як виб ...
Рецепти приготування компоту з гарбуза на зиму: швидко і смачно
Рецепти приготування компоту з гарбуза на зиму: швидко і смачно
Компот з гарбуза, рецепти приготування з яблуками, зі смаком ананаса, з ...
Багаторічні квіти для Сибіру: фото і назви
Багаторічні квіти для Сибіру: фото і назви
Вивчаємо квіти для дачі в Сибіру: короткий опис і фото з назвами, рекоме ...
Астранція: правила посадки і догляду за звездовкой
Астранція: правила посадки і догляду за звездовкой
Поради по вирощуванню астранції на дачі і опис сортів квітки. Як і де кр ...
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
Доломітове борошно: як використовувати речовину для вапнування грунту
У Польщі врожай чорниці під загрозою через весняні заморозки
У Польщі врожай чорниці під загрозою через весняні заморозки
У цьому сезоні польській чорниці доводилося стикатися з серйозними пробл ...
У Китаї вирощують полуницю та інші фрукти на непридатною для цього грунті
У Китаї вирощують полуницю та інші фрукти на непридатною для цього грунті
Подібним вирощуванням займаються в Китаї на території Синьцзян, де знахо ...
Новое youtube видео